sabaleta prvotno napisa
Malo sam istraživala temu "botulizam i med" i došla do saznanja da je krivo skladištenje i pakiranje meda, ali da bi to i potvrdila kontaktirala sam čovjeka koji je autoritet u tom području i pitala ga za mišljenje. Gospodin Nikola Kezić je profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, redoviti profesor na katedri za pčelarstvo, dakle znanstvenik je i ne propagira med u marketinške svrhe. Pastam vam njegova 2 odgovora na moj mail:
Cijenjena gđo
Dječji botulizam je rijetka ali ozbiljna bolest uzrokovana bakterijom
Clostridium botulinum. Nakon probave, u neke se djece mlađe od godinu dana
mogu razviti spore C. botilimun i proizvesti toksin. Razlog tomu je što
djeca u toj dobi često imaju nedovoljno kiseo medij u probavnom traktu, kao
i nedovoljno razvijenu konkurentsku mikrofloru. Spore ove bakterije prilično
su raširene u prirodi. Mogu se naći u tlu, prašini, zraku i sirovim
poljoprivrednim proizvodima. U statistici se pojavio i med kao potencijalni
izvor spora C. botiliunum. Djeca su osjetljiva na dječji botulizam prvih
šest mjeseci ali radi sigurnosti se navodi godinu dana, dok ime se ne
razvije probavna mikroflora. Djeca starija od godine dana i odrasli sa
normalno razvijenom probavnom mikroflorom sposobni su probaviti spore C.
botulinum bez negativnih posljedica.
Evo još jednog pojašnjenja koji sam našao. Smatram da su je nekoliko puta
veća opasnost od sirovih poljoprivrednih proizvoda nego od meda.
Puno pozdrava
Nikola
Sigurno je da je med medij koji ima najmanje bakterija, pogotovo patogenih. Med ima svoje prirodne antibiotike, visoku koncentraciju monosaharida koji osiguravaju da je med praktično sterilan. Med se dugo upotrebljavao u medicini za zacjeljivanje rana i ubijanje patogenih bakterija u ranama. Pojavio se bio prljavi med iz Kine koji je sadržavao toksine botulinusa. Taj toksin je bio ostatak od bakterija koje su se bile razvile u prljavim posudama u kojima su bile ranije organske tvari a nisu bile dovoljno oprane. Kod našeg meda taj toksin nije nikada dokazan. Radi toga je u Italiji bilo preporučeno ne davati djeci do 3 godine med radi skrivenog botulizma. Nakon te pojave nikada poslije se to nije bilo javilo. U medu se Clostridium botulinum ne može razvijati jer u medu ima visoka količina peroksida koje ne dozvoljava razvoj anaerobima.
Pozdrav
Nikola