Dakle... dioptrija -0.50 na oba oka. Moram nositi naočale prilikom rada za računalom. E sada, na što obratiti pažnju kod naručivanja i kupovine?
Dakle... dioptrija -0.50 na oba oka. Moram nositi naočale prilikom rada za računalom. E sada, na što obratiti pažnju kod naručivanja i kupovine?
Pazi da ne kupiš muški okvir. Mene nitko nije na to upozorio, pa ih je poslije nosio moj tata.![]()
ja sam uzela naocale bez okvira, samo sa tri zice od titana.
i trebalo mi je dugo da se naviknem, jer iako nemas okvir, oko ti rub stakla svejedno dozivljava ko okvir, tj, uvijek vidis te crte, a osim njih imas i bumbare od vijaka posvuda. danima sam samo kukce vidjela pred ocima.
ali sad su mi super, lagane da ih ni ne osjetim, odlicne za odrzavanje, a s titanom si siguran da ce boja okvira ostati postojana.
zadnji okvir mi se izgulio nakon samo par mjeseci nosenja (a bio je boli glava skup) pretpostavljam zato jer mi je na kosi uvijek neki gel, neko ...nje.
ja bi ti savjetovala da uzmes stakla s uv zastitom i zastitom od emzracenja ali skroz prozirna, takva su moja, jer mi se sa tim zadnjima dogodilo da ih je ivar ugrizao, unistio na jednom staklu t zastiu i nisam mogla promijeniti samo jedno staklo jer nisu mogli garantirati da ce biti iste boje.
i svakako uzmi r1 kod kupovine tako da prilozis poreznoj prijavi.
malo OT, ali sad sam se sjetila kak moja mama uvijek ludi kad si mora birati okvire. kak su okviri bez stakla, a ona ne vidi dobro, uvijek mora voditi nekoga da joj veli kak joj stoje. i uvijek se iznenadi kad joj stignu sa staklima![]()
ne znam di buš kupovala očale, ali ak hoćeš mogu ti ja preporučiti jedan super dučkas di radi jedan super čiča koji fakat ima dobro oko i u facu bu ti reko ak ti baš ne stoje dobro.
Moj savjet ti je da izaberes neki od okvira na silk tj. gornji dio ima okvir a donji nema. Ti okviri su najsigurniji jer nema ispadanja stakala, nema vijaka pa se nema sta ni odvrnuti.
Sto se stakala tice , uzmi obavezno plastiku sa slojem protiv grebanja i antirefleksnim slojem a ako ces ih koristiti samo prilikom rada za racunarom imas i stakla (plastika) koja su namjenjena samo za to. Ovdje kod nas se zovu stakla sa ERP slojem mada sam naziv zavisi od proizvodjaca. Sve ovo sto sam navela je bezbojno.
Gornja ivica okvira mora pratiti oblik tvojih obrva. Na to obavezno obrati paznju jer ako su ti obrve npr. ovalne a okvir ravan , nece biti lijepo za oko. Ostalno, naravno, zavisi od tebe i tvog ukusa.
odlican savjet ovo o R1
ivka, koliko su tvoje kostale, moze na pp
ja trazim titan, kao tvoje nesto...
Mislim da ja nikad nisam vidjela Ivku sa naočalama :?
Zrinka, zar i ti?
Pratim i pišem.
nas dbije smo studirale isti faks na kojem stradavaju oci![]()
ja nosim naocale odmalena, imala sam ko dijete dioptriju +5 i +7 ali se to vjezbama i flasterima preko ociju jako popravilo. sad mi je lijevo +3,25 a desno +0,75 i naocale mi nazalost ne pomazu da bolje vidim (sto mi nitko ne vjeruje ali jest tako, jer mi mozak skoro pa ne prima sliku lijevog oka) nego naocale nosim da se rijesim glavobolja.
Mene zapravo zanima zašto ti moraš nositi naočale za vrijeme rada na računalu, ako si kratkovidna i to toliko malo.
Najmekaj - ja sam dobrano kratkovidna i usto imam i astigmatizme na oba oka. Bez naočala sam totalni slijepac. Nemalo puta sam bila u neugodnim situacijama neprepoznavanja ljudi koji mi se smiju i mašu, a ja niš - dok ne bi došli na dvadeset centimetara od mene.![]()
Za volan ne bih ni mrtva bez naočala.
ALI - dok radim za računalom, obavezno sam BEZ naočala. Dovoljno mi je blizu monitor, dovoljno mi je svijetao, čak i bez popratnih svjetala, tako da ne znam zašto su ih tebi propisali. Je li zbog glavobolje? Ili zbog nečeg drugog?
Pitam jer zaista ne znam. Zadnji puta sam kod oftalmologa bila prije sto godina... Kad sam produžavala vozačku, čini mi se, još 2003. (Moram je produžavati svake 4 godine, upravo zbog očiju.) Dioptrija mi stagnira, ne moram mijenjati stakla.
Bole li te oči ili glava kad radiš za računalom? Kakav monitor koristiš - CRT ili LCD? Kako si skužila da imaš dioptriju?
Oprosti, bombardiram te pitanjima, a zapravo se trudim saznati i nešto za sebe - trebam li i ja IPAK početi nositi naočale dok radim za računalom.![]()
Glede kvalitete samih naočala, mislim da su ti cure već sve rekle.
Tanki, LAGANI okvir je apsolutna prednost, jer nema glupe glavobolje od težine na nosu i uhima. O staklima ti već sve piše.![]()
Ja ti preporučam da ne trošiš puno novaca na te naočale.
I ja sam dobila naočale sa dioptrijom 0,5 samo za kompjuter, i mogu ti reći da mi je puno lakše bez njih. Kad ih nosim počne me boliti glava, a i ekran mi je mutiji. Oči mi se više naprežu.
A da ti ne govorim koliko sam ih platila :shock:
trenutno nosim najbolje naočale koje sam ikad imala. bez okvira, titanski okvir (odnosno ono što je od njega ostalo), tanka plastična stakla sa zaštitom od grebanja, uv-a i još nečega... jest da su koštale ajmemajko, ali potpuno su se isplatile. u skoro 5 godina nijednom nisu trebale servis, nema šarafića, andrej ih je par puta strgnuo i zafrljio na pod, nisu se iskrivile ni razbile... a laganeeee, pojma nemaš da ih nosiš. imam i clip-on za sunce. 8)
Ja sam prava vaga - na što obratiti pozornost? Pa da ti dobro stoje!!! Hi, hi...
Kupila sam ih prije tri godine, -0,5 i -0,75 i svi su mi govorili da je zanemarivo pa kako mi se činilo da mi ne stoje na rep, ajme majko, ja sve više na njih zaboravljala pa sad imam skoro -1,5 i ovih dana idem po nove!
Lex, pa koliku ti imas dioptriju da mozes radit bez naocala?
Ja imam -3,5 na lijevom oku i -5 na desnom i nema sanse da ista radim bez naocala.
Vidim monitor ali ne i kaj na njemu pise.
A ne smatram se sljepcem bez naocala (mozda bih trebala :/ ).
Ja sam prije godinu i pol na sistemtskom imala dioptriju -0.25 na desno oko. Ali nikakvih problema. Rekao mi je da, s obzirom da sam stalno za računalom, kada budem imala problema odem okulisti.
Sada sam imala jake glavobolje i bolne oči - i ne samo pri radu.
LCD monitor.
E ono što mene muči je da trebam naočale prilikom rada za računalom, a na netu sam pronaša:
http://www.korcula.net/ppages/myopiaprev/default.htm* Vrlo važno! Ne nosi propisne naočale sa minus dioptrijom za rad na blizinu. Takve naočale čine predmete bližima, i noseći ih dok radite na blizinu je najgore što možete napraviti. Normalno i blago kratkovidni ljudi mogu čitati bez naočala, a ako ste već dovoljno kratkovidni da bi mogli čitati sa razumne udaljenosti, razmislite o korištenju plus dioptrije opisane pod napredni koraci - jače mjere.
Ovaj tekst na linku koji si dala mi poprilicno "smrdi" jer...
1. Bolje je kupiti i socijalne naocale nego one iz ljekarne zato sto je, pored odredjene dioptrije, jako ali jako vazan razmak zjenica tj. centar stakla mora biti tacno na zjenici.Razmak zjenica je kod svakog drugaciji. Npr. krece se od 56 mm do 74 mm. Zato se SVE dioptrijske naocale rade po narudzbi.
2. Kod mladjih osoba minus ( bio on 0.5 ili 5.00 ) se nosi non-stop, znaci i za daljinu i za blizinu. Kada kratkovidna osoba napuni 40-45 godina prelazi u presbiopiju ( staracka dalekovidnost) i skidace te svoje "minus"naocale da bi bolje vidjela na blizinu, ili ako ima veliku dioptriju, napravice sebi naocale sa manjom dioptrijom.
Znaci sav tekst iz prilozenog linka se odnosi uglavnom na starije osobe.
Imam -3.5 na lijevom, s cilindrom -1.75, i -4 na desnom, s cilindrom -2.šmučka prvotno napisa
A lijepo se sjednem blizu monitora i ne trebaju mi naočale.
Sad bez zezanja - stvarno mi ne trebaju kad sam blizu monitora jer mi naočale još više zamućuju vid i dosta se naprežem kako bih sve izbalansirala.
Upravo ovako i ja, iako nisam normalno ili blago kratkovidna, već dobrano.Janoccka prvotno napisa
A što se tiče ostaloga
mislim da je problem u svakodnevnom naprezanju oka, a ne samo prilikom rada. Jer čini ti se da je dioptrija mala, a zapravo nisi niti svjesna da ti utječe na sve. Ja, dakle, nosim naočale stalno i svugdje, osim kad sam pred monitorom ili kad čitam knjigu doma, u krevetu, a stranica mi je gotovo pred nosom.Janoccka prvotno napisa
Nisam čitala tekst s linka, ali kako Nina S. kaže, vrlo je važan razmak zjenica, premda nisam stekla dojam da ti želiš kupiti dioptrijske naočale iz DM-a.![]()
ja imam naocale od 6 god!
I evo... sada imam dioptriju: +i- na oba oka i to razlicito (dakle cetiri razlicite velicine) i astigmatizam (pomaknut kut) i bez naocala vidim jako lose, nije velika dioptrija (-max=-1, +max=+0,75) ali valjda kako je mix tako mi se malo dupliraju slova, .... mutna slika!
I nazalost ako dugo nesto radim (racunalo) bez naocala - glavobolja zagarantirana !!!
A, za setnje i sl. nisu mi bas neophodne ali nosim ih stalno - tako mi je ugodnije!
A, sto se tice okvira, eee.... sad imam neke krute plasticne okvire i ok su, cijena 500kn, 'Vogue'! 8)
Prije uvijek imala tanke metalne, lagane, .... !
Ma definitivno isprobaj sve sto ti se cini ok, odvoji dovoljno vremena, pa redom..![]()
Kod mene definitivno nije problem u LCD monitoru.
Nina S. mene je najviše zbunilo kada su mi rekli da ih nosim samo prilikom rada za računalom :/
Meni je rečeno da ih moram nositi non-stop...
Jel ti radno mjesto vezano za racunar? Ako jeste, vejrovatno su ti to rekli zato sto tada najvise zamaras oci.Janoccka prvotno napisa
Evo u optici sam skoro 10 godina, i znam da kratkovidni ljudi ili nose naocale non-stop ili ih ne nose nikako.
Moj savjet ti je da ih svakako napravis pa ces vidjeti, mada sam 100% uvjerna da ces ih nositi stalno.
Nemoj da te zbuni na pocetku ako ti "ne sjednu" odmah, jer minusi su jako osjetljivi. To znaci da kad ih prvi put probas moras jasno vidjeti ali moze se desiti da prilikom naglog okreta glavom ili pogleda ukoso osjetis neke "neravnine". To se rijesava praksom tj. redovnim nosenjem naocala.
~lex~ prvotno napisa
Ma nisam ni ja mislila da zeli kupiti takve naocale. Samo sam htjela reci da ne treba tekst sa tog linka uzeti zdravo za gotovo.
Skužila sam ja tebe.Nina S. prvotno napisa
Samo sam se našalila s tom temom, jer nikad mi nije bilo jasno zašto bi netko kupio takve, "individualno nekalibrirane" naočale. :?
O da, računalo mi je i posao i hobi i ..... ma :/
Kada se mora mijenjati vozačka i osobna zbog naočala?
MM je počeo nositi naočale prije nekoliko godina i nije mijenjao niti jedan dokument. Što ne znači da je neodgovoran i da ne nosi naočale dok vozi. Nosi ih stalno, a ako ih zaboravi kad izlazi iz kuće, obavezno se vrati po njih.Janoccka prvotno napisa
Osobna se ne mora mijenjati zbog naočala.Janoccka prvotno napisa
Za vozačku ne znam, jer sam već nosila naočale kada sam je prvi put radila. Tada su zahtjevali da na fotografiji za vozačku moram imati / nositi naočale (ne bi to zahtjevali da sam nosila leće). Osim toga, u vozačkoj su mi u prostor za napomenu upisali "uz upotrebu naočala".
:?~lex~ prvotno napisa
imam -2.5 na oba oka i nema sanse da sam pred monitorom bez naocala. osim ak nabijem nos skroz na monitor.
al vidis, kad citam npr. knjigu, lakse mi je citati bez ocala.
Uspjela sam ih pregaziti kolicima nakon čak 6 dana 8)
Vjerojatno ih nisam vidjela jer mi nisu bile na nosu. Po sata sam ih tražila u krugu od 2 metra
Eto! Stvarno su kvalitetne! Samo se malo iskrivio okvir i nakon 20kn ispravljanja se niš ne primjeti! Stakla bez ogrebotine.
![]()
dugo ti je i trajalo!
Ja imam -0,5 na oba oka i receno mi je da mi je bolje da ih ne koristim, tj. da ce mi ih dati samo ako cu ih koristiti u iznimnim slucajevima. :/
Ja ih nisam nosila dok mi to nije počelo smetati...