Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 76 od 76

Tema: najbitnije nebitne stvari u torbi za rodiliste

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Lea, sad vidim da će Mia dobiti seku ili bracu!
    čestitam!

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Lea, sad vidim da će Mia dobiti seku ili bracu!
    čestitam!
    Hvala! :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    i meni je cudno :?
    ako je voda prozirna, bolje je ostati doma i barem pricekati svoje trudove. inace je drip u rodilistu neminovan.
    onda kada prema vama treba ici rodiliste? znaci ako vodenjak pukne ipak ne treba? ne mogu sada naci gdje sam to kod ine procitala, ali obicno kazu da ako pukne vodenjak da se nazove primalja. posto kod nas takve mogucnosti nema (tj. primalja ce ti reci da svakako dodjes u bolnicu - barem je meni tako rekla) kako se to procijeni? kako se gleda boja plodne vode? moze neki detalji?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    a pred rodiliste sam dosla ranije, jer stanujem dalje od rodilista i htjela sam da budem blizu... ali ne odmah i unutra...

mozda zato moje ideje izgledaju neprimjerene.
    , ovo ocrtava svu jad naših rodilišta, žena koja zna kaj je čeka tamo, radije će pola poroda odraditi na klupi u parku ispred rodilišta.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    posto kod nas takve mogucnosti nema (tj. primalja ce ti reci da svakako dodjes u bolnicu - barem je meni tako rekla) kako se to procijeni? kako se gleda boja plodne vode? moze neki detalji?
    nazoveš, kažeš da ti je pukao vodenjak, ali da nećeš odmah doći u bolnicu osim ako ti ne obaćaju da ima velike mogućnosti da izbjegneš drip. Ako primalja izostavi dio "časna pionirska" - onda odradiš porod na klupi ispred rodilišta kao Litala.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne bih vjerovala obecanjima... :/
    ako pukne vodenjak, voda je bistra, osjecam se dobro, ostala bih barem par sati doma, barem dok ne osjetim prve trudove. ako se i dalje osjecam dobro, ostala bih dok se trudovi malo ne uhodaju. a doma bih nastojala potaknuti trudove: hodanjem, cucanjem, skakanjem na lopti...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala cure.
    a jel mi imate mozda za preporuciti kakvu literatutu o tome? knjiga, link? bas bi me zanimali svi detalji o tome...
    sto tocno znaci bistra voda? meni je recimo puko vodenjak i dobila sam svoje trudove koji doduse nisu bili toliko jaki da bi se nuzno moralo u bolnicu. koliko sam uspjela procijeniti voda nije bila zamucena (u smislu nije bila zelena, nego prozirna) ali je bilo malo sukrvice i to je ono zbog cega sam otisla. medjutim cak i sat vremena nakon toga kad smo se polazko dovezli do bolnice, ispalo je da bas nisam nesto otvorena, ali da nisam ni za ici doma pa je uslijedio poznati scenario
    kako se onda procjenjuje ta voda?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ako ti pukne vodenjak nije obavezno da ce te odmah staviti na drip (pogotovo ako ti ne zelis) ali moguce je da te stave na onaj stroj (zablokirao mi se mozak, al znate sto mislm) i onda nis od cupkanja na lopti, hodanja i slicno

tako je meni bilo na SD.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je voda bila prozirna, prozirna, tako da se nije vidjela uopće na bijelim gaćicama ...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i ja sam napravila istu grešku. otišla voda - potpuno čista, prozirna, lokvica na laminatu doma je bila bez ijedne žilice, kapljice krvi ili čega već. ostatak je otišao u onoj prostoriji u rodilištu gdje sam davala podatke - po linoleumu, isto prekrasna čista lokvica.
    i šta - otvorena pola prsta, privezali me na stol, CTG, davali gel. dali su mi osam sati (velikodušno, ha?) da dobijem trudove, a onda DRIP!

da mi se ovaj put ponovi ista priča, ostala bih doma i čekala tamo tih osam sati!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tebi su dali barem 8 sati, a meni 8 min . od lijeganja na stol, iako su bili krenuli moji lijepi, lagani, bezbolni trudići (isti kao u drugom porodu); no njima se očito nisu sviđali
    Mislim pa kaj se sve žene moraju jednako brzo otvarati, i imati trudove jednake jačine i boli; ja očito spadam u one kojima sve ide dugo, polako i postepeno; da mi sad netko kaže da mu se to ne sviđa ili mu ide na živce gledati me 24h odoh ja nazad doma.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    ako ti pukne vodenjak nije obavezno da ce te odmah staviti na drip (pogotovo ako ti ne zelis) ali moguce je da te stave na onaj stroj (zablokirao mi se mozak, al znate sto mislm) i onda nis od cupkanja na lopti, hodanja i slicno

tako je meni bilo na SD.
    Ja sam u Vž uredno skakutala na lopti s CTG-om, ako na to mislš.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ja sam u Vž uredno skakutala na lopti s CTG-om, ako na to mislš.
    i ja na drugom porodu. Jest da je klizio dolje, ali ja sam ga popravila, a nekad i nisam, ma nije to niti bitno toliko, kad je došla primalja, malo ga je popravila, odgledala traku, rekla sve je ok, otišla van, meni je opet kliznuo, otkucaji i kontrakcije izvode blesavoće - a ja si mislim, ma sve je u redu, ovaj stalno klizi gore dolje, pa onaj ctg piše bedastoće. Tako su se i primalje odnosile. Sve je bilo u redu. I tako taj ctg daje relativne rezultate, i jedna sestra je jednom davno negdje rekla bilježi da li ima ili nema kontrakcija, ali ne i koje točno jačine su, odnosno rezultat je ralativan. A drua će ti primalja npr. reći, joj slabi su vam trudovi, ajmo mi to malo pojačati dripekom.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    hvala cure.
    a jel mi imate mozda za preporuciti kakvu literatutu o tome? knjiga, link? bas bi me zanimali svi detalji o tome...
    sto tocno znaci bistra voda? meni je recimo puko vodenjak i dobila sam svoje trudove koji doduse nisu bili toliko jaki da bi se nuzno moralo u bolnicu. koliko sam uspjela procijeniti voda nije bila zamucena (u smislu nije bila zelena, nego prozirna) ali je bilo malo sukrvice i to je ono zbog cega sam otisla. medjutim cak i sat vremena nakon toga kad smo se polazko dovezli do bolnice, ispalo je da bas nisam nesto otvorena, ali da nisam ni za ici doma pa je uslijedio poznati scenario
    kako se onda procjenjuje ta voda?
    sheila kitzinger 'Birth Your Way '
    michel odent ' preporod radjanja'
    dr sears 'the birth book'

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam se nakon nekoliko sati dripa uredno uspjela skinuti s ctg-a, jednostavno sam naisla na neku mladu (i naivnu) sestru i mrtva hladna joj rekla da me otkopca jer da trebam na wc. zena se cudom cudila "pa zar mozete hodati?" i sl. ali je popustila. to sto sam nakon toga skoro rodila na zahodskoj skoljci to je druga prica...ali samo govori o tome koliko su drip, ctg i lezanje nedjelotvorni. dakle ja sam 4 sata lezala tako zakopcana i skoro se nista nije promijenilo, a ctg je pokazivao sve manje trudove. onda sam se digla, dosla do wc-a, cucnula malo, e kad me krenulo prat...najozbiljnije, da nije mm bio sa mnom i da nije wc bio tri metra od mog boxa, ja bih se doslovce porodila u zahodu. jednostavno se vise nisam mogla ni dici iz tog cucnja, niti doci do boksa, niti se popeti na stol. a kad su me najzad stavili na stol, dijete je izletilo iz jednog truda...
    jedino mi je zao onih cura u preradjaoni (gdje se wc nalazio) koje su me vidle kako se presavijam vec otprilike u izgonu. mozete zamislit kako je to moralo izgledat...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sheila kitzinger 'Birth Your Way '
    michel odent ' preporod radjanja'
    dr sears 'the birth book'
    citala sam sve tri...ali se ne sjecam da opisuju izgled "opasne" plodne vode. morat cu ponovo posudit negdje knjige. ne znam kako mi je to promaklo ali stvarno se ne sjecam da sam ikad ista drugo procitala za slucaj otjecanja plodne vode osim: "call your midwife"

