Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Strahovi - kada i koji?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Strahovi - kada i koji?

... osim straha od odvajanja, koji nam je već dobro poznat. Mislim na one strahove tipa: strah od mraka, strah od životinja, strah od buke, i sl.
    Andrej u zadnje vrijeme često izjavljuje da ga nešto "paši" (plaši), ali nisam sigurna koliko je to pravi strah, a koliko je pokupio frazu pa je ponavlja (jer se ne ponaša kao uplašeno dijete). Ponekad me brine da neću prepoznati "pravi strah" i da neću adekvatno reagirati. U kojoj dobi su klinci uopće najveći strašljivci?

(dosad jedino znam da se boji zubarice, ali to nekako hendlamo...)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara se još uvijek ničega ne boji (3 godine i 2 mjeseca), niti se do sada ičega bojala

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo imali fazu straha od mrvice u kadi (mucica od čarapa koja bi mu pala u vodu s noge ili bilo kakva mrvica smeća, pijeska i sl.) i to je, valjda, to (ili se više ne sjećam :? ).

Od pasa lagano zazire, ali nije da se sad baš uplaši - jednostavno, više ne želi imati s njima posla (osim kad vidi da se ja igram s kojim, no svejedno će najčešće radije gledati umjesto da draga).

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Strah je kod nas poceo relativno rano, i to najprije od lustera - plafonijerke kod nas, ali upaljene. Nitko mu nikad nije skrenuo pozornost.
    To ga je proslo, ali se sada boji sjene i odsjaja. Sjena i odsjaj u smislu kad je mrak u sobi, a kroz prozor ulazi malo svjetla pa dolazi do odsjaja i ponekad se radi sjena na zidu. Zna cak i te izraze jer smo mu objasnjavali sto se dogadja, i sebi prica kao utjehu: Nema veze , ali se ipak boji.
    Isto kaze da se boji buba, no to samo govori, jer kad vidi bubu/e ne boji ih se.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

isa bas ne voli ose,velike bube u travi,pauka, ali nije to neki strah , vise ih se nekako kloni.

sa paukom je to pocelo , tako sto je jednom nesto recitovao na stolu i onda se odjednom pred njegovo lice spustio pauk na svojoj niti i to ga je sokiralo.meni je u prvi tren bilo koma smijesno, ali kad sam vidjela kako se prepao...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    isa bas ne voli ose,velike bube u travi,pauka, ali nije to neki strah , vise ih se nekako kloni.
    i andrej ovako odnedavno, samo što to može biti i malena mušica ili moljac na plafonu. nije panika, ali dođe k meni da ga zaštitim. i objašnjava kako je muha samo došla vidjeti je li on fini komadić kruha, pa kad vidi da nije odletjeti će dalje...

imao je prilično ružan susret s bumbarom ljetos, ali mislim da je strah počeo i prije toga.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Viktor se jos uvijek nicega ne boji...Jel normalan?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sad kad malo razmislim, čini mi se da Andrej uvijek za iste stvari izjavljuje da ih se "paši". Ali pritom ne djeluje preplašeno, pa nisam na to obraćala pažnju.
    Tako se, osim zubarice, "paši" susjede s našeg kata (nije čudo, i ja bih na njegovom mjestu ), papirnatog zmaja kad leti, bučnog motora koji projuri blizu njega. Ali nikad nema uplašen izraz lica niti plače, samo dotrči do mene i kaže "paši".
    Je li to pravi strah, ili samo provjerava značenje nove riječi, ostaje mi da sama utvrdim.
    A raspitujem se zato jer sam imala prilike dobro izbliza vidjeti kako izgleda djetinjstvo prepuno strahova i fobija i u što se to dalje razvija, pa mi za neke stvari unaprijed u glavi zvoni zvono za uzbunu. Nadam se nepotrebno Želim samo reagirati na pravi način u pravom trenutku.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mi slijedimo onu Juulovu da se strah ne smije negirati niti minimalizirati.
    Osim sto mu svaki puta objasnjavamo kako sjena nastaje i sta je zapravo sjena.
    Mozda i u tome pretjerujemo :?
    Ali prestao se bojati upaljene plafonijerke u spavacoj, a isli smo istom metodom, i prije nego smo Juula procitali.
    Valjda treba vremena.
    Znam jedino da se strah ne smije potencirati, ali to vjerojatno vec i vrapci na grani znaju

Početno

Leonarda..
    Jedino strah od struje (stresla se na 220v).
    Gađenje prema dlakama (iz reklame za Domestos)
    Nelagoda od mraka, ali ne pravi probleme kad zna da je u mraku nešto što joj treba.
    Nelagoda od liječnika.
    Nema straha, ali je svjesno oprezna prema autima.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leona se povremeno boji sjena, paukova i mraka, ali ništa što objašnjenje i dugi zagrljaj ne bi riješili

A bila je dobra neki dan...
    Mama, molim te, digni me na prozor da vidim pauka!
    A, zašto sunce?
    Zato da ga se uplašim
    I kaj buš onda?
    Onda ću trčat mamici

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

E, kad smo kod pauka, Leon se gadi paucine i zove ju (uvijek namrstenog lica): konac

Onda mama mora maknuti konac i sve je OK

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nekad definitvno i mi kao roditelji grijesimo u nasem postavljanju prema djecijim strahovima.
    ja sam se recimo zastitnicki postavial ispred isaa kad je pred njega izasao guster, dok se on suncao, na sta je on meni zaprepasteno rekao:lakse mama, pjepasces malog gustejcica

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re:

H se prije 2-3 mj pocela bojati auta. Kada bi vidjela auto kako ide prema njoj, panicno bi pocela trcati do mene ili tko je vec bio s njom i traziti ad je digne. Naravno, auto ne ide na nju, prolazi po cesti, cak i po 100m dalje...

Proslo je samo od sebe...

Inace, primjetila sam da se boji mraka..Nije mi bilo jasmo zasto..No, nece uci u sobu dok ne upalim svjetlo...Sve dok nisam skuzila da joj moja baka, (zivi ispod nas) kada H hoce ici u njenu spavacu sobu, govori dramaticnim glasom, ne tamo ici, vidis, mrak je, ne, ne....

sada to pokusavam ispraviti kroz igru...i bez problema ulazi u mrak...

Mislim da je vecina strahova naucena, odnosno posljedica neke situacije kojoj je djete bilo izlozeno.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Leona se povremeno boji sjena, paukova i mraka, ali ništa što objašnjenje i dugi zagrljaj ne bi riješili

A bila je dobra neki dan...
    A, zašto sunce?
    Zato da ga se uplašim
    I kaj buš onda?
    Onda ću trčat mamici

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

A. se boji zvonjave bradatih ljudi, zvona na vratima, te nekih naglih, glasnih i neobičnih zvukova.
    Brada je definitivno out od lanjskog susreta sa Sv. Nikolom, koji ju je naglo, "prijateljski" dohvatio. Zvono na vratima je katastrofa povezana s lanjskim dolaskom dimnjačara...ruku na srce, stvarno je strašno izgledao, još i zarastao u bradu i brkove .

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lea se boji motora, i općenito jako glasnih i neobičnih zvukova, ali motora najviše. Kad čuje motor istinski se prestraši i obavezno trči nekome u zagrljaj. E sad, obzirom da je nažalost doživjela moj strah od buba (na moru sam je zgrabila i utrčala u kuću sa terase u strahu od bumbara, nisam se mogla suzdržati), sad ja pričam da se ja bezveze bojim buba, baka se bezveze boji zmija, a ona se, eto, tako bezveze boji motora.

Osim motora se još povremeno prestraši i nekog crtića ili slikovnice, ali tu više imam osjećaj da voli o tome pričati, a ne da ne istinski boji kao motora.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Baš sad razmišljam i ne mogu se sjetiti da se ičega boji.
    Jedino za što znam da ga je bilo strah (ne znam da li još uvijek) su doktori i sestre s maskama). Toga se boji od kada je operiran. Valjda mu je ostala trauma kad su ga bez ikog poznatog u blizini odvezli u salu i tamo ih je gledaooko sebe dok nije zaspao. A kad se probudio sve ga je bolilo pa je valjda to sve povezano u taj strah.
    Ali nedavno je na odjelu za dijalizu vidio dosta ljudi (civila) s maskama i nije uopće reagirao.
    Za ostalno se stvarno ne mogu sjetiti.
    E da, bojao se kod susjeda onog robota iz TL, i svaki put kada bi došao njima vikao je s vrata da ga spreme. S vremenom ga je prošlo i na kraju se još i igrao s njim.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

joooj Tanja gdje me nađe...
    mislim da sam jednom prije ljeta otvorila sličan topic...
    Marta svjesno kaže "boji se", i to je takav izraz straha i panike na licu.
    Nekoliko puta je bila u prilici pokazati jako velik strah pred ljudima koji bi imali prljave ili crne ruke (mjesecima im poslije nije htjela ni blizu, nego je histerično plakala, iako se često radilo i o članovima obitelji).
    - Boji se najobičnijeg medvjedića iz teletabisa
    - dečka iz ZG mališana koji pjeva pjesmicu o mobitelu (?????)
    - igrački koje sviraju, pogotovo glasno
    - nekih glupih scena iz crtića
    - neke riječi iz pjesme na radiju je iz čista mira natjeraju u plač

itd, ne mogu se sjetiti u ovom trenutku, ali mi se već zaista počinjemo zabrinjavati... :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tw, Lea se boji npr. onog dečka koji pjeva u kućici u Teletubbiesima, dugo se bojala Tončice i ovčica, boji se crtića Duh Prašine (Hello Kitty), boji se Kraljevske puse -- ali opet za to sve imam osjećaj da ona više voli pričati kako je to 'jako stašno' nego što ju to stvarno plaši. Motori ju stvarno plaše.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    tw, Lea se boji npr. onog dečka koji pjeva u kućici u Teletubbiesima,
    I Marta! A o medi i lavu koji se natjeravaju po brežuljcima, da ne govorim.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na njih sam zaboravila :/

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mejra se boji macki, svakojakih buba...

Goge avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    A, zašto sunce?
    Zato da ga se uplašim
    I kaj buš onda?
    Onda ću trčat mamici
    Ja ću poludit!!!!!! Slatkica mala!
    Ja mislim da je Luka "na Vi" sa veš mašinom. Sa mnom uđe u kupaonicu i ja mu objasnim kako mašina pere prljavu robicu itd. itd., ali sam ili sa svekrvom nema šanse da uđe.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ne mogu se sjetiti ničega čega bi se Megi zaista bojala. Često se igra da se boji vuka-npr. šetamo šumom i ona počne bježati i vikati "Mama, ide vuk!"- ali njoj je to igra, tj. glumi da se boji, jer već drugi dan tjera da idemo u šumu bježati od vuka ili da će se igrati da je Crvenkapica. Bila je u kazalištu na predstavi "Vuk i 7 kozlića", ali smo joj unaprijed objasnili da je vuk samo lutka i da nije pravi, pa se uopće nije uplašila. Slatka je kad drugoj djeci objašnjava da "to nije pravi vuk, nego lutka, ne trebaš se bojati".

Mislim da boji jedino zločestih bakterija koje bi joj mogle pojesti zube, pa bez imalo prisile pere zubiće prije spavanja.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ništa za sad.Boji se jedino iznenadnih glasnh zvukova ali pretpotavljam da je to više iznenađenje nego strah.Igramo se jutros na katu i upadne u kuću moj dida "Dora gdje si?" na sav glas.Skočila je i potrčala prema meni.Kad je skužila da je on bilo je ok.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Viktor se jos uvijek nicega ne boji...Jel normalan?
    pametno dijete.. nije ko mama da se svegaaaa bojiiiii

eita se boji traktora i puzeva

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Goge prvotno napisa
    Ja mislim da je Luka "na Vi" sa veš mašinom. Sa mnom uđe u kupaonicu i ja mu objasnim kako mašina pere prljavu robicu itd. itd., ali sam ili sa svekrvom nema šanse da uđe.
    A ja Petru moram izvlačiti iz kupaone jer bi ona stalno palila mašinu Jednom je bila sa mnom u kupaoni i "pomagala" mi pa je zapamtila gdje se stavlja prašak, gdje se vrte programi, gdje se pali...nakon toga stalno je u kupaoni. Kad kažem da idem upaliti mašinu trči u kupaonu i otvara pretinac za prašak...

Strahovi...boji se usisavača, ne oduvijek, poslije perioda skakanja po njemu, sada bježi ko muha bez glave kad ga vidi...a, jučer se počela bojati i fena...
    A ima i dana kad se boji nečega ili nekoga privremeno :/ , recimo neko dolazi kod nas, ona kaže..boji se tog i tog...a kad dođe skače po njemu... :D

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Goge prvotno napisa
    A ja Petru moram izvlačiti iz kupaone jer bi ona stalno palila mašinu Jednom je bila sa mnom u kupaoni i "pomagala" mi pa je zapamtila gdje se stavlja prašak, gdje se vrte programi, gdje se pali...nakon toga stalno je u kupaoni. Kad kažem da idem upaliti mašinu trči u kupaonu i otvara pretinac za prašak...

Strahovi...boji se usisavača, ne oduvijek, poslije perioda skakanja po njemu, sada bježi ko muha bez glave kad ga vidi...a, jučer se počela bojati i fena...
    A ima i dana kad se boji nečega ili nekoga privremeno :/ , recimo neko dolazi kod nas, ona kaže..boji se tog i tog...a kad dođe skače po njemu... :D

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

ups...sorry prošlo je dvaput...

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Sad kad malo razmislim, čini mi se da Andrej uvijek za iste stvari izjavljuje da ih se "paši". Ali pritom ne djeluje preplašeno, pa nisam na to obraćala pažnju.
    heheh sounds familiar. Ja sam stvarno mislila da se F poceo bojati mraka i sjena, ali nije. On kaze "boji" a onda se igra sa sjenama.
    Kaze da se boji mraka da bi upalio svjetlo....
    Prije se bojao svega, a najvise nepoznatih ljudi, no kako je veci, ti strahovi nestaju a ja se radujem.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hehehe... a da čujete ovo od prije neki dan.
    Opsjednut je otvaranjem i zatvaranjem vrata, pa tako pokušava zatvoriti i vrata of lifta koja se automatski zatvaraju. I stavlja ručicu u onaj utor. Ja ga brže-bolje maknem i kažem mu, što ako ti lift zakači ruku, što ćeš onda? (to je bilo onako, u ljutnji i strahu)
    On odgovara: onda Andrej plaši lifta.

A neki dan se u autu sjetio da se plaši "stričeka Pere" (sina tete čuvalice kojeg je taj dan vidio možda dvaput u prolazu). I to je stalno ponavljao, a kad je kod tete, uopće se ne ponaša uplašeno ili zbunjeno.

OT: Njojza, avatarčić je presladak

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja mislim da je to samo faza privlacenja paznje jer kad se neceg boje to se vidi i sasvim se drugacije ponasaju....

OT: tanja hvala

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja mislim da je faza kad počinju prepoznavati i imenovati svoje osjećaje, što znači da smo obavile dobar posao. sad im moramo pomoći da se nauče nositi s njima (odnosno, i nadalje to činiti kao i dosad).

njojza, avatar

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •