Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: kuhanje u ekspres loncu

  1. #1

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno kuhanje u ekspres loncu

    evo ja sam to tek sada otkrila i kuham svoju prvu smedju rizu u ekspres loncu.
    molim cure koje imaju vise iskustva s tim ako imaju neke zgodne recepte, a narocito me zanima koliko se dugo kuhaju pojedine namirnice? konkretno me zanima proso, heljda, psenica, azuki grah, krumpir u ljusci, smedja riza, hobotnica...ovako okvirno, ili ima neko pravilo? otprilike tri puta krace nego u obicnom loncu, ili?

  2. #2
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    I mene zanima, pa podižem!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    187

    Početno

    Rižu kuham 45 min.omjervoda-riža=2:1
    Kad kuham proso,kuham u običnom loncu;u expresu se kuha 20min.voda:proso=2,5:1
    Heljda isto kao proso omjer 2:1
    Pšenica(mora se namakati)kuham 1h,omjer2:1
    Slanutak(namakanje)1h
    Azuki 45min

  4. #4
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    imam i ja (nerabljeni) expresso lonac i baš bih htjela nešto skuhati u njemu.
    Ali nisam baš od ovih gore navedenih namirnica...

    dakle, mene innteresira meso, povrće, grah...

  5. #5
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno

    VRIJEME KUHANJA U EXPRESS LONCU
    grah(namočem) 15-20min
    grašak 15-20min
    leća (namočena) 15-20
    goveđa juha 35-40
    kokošja juha 25-35
    gulaš 15-20
    riblja juha 16 min
    riba na pari s krumpirom 6-8
    karfiol (cijeli) 6-8
    mahune,zelene 5-7
    krumpir narezan 7
    kesteni 5-8
    mrkva narezana 4-6
    punjene paprike 6-8
    prokulice 4-6
    kupus,kelj 5-7
    kiselo zelje 8-10
    celer 15-25
    šparoga 7-8

    ovo sam iskopirala negdje sa recepata, nisam još isprobavala ,
    ali mislim da je dala jedna od vrijednih kuharica sa iskustvom, pa možda kome posluži.

  6. #6
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Mamma San - i ja kuham neegzoticne namirnice u svom loncu:
    grah obarujem u njemu, treba 5 min, nakon toga zavisi koliko je grah mlad, treba mu jos 5-15 min da bude gotov
    dinstam meso za gulas - proprzim na ulju da malkice porumeni, dolijem malo vode, zatvorim lonac i onda kuham na tihoj vatri dok ne postignem zeljenu mekocu, a bolje sto duze. (ja najvise koristim junetinu u ishrani)
    krompir - ako je tanke kore, treba mu 10-tak min da se skuha cijeli, naravno sitniji.
    buranija - 15-tak min je dovoljno ako je buranija mlada.
    grasak smrznuti - 10 min.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    skoro na vrhu
    Postovi
    1,304

    Početno

    Citiraj wewa prvotno napisa
    dok ne postignem zeljenu mekocu
    Otkrij trik kako to isprobavaš kad je lonac pod tlakom?

  8. #8
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    ovo sve moram isprintati i probati!

    Eh sad slijedeć pitanje..što je sa vodom? U kojim količinama?

    I kako "provjerim" da li je sve kuhano, ako (pretpostavljam) ne smijem otvarati lonac tijekom kuhanja?

  9. #9
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj mendula prvotno napisa
    Citiraj wewa prvotno napisa
    dok ne postignem zeljenu mekocu
    Otkrij trik kako to isprobavaš kad je lonac pod tlakom?
    pa ispustim paru, tako sto stavim lonac pod mlaz vode. naravno, tako se kuhanje zna otegnuti, ali sta se moze...

  10. #10
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    ok..sad si napomenula ispuštanje pare...

    molim da se ovoj totalnoj tuki objasni ŠTO UOPĆE NAPRAVITI SA ovim loncem?
    Kad se on "zatlaka" , od kad brojim minutažu (pretpostavljam da mu treba nešto vremena da se "upari") i to sa "odparivanjem"?

  11. #11
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj mamma san prvotno napisa
    ok..sad si napomenula ispuštanje pare...

    molim da se ovoj totalnoj tuki objasni ŠTO UOPĆE NAPRAVITI SA ovim loncem?
    Kad se on "zatlaka" , od kad brojim minutažu (pretpostavljam da mu treba nešto vremena da se "upari") i to sa "odparivanjem"?
    pocnes brojati minute kuhanja od trenutka kad lonac "prosisti".
    kad iskljucis plin ili struju i sklonis lonac s vatre, rel. brzo prestaje sistati, sto znaci da prestaje kuhati. a mozes i naglo prekinuti kuhanje tako sto ohladis lonac.

    sto se kol. vode tice - ako dinstas nesto tipa mesa, dovoljno je 1-2 dl vode. ako obarujes ili kuhas krompir recimo, naspi dovoljno vode da pokrije namirnice, ali nastoj da ukupna kolicina hrane s vodom ne prelazi 2/3 lonca, pa cak i pola, jer je tako sigurnije kuhati.

  12. #12
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    A na što BAŠ moram paziti u svakom trenutku? Ima li neka caka?

  13. #13
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj mamma san prvotno napisa
    A na što BAŠ moram paziti u svakom trenutku? Ima li neka caka?
    paaaaaaaaaaaa, recimo na odrzavanje ventila, zavisno od modela. imas ventil za paru i sigurnosni ventil, oba moraju biti prohodna (zna se desiti da ljuspice od graha ili kukuruza zacepe ventil za paru - narocito ako je lonac prepunjen).

    no, u mojoj porodici se expres lonac (kod nas je to pretis - po fabrici iz sarajeva koja ga je proizvodila) koristi generacijama i nikad nije bilo nezgoda bilo koje vrste.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,710

    Početno

    čuvaj se eksplozija:
    otvaranja lonca prije nego što se ohladio (sva para moraizaći i još se hladiti) i prilikom kuhanja namirnica koje pjene jer se začepe ventili pa sve ode u zrak

  15. #15
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    čuvaj se eksplozija:
    otvaranja lonca prije nego što se ohladio (sva para moraizaći i još se hladiti) i prilikom kuhanja namirnica koje pjene jer se začepe ventili pa sve ode u zrak
    zato me je i strah... :/

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    skoro na vrhu
    Postovi
    1,304

    Početno

    Ima li tko iskustvo eksplozije iz prve ruke?
    Meni (tj. mojoj cimerici kad mene nije bilo doma) je eksplodirala mokica za kavu pa vjerujem da je tako nešto moguće. Inače ne bih...

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,710

    Početno

    Citiraj mendula prvotno napisa
    Ima li tko iskustvo eksplozije iz prve ruke?
    Meni (tj. mojoj cimerici kad mene nije bilo doma) je eksplodirala mokica za kavu pa vjerujem da je tako nešto moguće. Inače ne bih...
    mojoj sestri - mislim da je kuhala leću

    možda se i javi

  18. #18
    Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,219

    Početno

    Najopasnije je kuhati u ekspresu namirnice koje pri kuhanju stvaraju pjenu. Bolje je to izbjegavati ili kuhati na laganijoj vatri do 2/3 napunjen lonac. A današnji su lonci puno sigurniji nego oni nekad i imaju više ventila upravo zbog toga.

    Ja sve kuham u njemu osim samu rižu i tjestenine. I bez obzira što poznajem neke ljude kojim je davnih dana lonac i eksplodirao, ne bojim se niti malo jer se pridržavam uputa proizvođača. Uostalom radim u jednom od uvoznika istih.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    326

    Početno

    OVO nemojte raditi:

    1. kad sam radila pastu i fazol u ekspres loncu sam stavila i pastu koja je popila svu vodu i dobro da nije eksplodiralo (glupaca na trecu)

    dakle pazite na stvari koje jako bubre

    2. Ovo radim ali nije uputno pa PAZITE,

    pretis lonac odnesem na balkon, pa ventil s jedne strane zastitim s kuhinjskom krpom pa ispustim rucno svu paru i otvorim.

    Sto kuham:
    1. ciklu cca 20 min
    2. hobotnicu 15-20 min
    3. pastu i fazol bez paste ovisno da lisam fazol namocila 20-30 min
    4. jacmink i fazol 20-30 min
    5. slanutak 30 min

    kazu da je super i za gulas ali to nisam isprobala

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •