Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Caj od sljezovog korijena

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Caj od sljezovog korijena

Jel ok za djecu?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok je kao kapi za nos.
    ok je i za piti.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Savršen. I kao kapi za nos, i kao čaj. Postoji i sljezov sirup protiv kašlja, tkđ. jako dobar.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, hvala

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mene uvijek zbunjuje upute na kutiji (onog caja kupljenog u ljekarnama) o pripremi: listici se stave u hladnu vodu.
    Ja ju ipak malo zagrijem.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mony mislim da ti pricas o caju od sljezovog korjena. Mislim da u tom slucaju ide u hladnu vodu i stoji duuuugo.

Dakle postoji sljezov caj od:

- listova
    - korjena

Za sta se koji koristi i u cem je razlika, pojma nemam..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam doma bas sljezove korjencice. I na njemu pise da se kapa u nos ili pije. Korjencici se moraju drzati barem dva sata potopljeni u hladnu vodu, a kasnije se caj moze po ukusu zagrijati ili zasladiti.
    Ja sam ga mislila davati nezasladjenog i nezagrijanog, drzim ga na sobnoj temperaturi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ide u hladnu vodu.
    eventualno ju prvo prokuhaš, pa ohladiš (ako se bojiš vode iz pipe), ili staviš u hladnu janu.

ako želiš piti toplo, nakon tog "potapljanja" ga zagriješ.
    ako ti treba samo za kapi, onda ne grijati.

inače, zorana, čaj od korijena baš i nije fini za piti, ali zato je onaj od listića mljac mljac, a ima i prekrasnu plavoljubičastu boju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za sada uspijem djecu nagovoriti na povremeni gutljaj. Ali dalje od jednog gutljaja ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj od listića. isto je za probleme punog nosića, kašljanja i sličnog, kao i korijen

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Korijen se potapa dva sata u hladnoj vodi i koristi se za kapanje noseka, naravno nezaslađen, a i za piti kad ga podgriješ i zasladiš.
    Listići i cvjetići se stavljaju u prokuhanu vruću vodu i stoje pola sata, zatim se zaslade i piju.
    Najbolje je čaj davati žličicom da lagano i što dulje klizi po ždrijelu.
    Sljez smiruje kašalj, omekšava sluz i lagan je za probavu.
    Najbolje je uzimati ga friško spravljenog pa ga ja uvijek radim u manjim kolićinama da mi ne propadne.
    Nisam nikada do sada primjetila neke nuspojave, naprotiv, kad nam kod kašlja više ne pomažu ni sirupi,ni inhalacije ja im kuham sljez i kašalj se umiri.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sljez, listici i cvijet su za iskasljavanje, a korijen je za suzbijanje nadrazajnog kaslja (dodje gust i oblaze u biti sluznicu).

Mi ga nismo kapali u nos jer je neugodan (probajte si ukapati - pecka).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam ni mislila listiće za nos, mislila sam da je to jasno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je sljezov krojen najbolji za curenje nosića, čak se i naviknula, noramalono joj kapam, najprije mica maci (igrački, naravno) pa njoj. za kašalj sam znala kuhait i sirup od lovorovih listova s šećerom, po ukusu je fin i djelotvoran. ako vas zanima pošaljem recept.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Molim te, napisi recept. Mene zanima.

Nina28

Početno

ma sljez je najbolji sirupe skoro vise da i ne koristimo, samo caj od sljeza, kapanje sljeza i ponekad inhaliranje

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Mony mislim da ti pricas o caju od sljezovog korjena. Mislim da u tom slucaju ide u hladnu vodu i stoji duuuugo.

- listova
    - korjena

Korijen bijelog sljeza ide u hladnu vodu cca 45 minuta, kad se procijedi eventualno se može malo zagrijati da se ne kapa u nos baš hladno. Nije predviđen za piće, iako se može piti, ali ima dosta sluzi.Ne smije se jače grijati jer toplina uništava sluzi.

Čaj od sljeza je mješavina bijelog i crnog sljeza, namijenjena za piće, i ona se prelije kipućom vodom kao većina čajeva.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[quote="martinaP"]

- listova
    - korjena

Korijen bijelog sljeza ide u hladnu vodu cca 45 minuta, kad se procijedi eventualno se može malo zagrijati da se ne kapa u nos baš hladno. Nije predviđen za piće, iako se može piti, ali ima dosta sluzi.Ne smije se jače grijati jer toplina uništava sluzi.

