Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: MED

Datum pristupanja
    May 2006

Početno MED

Jedu li vam djeca rado med? Kad ste ga počeli davati? Damir ga je otkrio prije koji dan i svaki se dan sjeti tražiti ga :shock:
    Nadam se da nije prerano počeo. Obzirom da ga voli, mogla bi mu ga mazati i na kruh sa maslacom. Neki dan sam ga stavila u jogurt, slistio ga je, a jogurt običnjak nije htio primirisati zadnjih 2-3 mjeseca. Tako da sam hepi-2 zdrave stvari odjednom. Jedino još ne želi domaću (moju) marmeladu

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

bilo bi zgodno da ppročitaš ovaj tekst sa portala:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=169&Show=677

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Malo me jeza prošla kad sam ga pročitala. Ipak, hvala, treba sve znati. Nego, moj bebač ipak ima 21 mjesec, pa jel sve ovo potpuno nevažeće ili...???
    Kad (s navršenih koliko mjeseci-godina) je uopće uputno davati redovito med (recimo 1-2 x tjedno u 1 obroku)?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara je ovih dana prvi put probala med. nisam joj ga htjela dati prije 3. godine

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, ali ne riskira mi se. Moj će za mjesec i pol 3 godine i još ga nije probao (osim u tragovima nedavno u nekom bio kolačiću kupovnom)

imam dva domaća doma koja samo čekaju

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da se te grozne bakterije namnoze ak se med cuva u sta ja znam kakvim posudama... Bas sam dobro objasnila Ma bilo je tu negdje na forumu vec price o tome.

Moja osobna procjena i misljenje je bilo da su puno vece beneficije meda u odnosu na mogucnost zaraze (mog djeteta! - posto med uzimam od istih ljudi vec 20 god).

Mi smo poceli negdje poslije godinu dana. Sad jel bio 13, 14 ili 15 mj, pojma nemam. Ne sjecam se. I od tada ga redovno koristimo. Nikad mu nisam nista secerom zasladila, iskljucivo med u sve.

Mi kao obitelj smo veliki ljubitelji meda. I pojedemo cca. 1 kg tjedno

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja se opet moram protiviti stajalištu s portala. Naime, članak koji je preveden odnosi se na američko tržište gdje je praksa pakiranja meda u limenke, a ne kao kod nas u staklenke. Slična rasprava se vodila i prije godinu dana na:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=#288352

Ne mogu sakriti svoju ljubav prema medu

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je med fin, ali ga ne mogu jesti. i ne jedem ga vec sigurno dvadesetak godina - jako mi lose i tesko pada na zeludac

ida i noa ga jedu, svaki dan, pola male zlicice u pahuljice s medom. od noine trece godine. je li ga ida prije jela - stvarno se ne sjecam, prije svoje trece godine nije sigurno... leo jos nista... objasnila sam i njima da mu ne daju ostatke svojih pahuljica iako se on stalno od svih grebe bar da proba sto drugi jedu...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja cu kao veliki stovatelj meda iskopirati Sabaletin post na temu botulizma sa ovog linka sto je dala

Citiraj sabaleta prvotno napisa
    Malo sam istraživala temu "botulizam i med" i došla do saznanja da je krivo skladištenje i pakiranje meda, ali da bi to i potvrdila kontaktirala sam čovjeka koji je autoritet u tom području i pitala ga za mišljenje. Gospodin Nikola Kezić je profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, redoviti profesor na katedri za pčelarstvo, dakle znanstvenik je i ne propagira med u marketinške svrhe. Pastam vam njegova 2 odgovora na moj mail:

Cijenjena gđo
    Dječji botulizam je rijetka ali ozbiljna bolest uzrokovana bakterijom
    Clostridium botulinum. Nakon probave, u neke se djece mlađe od godinu dana
    mogu razviti spore C. botilimun i proizvesti toksin. Razlog tomu je što
    djeca u toj dobi često imaju nedovoljno kiseo medij u probavnom traktu, kao
    i nedovoljno razvijenu konkurentsku mikrofloru. Spore ove bakterije prilično
    su raširene u prirodi. Mogu se naći u tlu, prašini, zraku i sirovim
    poljoprivrednim proizvodima. U statistici se pojavio i med kao potencijalni
    izvor spora C. botiliunum. Djeca su osjetljiva na dječji botulizam prvih
    šest mjeseci ali radi sigurnosti se navodi godinu dana, dok ime se ne
    razvije probavna mikroflora. Djeca starija od godine dana i odrasli sa
    normalno razvijenom probavnom mikroflorom sposobni su probaviti spore C.
    botulinum bez negativnih posljedica.
    Evo još jednog pojašnjenja koji sam našao. Smatram da su je nekoliko puta
    veća opasnost od sirovih poljoprivrednih proizvoda nego od meda.
    Puno pozdrava
    Nikola

Sigurno je da je med medij koji ima najmanje bakterija, pogotovo patogenih. Med ima svoje prirodne antibiotike, visoku koncentraciju monosaharida koji osiguravaju da je med praktično sterilan. Med se dugo upotrebljavao u medicini za zacjeljivanje rana i ubijanje patogenih bakterija u ranama. Pojavio se bio prljavi med iz Kine koji je sadržavao toksine botulinusa. Taj toksin je bio ostatak od bakterija koje su se bile razvile u prljavim posudama u kojima su bile ranije organske tvari a nisu bile dovoljno oprane. Kod našeg meda taj toksin nije nikada dokazan. Radi toga je u Italiji bilo preporučeno ne davati djeci do 3 godine med radi skrivenog botulizma. Nakon te pojave nikada poslije se to nije bilo javilo. U medu se Clostridium botulinum ne može razvijati jer u medu ima visoka količina peroksida koje ne dozvoljava razvoj anaerobima.
    Pozdrav
    Nikola

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Anchi

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

još čekamo Davora

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ajde Davore, gdje si više. Kad mi ti post amenuješ život će nam bit med i mlijeko

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

naša cura je probala malo meda s 15mjeseci i svidjelo joj se... ja bi joj malo i davala meda recimo 2 puta tjedno malo ali baku je strah od svih onih priča o botulizmu!!! :shock:

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi smo počeli pomalo nakon godinu dana. Super je prihvatio,.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo jedno glupo pitanje : dali to vazi i za medolino?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj mala anica prvotno napisa
    evo jedno glupo pitanje : dali to vazi i za medolino?
    Ukoliko mislis na botulizam, vjerojatno je sa toga aspekta sigurniji medolino, jer je to jos dodatno preradjena namirnica.

Ali, s druge strane, upitna je kvaliteta medolina, odnosno koliko to treba djetetu.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mi ga papamo od 13 mjeseca rijetko, a od 14 u čaju gotovo svakodnevno.
    Kuham kamilicu u rinfuzi i na deci čaja stavim pola žličice.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da sa medom ne treba počinjati prije prve godine starosti, ponajprije zbog toga jer med i nama odraslima teško pada na želudac. Isto tako, med je jak potencijalni alergen. Što se tiče botulizma, moje iskreno mišljenje jr da je to sve malo pretjerano. Bakterija Chlostridium botulinum je prije svega bakterija koja posjeduje specifičnost da se umnaža U KONZERVAMA, uslijed nepravilnog konzerviranja, ulaska zraka u konzervu i sl. Od tu i masovna trovanja hranom za vrijeme i nakon ratova kada su ljudi masovno konzumirali hranu iz konzervi kojima je vrlo često istekao i rok trajanja. Amerikanci med upravo pakiraju u konzerve, pa pretpostavljam da je od tu i došla povezanost meda i botulizma. Stoga mislim ako je med pravilno skladišten u staklenci, vjerovatnost kontaminacije Chlostridium botulinum bakterijom je miniminiminimalna.
    Možda moje mišljenje nije ispravno ali ja ga svojoj curki ponajprije neću davati zbog alergije i zbog toga što i meni med teško padne na želudac a kamo li ne našim malenima.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa

Mi kao obitelj smo veliki ljubitelji meda. I pojedemo cca. 1 kg tjedno
    :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma mi imamo pravi domaci (moj dede je pcelar ), provjereno - proslo kontorlu kvalitete..
    ali ovisi kako kad, nekad vise jedemo-nekad manje ili ga uopce ne jedemo!
    Evo vec mi stoji tegla ... pa sigurno 2tjedna .. nismo ni takli med!

Sad ste me sjetile da bi mogli malo... !

Ali meni je ok i u vodi, ja razmutim 1 zlicu u 2dcl vode i par kapi limuna stavim ponekad... super!
    Najbolje je u mlakoj vodi, tako ga organizam najbolje iskoristi !!

A, Ela ga je prvi put probala sa tek navrsenih godinu dana - sa zobenim pahuljicama i ok!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •