-
Roseola infantum
Moj sin Vanja ima osam i pol mjeseci i prije dvije sedmice dobio je prva dva zubića odjednom, donje jedinice... Bio je kenjkav , temperatura mu je bila od 37, 5 do 37, 8 kada smo primjetili da je ima i kada smo mjerili... Dva dana nakon izbijanja zubića pojavio mu se osip prvo na licu, poslije po glavi a onda i po rukama leđima i trbuhu u vidu crvenih tačkica. Prvo sam pomislila da se radi o nekoj alergiji i odlučila da iako je nedjelja pozovem pedijatra u kućnu posjetu. Dijete je svo vrijeme jelo i pilo tekućine normalno i nije se moglo primjetiti ništa neuobičajeno. Pedijatar je poslije pregleda ustanovio da mu je grlo malo crveno i da je vjerovatno imao upalu grla sa kojom se njegov imunitet sam izborio i da je osip izbacio njegov organizam. Dao nam je lijek Flonidan i Penbritin u slučaju izbijanja visoke temperature. Kada sam se konsultovala sa prijateljicom koja je pedijatar rekla mi je da se Flonidan ne daje djeci ispod godine dana , a Penbritin ne dolazi u obzir jer je to virus koji se ne liječi antibioticima i da je sve to ok i da će ubrzo samo proći. I tako je i bilo. Osip je prošao treceg dana od kako se pojavio i Vanja hvala Bogu nije imao temperaturu.
Narednih pet dana sve je bilo ok a onda iznenada je dobio čudnu stolicu. Prvo sam pomislila da je u pitanju proliv, jer je stolica bila mekša nego inace. Nakon dvije mekše stolice, pojavila se stolica sa sluzi i sukrvicom.... Otišla sam u hitnu i dali su mi uputnicu za Infektivnu kliniku. Pošto je bila nedjelja dobili smo lijek Linex i Otopinu ukoliko dijete izgubi puno tečnosti... Sutra dan sam otišla pedijatru u Dom zdravlja kod kojeg inače idemo da bi mi rekla o čemu se radi i da bismo potvrdili odlazak na Infektivnu. Vanja svo vrijeme nema temperaturu , jede normalno i pije tečnost. Stolica nije bila pravi proliv već mješavina sa sluzi i sukrvicom. Doktorica nam je rekla da je Vanji potrebna dijeta, da uzmem (kršitelj koda) hapu za proliv i sok za proliv i da mu dajem laganu hranu riža, jabuka, mrkva... Dijete je sada dobro kaki normalno, nema sluzi i sukrvice. Stolicu smo dali na bakteriološku analizu i očekujemo rezultat. Niču mu i novi zubići...
Da li je neko imao slično iskustvo, da li je riječ o Roseoli infantum ili nečem drugom?
Moram naglasiti da sam prestala dojiti sa 5 mjeseci jer sam imala posljedica od komplikovane trudnoće i carskog reza, nosila sam blizance i jednu bebu izgubila već u 4 mjesecu trudnoće. Mlijeko mi je prestalo nakon 5 mjeseci i od tada smo na (kršitelj koda)u, nedavno prešli na **** 3....
Vanja je dug 71 centimetar i težak 8 kilograma i 900 grama.
pomozite
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma