Citiraj tatek prvotno napisa
Jasno mi je da trebaju postojati penali, no ja sam do sada (ne mojim inzistiranjem) imao samo ugovore bez te stavke ili pak u kojem su penali bili ne cijela kapara vec samo manji dio (cca 10%).
E sad, ovisi koliko iznosi kapara. Zakon ne kaže koliko ista treba iznositi, ali sudska praksa je stala na stajalištu da je pravedna kapara 10% kupoprodajne cijene.

A vezano za mogućnost njihovog zavlačenja, dobro pogledaj predugovor - ako su tamo stvari definirane (dakle rok u kojem oni trebaju podmiriti kupoprodajnu cijenu) onda nema straha - dakle, ako bi oni prešli rok koji su potpisali onda vi imate pravo na raskid ugovora i pravo zadržati kaparu jer nije poanta u tome tko raskida ugovor već čijom krivnjom. dakle ti imaš obvezu vraćanja dvostruke kapare ukoliko je do raskida ugovora došlo tvojom krivnjom (vi odustanete iz nekog razloga) ali ako vi raskidate ugovor zato što kupac ne ispunjava svoje obveze onda nemate obvezu vraćanja kapare.

znači, provjeriti ugovor - tečaj (vjerojatno je kredit - banke plaćaju u kunama po srednjem tečaju, imaš pravo tražiti razliku do prodajnog), rok za isplatu, evetnualno vaša obveza (odnosno tvoje majke) na potpisivanje ugovora o kreditu kao založni dužnik (ako kupci uzimaju hipoteku na tu nekretninu koju kupuju), tabularna izjava nakon cjelokupne isplate.

sretno