Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Roseola infantum

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Roseola infantum

Moj sin Vanja ima osam i pol mjeseci i prije dvije sedmice dobio je prva dva zubića odjednom, donje jedinice... Bio je kenjkav , temperatura mu je bila od 37, 5 do 37, 8 kada smo primjetili da je ima i kada smo mjerili... Dva dana nakon izbijanja zubića pojavio mu se osip prvo na licu, poslije po glavi a onda i po rukama leđima i trbuhu u vidu crvenih tačkica. Prvo sam pomislila da se radi o nekoj alergiji i odlučila da iako je nedjelja pozovem pedijatra u kućnu posjetu. Dijete je svo vrijeme jelo i pilo tekućine normalno i nije se moglo primjetiti ništa neuobičajeno. Pedijatar je poslije pregleda ustanovio da mu je grlo malo crveno i da je vjerovatno imao upalu grla sa kojom se njegov imunitet sam izborio i da je osip izbacio njegov organizam. Dao nam je lijek Flonidan i Penbritin u slučaju izbijanja visoke temperature. Kada sam se konsultovala sa prijateljicom koja je pedijatar rekla mi je da se Flonidan ne daje djeci ispod godine dana , a Penbritin ne dolazi u obzir jer je to virus koji se ne liječi antibioticima i da je sve to ok i da će ubrzo samo proći. I tako je i bilo. Osip je prošao treceg dana od kako se pojavio i Vanja hvala Bogu nije imao temperaturu.

Narednih pet dana sve je bilo ok a onda iznenada je dobio čudnu stolicu. Prvo sam pomislila da je u pitanju proliv, jer je stolica bila mekša nego inace. Nakon dvije mekše stolice, pojavila se stolica sa sluzi i sukrvicom.... Otišla sam u hitnu i dali su mi uputnicu za Infektivnu kliniku. Pošto je bila nedjelja dobili smo lijek Linex i Otopinu ukoliko dijete izgubi puno tečnosti... Sutra dan sam otišla pedijatru u Dom zdravlja kod kojeg inače idemo da bi mi rekla o čemu se radi i da bismo potvrdili odlazak na Infektivnu. Vanja svo vrijeme nema temperaturu , jede normalno i pije tečnost. Stolica nije bila pravi proliv već mješavina sa sluzi i sukrvicom. Doktorica nam je rekla da je Vanji potrebna dijeta, da uzmem (kršitelj koda) hapu za proliv i sok za proliv i da mu dajem laganu hranu riža, jabuka, mrkva... Dijete je sada dobro kaki normalno, nema sluzi i sukrvice. Stolicu smo dali na bakteriološku analizu i očekujemo rezultat. Niču mu i novi zubići...

Da li je neko imao slično iskustvo, da li je riječ o Roseoli infantum ili nečem drugom?

Moram naglasiti da sam prestala dojiti sa 5 mjeseci jer sam imala posljedica od komplikovane trudnoće i carskog reza, nosila sam blizance i jednu bebu izgubila već u 4 mjesecu trudnoće. Mlijeko mi je prestalo nakon 5 mjeseci i od tada smo na (kršitelj koda)u, nedavno prešli na **** 3....

Vanja je dug 71 centimetar i težak 8 kilograma i 900 grama.

pomozite

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Dobili smo nalaz stolice i sve je ok.Nema bakterija,sve uredu...
    Nakon dva dana dijete, riže i jabuka i hapice za proliv, vratili se u normalu i ponovo krenuli njamati...
    Međutim danas otkrili sve ovo je izgleda alergija na (kršitelj koda)3
    Da li neko zna kakav je (kršitelj koda) da li da pređem na njega...

Pomagajte...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hello ima li koga, da li je bar neko imao iskustva sa ovakvim ili bar sličnim problemom?...

Help

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Uf, baš vas je strefilo; osip, grlo, zubići, stolica, problem s formulom...
    Čini se da ste je bila u pitanju roseola (iako je kod nas bila puno veća temperatura).
    Ovako niža temperatura uglavnom odgovara izbijanju zubića.
    Ipak, teško je procijeniti kad se više toga posloži.
    Preporuke o adaptiranom mlijeku prema pravilima ovog foruma može dati jedino pedijatar. Više o tome možeš pročitati na:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=24367

Vanji

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala puno Dalma...

mnogo si mi pomogla. Vanji smo stabilizirali stolicu i sada se vraćamo na **** 2 da vidimo da li će sve biti ok, jer sumnjamo na aromu vanilije... Ako bude sve ok, onda je to , a ako ne onda je definitivno alergija na mlijeko...

Što se tiče pedijatra, nemaju ovi pojma... Da nisam spomenula da bi moglo biti od nove mliječne formule ne bi mi ništa ni rekli...
    Čak mi je rekla da mu pravim hapice i da u njih stavim malo soli ili šećera, što me je iznenadilo, jer su mi prije rekli da nikako to ne radim bar do godinu dana. Ova pedijatrica kaže da je vrijeme da to počnem raditi... Ma ne znam više šta da mislim o pedijatrima i različitim mišljenjima.

Hvala ti mnogo što si mi se javila

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nadam se da dalje ici na bolje.

Vezano za sol i šećer - mislim da se djetetu do godine dana to ne smije dodavati - ima neke veze s nesposobnošću organizma da to probavi.

Pusa malom anđelu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •