Kako umjetničkoj duši (8. razred OŠ) objasniti:
*) da je korijen iz (2a na kvadrat) = korijen iz 2 x korijen iz (a na kvadrat), i da je svejedno da li piše (2a na kvadrat) ili (25k na kvadrat) ili (xy na kvadrat)?
*) da je duljina kružnice isto što i opseg kružnice?
*) što je površina nekog lika?
*) da (a + b) na kvadrat nije jednako a na kvadrat + b na kvadrat?
...
Problemi su naravno počeli u prvom r., kada je ispod sličice na kojoj su prikazane tri ptičice koje sjede na krovu a dvije su kao odletjele, obavezno pisala 5 – 3. Za broj 12 redovito je pisala da ima 1 jedinica i 2 desetice (za bilo koji broj je obrtala jedinice i desetice).
Tada (u prvom razredu) otišla sam školskoj pedagogici s nadom da će mi pomoći nekim savjetom kako da kćerki objašnjavam matematiku. Pedagogica je bila sretna što ima roditelja koji žele pomoći djetetu.... Testirala je kćer i poslala je na vježbe kod logopedice – nikakve promjene ja nisam primjetila. I tako godine prolaze, sada osim matematike imamo probleme i sa fizikom i kemijom (bilo teško pretpostaviti?).
Neki dan sam objašnjavala što je pozitivni ion. Prvo sam crtala atom. Jezgru s P i N i oko njih kruže E, neki bliže jezgri, neki dalje, oni najdalji vole iskočiti, otići... Tako nastane pozitivni ion – atom izgubi jedan ili više E... Onda sam mahala rukama i plesala po sobi glumeći E.
Ja: Što je pozitivni ion?
T: Atom.
Ja: Kakav atom?
T: (nema odgovora)
Ovu priču o ionu je slušala valjda treći puta (na žalost uvijek pričam na isti način, jer drugačije neznam), a zadatke iz matematike s vrha ovog posta rješavala je peti dan za redom (isti tip zadatka, samo različiti brojevi) i svaki dan ponavlja iste greške:
*) korijen iz (2a na kvadrat) = 2a,
*) za duljinu kružnice izračuna površinu.
...
Doduše bile su možda još dvije greške koje jučer nije ponovila. Možda je to ipak neki napredak?
Znam da ovdje ima i profesorica i psihologica – imate li kakav savjet, smjernicu, knjigu ili barem kako bi vi objasnile ovo s korjenima?
Inače kada razgovaramo o životnim (i duhovnim) vrijednostima, međuljudskim odnosima, kazališnoj predstavi – potpuno smo ravnopravni sugovornici (zato sam na početku napisala da je umjetnička duša).
I još jedna napomena. Ocjene iz kontrolnih iz engleskog (uglavnom gramatika) obavezno su bile 1 ili 2. Nakon što je krenula na instrukcije (1 puta tjedno po 90 min) dobiva 4 i 5.