Zanima me jel to ok? UGlavnom cujem kako nije dobro da dijete naslijedi necije cipelice. Par puta sam citala kako je bolje nositi kvalitetnu, koristenu cipelu nego novu a nekvalitetnu. Sta je tocno?
Zanima me jel to ok? UGlavnom cujem kako nije dobro da dijete naslijedi necije cipelice. Par puta sam citala kako je bolje nositi kvalitetnu, koristenu cipelu nego novu a nekvalitetnu. Sta je tocno?
Meni je Tifi prije 2 tjedna rekao da je to ok, stovise, cak me iznenadilo kad mi je rekao da nije potrebno da cipelica ima anatomski ulozak, ali ako ima, ne steti. Tako da ja planiram da ce Meri nositi sve Andreine cipelice osim onih koje je bas jako istrosila.
cipela ne mora imati uložak, al naravno da je štetno nasljeđivanje cipela kad svako dijete gazi na svoj način
jesi probala kad hodat u tuđim cipelama. i kad je isti broj osjećaj nije isti
ali ja verujem da ivonna ima cipelica koje je andrea obula par puta samo![]()
i ja mislim da je to sasvim Ok, a pogotovo s obzirom na činjenicu da svi klinci vrlo kratko nose obuću
Prije 50 godina svi su nasljeđivali obuću koja je bila u daleko lošijem stanju pa nikom nije ništa.
ja ću sve cipelice, koje je bojan stvarno minimalno nosio, tj. skroz su kao nove, proslijediti maloj nećakinji, ali one koje je nosio dulje vrijeme neću, jer ni ja bojanu ne bi obula takve![]()
Ja mislim da to nije OK, a mi bome i nemamo obuće u dobrom stanju![]()
ja je imam, jer sam, npr. kupila bojanu u 5. mj cipelice koje je obuo svega par puta, doslovno, a onda uskočio u sandalice, koje je raubao do jeseni, kad su mu te proljetne cipelice već bile premale (ista stvar je i sa jednim bucama, zimskim šlapicama...itd)
al te sandale, koje je fakat nosio, ne proslijeđujem nikome, jer su iznošene
opet ovaj argumentMirta30 prvotno napisa
sorry, al...
cipelica je ugažena već nakon nekoliko nošenja, pa svako po svojoj savjesti. I. je imao jedne tuđe ćizme za kišu koje je obukao nekoliko puta i mislim da to stvarno nema smisla
mi nismo imali problema s nogicama, ali frendica koja je zbog pes equinovaris vodial dijete, ubimesadneznamkome, nekom renomiranom dr.-u kaže da joj je on rekao da se cipelice formiraju po nogi nakon par nošenja
mi smo do sada imali samo jedne cipelice po sezoni tako da nisu niti bile za daljnje prosljeđivanje
- bacila sve u smeće
Jedina obuća koju je M. nasljeđivao i prosljeđivao bile su buce - one se tako rijetko nose da se niti ne stignu razgaziti. Cipelice koje nosi svaki dan bezuvjetno moraju biti nove.
mi smo tonki kupovali svu novu obucu, jer je toncekova ionako strasno razgazena, a i vjerujem da to nije zdravo. I inace najvise novaca investiramo u djecju obucu, puno vise nego u odjecu. Doduse, neke njegove stare cipelice i papucice smo odnijeli da stoje kod baka, ako ustreba za rezervu.
Ali! nasli smo jedne toncekove stare slapice koje izgledaju skroz skroz novo - to su one koje je nosio prve godine u jaslicama (sto vam sve govori o tome koliko je vremena proveo zdrav te sezone!) - i te su sad tonki najdraze.
Za ove koji misle da je stetno, u kom smislu je stetno? Zanimaju me detalji koji iskljucuju faktor udobnosti. Znam da je to bitno, tj. neudobno je nositi razgazenu cipelu. Ali, ako npr. dvoje djece ima slican oblik stopala pa nosena cipela niti je uska niti siroka, u kom smislu to nosenje moze stetiti?
zorana štetno je zato što nije bitan oblik stopala nego svako dijete gazi na svoj način i oblikuje cipelu prema svojoj nogici i druagčije se deformira cipela
i onda kad dođe drugo dijete već mu noga krivo stoji u krivoj cipeli. otprilike
Očito Tifi i ekipa smatraju da je dijete prelagano (čitaj 12 do 20 kg) da bi izgazilo cipelu i ostavilo svoj otisak. Ja kad gledam cipele od svog trogodišnjaka čine mi se stvarno neiskrivljene.
Al isto nisam sigurna šta ću radit kad jednom dođe drugo dijete. Ja sam si zamislla da ću morati kupovat manje pari jer kad recimo s jednim tenisicama stane u lokvu do koljena, ja izvadim stare prikladnog broja na jedan dan dok se nove ne osuše. Tak nekak, neznam ni sama!
Znam da su cipele skupe pogotovo zato jer ih djeca brzo prerastaju ali mislim da je važnije imati nove i kvalitetne cipelice nego robicu iz dječjih butika i to po puno primjeraka. Od vrsnih ortopeda i fizioterapeuta dobila sam savjet da djeci kupujem uvijek nove cipele i šlapice (naravno kad prohodaju) i da ne bi bilo naodmet barem do škole nositi o<rtopedske uloške. Na žalost djeca su u zadnjih 15-tak godina sklonija skoliozi nego što smo mi bili kao djeca jer se manje kreću i igraju na otvorenom. Osobno mislim da je bolje spriječiti nego liječiti i planiram se držati tog savjeta jer mi šesto čulo kaže da su u pravu.
Nama je ortoped rekao da djeca do pred skolu uglavnom imaju ravna stopala. Pa mi zato nije jasno kakva to velika steta moze nastati. Jer po njegovoj prici, ne moze dijete praviti takav "zagaz" koji ce toliko deformirati cipelu da bi utjecalo na necije stopalo.
ti mu vjeruj ili pitaj još nekog. meni je dovoljan zdrav razum i nekoliko stručnjaka da ne riskiram. ne radi se, ponavljam, o ravnom stopalu i širini noge nego o zagazu. neki gaze prema van, neki prema unutra
Meni ono 'ne bi bilo naodmet nositi ortopedske uloške' jako smrdi. Čemu podupirati stopalo kojemu to ne treba, samo će se ulijeniti oni mišići koji bi stopalo trebali držati. Ja sam protiv onoga 'za svaki slučaj' - ako treba uloške neka nosi, ako ne treba onda ništa.
Najbolja je kvalitetna nova cipelica, e sad... Ima obuće koju dijete jako malo nosi, ako od nekoga dobijem takav par to mi obično bude dobrodošao još jedan par obuće u slučaju kakve nezgode, ili ako znam da idu negdje gdje će se ful smočiti ili zablatiti radije dam te nošene nego da mi uništi nove.
Mene sestra isto nedavno pitala to o uloscima. Ali ovdje uglavnom to smatraju nepotrebnim pomagalom. Jer, ko sto sam napisala, djeca vecinom imaju ravna stopala. A kao sto kaze Audrey, noga se bolje trenira bez toga.
Ninochka, jel si ti istog misljenja i za malo koristene cipele? Ok, razumijem ovo za jako nosene cipele. To ni ja ne bi bas koristila jer oko gleznjeva uglavnom budu razvucene. I nekako se vidi da su "nosene", ne izgleda mi skroz ok.
Ali, npr. od starije kceri imam super cicibanke, broj 23. Jako su malo nosene. Znaci, to je jako dobra zimska cipelica, gleznjace, malo nosene. I nekako mi ih je zao baciti. Jer se stvarno po toj cipeli ne bi reklo da je razgazena ili cak uopce koristena.
zorana zapravno nisam ni sama načisto koje bi cipelice obukla Ianu. nakon nekoliko nošenja možda i bi (onako u rezervi, ali ne da ih stalno nosi)
tako je nosio jedne malo nošene poklonjene čizmice za kišu - za skakutanje po lokvama pola sata tu i tamo
cipelice koje je dijete redovno nosilo barem i dva tjedna, svaki dan, ja mislim da bi preskočila
polazim od sebe. meni su užasno neudobne cipele od frendice isti broj
Evo teme se Cybermeda, što mislite o tome?
natasa 22.05. 2006. 23:01
anatomske cipelice:da ili ne?!
poštovani,
zanima me, molim vas, je li istina da dijete u fazi prohodavanja MORA imati anatomski oblikovane cipelice?jer, koliko znam , najviše se preporuča da dijete hoda boso, no ukoliko to ne može, jer je hladno, jer u određenom momentu nije estetski, i sl. onda svi navale na anatomske cipelice koje koštaju milijarde kuna. ne bi li bilo kvalitetnije da dijete kada je obuveno, bude u cipelicama koje nemaju anatomski oblik, i gdje bi se više oponašalo "BOSO" koračanje?!
naime, imam djevojčicu od 11 mjeseci, još ne hoda, ali polako počinje, i ja naprosto nisam pametna šta da radim. neki ortopedi tvrde jedno, neki drugo. trebamo li zaista kupovati te skupe cipele gdje više košta ime nego kvaliteta, ili da se malo opustimo po tom pitanju?!
naravno da nikad svom djetetu ne bih davala obuću starijih braće i sestara, ali bih mu rado kupila 5 različitih cipela od po 70 kn, nego jedne od 350kn!!!
hvala
Dr. Darko Richter 23.05. 2006. 08:54
Re: anatomske cipelice:da ili ne?!
Kada kupujete anatomske cipelice, pitajte koji je to anatom konzultiran kada su se radile. Ja više volim hodati u cipelama koje napravi postolar, nego anatom. Što to znači "... naravno da nikad svom djetetu ne bih davala obuću starijih braće i sestara, ... ". Ako je njima bila dobra, zašto ne bi i najmlađoj? A ne košta niti 70 kn.
ivana 23.05. 2006. 17:00
Nemojte nam reci da niste jos nikad culi na famoznu izreku kako nikad ne valja djetetu obuvati vec nosene cipele od nekog drugog, jer svako dijete razlicito formira svoje stopalo, a to je nemoguce u vec iznosenim i formiranim cipelicama. Manjka Vam narodne mudrosti)))
Dr. Darko Richter 23.05. 2006. 21:27
Vi se nešto ljutite? Ako je prvo dijete "formiralo cipelu po svome", sigurno mu nije bila anatomska, za njegovu anatomiju. Zašto bi je inače preoblikovao? A ako je nije formirao po svome, sigurno će biti dobra i mlađem djetetu.
nataša 23.05. 2006. 22:25
dakle, nakon svih ovih mudrovanja oko anatomije ili ne, nisam se snašla šta je ko kome rekao, ja nisam ništa nikome, samo sam pitala, vi predlažete da se ne opterećujem kupovanjem"ANATOMSKIH" cipela već da se opustim i kupim one koje mi se sviđaju, ili pak uzmem od velikodušnih prijatelja, tj. njihove djece, ukoliko mi se sviđaju?!
Dr. Darko Richter 23.05. 2006. 23:31
Mislim da se morate zapitati što biste rado nosili da ste svoja kćerka.
nataša 24.05. 2006. 23:03
baš ona zna što bi nosila!?kakav je to odgovor??TREBAJU LI DJECA NOSITI ANATOMSKE CIPELICE? DA ILI NE???
....hvala....
Dr. Darko Richter 25.05. 2006. 08:35
Ako ne znate što bi vaša kći najradije nosila, onda se zapitajte što bi najradile nosilo oko 2 milijarde djece na svijetu, kada većina ne bi morala hodati bosa.
Ali, recite vi meni, što je to "anatomska" cipelica? Da li vi, doista, mislite da je to neka medicinska tema, samo zato što se neko s marketinškim namjerama, okoristio medicinskim izrazom "anatomski". Ja stvarno više ne znam kako da vam taj problem nacrtam. Netko kaže da "ovo i ono jako pomaže", i vi odmah vjerujete da je to lijek ili medicinsko/ortopedsko pomagalo. Gdje je atest, gdje je registracija, kakvu prolaze svi medicinski proizvodi? Eto, zato je to potpuno na vama da se u tome snalazite, a ja ću vam vrlo rado pomoći oko medicine, ali ne i bilo čijeg marketinga marketinga. Kome ćete vi vjerovati i kako se postaviti, ja vam u tome mogu biti samo pripomoć, ali ne i odluka. A elemente sam vam dao, i, ako odlučite da uzmete "anatomske" cipelice jednako možete pogriješiti ili učiniti dobro, kao da uzmete i one ne-anatomske. Zapravo, ne znam koje bi to bile ne-anatomske. Zato je najbolje da pogodite koje bi cipelice uzela vaša kći da sama bira.
nataša 25.05. 2006. 23:12
...hm...
dragica 14.06. 2006. 00:04
Dobro vam je dr. Darko odgovorio, sve je to marketinški trik - "anatomsko". Ja imam dvoje djece i mlađe nosi ponekad cipelice starijeg. Kada im kupujem cipelice kupujem im kao i sebi. Ja ne podnosim obuću od umjetnih materijala (umjetna koža, plastika i sl.) - noga mi se znoji, stišću i žuljaju, neudobne su... Takve cipele bi vjerovatno bile neudobne i mojoj djeci. Dakle, i po mom mišljenju, stavite se u kožu svoje curice i ono što ne biste kupili sebi nemojte ni njoj! Po meni su sve cipelice dobre ukoliko su mekane, lagane i izrađene od npr. prirodne kože. Za kućne papuče savjetujem svakako TZV. anatomske naročito ako dijete veći dio dana provodi u njima jer vrijede tih novaca, ne iskrivljuju se i dugo traju. Ako razmislite svaki proizvođač ima drugačiji oblik tzv. anatomskog uloška, ciciban, frodo, bambi, naturino, a ima i jeftinijih promigi , piccolo. Što je najbolje za vaše dijete, odlučite sami, a prosudite po sebi - ono što ne bi vi nosili nemojte dati ni djetetu!
richter mi često digne tlak svojim filozofiranjem. rekao je ne ulošcima prilčno nejasno, ali ovo da "zašto ne bi bile dobre i mlađoj djeci" je po meni notorna glupost
btw. ako sae vodimo po tome kako kaže, djeci kao i sebi..ja ne bi nosila tuđe cipele, a neko bi..i kaj sad..koji je pravi odgovor
ja mislim da on kad ne zna - lupeta, pa ko kako shvati
Slazem se. Ocito je da ima različitih mišljenja. Ja ipak radje kupim nove. Ipak svatko drugačije hoda.ninochka prvotno napisa
Nemojte me sad po glavi al ja sam to shvatila kao i sebi - u načelu sebi svi kupujemo bez anatomskog uloška - već po ljepoti (a i parama)!
morala sam se javiti samo da kažem da je velika glupost i marketinški trik izjava da svako dijete gazi na svoj način te svako dijete mora imati samo svoju, najskuplju obuću jer će se inače nešto strašno desiti. Super ako imate novaca da kupujete djeci nove cipele, ja sam isto od tih sretnika koji si to mogu priuštiti, a i nemam ih od koga naslijediti, ali isto tako znam da će moje drugo dijete nositi obuću mojeg prVog djeteta, ukoliko stvarno nije za bacit i sigurna sam da mu se ništa neće dogodit.
Jednako kako nas uvjeravaju da su dojenačke formule izvrsna zamjena za majčino mlijeko, tako nas i proizvođači obuće plaše da nam djeca neće prohodati ako nemaju anatomske cipele koje koštaju 300 kuna! NE NASJEDAJTE DRAGI RODITELJI NA TAKVE GLUPOPSTI!!!
monci očito nisi primjetila da nitko ne spominje kupovanje cipelica s ulošcima..uglavnom smo svi protiv toga
možeš kupiti i nove cieplice za 70,a ne 700 kuna. i činjenica je da svatko gazi na svoj način. ne kužim kaj tu nije jasno
svako dijete formira cipelu po svojoj nozi čak i ako ju je par puta obuklo.
svako ima svoj način hodanja i izvrtanja ili uvrtanja pa se i po tome formira unutrašnjost cipele. neko više gazi lijevu, neko prednju stranu, neko naprijed , neko na petu.
znači,
nije dobro da dijetetu oblačite nečije već nošene cipele jer to direktno formira nogicu. u tom slučaju, onda, krivo.
a zašto nije dobro.
a zbog kralježnice valjda...
čekam da se javi neko malo informiraniji.
Kao sto je Mirta rekla, ja stvarno imam cipelica koje je Andrea obula 5-10 puta i bila bi luda da ih bacim i kupujem nove samo zato jer su ove nosene. Naravno da ne bi koristila cipelice koje su se toliko razgazile da nisu lijepe ni za vidjet a kamoli za obut, ali ortopeda (konkretno Tiefenbacha) smatram prilicno kompetentnim po tom pitanju, pa cu ja po svom, a oni koji misle da to nije dobro, oni nek po svom i sve super![]()
monci, nitko ne kaže da će se takvoj djeci desiti nešto strašno.
ali da može posredno utjecati na neke deformacije stopala ili kralježnice ili šta ja znam-može.
Ne znam kako kod starije djece, ali kod nas nove cipelice već nakon tjedan dana nošenja izgledaju kao stare.
Plus što Andreju noga sporo raste, pa mu jedne cipelice traju doslovce dok ih ne podere. Takve nema šanse da ikome proslijedim.
(dodatni je razlog što on doista ima deformaciju stopala, nosi ortopedske cipele i loše gazi - pa ne bi bilo ni zdravo takve cipelice dati drugom djetetu)
A što se tiče love koju dajemo za cipelice, ja ću biti sretna kad jednom budemo na cipelicama koje koštaju 300 kn. Ove koje sad nosi su više nego duplo skuplje, a doznaku možemo dobiti jednom godišnje![]()
S druge strane, mislim da obuću koja se malo nosi (tipa čizmice za kišu, kod nas i buce za snijeg prošle godine) mogu proslijediti "dalje" bez problema... ali tu je opet stvar procjene, koliko je neka obuća iznošena.
nama je tifi rekao da su anatomski ulošci za djecu sa zdravim stopalima do 4 godine čista nepotrebna markentiška glupost
da li je stopalo spušteno ne može se znati do 4. godine
tek onda se nešto poduzima u vezi toga
do tada se stopalo najbolje oblikuje ako je što manje sputano, ali to već i vrapci znaju
a to "što će mu biti" ne bih isprobavala na svom djetetu
ako isti tren ne postane teški invalid ili mu ne naraste rep, nije mu ništa
na žalost, šteta najčešće nije odmah vidljiva
a ja ću radije ušparati na sebi
Ako obuca fakat nije iznosena, tipa ono: obucena svega 5 puta na pola sata (doslovno mislim), vjerojatno nema razloga panici. No, koliko je takvih cipelica kod nase djece zapravo, osim ako im ne kupujete po 5 pari cipela u istom broju?![]()
Ja se sa stopalima ne bih zezala, jer u njima su svi zivcani zavrsecci u nasem tijelu. I to koliko su povezani sa kraljeznicom mi je dovoljan razlog da glasam za nove cipele.
E, sad, anatomske ili ne - Leon je do sada nosio samo Valek ili Ciciban cipelice, ali vec polako postajem otvorenija i prema onima bez tog famoznog anatomskog uloska, ukoliko su oblika i od materijala koji odgovaraju svacijoj nozi.
Mislim da je dr. Richter to zapravo htio reci.
Teorije i teorije
Kupite jedan par cipela za sezonu i gotovo - malima ne trebaju niti tenisice, niti buce, niti gumene čizme - jedne dobre dublje cipele idu i na sunce i na kišu i na snijeg
i takva će se cipela raznositi pa ju neće drugo dijete nositi
oni malo veći (posebno djevojčice koje se vole preoblačiti kao moja) imaju više pari cipela, ali cipele za trogodišnjake i višegodišnjake se obično razlikuju - muško/žensko (nije baš argument, ali roze sandale ne budem obukla Domiju), ujedno su ta djeca teža i odista se napravi gaz u svakoj cipeli - možda da probate u cipelu izliti gips ili kakvu masu za modeliranje odmah po kupnji i nakon nekoliko dana
![]()
Evo sta kaze jedan fizioterapeut na ovu temu
http://tinyurl.com/rgugm
Mene u svemu ovome buni TIFI. :? KO JE TIFI? Stalno se spominje.
Inace ja ko ninocka. 100% potpisujem. Nema sanse da bi obukla necije cipele ma ni papuce. Probajte pa vidite koji je to uzasan osjecaj. Inace sam isto kao i Vrijeska. Djeca dobiju po par cipela za sezonu i na to dan dobru lovu jer mi je jako vazno da imaju dobre cipele ili cizme i puno vaznije nego garderoba.
Anatomske cipele?????????? Nemam pojma sto je to i mislim da kad bi u Canadi pitala pogledali bi me ono :? To je sve marketing i po tom pitanju se slazem s Richterom.
Mi kupujemo Geox cipele djeci svake sezone i fakat su dobre. Cak sam i sebi kupila par i stvarno nikad u zivotu nisam imala udobniju cipelu. kao da nista nemam na nogama a necu ni pricati da me ledja skoro i ne bole odkad imam udobne cipele.
TIFI=dr. Tiefenbach, čuveni, općepoznati, općepriznati i općeobožavani ortoped (ja ga nikad nis vidla al tako svi kažu)!
Zašto neke cipelice koštaju 300 kn, a neke 70 kn.
Po onome što ja znam zato jer:
1. su šivane za razliku od jeftinih ljepljenih
2. zato jer su od kvalitetnijih materijala
3. prozvode se tamo gdje je cijena rada skuplja nego u kini (npr u mojoj okolici bambi i frodo)
4. treba platiti i marketing
Ja inače imam grozna iskustva sa cipelicama za 70 kn. Em se brzo potrgaju (iako ih kupim za jednu sezonu, ni to ne izdrže), izgube boju ili im zahrđaju metalni dijelovi, pokidaju se čičak trake, stražnji dio cipele (ono iznad pete) nije dovoljno ojačan pa djeca nagaze cipelu, noge im smrde unutra i sl. Naravno da nema svaka jeftina cipela sve nabrojano, ali uvijek ima nešto od toga.
m. je imala cipelica koje je totalno izgrebala i unistila i takve bi isle ravno u smece kad bi ih prerasla.
ali bilo je i cipelica koje je dolsovce tri put obukla i prerasla, i ja sam takve cipelice svjesno spremala za drugo dijete. ne pada mi na pamet da ispravne cipelice od 400 kn bacim u smece :shock:
jeduno sto sad cekamo deckica pa bi mogao zavrsiti u rozim cipelicama na cvjetice![]()
metroseksulac od malih nogutridesetri prvotno napisa
![]()
A recite mi odakle vam to da je OK nositi već nošene cipele tj. da je ovo o otisku noge bezveze? Ja naime zapravo ne znam zašto mislim da nije u redu da dijete nosi već nošene cipele, to mi je nekako općenarodno znanje(osim što sam isto nedavno čitala što je napisao fizioterapeut na hr.soc.roditeljstvu).
Btw mekanih cipela nama je ortoped (TIFI !!) rekao da kupujemo Lei cipele kao da sebi kupujemo gojzerice za Sljeme tj. tvrde, ali može biti da je to samo za nju, jer ima stopala malo u valgusu.
Mima, malo OT, da li Lea nosi ort. uloške? Lovro dobiva cipelice na doznaku, dr je rekla obavezno ulošci. Ali nema problema sa stopalom, a dr misli da je najbolje da se noga razvija u cipeli.
Ja ipak mislim da i mala težina djeluje na cipelu, tj. ostavlja otisak. To vidim kada izvadim uloške iz L cipela, a kako on još ne hoda, dakle, nisu nešto iznošene.
Ne, Lea za sada ne treba nikakve posebne cipelice niti uloške jer taj valgus nije jak. Ali ćemo ići na kontrole kod ortopeda pa ćemo vidjeti, on je rekao da će se to vjerojatno samo popraviti, samo da moramo paziti kakve joj cipele kupujemo (visoke, iza tvrde).
Mirta30 prvotno napisa
![]()