pobačaj

Thread: pobačaj

1. gura said:

Default pobačaj

mislim da je ovo najadekvatnije mjesto da iznesem moj problem, odnosno nje. Sramota me ovdje pisati, jer ste vi sve trudnice u iščekivanju djece, ili žene koje to tek planiraju ili pak one koje to nemogu imati...osjećam se posramljenom jer sam došla tu pisati o pobačaju. Zatražiti bilo kakva savjet neke treće osobe, ili bilo što jer sama na svojim leđima nemogu to nositi.
    Naime ona je mlada cura 20 godina, drogira se i imala je česte seksualne odnose s muškarcima nadrogirana, nenadrogirana nije bitno.
    Uglavnom ovo ljeto, spavala je s dobrim prijateljem do kojeg joj naravno nije stalo i počela je sumnjati da je trudna.Ja sam to saznala nedavno i naravno šokirala se, ne toliko da je trudna već na to da je konzumirala sve i svašta tijekom te trudnoće. Odgađala je taj posjet ginekologu jako dugo, toliko dugo da je došla do one najljepše faze za vas trudnice, kad dijete oživi, a najgore za one koje se odluče pobaciti.
    Ona je naravno odlučila pobaciti, i ne reći nikome od svojih doma. Traži od mene ogroman oslonac i još jedne cure, a i ne sluti koliko traži.
    Mene srce boli...pogotovo kad znam da je to dijete živo...i da se već igra u majčinoj utrobi. Ona je rekla da želi gledat na to kao jedan problemčić kojeg se mora riješit. Naravno, obrambeni mehanizam. ALi koliko će kasnije platiti...što kasnije...nemogu,nemogu....kad je vidim tkao neodgovornu, kad se više ja brinem za nju o svemu tome...ubila bi je...i nije fer prema tom djetetu..ljudi moji ...u jednom sam stanju šoka, i savjest mi nalaže da budem uz nju, ali ja bi je naradije šutla nogom...razbjesnim se kad vidim njeno ponašanje, vjerovatno ne misli tako, ali nemogu je ni slušati znajući da je to samo njena obrana...boli me..boli me to dijete koje nije ni krivo ni dužno što mu se majka drogirala,zatim nadrogirana zatrudnjela,zatim se trudna drogirala, zatim ga se odlučila rješit i to odgađala sve dok se nije zaigralo i oživilo..
    A da se razumijemo ta droga nije heroin, već ostale kao je li blaže droge tako da ona nije težak ovisnik već samo jedna glupača...aaaaaa...neznam bijes, žalost, jad...sve se to skupilo u meni...
    a i da odluči rodit to dijete jednog dana, pa na što bi to dijete ličilo...??!
    To bi dijete bilo ako ne fizički onda teški psihički bolesnik, ili oboje...
    neželim je imat na savjesti, neželim je više nikad vidjet, a nemogu je ostavit sad... samo me boli to jadno dijete, ni krivo ni dužno...
  2. mamma san's Avatar

mamma san said:

Dijete u maminom trbuhu ne "oživi" odjednom tijekom trudnoće. Ono je ŽIVO od trenutka kad je začeto! Njegovo srce kuca čim se stvori, a naši ga aparati registriraju otprilike u 6 tjednu trudnoće (op 6 tjedan od prvog dana zadnje menstruacije, a u stvari se radi o prosjeku stvarni 4 tjedna trudnoće!).

I kod nas su zabranjeni pobačaji nakon 12/13 tjedna trudnoće osim u zdravstveno opravdanim slučajevima.

No, Gura u nezavidnoj si situaciji. Očigledno za prijeateljicu (?) imaš izuzetno neodgovornu, samoživu i sebičnu osobu koja ne samo da ne razmišlja o svojem zdravlju, već ne razmišlja o ničemu, samo o svojim užicima.

Ako želiš pomoći svojoj prijateljici, onda joj pomogni na taj način da je natjeraš kod nekog psihologa ili psihijatra. Odi sa njom kod ginekologa, neka joj pokaže što čini svojim ponašanjem.
    Ali je nikako SAMO ne podržavaj u njenim sebičnim namjerama. Upravo zbog svoje savjesti. Jer ja ne smatram da je prijateljstvo SAMO bezrezervna podrška u dobrim i lošim odlukama, već i kritika ili savjet. Bez obzira hoće li biti prihvaćena ili ne.
  3. mendula said:

mamma san, potpisujem.

Posebno bih ponovila
    Quote Originally Posted by mamma san
    Jer ja ne smatram da je prijateljstvo SAMO bezrezervna podrška u dobrim i lošim odlukama, već i kritika ili savjet. Bez obzira hoće li biti prihvaćena ili ne.
  4. gura said:

upravo to...ginekolog će je poslati psihijatru i psihologu...i danas je trebala ići ali nije mogla sama (?) a svaki joj dan ovisi...nije mi nažalost prijateljica toliko, već osoba krvlju povezana i najradije bi je ostavila i pustila sve a nemogu... i njeni su užici uvijek čito bili najbitniji, tu je ne krivim jer sam ista takva, ali OPET nisam okolo spavala sa svakim koji je naletio..i kako pogledat u oči oca tog djeteta...nadam se da će to pisholozi bolje rješit i da će je malo urazumit..iako mi se čini da sam bog ne bi nju urazumio...nisam sebična ali čini mi se da sam u situaciji sličnoj ili goroj nego ona..jer ona to sve negira, ničeg nije svjesna i prebacila je odgovornost na nas...i što bi ja sad trebala...reć tom dečku isitnu, njenim roditeljima..a tko sam ja da ikakve odluke donosim...ona je punoljetna i brine se sama za svoj život...al ja imam osjećaj da je njen život u mojim rukama...nemogu srce će mi se prepuć...
  5. mendula said:

Quote Originally Posted by gura
    i što bi ja sad trebala...reć tom dečku isitnu, njenim roditeljima..a tko sam ja da ikakve odluke donosim...ona je punoljetna i brine se sama za svoj život...al ja imam osjećaj da je njen život u mojim rukama...nemogu srce će mi se prepuć...
    Vrlo je uspješno svoj život i svoju odgovornost uvalila tebi. Vrati joj ih nazad. Budi joj potpora kad bude trpjela teške posljedice svojeg ponašanja, hrabri ju da ustraje u dobrim odlukama - ali ne snosi te posljedice UMJESTO nje.
  6. mamma san's Avatar

mamma san said:

Quote Originally Posted by mendula
    i što bi ja sad trebala...reć tom dečku isitnu, njenim roditeljima..a tko sam ja da ikakve odluke donosim...ona je punoljetna i brine se sama za svoj život...al ja imam osjećaj da je njen život u mojim rukama...nemogu srce će mi se prepuć...
    Vrlo je uspješno svoj život i svoju odgovornost uvalila tebi. Vrati joj ih nazad. Budi joj potpora kad bude trpjela teške posljedice svojeg ponašanja, hrabri ju da ustraje u dobrim odlukama - ali ne snosi te posljedice UMJESTO nje.
    potpisujem

Ne samo što je odgovornost prebacila na tebe, već i kasnije eventualno kajanje i sve ostale druge posljedice.
  7. tanjads said:

Ona odgovornost za sebe ocito ne želi preuzeti, pa je prebacuje kome god, ali ti si odgovorna za to što preuzimas njenu odgovornost. Zašto bi ona ikad naučila biti odgovorna ako uvijek ima netko tko će to odraditi za nju? U kom to svemiru ti imas njen zivot u svojim rukama. Nemoj se zanositi. Heloo! Nit si ti ginekolog koji će raditi abortus, nit ćeš to odluku donijeti za nju. Probaj je savjetovati nešto što ne želi (tipa da zadrži dijete) pa ćeš vidjeti koliko ti odlučuješ za nju.
    Ako si joj prijateljica reci joj svoje mišljenje, budi joj podrška u smislu da odeš s njom kod ginekologa ako je strah, nađeš joj info, ako joj treba i sl., ali ne da je podržavaš u namjerama s kojima se ne slažeš. Svoje odluke mora donijeti sama, osobito tako velike odluke. A ako želi reći ocu ili ne-po meni opet njena stvar. Ali to sve ne znači da joj ne trebaš reći što ti misliš o tome.

A droge-ako je samo trava, to djetetu vjerojatno neće škoditi, a za tablete i kokain, to je već ozbiljnije.
  8. gura said:

da ozbiljnije su droge...a što mislite da rečem njenim roditeljima...ona kaže da će se njeni slomiti, ja baš mislim suprotno..da slomit će se, ali mislim da joj i mogu biti najbolja podrška... nitko svoje dijete u toj situaciji ne bi napustio..ili bi? ako joj je otac konzerva...neznam ja sam odlučila da neželim sudjelovati u tome, a opet nesmijem joj sad ne pokazat podršku...
    jer kakva sam joj ja podrška sad, ako je nakon toga neću moć pogledat u oči,čemu to ako će me izgubit..gadi mi se....i ne preuzimam ja njenu odgovornost al je stavila težak teret na moja ramena...jednog dana kad se sazna, a saznat će se...ja ću biti krivac zašto nisam rekla..a zamislite da pođe po zlu...tek onda si ne bi oprostila..
    i kakve joj se sve posljedice mogu dogodit...može li me netko malo uputit kako bi to izgledalo ...to dijete će se ubit..koliko god okrutno zvuči ali istina je..a kakve posljedice mogu biti po nju, kako ide oporavak iza toga..totalni sam laik u tome jer nikad nisam bila u ovakvoj situaciji..
  9. martinaP said:

Čuj, ako kažeš da je dijete "oživilo", znači da je trudna barem 19-20 tjedana, svakako više od 10 ili 12 (a čini mi se 10) do kad je legalan abortus kod nas.

Druga stvar, ona će "staviti težak teret na tvoja ramena" samo ako to dozvoliš. Mislim da u ovakvoj situaciji moraš zadržati određenu distancu, i ne dozvoliti da te potpuno uvuče u taj nazovimo cirkus. Ti si nemaš što opraštati - ona je punoljetna i odgovorna za svoje postupke.

Zadrži hladnu glavu. Što se tiče zdravlja djeteta, svakako da postji mogućnost oštećenja kod djeteta, ali poznam bračni par narkomana na heroinu koji imaju dvoje savršeno zdrave dječice, a zasigurno znam da se mama drogirala u obje trudnoće.
  10. Mukica's Avatar

Mukica said:

ja bi voljela da se moja djeca prvo obrate meni - steta sto nema povjerenja u svoje roditelje

ja bih, da sam na tvom mjestu, rekla njezinim roditeljima

prvo ce vjerovatno biti sokirani, ali ako su i malo razumni pomoci ce joj da za par mjeseci se ninati unuka
  11. Bomballurina said:

Cure, nemojte tako olako osuđivati. Droga je bolest i ne bih je vezala sa sebičnošću. Narkomani ne mogu pomoći sami sebi, mislim da je potrebna velika podrška okoline (zapravo, samo mislim, jer nemam iskustva). Ja bih svakako obavijestila roditelje, teret je definitivno pretežak za tebe, a liječnici će odlučiti što i kako dalje.
  12. a zakaj's Avatar

a zakaj said:

reci roditeljima, svakako. jer, bez obzira na to sto ce biti s trudnocom, njoj svakako treba pomoc.

a sto se tice djeteta i njegove buducnosti, ne mozes biti sigurna u ishod, ali ja ti mogu ispricati jednu vrlo utjesnu pricu:
    znam par koji je zaceo dijete u vrijeme kad su bili oboje ovisni o heroinu. za vrijeme trudnoce na heptanonu, majka je k tome zarazena hepatitisom c. Djevojcica se rodila zdrava, danas je zdrava 7-godisnjakinja, a oni imaju jos dvoje mladje djece, cisti su i prilicno sam sigurna da nece recidivirati.
    A u vrijeme kad je ona bila trudna, ja sam smatrala da je neodgovorna njena odluka da rodi dijete. Bila sam u krivu.
  13. antun tat said:

hej ljudi.!
    gura prvo kaže da se radi o lakšim drogama, zatim priča da su ozbiljnije, a vi se tu ponašate kao da je ovisnica o heroinu koja se prostituira za dop.

djevojka ocito nije najodgovornija osoba na svijetu, ali ako je okružena osobama kao što je gura, nije ni čudo. umjesto da joj se kaže: gle, sad si to napravila, moraš sama donijeti odluke i postati odgovorna., ljudi i dalje rade sve umjesto nje.
    gura bi prvenstveno trebala curi reć što misli i kako se osjeća u ovoj situaciji i objasniti joj da odluku mora donijeti sama (ako već nije prekasno za donositi bilo kakve odlke u vezi trudnoće). djevojci treba podrška, ali ne i babysitterica!
    ja nikako ne bi ništa rekao roditeljima. očito cura ima razloga zašto im se ne želi povjeriti. možda su tip osoba koji bi je strpali u vrapče na liječenje zbog trave. ima i takvih.
    p.s.
    posljedice od eventualnog abortusa osjetit' će najviše ako joj ljudi budu prodavali priče o tome kako djetetu srce kuca čim se spermij i jajna stanica spoje i kako se dijete već igralo lego kockicama u trbuhu kad ga je doktor dohvatio.
  14. divna boris said:

Quote Originally Posted by mamma san
    Dijete u maminom trbuhu ne "oživi" odjednom tijekom trudnoće. Ono je ŽIVO od trenutka kad je začeto! Njegovo srce kuca čim se stvori, a naši ga aparati registriraju otprilike u 6 tjednu trudnoće (op 6 tjedan od prvog dana zadnje menstruacije, a u stvari se radi o prosjeku stvarni 4 tjedna trudnoće!).

I kod nas su zabranjeni pobačaji nakon 12/13 tjedna trudnoće osim u zdravstveno opravdanim slučajevima.
    srce pocinje kucati tek oko 6 tjedna trudnoce, a mozem rezgovarati o fetusu a ne embriju tek nakon 8 tjedna. ni u jednom se ozbiljnom med. clanku/knjizi ne govori o "djetetetu" u tom razdoblju...
    to rade jedino u krscanskim pamfletima o kontracepciji kao zlocinu.

vjerujem da je djevojka neodgovorna jer joj nije bila pruzena sansa da bude odgovorna za svoja djela.
    takoder je vrlo upitno o kakvim se to drogama radi i koliko je ona to cesto konzumirala...
    guru bih pitala: da li joj je taj fetus vazniji od djevojke kad roditeljima nije rekla za drogu a rekla bi za trudnocu?!
  15. Zorana said:

Mozda ti ne bi skodilo pricati s malo vise postovanja o "tom fetusu". Radi se o novom zivotu, svidjalo se to tebi ili ne.
  16. gura said:

ja nikad nisam preuzimala njenu odgovrnost, uvijek sam je korila zbog toga što je tako neodgovorna, zato sam i jedva saznala da je trudna jer mi nije htjela reć, pošto se pomalo bojala reći mi...
    Ali s takvom osobom nemožeš ni na lijepe ni na ružne..pokušala sam SVE ali sve..i deranje i smiren razgovor i dosta stvari konta ali ne opet po svom...u čemu je problem nije mi jasno,zašto je takva ne nalazim neki razlog jer doma joj nisu bajni ali ima i gorih, biti tako neodgovoran ne nalazim aspolutno nikakav razlog za takvo ponašanje...
    i neznam tko mi je postavio pitanje ali drukčija je stvar droga i trudnoća...
    ona je odrasla i sama radi što hoće i ja sam povremeno drogiram i to je moj izbor ali sam svjesnija stvari oko sebe i preuzimam odgovornost za svoja djela..no ja tu nisam bitna..
    i kako me netko može takvo glupo pitanje pitati...
    znači ona se odlučila drogirati, ok njen izbor i njeno pravo...
    ok ona je trudna, drogira se i to dijete raste u njoj i možda je već invalid..ok njen izbor ali nema to pravo...jer se radi i od drugom životu..
    ali uglavnom rekla sam joj svoje mišljenje i rekla sam joj da bi najbolje bilo da reče doma..to će i napravit jer je otišlo predaleko...
    i boli me sve to...i htjela bih joj objasnit neke stvari i napustit je jer mi se gadi a nemogu..
  17. martinaP said:

Quote Originally Posted by divna boris
    srce pocinje kucati tek oko 6 tjedna trudnoce, a mozem rezgovarati o fetusu a ne embriju tek nakon 8 tjedna. ni u jednom se ozbiljnom med. clanku/knjizi ne govori o "djetetetu" u tom razdoblju...
    to rade jedino u krscanskim pamfletima o kontracepciji kao zlocinu.
    Ne želim ulaziti u ovakve rasprave jer nikad ne završe konstruktivno, a nipošto ne spadam u nekoga iz gore navedenih pamfleta. Ali moram reći da je plod od začeća dijete, nečiji sin ili kćer, makar to bile u početku samo dvije stanice, i bez obzira što srce još ne kuca to je novi Život.
    Spominjem to samo zbog mnogo cura tu na forumu koje taj novi Život dugo, dugo čekaju.
  18. antun tat said:

Quote Originally Posted by martinaP
    Ali moram reći da je plod od začeća dijete, nečiji sin ili kćer, makar to bile u početku samo dvije stanice, i bez obzira što srce još ne kuca to je novi Život.
    Spominjem to samo zbog mnogo cura tu na forumu koje taj novi Život dugo, dugo čekaju.
    ne moras, ali zelis.
    ja to bas ne bi spominjao bas zbog mnogo cura koje su (namjerno ili ne) pobacile i nisu prekinule tudi zivot, nego pokusavaju zivit svoj...
    super je da se odmah skace kad se fetus nazove fetusom, a ne djetetom, a kad se trudnu djevoku nazove glupacom nitko ne reagira.

gura, ja bih se za tvoje dobro udaljio od cijelog slucaja. govoriti o djetetu kao mogucem buducem invalidu i takve stvari... :? ocito ti to sve stvara veliki stres, pa bi bilo najbolje da djevojci objasnis da te to sve previse pogada i muci i da ne mozes s njom o tome vise pricati.
  19. divna boris said:

Quote Originally Posted by Zorana

Mozda ti ne bi skodilo pricati s malo vise postovanja o "tom fetusu". Radi se o novom zivotu, svidjalo se to tebi ili ne.
    ..radi se iskljucivo o mogucem buducem zivotu. da nije tako ljudi koji pokusavaju imati djecu putem umjetne oplodnje tim bi postupkom ubijali mnogo novih ZIVOTA! voljela bih te vidjeti da to nekome s takvim tegobama govoris...
    ako ti je govoriti fetus za fetus uvredljivo, zbilja mi je zao...
    mislim da je apsurdno govoriti i tvrditi da cim se desi oplodnja zakuca srce moguceg buduceg djeteta...
  20. Zorana said:

Ne reagiram ja radi nazivanja fetusa fetusom. Sama si pocela s pricom o medicinskim stajalistima.
    Da, i ja bi tebe voljela vidjeti da se trudnici koja se borila s problemom neplodnosti obratis s "taj fetus" tonom.
    Dozvoli da i ja tvoje recenice smatram apsurdima, bas kao i ti moje.
    Sto se tice gure, ona ima svako pravo kad kaze da je sada u igri jos jedan zivot i da zbog toga na situaciju gleda puno drugacije.
    Bez obzira tko je ovde pro life ili pro choice orijentiran, bilo bi lijepo da se o nerodjenoj djeci ne prica kao o zadnjim rupama na sviralama i da se jos postavljaju pitanja tipa: jel ti taj fetus vazniji od djevojke.....?
    Mislim ono, ako je nekome ta "nakupina stanica" smetnja u zivotu, ok nek si je ukloni iz maternice. Ali dozvoli da je meni moje dijete bilo dijete i sada, isto kao sto mi je bilo kad je test za trudnocu pokazao dvi crtice.
  21. Zorana said:

Zaboravila sam napisati da mi uopce nije namjera gurati svoja stajalista. Nego me uvijek iznervira kad netko krene nekoga napadati s pricom kako mu je nacin razmisljanja apsurdan itd.
    I pro life i pro choice ekipa ima svoje polazne tocke u razmisljanju i samim tim dijele drugacije savjete i misljenja. Mislim da moze samo koristiti cuti i jednu i drugu stranu.
  22. divna boris said:

Ne reagiram ja radi nazivanja fetusa fetusom. Sama si pocela s pricom o medicinskim stajalistima.
    Da, i ja bi tebe voljela vidjeti da se trudnici koja se borila s problemom neplodnosti obratis s "taj fetus" tonom.
    Dozvoli da i ja tvoje recenice smatram apsurdima, bas kao i ti moje.
    Sto se tice gure, ona ima svako pravo kad kaze da je sada u igri jos jedan zivot i da zbog toga na situaciju gleda puno drugacije.
    Bez obzira tko je ovde pro life ili pro choice orijentiran, bilo bi lijepo da se o nerodjenoj djeci ne prica kao o zadnjim rupama na sviralama i da se jos postavljaju pitanja tipa: jel ti taj fetus vazniji od djevojke.....?
    mozes misliti sto hoces, nitko to ne osporava, ali ne mozes ocekivati od svih da prihvacaju tvoja stajalista. nemam ama bas nista protiv nerodene djece, ali ti ocito imas problema s tim da netko opisuje kako djeca nastaju...a to je sve sto sam radila.
    problem neplodnosti se rjesava i tako da se vise oplodenih jajnih stanica stavi u maternicu kako bi bila sto veca mogucnost da se zatrudni. ne razviju se sve stanice u djecu, pa dakle, mozemo govoriti o nakupini stanica, a ne o djeci.
    Mislim ono, ako je nekome ta "nakupina stanica" smetnja u zivotu, ok nek si je ukloni iz maternice. Ali dozvoli da je meni moje dijete bilo dijete i sada, isto kao sto mi je bilo kad je test za trudnocu pokazao dvi crtice.
    ovo ocito nije istina, kada si skocila na moj post ( u kojem nisam niti pricala o pobacaju) u kojem sam samo hjtela iznjeti ocitu cinjenicu da djetetu ne kuca srce prve sekunde nakon zaceca.
  23. Metvica said:

i boli me sve to...i htjela bih joj objasnit neke stvari i napustit je jer mi se gadi a nemogu..
    Razumijem tvoju muku i vidim da ti je jako teško, ali bojim se da ćeš joj teško išta objasniti s pozicije gađenja. Ako joj stvarno želiš pružiti podršku, jedini je način da je ne prosuđuješ i osuđuješ. A jasno mi je da ti je to teško jer ne odobravaš njene odluke i način života.
    Biti emocionalna podrška ne znači nužno slagati se s nečijim odlukama, ali znači prihvatiti ih i poštovati, unatoč našem neslaganju. U protivnom, u čemu se sastoji podrška?

I mislim da je posve bespredmetno da mi ovdje razglabamo bi li ona trebala/smjela/mogla pobaciti, ma što mi mislili o tome.
    (I da, ima nas i u kombinaciji neplodnost + pro choice )
  24. iva9's Avatar

iva9 said:

Dok ovo citam kida mi se srce.Eto koliko ima pravde na ovom bijednom svijetu.Ja sam imala inducirani porod u 18 tj trudnoce jer se bebi nije pravilno razvio mozak i jos neki djelovi.Koliko god sam se ja borila protiv doktora na kraju sam trebala pobaciti.To je bila IVF trudnoca nakon godina pokusaja.Nemogu vam opisati koliko je to psihicki tesko.Ja sam patila 3 dana u rađaoni na dripovima,a i dan danas patim u sebi za mojom izgubljenom BEBOM.
    Mozda ja na to gledam drugacije jer toliko zelim bebu.Neznam koliko je ozbiljna situacija sa drogom,ali uvijek postoji mogucnost da bebu da na posvojenje ako je ne zeli imati uz sebe.Za pobaciti u tim tjednima treba imati dobro medicinsko opravdanje i ne vjerujem da ce to doktor samo tako obaviti.Malo sam oduzila i mozda ja nisam osoba koja to moze objektivno sagledati,ali ovakve me stvari jako ljute.
  25. martinaP said:

Ali dozvoli da je meni moje dijete bilo dijete i sada, isto kao sto mi je bilo kad je test za trudnocu pokazao dvi crtice.
  26. brigita2 said:

Ovo je vrlo komlicirana i ozbiljna sitacija koju ne može razriješiti forum nego treba potražiti konkretnu pomoć. Treba potražiti lječnike i psihijatre i uhvatiti se u koštac sa problemima.
    Nemoj se zavaravati gura, trudnoća tu nije jedini problem. I ti i tvoja prijateljica se morate suočiti sa svojim problemom sa drogom i početi se lječiti. Tvoja prijateljica je već odavno izgubila kontrolu nad svojim životom i postupcima zbog droge i to je žalosno. Kažeš da se i ti dogiraš, ali da si odgovorna. To je samozavaravanje. Nemaš ti kontrolu ni nad čime. Ako se ne kreneš lječiti i ti bi uskoro mogla biti u istim problemima kao i tvoja prijateljica. Pogledaj je, pogledaj situaciju u kojoj se našla. Kažeš da ti se gadi. Ako uskoro ne kreneš u borbu protiv ovisnosti što će od tebe postati. Potraži pomoć za sebe i svoju prijateljicu i odite se lječiti.
  27. a zakaj's Avatar

a zakaj said:

brigita2 je dobro rekla. zene imaju ocito problema, obje.

i nemojte pretvarati ovo u pro life/pro choice raspravu, otvorite za to drugi topic!
  28. antun tat said:

da. nek' se npr. zove pobačaj
  29. Shiny's Avatar

Shiny said:

Default Re: pobačaj

Ja bi se samo htjela osvrnuti na kontradiktornost bez namjere ulaženja u dubiozu problema:
    A da se razumijemo ta droga nije heroin, već ostale kao je li blaže droge tako da ona nije težak ovisnik
    i onda gura kaže
    da ozbiljnije su droge...
    Pa daj se odluči, jel' se cura drogira, jeli ovisnik ili vikend konzument..mislim
  30. Garfy said:

Osjetila sam potrebu da se javim kao jedna od onih koje godinama muče muku sa neplodnošću. Želim reći da su meni svi moji embriji koji su mi vraćeni i koji još čekaju vraćanje moja djeca. To je život koji je nastao od mene i voljene osobe. Moja dugoočekivana trudnoća bila je vanmaterična, odstranjena u 6. tjednu, a ja i danas kažem da je to moj anđel koji je živio, kratko ali bio je živ. I danas patim za njim i nikada neću prestati.
    Svaki pobačaj na majku ostavlja trajno posljedice, rijetke su one koje to naprave i ne osjećaju krivnju bilo kada u životu.
    Bože moj, pa toliki ljudi čekaju posvojenje i prelaze barijere administracije i neznam čega sve ne. Uvijek ostaje mogućnost da se dijete da na posvojenje i omogući mu se život u beskrajnoj ljubavi koji bi mu takvi roditelji pružili, a biološka majka nastavlja sa svojim životom ali barem neće osjećati krivnju već dapače, znat će da je usrećila jedan par i svoje dijete.
  31. mamazika said:

Ako je otac djeteta odgovornija osoba od tvoje rođake, možda bi on želio odgajati to dijete, bez obzira na moguće probleme zbog majčinog drogiranja (a i ne mora ih biti). Da li je itko s njim razgovarao?
  32. Indi's Avatar

Indi said:

Strašno!

I mene zanima što kaže otac jer i on ima jednaka prava! Ujedno "poznajem" curu koja je u vrijeme trudnoće uzimala heroin i dijete se hvala Bogu rodilo normalno i sad je zdravi predškolac. Cura koja je sa mnom studirala je u 8 mjesecu pušila hašiš, trudna, živjela neodgovorno, nezdaravo i njena se bebica rodila sa sreća normalna i zdrava, i treća koju znam je također uzimala hašiš na početku trudnoće jer nije znala da je trudna, i umirala od straha cijelu trudnoću, ali i klincac se rodio zdrav i bez posljedica..

Ovo pišem jer ne znači da bi se bebica rodila nezdrava i s poremećajima, kao što si napisala i nek jednom tvoja prijeteljica više preuzme odgovornost prema nečemu najvrijednijem na svijetu, a to je ŽIVOT, jer njezina neodgovornost nije isprika da ga uskrati tom biću!!!!
  33. Kristina30 said:

Quote Originally Posted by Indi
    Strašno!

I mene zanima što kaže otac jer i on ima jednaka prava!
    Možda je otac veća narkomačina od nje!!!
  34. Indi's Avatar

Indi said:

A možda i nije, možda je sasvim prosječna osoba koju je ova cura privukla i s kojom se poseksao, možda?

Kako god, ima pravo znati!
  35. apricot's Avatar

apricot said:

Ovako, sad smo već počeli nagađati i igrati se detektiva.
    A sve na osnovu rekla-kazala posta.

Ja ću topic zaključati, mislim da je gura shvatila da odgovornost trebaju preuzeti isključivo roditelji tog nerođenog djeteta.
    S kime će ona podijeliti tu informaciju (kao što je sa nas tisuću), na njoj je da procijeno prema trenutnoj situaciji.