tipkam s jednom rukom pa oprostite zbog pravopisa. mi smo stari 6 dana i jako želimo uspostaviti dojonje. poslije poroda j sve bilo idealno, a problemi su počeli sutradan navečer. Meni još nije nadošlo mlijeko i nakon 4 sata konstantnog bivanja na ciki on je plakao i bio malo dehidriran pa su ga sestre nadohranile. neću vam ni pričati kako mi je to bilo grozno nego ću samo iznijeti problem. do kraja boravka u bolnici nadohranili su ga još 3 puta u kombinciji sa mojom cikom. kada smo došli kući cikili smo bez prestanka ok 17-23 sata i svaki put kada bi ga skinula sa cike on bi plakao, a ja jednostavno više psihički ni fizički nisam mogla, čak sam i temperaturu dobila pa smo ga nadohranili još tu noć da se naspavamo i sutradan probamo sve iz početka. i nekako je to sve krenulo uz pomoć savjetnica sa sos, a naručito emine![]()
jučer cijeli dan i noćas smo izdržali bez adapt. no ja imam hrpu nedoumica i problema.
-prevelike bradavice- zbog njih nam je jako teško namjestiti dobar položaj i nisam sigurna da dobro sisa. već imam blage ragadice i stalno se mažem svojim mlijekom i lanolinom p nekako držim pod kontrolom. jednostavno zoliko je velika da mu jedva stane u usta pa zahvati jako malo auerole i zato me strah da ne izvlači mlijeko kako treba. učimo se raznim položajima, a danas smo uspjeli i hodajući.
-predugi podoji i jako lijeno sisanje- podoji nam traju po sat i pol vremena, pa čak i duže ,a patrik za to vrijeme cicne par puta pa onda nekoliko sekundi mir i tako stalno. Čula sam i da guta nekada. Evo upravo smo se nakon 2 sata i 45 minuta skinuli sa cike i sada se nadam da će barem sat i pol vremena odspavati jer predpostavljam da mi je to onda pokazatelj da se ipak nešto malo najeo i da je zadovoljan. Sve sam sada pokušala i hodati s njim, štipkati ga, skakutati, glasno govoriti, maziti po kralježnici, skidati pa ponovno stavljati na ciku (bolno, prilično bolno i mučno zbog teškog postavljanja)raditi kompresije i sve su to trenutna rješenja, on se opet umiri pa malo duda pa se umiri pa eventualno malo povuče(što zbog ragada boli pa mi čak i odgovara da ne vuče stalno) i onda koji put gutne i tako stalno.
-sumnja u nedovoljno mlijeka- Izgleda da mi mlijeko tek sada nadolazi jer je u bolnici bilo totalno prozirno i jako malo, a sada dobiva primjese bijeloga, a upravo sam na ovoj koja je odstajala par sati primjetila i malo žutoga kada istisnem. Kada Patrika skinem sa cike i probam istisnuti ne uspijem ništa pa onda malo sačekam i iscuri koja kapljica. Let down mislim da sigurno nemam i predpostavljam da meni kapljice mlijeka naviru u intervalima pa da zato on tako sporo i lijeno sisa jer jednostavno nema što pa čeka da se nakupi i onda i on povuče kad osjeti da je nadošlo. Samo me je strah da mi dijete ne bude gladno. Koji su znakovi gladi? Jel je 100% sigurno ako spava da nije gladan?
- Popiškenih pelena smo jučer u 24 sata imali po minimumu 6 komada, ali kakao nije sve od jučer ujutro, a i to je bila stolica od adaptiranog. Od kada smo samo na ciki još nijednu stolicu nije imao, a to je od jučer u 8 ujutro i sada sam već zabrinuta. Danas je prilikom previjanja mokrio, koža mu je normalna, fontanela uredu, plače i ne izgleda mi letargično znači da dehidriran valjda nije, ali što je sa tom stolicom onda?
Umorna sam stravično jer sam od poroda strašno malo spavala i navečer se počnem totalno gubiti na momente, ali trudim se ostati prisebna i optimistična. Muž mi je podrška, a svi ostali me nerviraju. Jučer sam svekrvu i mamu izbacila iz stana.
E da....jel se 100% čisti lanolin ne mora ispirati prije podoja? U bolnici su mi rekli da obavezno mora i patronažna mi je tako rekla pa sada više ne znam.
Uf molim vas pomozite mi jer odlučila sam nikog drugog ne slušati osim vas i svog muža pošto sa svih strana dobivam svakakve obeshrabrujuće komentare na koje se moram oglušiti. Kasnije ću staviti sliku Patrika na ciki da vidite položaj, a najbitnije mi je jel je moje dijete gladno?