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa pise isto to sto sam malo prije rekla rekla samo na hrvatskom: "Obavijestite svog liječnika o boji, mirisu, količini i vremenu curenja plodne vode", a doktor ce ti naravno reci, "odmah u bolnicu" jer nitko nece riskirati..
    naravno jedina koja moze odluciti da ipak ne ode u bolnicu i preuzeti odgovornost za eventualne poslijedice sam ja. zato i zelim doznati pojedinosti o toj plodnoj vodi...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

citam dalje zrinka iz teksta koji si navela:
    "Iako otjecanje plodne vode ne znači nužno da je porod počeo, bez plodne vode plod je izložen bakterijama i infekcijama pa stoga obavezno kontaktirajte svog liječnika ili se javite u bolnicu. Ako je plodna vode zelenkaste boje ili neugodnog mirisa znači da se radi o infekciji i plod može biti u opasnosti."

mozda ja nemam petlje, ali ja ne bih riskirala sjediti doma bez vode. nisam bas takva alternativka...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    nazoveš, kažeš da ti je pukao vodenjak, ali da nećeš odmah doći u bolnicu osim ako ti ne obaćaju da ima velike mogućnosti da izbjegneš drip. Ako primalja izostavi dio "časna pionirska" - onda odradiš porod na klupi ispred rodilišta kao Litala.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mozda ja nemam petlje, ali ja ne bih riskirala sjediti doma bez vode. nisam bas takva alternativka...
    kada voda pocne otjecati, to ne znaci da sve istece odjednom .
    postoji nekoliko slojeva vodenjaka, dakle, moze puknuti prvi sloj, voda istice, a unutarnji sloj ne treba puknuti te voda koja obavija dijete ustvari uopce ne istice.

Praksa, sto i kako, ako vodenjak pukne, ovisi o autorima i podneblju.
    U sustavu koji ne radi paniku ako voda istice (i definitivno ne ubrzava ili izaziva porodi), ima smisla reci da se javis osoblju ili odes u bolnicu. Npr. u VB se javis na telefon babici, kazes koje je bolje i ako je prozirna, savjetuju ostanak kod kuci, pracenje temperature i javljanje za par sati.

U sustavu u kojem postoji fiksacija da porod mora poceti nakon sat dva i da je pucanje vodenjaka krizna situacija, savjetovati odlazak u bolnicu je , sto bi Englezi rekli "inviting the trouble" (ako ti se ne mili indukcija, ubrzavanje itd....)
    ako je voda mekonijska, to je druga stvar, bjez u bolnicu.
    ako ti u bolnici kazu da je blago zelenkasta, budi podozriva, blago zelenkasta voda je podlozna interpretacijama.
    Najbolji nacin za izbjeci mekonijsku vodu, je biti opusten i neuznemiren, sto je doma lakse nego u bolnici. A
    Ali ako te ostanak kod kuce cini uznemirenom i u strahu, odi u bolnicu.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    postoji nekoliko slojeva vodenjaka
    ovo do sad nisam znala! a ima mi potpunog smisla kad se prisjetim da je meni vodenjak na prvom porodu pukao sve skupa tri puta :? .
    prvo je lagano curkala voda od 11 navečer do 6 ujutro kad je puklo i poteklo po laminatu. istuširala sam se, spremila, popila kavu (tu u međuvremenu ništa ne curi), sjela s MM u auto, došla u bolnicu poslije 7, tu puca drugi put po bolničkom podu, opet staje oticanje vode na nekoliko sati. i onda je treći put puklo, tj. otekla još jdnom zavidna količina vode koja 3 sata prije poroda, kad su počeli jači trudovi. do sada sam bila u uvjerenju da je Janko bio tako smješten na "izlazu" da je on blokirao otjecanje plodove vode?

sad tek vidim da stvarno nije bilo potrebno da odmah idem. :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je isto puko samo prvi sloj vodenjaka ali je bilo i sukrvice pa me to prepalo. osim toga ja sam imala jaku indikaciju za carski pa sam pozurila u bolnicu. losa odluka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Npr. u VB se javis na telefon babici, kazes koje je bolje i ako je prozirna, savjetuju ostanak kod kuci, pracenje temperature i javljanje za par sati.
    hvala ti na ovome, to mi je skroz konkretno, upravo takvu informaciju sam i trazila. znaci ako je voda bistra trebalo bi biti ok, a takodjer mjeriti temperatutu? hvala sradadevii

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sukrvica je ok, to je vjerojatno samo cep. ako izadje plodna voda mora i cep najprije, zar ne?

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •