Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: trese se i trza

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno trese se i trza

Matej (2M) se od prvog dana trese i trza. To se desava kad spava i kad je budan. Trzanje izgleda kao da ga je nesto ubolo i cesto ga (ako spava) to razbudi. Tresnja izgleda poput vala koji ga prodje u 1-3 sekunde. Ponekad dolazi iz trupa i siri se prema udovima, a ponekad se tresu samo noge. Ne mogu procijeniti da li ga to boli iako mi se cini da se dosad malo naviknuo pa ne place cesto (u pocetku je dosta plakao).

dosad nisam htjela praviti od muhe slona jer me je umirivala cinjenica da je to radi nerazvijenog centralnog zivcanog sustava, da vjerojatno sanja prva ovozemaljska iskustva... itd. Medjutim zelila bih savjet roditelja koji imaju isto iskustvo.

Napomena: Matej se rodio 14 dana prije termina. U pocetku je imao problema sa kakicom: kakio je svakih 5-8 dana, u medjuvremenu je bio nadut, nervozan, prdeckao bi cesto i vristao od bolova u stomaku. To smo 'lijecili' masazom i nosenjem potrbuske.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam nekakav pametan savjet, osim da ga ne cijepite prije nego što provjerite s pedicom i eventualno neuropedijatrom o čemu se radi.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Lunu.

Ne mora biti ništa, ali obavezno traži uputnicu za neuropedijatra!!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eto i mene tu jer mi se margita (14 dana stara) u snu trza - onako cijelo tijelo i udovi. meni izgleda stravicno, ali ona mirno spava dok se to desava.
    i ja se tjesim da je zbog nerazvijenog cns-a, a i jos je jako mala i definitivno necu nista poduzimati prije prvog posjeta pedijatru.

za sad me zanima ima li jos netko sa slicnim iskustvom?

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I mi smo imali takvih trzaja. Jako često u toj dobi. Izgledalo je stravično. Pored toga, Lovre je uvijek držao jezik malo isplažen. Bila sam isprepadana.
    Konzultirali smo se s pedijatricom (mislim da se o tome već pisalo i ovdje na forumu - ne mogu sada naći), detaljno ga je pregledala. Objašnjenje: nerazvijeni cns.
    S vremenom trzanja je bilo sve manje, jezik je nešto duže vrijeme bio isplažen... U svakom slučaju - s vremenom kao da ništa nije ni bilo. Lovre je savršeno zdrav dvogodišnjak.
    Mi smo imali povjerenja u svoju pedijatricu - točnije, uspjela nas je umiriti. Svim mamama kojima to nije dosta preporučujem da 'istražuju' dalje, jer je osim zdravlja djeteta svakako važan i psihički mir mame, naročito osjetljiv u ovoj ranoj fazi.
    (nadam se da nisam previše filozofirala )

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I Nika se trzala ali prvih par mjeseci ali s vremenom je proslo bez ikakvih intervencija s doktorske strane. Nerazvijen zivcani sustav.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sad ću možda bubnuti, ali zar nema u knjizi MPG o tim trzanjima prvih par mjeseci? Ta pojava ima neko i ime. (nema šanse da se sad sjetim). I navodno je savršeno normalna.
    Ja se sjećam da se moja kćer isto tako trzala (a rođena je u terminu), širila ruke kao da će nekoga zagrliti i onda se umirila. To je trajalo prvih mjesec, dva.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam MPG
    trzanje sa sirenjem ruku JE normalno, to je moorov refleks, javlja se najcesce kod glasnih ili iznenadnih zvukova.
    ali ovo margitino trzanje je drugacije, nije rijec o tome... iako mi je lakse sad kad citam da nas ima jos

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hana je bila zdrava beba, rođena u terminu. Kao beba se tako trzala u snu (nekad je znala širiti ruke kao Moorov, a nekada ne, vrlo rijetko bi i vrisnula), ali uvijek bez bilo kakvih vanjskih podražaja. To je trajalo možda i do njenog 6. ili 7. mjeseca. Išli smo kod neuropedijatra, na UZV i na EEG mozga, oni su to nazvali "Iritabilni sindrom u obradi". Sva ta maltretiranja nisu pokazala da bilo šta nije uredu. Sve je bilo OK. Nakon par mjeseci, kao što rekoh, to je prestalo i sve je dalje normalno.

Vjerujem da će tako biti i kod vas.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

to je moorov refleks,
    Tako je, to je to! Davno je bilo kad sam ja študirala MPG, po meni vrlo korisnu knjižicu za neupućene mlade mame (kakva sam ja bila).

