sestra nam je rekla da bi se na proljece trebali testirati na tuberkulozu jer nije imala reakciju od onog sto dobiju u rodilistu. Od neke mame smo pak culi da se to vise ne radi. Kakva su vasa iskustva?
sestra nam je rekla da bi se na proljece trebali testirati na tuberkulozu jer nije imala reakciju od onog sto dobiju u rodilistu. Od neke mame smo pak culi da se to vise ne radi. Kakva su vasa iskustva?
Dora nije imala ožiljak iz rodilišta pa je dobila opet pikicu u ruku. Kod nas to rade automatski ako nema ožiljak ponavljaju cijepljenje. :/
i mene to interesuje jer ni moj sin nije imao nikakvu reakciju na BCG samo blago crvenilo dok je kod drugih beba to gnojilo i bolilo, nama je jedan doktor rekao da ponovno primimo vakcinu a drugi da je sve ok, sljedećeg tjedna idemo kod naše pedijatrice i bas cemo to pitati pa ako u medjuvremenu niko nista ne javi ja cu da dam prikupljene informacije
Sa 12 mj. se radi samo ppd test (od 2005.), ali ne i docjepljivanje.
Ukratko, ako dijete ima ožiljak ne treba ga ponovno besežirati, a ako nema ožiljak - nema ni zaštitu od tuberkuloze.
Da moje dijete nema ožiljak, ja bih je ponovno besežirala.
:shock:
ček, ček, kakav sad ožiljak, kakvo crvenilo
bojan nije niš od toga imao, a nitko nam nije ni spomenuo da se mora ponovo cijepit, ne kužim ?
Dora na rukici nije imala ožiljak koji bi navodno trebala imati od cjepiva koje je primila u bolnici pa je docijepljena sa godinu dana. Sad nakon drugog cijepljenja ima crvenu točkicu i svi sretni i zadovoljni.
Ako nema ožiljak znači da nije došlo do reakcije i da se nisu razvila ni antitjela.andrea prvotno napisa
Do 2005.g. se s 12mj. cijepili nereaktori, bez obzira na ožiljak. Od 2005 g. to više ne spada pod obavezno, iako neki pedijatri i dalje cijepe.
Moja curica s 1.g nije imala reakciju na ppd-test, kao ni s 2,5g., nisam dozvolila da se besežira jer je imala vidljiv ožiljak, što znači da je cijepljenje uspjelo i svako daljnje besežiranje bi izvalo burnu reakciju.
Nas je pedica naručila na besažiranje, bez PPD-ia. Kaže da se to više ne radi (PPD). Drugi pedijatri to rade (testiraju prije), a i to čine tek iza navršene prve godine. Molim hitnu pomoć oko toga, ako netko zna stručno stajalište. :?
ovako i kod nas.andrea prvotno napisa
sad sam zbunjena, da pitam pedijatra ili ne?
Ako ima ožiljak - jasno vidljiv - onda se ne treba raditi PPD, a ni cijepiti, a ako nema ožiljak treba se ponovno besežirati i to je to.Beata prvotno napisa
Nema ožiljak, ali ima tek 10 mjeseci. Šta to docijepljivanje nije iza navršene 1. godine, ili je to svejedno??? Razumijem da se treba docijepiti, ali zar bez PPD testa :?
moj isto -nikakav oziljak i nikad nam nitko nije to ni prokomentirao...
no,pitati cu za dva tjedna kad imamo pregled...
i mi bez ožiljka.
zapravo, čini mi se da visoko gore na ramenu ima nekakvo, kao udubljenje, ali ne bih se zaklela da je ožiljak.
nikad nije bilo natečeno ili upaljeno, nije se niti crvenilo, ali mi smo bili 7 dana u rodilištu.
jel' to moglo u tom vremenu splasnuti?
Ni Andrej nema ožiljak, zapravo, to što on ima ja ne bih nazvala ožiljkom (crvena točkica na ramenu, izgleda kao malo otvrdnuće).
Nitko nam ništa nije spominjao u zadnje vrijeme, a nadam se da ni neće.
marko je napunio godinu prije tjedan dana i dobio redovno cjepivo. doktorica nam je rekla da dođamo za dva mjeseca na to testiranje! ja se nadam da nije ništa strašno. dobit će injekcijicu, u roku od 42 sata moramo doći da se vidi reakcija i to je to!!!
nama je jedan doktor rekao da se opet primimo vakcinu, a naša nam je pedijatrica rekla da nema potreba jer ima ožiljak valjda ga je napipala, a i njemu stvarno nije gnojilo dok je drugim bebama to bilo veoma bolno...pa sada ne znam nisam vise pametna ni sta ni gdje ni kako...pa valjda dr znaju...iako su ponekad kontradiktorni :/
ja mislim da je bolje otići na to testiranje jer bolje spriječiti nego liječiti!
Svrha testiranja i jest liječiti, a ne spriječiti. PPD testom se otkriva kontakt sa tuberkulinskom klicom.Peci prvotno napisa
...što je i glavni razlog potpunog odustajanja od BCG-a u Americi. Učinak BCG-a protiv TBC-a je zanemariv, a učini PPD test potpuno neupotrebljivim. Radi se o barbarskoj praksi dokazano nepostojeće dobrobiti.Arijana prvotno napisa
Cjepivo protiv tuberkuloze ne postoji. BCG nije cjepivo protiv tuberkuloze.
Ajme, Davore, opet ti ne kopčaš.
BCG jest cijepivo i štiti bebe i malu djecu od tuberkuloze i s vremenom ta zaštita slabi, ali poanta je da je učinkovito kad je najvažnije, a to je u najranijoj dobi kad su komplikacije tuberkulozne infekcije najopasnije.
S obzirom da je na našim prostorima tuberkuloza još uvelike prisutna, PPD test u tom smislu ima određenu važnost.
Ne, Arijana, kopčam jako dobro, tuberkulin ima samo jednu bjelančevinu zajedničku s TBC-om i to je sve. U najboljem slučaju je BCG imuno buster, ali dokazi kažu suprotno: učinak mu je zanemariv.
I dalje tvrdim: cjepivo protiv TBC-a ne postoji, Bil Gates financira nekakva istraživanja za dobivanje stvarnog cjepiva, ali se prvi preliminarni rezultati očekuju u 2007.
Ma koji dokazi??Davor prvotno napisa
Ajmo ovako; koliko djece koja su uredno besežirana (tj. imaju jasno vidljiv ožiljak), u dobi od 0-3g. u Hrvatskoj, godišnje, oboli od tuberkuloze u odnosu na odrasle?
Postoji samo jedno istraživanje o učinkovitosti BCGa, provedeno je u Njemačkoj i imalo je poražavajuće rezultate po cjepivo, jer je nešto malo više cijepljenjih od necijepljenih dobilo TBC.
Dakle, u najboljem slučaju mu je učinkovitost protiv TBCa na nivou placeba.
A da li se to odnosi na bebe i malu djecu ili onako općenito?
Tko će to znati kad uopće ne postoje daljnja istraživanja.
Provjeriću o kojem se točno istraživanju radilo, pa napišem.
I ja čekam!
The Lancet, 12 January 1980.
U istraživanju je sudjelovalo 260 tisuća ljudi, pola je dobilo BCG, pola placebo.
The Lancet goes on to state that "the largest controlled trial ever done with this vaccine shows not only no evidence of protective effect but in fact, slightly more tuberculosis cases have appeared in vaccinated than in equal sized placebo groups."
Arijana, daj malo pretraži dostupne izvore. Fakat je prekasno da ti sad kopam po internetu, ali ima ih fala Bogu dosta. Evo, ukucaj bcg u google i već na petom mjestu se pojavljuje prvi hit s kakvom-takvom informacijom. Pogrebi malo dublje probaj ubaciti i PPD, možeš ubaciti i poneku zdravstvenu organizaciju... Sumarum: niti jedan izvor o bcg-u ne piše afirmativno.
50% zaštita protiv čega? Bora na čelu? To je jedina zaštita koju dobiješ na ovaj način, jer naivno vjeruješ da ti je dijete zaštićeno od TBC-a. No brain - no pain.
BCG nije cjepivo protiv TBC-a. Bacillus Calmette-Guerin (BCG) je vakcina protiv Bacillusa Calmette-Guerin i nije vakcina protiv TBC-a.
Ovca jest, koza nije, što je to? Koza? Ja tvrdim da nije.
Kud su fantomski nestala moja 2 posta :? ?
Iskrvih se s linkovima a sad ih nema.
http://www.whale.to/m/gunn.html
I would like to bring your attention to an article published in the Lancet, January 12 1980, the vaccine reviewed was the BCG, (immunisation against tuberculosis). It reported that though the protective efficacy of BCG, was not rigorously assessed, this BCG was increasingly used in Europe during the 1920’s.
From 1935 to 1955 the first well controlled trials of BCG were organised only after a serious accident in the production of the BCG vaccine had left 72 children dead from tuberculosis within a few months of inoculation. Of these trials, the Lancet goes on to comment that, "their results varied strikingly and mysteriously", from 0% to 80% effectiveness. (Note the results of the above measles vaccine studies on childhood mortality varying from little more than 0% to 90%). Consequently in the 1970’s, the largest controlled field trial ever done on the BCG vaccine, was organised, with 260,000 participants, comparing equal sized vaccine and placebo control groups. Not only did the results show NO evidence of a protective effect but slightly more tuberculosis cases have appeared in vaccinated than in equal sized placebo control (non-vaccinated) groups.
As a consequence of this trial, the BCG vaccine was continued to be used. It appears as though evidence of its ineffectiveness had made no difference whatsoever.
Internet...., Davore, na internetu sam našla studiju koja dokazuje "da je pušenje u trudnoći zdravo za bebu, a ne loše kao što se krivo mislilo", vrlo je opsežna i obrazlaže sve do u detalj i na kraju stoji potpis dr. taj i taj. Toliko o internetu!Davor prvotno napisa
Ja više volim vjerovati čovjeku od krvi i mesa koji je s imunologijom i pedijatrijom na ti, nekome iza koga stoji ogromno znanje i iskustvo, nekome tko je pročitao malo više slova od onih na stranicama interneta pa postao dr.
Ah da, "dr" uvijek pali, pogotovo na ovim prostorima... ali ima dotura i dotura.
A na internetu treba znati razlučiti žito od kukolja.
Pa zar na i. stranicama nisu u potpisu neki dr.
A bogme i među "živim" doktorima treba razlučiti žito od kukolja, a to je ipak lakše nego laiku razumjeti nešto što piše na internetu a nema znanja ni iz opće medicine a kamoli specijalizaciju.
jooj,ne znam bas... da je bar tako...Arijana prvotno napisa
Uf, đe me nađe. Pulitika ovog foruma je takva da se ne nabrajaju imena živih doktora, a baš mi je na pameti nekoliko pedijatara. Štoviše, velikana među domaćom inteligencijom.
Čuj, ako je nekome problem razlikovati Ivanu Brlić mažuranić od reklame za deterđent ili dnevnika na HTV-u, onda mu je internet jedna velika dolina panjeva. Recimo, upravo vrli doktori internet jako izbjegavaju.
Za razliku od stranica http://disneyworld.disney.go.com/wdw postoje i stranice poput http://www.cdc.gov/ ili http://www.cdc.gov/ ili http://medlineplus.gov/ ili http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ i još bar 100 koji ne trkeljaju gluposti. OK, možeš kupiti i poneku stručnu knjigu, a gdje ćeš ju naći? Opet na internetu.
Potrebna ti je samo diskriminacijska inteligencija za razlikovati bitno od nebitnoga i BINGO! Puno toga ti je jasnije.
U suprotnom i dalje možeš vjerovati vrlim velikanima koji ne znaju naručiti knjigu na internetu i zato su zapeli na literaturi iz fakultetske skriptarnice. Iz ranih šezdesetih![]()
Pa prvi ti si osporavao neke činjenice koje su potekle upravo sa takvih stranica na koje si stavio linkove, ali dobro...
Nego.., činjenica jest da bcg cijepivo ima 71% zaštitu od letaliteta i to kod opće populacije, a nešto više kod beba i male djece jer je kod njih učinkovitije. Meni više nego dovoljno da besežiram bebu 8)
Od kud ti to da je to činjenica???Arijana prvotno napisa
Iz raznoraznih studija s interneta.
Htjela bih još nešto spomenuti što se tiče internetske interpretacije. Prije nekih godinu-dvije bila je rasprava na temu Kravlje mlijeko, gdje smo ja i Zorana naizmjenice nabacivale studije koje idu iz jedne krajnosti u drugu. Po jednima je mlijeko u najmanju ruku čudotvorna namirnica, a po drugima živi otrov. Ako sebi staviš neku ideju u glavu, na internetu ćeš lako nači potvrdu iste.
steta sto nema smajlica koji se klanja, svaka cast 8) .Arijana prvotno napisa
A zapravo je i jedno i drugo točno, ali ovisi o kontekstu.Arijana prvotno napisa
S obzirom da u vezi cjepiva ne postoje double controlled rendomized studies-glavno oruđe znanstvenog dokazivanja, ostaje samo odabrati kojim ćeš studijama vjerovati, jer konkretno u vezi učinkovitosti BCG su apsurdno različite.Iz raznoraznih studija s interneta.
Upravo tako.Ako sebi staviš neku ideju u glavu, na internetu ćeš lako nači potvrdu iste.
Za cjepiva nas ubjeđuju da su učinkovita (i da je veća korist od moguće štete), a da zaporavo ne postoje za to prava znanstvena istraživanja niti dokazi, nego samo pretpostavke.
Dakle i ti si odabrala ideju kojoj ćeš se prikloniti.![]()
Ajmo natrag on topic: PPD testiranje potvrđuje kontakt bilo s TBC-om, bilo s BCG-om na temelju zajedničke bjelančevine. Dakle, BCG interferira s PPD testom.
TBC nije BCG. Cjepivo pruža zaštitu protiv Bacillus Calmette-Guerin-a koji nije smrtonosan i ne kužim zašto bi se protiv nečeg takvog itko morao cijepiti.
BCG cjepivo se već neko vrijeme koristi kao imuno buster u primjenama potpuno različitim od eventualne prevencije TBC-a: u terapiji raka - vidi link. Dakle, nije imunološki sasvim inertna tvar.
Obzirom da reagira s imunim sustavom djeteta, izvjesno je i da mu troši resurse (poplava produkcije cytokina). Obzirom na nezreli imuni sustav, što onda djetetu ostane kada potroši resurse? Mislim, jel' se netko uopće pitao zašto je "uspješnost" "cijepljenja" od rodilišta do prve provjere tako niska i čemu to uopće služi?
Postoje i potpuno prirodni imuno busteri biljnog porijekla, recimo ehinacea. Pravilnom prehranom se prirodni imunitet jača.
Sumarum: BCG čini PPD testiranje nepouzdanim i ne pogađa primarni problem.
Preporuka: klonite se ljudi oboljelih od tuberkuloze jer niste ničime zaštićeni.
Ničemu se ja nisam priklonila zbog pročitanog na internetu!mamma Juanita prvotno napisa
Prvo kažeš da ppd test nije to što bi trebao biti, a onda se pitaš zašto se na prvoj provjeri (pretpostavljam da misliš na ppd) vidi da je neučinkovito :?Davor prvotno napisa
Jedini pokazatelj uspješnog cijepljenja je jasno vidljiv ožiljak.
Ne, Arijana, stvari su ipak malo drugačije.
Elem:
PPD test se ubrizgava pod kožu kako bi se provjerila reakcija organizma na tu famoznu zajedničku bjelančevinu. Može biti pozitivan ili negativan.
(sad postaje interesantno)
Ako je negativan, organizam nema pojma jeli bio u kontaktu bilo s BCG cjepivom ili TBC-om. Dobra vijest je da to uglavnom znači da nije bilo u kontaktu s TBC-om.
Ako je pozitivan, a prethodno nije obavljeno BCG cijepljenje, to jednoznačno znači kontakt s TBC-om.
Ako je pozitivan, a prethodno je obavljeno BCG cijepljenje - to može značiti bilo što. Razvila se teška filozofija oko toga koliko velika fleka ima kakvo značenje, ali zapravo ne znaš ništa.
Pametnom dovoljno. PPD je dragocjeni test kojim se može utvrditi kontakt s TBC-om, ali postaje neupotrebljiv ako je prethodno obavljeno cijepljenje protiv BCG-a.
Amerikanci su već odavno prepoznali uzaludnost cijepljenja protiv BCG-a kao prevencije TBC-a, a glavni argument je što ovo cjepivo interferira s PPD testom.
U Americi se cijepljenje protiv BCG-a ne provodi.
U kontekstu uspješnosti cijepljenja protiv BCG-a se od nedavno ne provodi PPD testiranje (!?) ako postoji ožiljak. Dakle, strašno je ako nisi uspješno cijepljen protiv nečega nepotrebnog, ali je trivijalno ako si se u međuvremenu zarazio TBC-om. Meni je to apsurdno.
Nije točno da se ne radi ppd test ako je dijete uredno cijepljeno, tj. ima ožiljak, on se i dalje radi s tim da se ne cijepe nereaktori s ožiljkom.
U redu.Arijana prvotno napisa
Pomislila sam zbog ovog:
mamma Juanita prvotno napisa
Arijana prvotno napisa
Mislim da se ne provodi u jako puno zemalja zapada.U Americi se cijepljenje protiv BCG-a ne provodi.
Npr. znam da ga ne provode ni u susjednoj Austriji, znam još za Veliku Britaniju.
Tko zna dalje, nek nastavi niz.
Davore, ja se pitam znaš li ti odgovore na ova pitanja?Davor prvotno napisa