Čaj od sljeza je mješavina bijelog i crnog sljeza, namijenjena za piće, i ona se prelije kipućom vodom kao većina čajeva.[/quot

Na kutiji od sljezovog korijena piše da se za kapanje u nos, korjenčići u vodi drže najmanje dva sata.
    Ja sam jučer namakala i na kraju sam sebi stavljala u nos da ne propadne, jer mi dijete nije htjelo. I super je. Baš fino pročisti nos.

lidac2004

Početno

[quote="Dijana"]
    Citiraj martinaP prvotno napisa

- listova
    - korjena

Čaj od sljeza je mješavina bijelog i crnog sljeza, namijenjena za piće, i ona se prelije kipućom vodom kao većina čajeva.[/quot

Na kutiji od sljezovog korijena piše da se za kapanje u nos, korjenčići u vodi drže najmanje dva sata.
    Ja sam jučer namakala i na kraju sam sebi stavljala u nos da ne propadne, jer mi dijete nije htjelo. I super je. Baš fino pročisti nos.
    mi imamo caj od holyplanta i na toj kutiji pise da se drzi u vodi pola sata i onda procijedi (bas za kapanje u nos).
    ocito svaki proizvodjac pise drugacije.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kako su cure vec rekle, moze i kao caj i kao kapi.

ALi je najefikasniji ako se koristi i kao kapi i kao caj.

I ne bi ga trebalo piti kao obicni caj(u vise gutljaja) nego po gutljajcice u vremenskim razmacima od po nekoliko minuta.Tako ga organizam moze najbolje iskoristiti i sljez se odlaze u vidu zastitinog sloja u cjevastim organima organizma.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ako vam djeca ne vole kapi(kao moj isa) mozete i stapis za usi natopiti u sljezu i iznutra malo namazati nosic, to je inace jako dobro za iziritirani nosic.

Alice

Početno Re: Caj od sljezovog korijena

Kada mi dijete uhvati kasalj, napravim caj od sljezovih listica(cvijeta), s time da ubacim unutra i malo caja od kamilice i bazge, stavim meda,limuna i fino je za piti.
    Kod suhog kaslja pomaze sirup napravljen od luka i meda. Manju glavicu luka sitno narezati, staviti u salicu,preliti sa cca 3 zlice meda i ostaviti preko noci da odstoji. Ujutro procijediti kroz gazu.Davati 3 puta dnevno, ali moze i cesce. U frizderu moze stajati do 3 dana. Drugi dan dijete pocne iskasljavati. Nakon par dana kasalj stane.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: Caj od sljezovog korijena

Citiraj Alice prvotno napisa
    Kada mi dijete uhvati kasalj, napravim caj od sljezovih listica(cvijeta), s time da ubacim unutra i malo caja od kamilice i bazge, stavim meda,limuna i fino je za piti.
    Kod suhog kaslja pomaze sirup napravljen od luka i meda. Manju glavicu luka sitno narezati, staviti u salicu,preliti sa cca 3 zlice meda i ostaviti preko noci da odstoji. Ujutro procijediti kroz gazu.Davati 3 puta dnevno, ali moze i cesce. U frizderu moze stajati do 3 dana. Drugi dan dijete pocne iskasljavati. Nakon par dana kasalj stane.
    ovo je super recept,hvala

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sirup Favora Sljez od Belupa u sastavu ima sluz lista i korijena bijelog sljeza. U apoteci su nam to dali za bebu od 10.mj. a u uputstvima pise od godine dalje... jel ok to uzeti ili ne?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sirup Favora Sljez od Belupa u sastavu ima sluz lista i korijena bijelog sljeza. U apoteci su nam to dali za bebu od 10.mj. a u uputstvima pise od godine dalje... jel ok to uzeti ili ne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

SASTAV
    Favora Sljez sirup: 100 g sirupa sadržava: sluz lista i korijena bijelog sljeza (Mucilago folii et radicis Althaeae) 30,0 g; žitki ekstrakt trpuca (droga:ekstrakt=2-3:1, Extractum Plantaginis e herb. aquos. spissum) 5,0 g.
    Pomoćne tvari: sorbitol, askorbinska kiselina, natrij-metilparahidroksibenzoat i natrij-propilparahidroksibenzoat. Sadržava etanol u tragovima (oko 3%).

ja zbog ovog zadnjeg ne bih dala ni starijem djetetu, pogotovo ne bez razgovora s pedijatrom

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hvala Lutonjica! MM ga je kupio, a baš sam skeptična u vezi njega... bude za mamu nešto me grlo pecka...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •