Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: jogurt

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno jogurt

    Počeli smo s jogurtom prije 2 tjedna i jaaako mu se sviđa.
    Zanima me koliko često i u kojoj količini ga dajete svojim bebama (napominjem Sven ima 11 mjeseci)?
    Čini mi se da bi on maznuo 2 dcl odjednom bez problema. Za sada ga ograničavan na 1 dcl, jel' pretjerujem?

  2. #2
    Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,043

    Početno

    Ja baš precizno ne računam koliko mu jogurta dajem ali evo cca tri puta tjedno i u relativno malim količinama, (bez ikakvih specifičnih razloga, tako se potrefi) i to uglavnom umiješam u neke žitarice ili u jogurt dodam neku voćku. Jaaako mu se sviđa kus kus s jogurtom pa na to bude popodnevni mliječni obrok

  3. #3

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Jel' se kus kus mora namakati ili ga direkt staviš u jogurt?

  4. #4
    Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,043

    Početno

    Ja ga skuham malo u vodi da omekša i onda pomiješam s jogurtom..A tak možeš miješati i s povrćem, voćem, kombinacije su razne

  5. #5

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    thx! Budemo probali.

  6. #6
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Mi jos nismo probali jogurt,nekako odgadam..i slusam Davora 8) Al opet sad da pitam,jogurti & zelatina? Ako ne mogu naci jogurt bez zelatine,a sama necu radit doma jogurt.. Zasto je ta zelatina tako odvratna,stetna i bljak i sve to sto vas tjera da je izbjegavate?

  7. #7
    Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,043

    Početno

    Hm...ne razumijem baš, o kakvoj želatini pričaš?

  8. #8

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    1,276

    Početno

    Retha, home made jogurt nema te želatine? Ja ga radim, nije stvarno problem pa me zanima je li taj 'bezopasan' ako tko zna ...
    Eli ga dajem dva tri puta tjedno za doručak sa žitaricama i voćem, fino papa i čini mi se da joj se baš sviđa ...

  9. #9
    Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,043

    Početno

    Kejt, kako radiš home made jogurt?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    luka ga jede skoro svaki dan po deci... nekad dva deci... jako voli jogurt...
    uglavnom umjesam sjemenke unutra ili ga dodam nekom obroku (npr ako nesto bas i ne voli s jogurtom mu je super)...
    jede ga negdje od 11mj. i nismo odmah dosli na ovu kolicinu...
    jel to malo previse?... nemam taj osjecaj...

  11. #11

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    1,276

    Početno

    Staviš malo jogurta, dvije tri velike žlice, u (litru) mlakog mlijeka. Ostaviš sve na toplom par sati - ja zagrijem pećnicu na 50 stupnjeva par minuta i tu ostavim. I that's it - imaš jogurt. Malo je drukčiji od onog 'dućanskog, vjerojatno jer dodaju koješta unutra, ali je jako fini. Probaj pa javi kak ide.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    1,276

    Početno

    Citiraj lucky day prvotno napisa
    npr ako nesto bas i ne voli s jogurtom mu je super...
    ovako i kod ele, baš ga voli, trebate vidjet taj osmijeh kad dam čašu s jogurtom
    ld, moram priznat baba sam, šta je loonalee nekam nestala ?

  13. #13
    Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,043

    Početno

    Sad ću gnjaviti-staviš kupovni jogurt u mlijeko? U čemu je onda poanta home madea? Sorry, malo sam spora
    Btw. loonalee je baš tako-nestala! Samo dobro upućeni znaju gdje je..heh...

  14. #14

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    1,276

    Početno

    Ma Shiny, sve su to najobičnije gljivice, nije to neki poseban čiribiriba, samo je jeftinije, računaj ... Sad još ako je i zdravije, ideeeeeeeeš ...

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    Citiraj Shiny prvotno napisa
    Btw. loonalee je baš tako-nestala! Samo dobro upućeni znaju gdje je..heh...
    a ja ju dozivaaaaam... a ona me potpuno ignorira...

  16. #16
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Tu sam
    Za jogurtoljupce samo napomena da se većina informacija o jogurtu nalazi na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=1377, a postoji i tekst na portalu na http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=77&Show=2114.
    Postupak proizvodnje jogurta sam još pojednostavio izbacivanjem termosice.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    nisam nasla o gornjoj kolicini jogurta za jednoipogodisnjake koji su jos uvelike na cici... osim da mozda cak nije ni potrebno da ga jede...

  18. #18
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Ali ljudi,ja sam lijeno prasence,neda se meni radit doma jogurt. a isto ne kuzim,ak ga radim s kupovnim(u kojem je ziher zelatina) u cem je poanta,osim sto se ustede pare? I kolko onda taj jogurt moze stajar,to je onda ipak veca kolicina jogurta,ko ce to pojest! A jesam dosadna!

  19. #19
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Razlog za praviti domaći jogurt je prvenstveno epikurejski 8)
    Postoje doduše i nekakvi financijski i zdravstveni momenti, ali najvažniji je da je taj jogurt tako DOBAR. Ako redovito tamaniš jogurt, znat ćeš prepoznati i cijeniti kvalitetu.

    Jogurti "oplemenjeni" želatinom to imaju istaknuto, ali tko to uopće čita? Kad ti na televizoru baka unuku dade šareni lončić, nikome ni na kraj pameti nije da bi se unutra mogla naći strahota. Želatina se još odaziva na E441.

  20. #20
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    AAAA! Fali odgovor o trajnosti. U frigiću, ako je čist (bez voća, žitarica i slično) traje komotno oko 3 tjedna. Zapravo se neće pokvariti ni nakon 2 mjeseca, ali izumru mliječne kulture pa to nema smisla.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    50

    Početno

    Citiraj Shiny prvotno napisa
    Sad ću gnjaviti-staviš kupovni jogurt u mlijeko? U čemu je onda poanta home madea? Sorry, malo sam spora
    Btw. loonalee je baš tako-nestala! Samo dobro upućeni znaju gdje je..heh...
    ...ne treba biti baš tako upućen...žena otišla na drugo mjesto pisati

  22. #22
    Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,043

    Početno

    ludovik, to je bila šala za "dobro upućene"..
    Ali ovo je ionako OT!!

  23. #23

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    50

    Početno

    ...da se mi vratimo receptima za jogurt

  24. #24
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Vindijin čvrsti jogurt je "klasičan" jogurt, a takav voli nešto više temperature. Kombinaciju thermofilus/bulgaricus (klasičan jogurt) je najbolje započeti na 42-44°C

    Jogurtne kulture, osobito acidofilus, će ti normalno zakiseliti jogurt na temperaturi kao u receptu. Moja greška je što to nisam naglasio.

  25. #25
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Bilo koji acidofilni. Čak i acidofil od Dukata.

  26. #26
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Jel kefir jogurt?

  27. #27
    DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    rijeka
    Postovi
    345

    Početno

    čitala sam malo ovu raspravu o jogurtu, i moram reći da mi nije najjasnije zašto ne kupovni obični jogurt ako domaći radimo od njega kući iako je dan odgovor na to pitanje. i još mi nije jasno gdje piše na jogurtu običnom da ima želatine???

  28. #28
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Pa tamo si pise sastav trebalo bi sve pisati sto je unutra.

  29. #29
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    evo, ja pregledavala jogurt i nigdje ne piše da sadrži želatinu.... na jednom voćnom piše da sadrži pektin, to je Davor rekao da je ok?

  30. #30
    DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    rijeka
    Postovi
    345

    Početno

    pa upravo tako, nigdje ne piše ništa osim pasterizirano homogenizirano mlijeko, jogurtna kultura (čitam ispred sebe sastav za vindijin jogurt), pa mi nije jasno gdje piše da ima želatine.

  31. #31
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Zelatina ti je E 441(nadam se da sam dobro zapamtila). I trebalo bi pisati,ne sjecam se sad kak je to na hrv jogurtima..ali vidi,trebalo bi pisati na plastici,ili na poklopcu tj na onoj foliji gore,obicno stave uzasno mala slova,lukavo,lukavo.

  32. #32
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Vindija (za sada) ne trpa želatinu u jogurte, nego pektin.
    Svi posni jogurti od Dukata sadrže želatinu.
    Kefir nije jogurt jer nastaje na sobnoj temperaturi. Dobar je za osjetljive na laktozu jer je laktozom najsiromašniji mliječni proizvod.

    Jogurt se radi doma jer je takav puno ukusniji od kupovnog. Za razliku od brzog procesa u mliječnoj industriji, doma se jogurt radi na miru kroz ~8 sati na umjerenoj temperaturi. Razliku će posvjedočiti oni koji takav jogurt rade u domaćoj radinosti.

  33. #33
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Ok, zanima me još nešto u vezi voćnog jogurta.... naime ja ih jako volim jesti a isto tako i moja šestogodišnja djevojčica... Pod pretpostavkom da ne sadrže želatinu, nego pektin, da li oni imaju sve one dobre bakterije? Znam da je bolje utrpati voće u svježi jogurt, i da je to voće iz kompota ali meni je jednostavno voćni finiji....

  34. #34
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ako je svjež, sve 5

    Ostaju eventualno sporni zaslađivači, ali to je druga pjesma

  35. #35

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    Citiraj suzyem prvotno napisa
    Znam da je bolje utrpati voće u svježi jogurt, i da je to voće iz kompota ali meni je jednostavno voćni finiji....
    pokusaj ovaj jednostavan recept: bobicasto voce (kuine, maline, visnje i sl.) prokuhaj zasladjeno fruktozom ili nekim drugim "zdravijim" sladom, zatvori u ciste staklenke i drzi u hladnjaku. zlicicu toga stavi u obican jogurt i onda mi napisi je li ti jos uvijek kupovni finiji

  36. #36
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Jel one smrznute? Jer drugih sad nema...

  37. #37

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    pa moze i smrznute, premda kod mene na placu jos uvijek ima malina. malo pregledaj po placu sto bi jos doslo u obzir, ovisi sto vi volite.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    20

    Početno

    Cure, moj mak ima 8 mjeseci. Kad mu smijem poceti davati jogurt i koji (obzirom da je od kravljeg mlijeka, ne?) Sta je sa vocnim jogurticima danonino? Znam da ga neke mame rano uvode.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •