Jel ok za djecu?
Jel ok za djecu?
ok je kao kapi za nos.
ok je i za piti.
Savršen. I kao kapi za nos, i kao čaj. Postoji i sljezov sirup protiv kašlja, tkđ. jako dobar.
ok, hvala![]()
Mene uvijek zbunjuje upute na kutiji (onog caja kupljenog u ljekarnama) o pripremi: listici se stave u hladnu vodu.
Ja ju ipak malo zagrijem.
Mony mislim da ti pricas o caju od sljezovog korjena. Mislim da u tom slucaju ide u hladnu vodu i stoji duuuugo.
Dakle postoji sljezov caj od:
- listova
- korjena
Za sta se koji koristi i u cem je razlika, pojma nemam..
Ja imam doma bas sljezove korjencice. I na njemu pise da se kapa u nos ili pije. Korjencici se moraju drzati barem dva sata potopljeni u hladnu vodu, a kasnije se caj moze po ukusu zagrijati ili zasladiti.
Ja sam ga mislila davati nezasladjenog i nezagrijanog, drzim ga na sobnoj temperaturi.
ide u hladnu vodu.
eventualno ju prvo prokuhaš, pa ohladiš (ako se bojiš vode iz pipe), ili staviš u hladnu janu.
ako želiš piti toplo, nakon tog "potapljanja" ga zagriješ.
ako ti treba samo za kapi, onda ne grijati.
inače, zorana, čaj od korijena baš i nije fini za piti, ali zato je onaj od listića mljac mljac, a ima i prekrasnu plavoljubičastu boju
Za sada uspijem djecu nagovoriti na povremeni gutljaj. Ali dalje od jednog gutljaja ne.![]()
probaj od listića. isto je za probleme punog nosića, kašljanja i sličnog, kao i korijen
Korijen se potapa dva sata u hladnoj vodi i koristi se za kapanje noseka, naravno nezaslađen, a i za piti kad ga podgriješ i zasladiš.
Listići i cvjetići se stavljaju u prokuhanu vruću vodu i stoje pola sata, zatim se zaslade i piju.
Najbolje je čaj davati žličicom da lagano i što dulje klizi po ždrijelu.
Sljez smiruje kašalj, omekšava sluz i lagan je za probavu.
Najbolje je uzimati ga friško spravljenog pa ga ja uvijek radim u manjim kolićinama da mi ne propadne.
Nisam nikada do sada primjetila neke nuspojave, naprotiv, kad nam kod kašlja više ne pomažu ni sirupi,ni inhalacije ja im kuham sljez i kašalj se umiri.
Sljez, listici i cvijet su za iskasljavanje, a korijen je za suzbijanje nadrazajnog kaslja (dodje gust i oblaze u biti sluznicu).
Mi ga nismo kapali u nos jer je neugodan (probajte si ukapati - pecka).
nisam ni mislila listiće za nos, mislila sam da je to jasno
Meni je sljezov krojen najbolji za curenje nosića, čak se i naviknula, noramalono joj kapam, najprije mica maci (igrački, naravno) pa njoj. za kašalj sam znala kuhait i sirup od lovorovih listova s šećerom, po ukusu je fin i djelotvoran. ako vas zanima pošaljem recept.
Molim te, napisi recept. Mene zanima.![]()
ma sljez je najboljisirupe skoro vise da i ne koristimo, samo caj od sljeza, kapanje sljeza i ponekad inhaliranje
Korijen bijelog sljeza ide u hladnu vodu cca 45 minuta, kad se procijedi eventualno se može malo zagrijati da se ne kapa u nos baš hladno. Nije predviđen za piće, iako se može piti, ali ima dosta sluzi.Ne smije se jače grijati jer toplina uništava sluzi.anchie76 prvotno napisa
Čaj od sljeza je mješavina bijelog i crnog sljeza, namijenjena za piće, i ona se prelije kipućom vodom kao većina čajeva.
[quote="martinaP"]Korijen bijelog sljeza ide u hladnu vodu cca 45 minuta, kad se procijedi eventualno se može malo zagrijati da se ne kapa u nos baš hladno. Nije predviđen za piće, iako se može piti, ali ima dosta sluzi.Ne smije se jače grijati jer toplina uništava sluzi.anchie76 prvotno napisa
Čaj od sljeza je mješavina bijelog i crnog sljeza, namijenjena za piće, i ona se prelije kipućom vodom kao većina čajeva.[/quot
Na kutiji od sljezovog korijena piše da se za kapanje u nos, korjenčići u vodi drže najmanje dva sata.
Ja sam jučer namakala i na kraju sam sebi stavljala u nos da ne propadne, jer mi dijete nije htjelo. I super je. Baš fino pročisti nos.
[quote="Dijana"]mi imamo caj od holyplanta i na toj kutiji pise da se drzi u vodi pola sata i onda procijedi (bas za kapanje u nos).martinaP prvotno napisa
ocito svaki proizvodjac pise drugacije.
kako su cure vec rekle, moze i kao caj i kao kapi.
ALi je najefikasniji ako se koristi i kao kapi i kao caj.
I ne bi ga trebalo piti kao obicni caj(u vise gutljaja) nego po gutljajcice u vremenskim razmacima od po nekoliko minuta.Tako ga organizam moze najbolje iskoristiti i sljez se odlaze u vidu zastitinog sloja u cjevastim organima organizma.
ako vam djeca ne vole kapi(kao moj isa) mozete i stapis za usi natopiti u sljezu i iznutra malo namazati nosic, to je inace jako dobro za iziritirani nosic.![]()
Kada mi dijete uhvati kasalj, napravim caj od sljezovih listica(cvijeta), s time da ubacim unutra i malo caja od kamilice i bazge, stavim meda,limuna i fino je za piti.
Kod suhog kaslja pomaze sirup napravljen od luka i meda. Manju glavicu luka sitno narezati, staviti u salicu,preliti sa cca 3 zlice meda i ostaviti preko noci da odstoji. Ujutro procijediti kroz gazu.Davati 3 puta dnevno, ali moze i cesce. U frizderu moze stajati do 3 dana. Drugi dan dijete pocne iskasljavati. Nakon par dana kasalj stane.
ovo je super recept,hvalaAlice prvotno napisa
![]()
Sirup Favora Sljez od Belupa u sastavu ima sluz lista i korijena bijelog sljeza. U apoteci su nam to dali za bebu od 10.mj. a u uputstvima pise od godine dalje... jel ok to uzeti ili ne?
Sirup Favora Sljez od Belupa u sastavu ima sluz lista i korijena bijelog sljeza. U apoteci su nam to dali za bebu od 10.mj. a u uputstvima pise od godine dalje... jel ok to uzeti ili ne?
SASTAV
Favora Sljez sirup: 100 g sirupa sadržava: sluz lista i korijena bijelog sljeza (Mucilago folii et radicis Althaeae) 30,0 g; žitki ekstrakt trpuca (droga:ekstrakt=2-3:1, Extractum Plantaginis e herb. aquos. spissum) 5,0 g.
Pomoćne tvari: sorbitol, askorbinska kiselina, natrij-metilparahidroksibenzoat i natrij-propilparahidroksibenzoat. Sadržava etanol u tragovima (oko 3%).
ja zbog ovog zadnjeg ne bih dala ni starijem djetetu, pogotovo ne bez razgovora s pedijatrom
Hvala Lutonjica! MM ga je kupio, a baš sam skeptična u vezi njega... bude za mamunešto me grlo pecka...