Eh, samo isto koliko se sjećam, nije bilo nekih vanjskih podražaja, kad bi se to događalo, bilo bi onak, iznebuha.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, i ja mislim da je to taj Moorov refleks, koji bi trebao "proci" do
    cini mi se 6. mjeseca... cini mi se tako nekako.
    I Andrej se trzao i proslo je.
    A da je zastrasujuce bilo razmisljati o eventualnim poremecajima, je
    Ah, kad se samo sjetim perioda analiziranja svakog njegovog pokreta, trzaja, podizanja i spustanja rukica...stvarno je bitno biti normalna
    i smirena mama.
    U ekonomiji ima dobar izraz "paraliza od analize"...
    e, kad smo dosli dotle, ja sam se samo smirila i pustila nek sve ide svojim
    tokom
    I sve prodje, ali i sada da imam bebu, mozda bih se opet pitala
    da li je sve OK ili da pitam nekoga...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I Vita se tako trzala dok je spavala ili za vrijeme dojenja..Neonatolog nam je ipak savjetovao da se javimo neuropedijatru. Da ne mora biti ništa, ali da nije na odmet provjeriti.

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

I Paula se svako malo jako trzne, i u snu i na cici i dok je budna, ali nisam primjetila da ju to previse uznemiri.
    Obicno ne pocne plakati zbog toga.
    Ja si nekako mislim da je to normalno :/ ,
    jer i mi odrasli se ponekad znamo trznuti, pogotovo kad tek tonemo u san. Bar se meni to cesto desava, pa sama sebe probudim.
    Ima li i to veze s mozgom :?

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da. ima veze s mozgom odnosno s CNS (centralni nervni sistem) koji očito nije još razvijen do kraja. AKo toga ima dosta (da ne velim puno), ništa vas ne košta da priču provjerite s UZV i kontrolom kod neuropedijatra. Zadnje što bi si roditelj poželio jest da ga jednog dana pitaju "a gdje ste bili do sada?"
    Olakšanje kada čujete da je sve OK je neprocjenjivo. Isto kao i rečenica "došli ste na vrijeme".
    Znači, samo dobivate s provjerom, ništa ne gubite

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kaj znaci "dosta" i "puno"?
    kod margite je to recimo 2-3 puta dnevno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem nadicu.
    Što se tiče potencijalnih neuroloških problema, ja sam uvijek za opciju "bolje spriječiti, nego liječiti".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lutonjice, Kaleb se stepavao do nekih 6 mjeseci, onako kao da ga prolaze žmarci. Najčešće bi protresao vratom i glavom, a kad je bio manji i nožicama. Čitav se nije stepavao, no meni je i ovo bilo dovoljno da ne cijepim po kalendaru (kako se priča s cijepljenjem nastavila, to znaš ) i do odem na EEG i neuropedijatru. Sve je savršeno, ali moglo je i ne biti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u brzini nisam napisala do kraja.
    Viti je UZV na kraju i dokazao da je neurorizična. Dakle, svakako provjeriti. Nije na odmet.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

uh, podizem
    Anja se strese dok doji, gotovo uvijek predvece, kad je nervozna, pred kraj podoja pocne trzati glavicom i onom stranom tijela koja je slobodna tj nije naslonjena na mene. tp izgleda kao da nicim izazvana naglo trgne glavom i rukom na suprotnu stranu od mene. i onda vrati glavu. i tako par puta. ne radi to dok je u polusnu ili po noci ili kad je skroz odmorna nego uglavnom navecer..dok pisem palo mi je na pamet da je moguce mozda da je to od uzdisaja jer se dogadja nakon kolika za vrijeme kojih si skoro podere grlo od placa
    jel imao tko takav slucaj?

moorov refleks me ne uzrujava jer se pojavljuje onak skolski - samo na iznenadni zvuk, ali ovo trzanje me malcice uplasilo.

naime sve ovo pitam jer sam hipohondar i sama sebi idem na zivce stalnim sumnjanjima u ovo i ono, a ne bih joj htjela nepotrebno priustiti setanja po doktorima...

Datum pristupanja
    Jan 2025

Početno

IvanaMa, ako ste još u ikojem slučaju još aktivni na forumu, bila bih Vam prezahvalna ukoliko se javite voljela bih čuti Vaše iskustvo s ovom pricom za sina koju ste podijelili prije eto, skoro 20 godina
    A ja sam sada u sličnoj situaciji...
    Unaprijed hvala

Datum pristupanja
    Jan 2025

Početno

Jeste li još aktivni na forumu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •