Zna netko što je to CRP kod pregleda krvi. Mala ima 34 (piše da je ref. do 10) a pedijatar i nije baš razgovorljiv. Kao, budemo vidjeli...
Hvala!
Zna netko što je to CRP kod pregleda krvi. Mala ima 34 (piše da je ref. do 10) a pedijatar i nije baš razgovorljiv. Kao, budemo vidjeli...
Hvala!
C-reaktivni protein (CRP) je jedna od molekula koje organizmu pomažu da što prije smanji štetno djelovanje nametnika i u potpunosti ih ukloni.
Povećane vrijednosti CRP-a pojavljuju se u krvi već 6-9 sati od početka infekcije, a najveće su nakon 1-3 dana.
Vrijednosti CRP-a kod upale rastu brže od sedimentacije i broja leukocita u krvi i sigurnije razlikuju virusnu od bakterijske infekcije jer je kod bakterijske infekcije porast znatno izraženiji.
Vrijednosti CRP-a pogotovo su važne za razlikovanje bakterijske od virusne infekcije u slučajevima virusnih infekcija s povećanom sedimentacijom i povećanim brojem leukocita kada CRP ostaje pri nižim vrijednostima od očekivanih za bakterijsku infekciju.
Kod uspješne terapije antibioticima vrijednost CRP-a u krvi brže opada od nivoa sedimentacije pa se tako može izbjeći nepotrebno konzumiranje lijekova koji ne djeluju.
Za mjerenje CRP-a u krvi potrebno je vrlo malo krvi koja se može dobiti i iz prsta, dok je za sedimentaciju potrebno puno više i mora se vaditi iz vene.
Eto. . . .![]()
Jel' vam dao kakv lijek. . . nisam strucnjak ali mislim da je po ovome CPR-u neka upala. . .
Nije dao lijek, urinokultura je sterilna (imala je refluks). Sada nema temp. ali radi li se još kakva provjera ili je to bio samo trenutni pokazatelj neke bolesti?
Hvala na odgovorima.
To je pokazatelj da se nešto u organizmu dešava, nekakva upala. Je li ima kakve simptome?
(BTW, meni je konstantno visok i CRP i sedimentacija, ali ni nakon brojnih pretraga nisu našli uzrok, pa su odustali od traženja).
Na Šalati, a čini mi se i u Klaićevoj, sedimentaciju rade i s krvi iz prsta (vade u one supermale plastične epruvetice).
za CRP je potrebno malo krvi, ali ne iz prsta nego vene, dok se sedimentacija može raditi i iz prstića 8)Pina prvotno napisa