prolijete li prvu vodu i zašto, kada?
evo, kuham grah, domaći, namočen - proliti ili ne?
prolijete li prvu vodu i zašto, kada?
evo, kuham grah, domaći, namočen - proliti ili ne?
Prolijevam. Nemam nekih znanstvenih argumenata, nego tako su radile i moja mama, baka, strina - sve redom vrsne kuharice (pa si ja tako utvaram da ću jednog dana kuhati kao one). Usmena predaja kaže da tako kuhan grah manje napuhava (što ja po muškima iz svoje okoline baš i ne primijetim, ah ta famozna muška probava...).
hi hi hi
idem proliti![]()
ma zanima me koliko se gubi od hranjivih i inih vrijednosti
e da, i one štetne tvari - kada to moramo proliti!
Nikad ne bacam vodu od namakanja graha , baš zbog gubitka vrijednih sastojaka koji namakanjem prelaze u vodu ( difuzija )
kaj napraviš sa tom vodom?
pročitala sam negdje da je voda u kojoj se kuhao krumpir dobra za zalijevanje cvijeća
Sve je to dobro za cvijeće , ali isto tako se može od te vode napraviti juha :D
grah nikad nisam kuhala, pa ne znam.
za sve ostalo (variva) nikada ne prolijevam vodu, a ako kuham krumpir ili nešto od čega neće biti varivo nego prilog, onda tu vodu bacim jer nemam što drugo s njom napraviti.
prolijem kada kuham grah, kelj.
Meni su objasnili da se to radi zato što onda ne napuhuje.
blitvu, špinat, kelj-zbog nitrata možda
grah-zato što mi tako reče moja mama :/
i ja isto tako 8)kovke prvotno napisa
Blitvu, špinat, kelj, grah stari - prolijem.
Od mladog graha ne prolijevam vodu.
ja prolijevam nakon sto uzavri, mm ne. kao da bi trebalo manje napuhivati. ali svjedocim da su nuspojave iste.
A grah obavezno namačem cijelu noć i manje se pucakinder prvotno napisa
.
OK, blanširam povrće i bacim smrdljivu vodu. Rječitobuby prvotno napisa
![]()
grah i leća:
- namaču se u vodi A preko noći
- namočeni se prokuhaju 5 minuta u vodi B
- nenamočeni se prokuhaju u vodi C
- prokuhani ovako ili onako kuhaju se dok ne budu jestivi u vodi D.
Koju vi vodu bacate? Ja bacim A, B (ovo ne radim, ali da radim bacila bih) i C jer moja mama misli da te vode polupe iz graha nešto otrovno. :?
Ostalo povrće: ne blanširam nego kuham. Vodu bacam jer mi te juhe nisu baš nešto, premda su možda zdrave.
Ja bacam samo vodu od namakanja, ne i od kuhanja.
evo ovako.Zorana prvotno napisa
Isto. Ako namocim preko noci samo tu bacim, ako sam zaboravila namocit preko noci prokuham par minuta i onda to bacim.Zorana prvotno napisa
Inace nista drugo ne bacam.
ja vodu jučer prolila
a što se tiče napuhavanja i neželjenih nuspojava....nismo ih izbjegli
i još sam ja tuka pojela 2 tanjura jer je bio tako fiiini, pa je dominik svirao cijelu noć![]()
bože dragi mendula, koliko ti vode potrošiš za jedan lonac graha?
ja proljevam samo jednom.
Ne namačem, ne proljevam...
Ja kad ga namočim, popije skoro svu vodu pa nemam šta ni baciti![]()
josie prvotno napisa
![]()
![]()
I ja prolijevam samo jednom, A ili C, ovisi jesam li planirala dan prije kuhati grah (ili sam zaboravila).![]()
Prolijem nakon kelja, zelja, mahuna.....Navodno manje nadima
I šta onda nakrkaš unutra da to ima nekakav okus?branka1 prvotno napisa
Ja prolijem od graha,isperem ga i novu vodu stavim-kuham.
Od špinata i blitve prolijem.