Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Da li je istina-porodiljne naknade prvih 6 mjeseci?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Da li je istina-porodiljne naknade prvih 6 mjeseci?

Zanima da li je istina da se prvih 6 mjeseci po novome isplaćuje puna plaća? To znači da ako mi je plaća recimo 5500 da ću toliko i dobiti, umanjeno za prijevoz i prehranu.
    Naime to mi je rekla šogorica, njena je kolegica s posla na porodiljnom i kaže da dobiva punu plaću. Nisam išla u detalje s pitanjima. Hvala na odgovorima.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Vjerojatno joj je plaća manja od najvećeg iznosa porodiljnog u prvih 6 mj. pa zato dobiva punu plaću.

svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A može biti da joj firma doplati razliku. Meni su moji prva tri mjeseca plačali razliku do pune plače.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

I ja sam bila uvjerena da se radi o punoj plaći s prvom bebom, jer sam u staroj firmi imala plaću oko 4000 (mislim da je to plafon za isplatu). Mislila sam- super, prvih 6 mj. prosjek plaće, ali šipak! To je maksimum koji sam mogla dobiti (bez obzira na to da li je plaća veća).

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Max za prvih 6 mj je 4250, a za drugih 2500. To vrijedi za one koje imaju placu vecu od toga. . .one koje imaju manje valjda dobijaju nekakav prosjek. To ne znam :/

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

One koje imaju manje,dobivaju taj iznos koji su dobivale i do prije porodiljskog.
    Prijavljena sam na 3600kn i dok sam radila dobivala sam još oko 1500kn na ruke i sad naravno ništa od toga, te me zanima da li bi ikako mogla dobiti razliku od 650kn,znači onaj maximum 4250 umanjen za ovih 3600 šta dobivam???

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj paws prvotno napisa
    One koje imaju manje,dobivaju taj iznos koji su dobivale i do prije porodiljskog.
    Prijavljena sam na 3600kn i dok sam radila dobivala sam još oko 1500kn na ruke i sad naravno ništa od toga, te me zanima da li bi ikako mogla dobiti razliku od 650kn,znači onaj maximum 4250 umanjen za ovih 3600 šta dobivam???
    Nikako to ne mozes dobiti, jer ako je cash na ruke znaci da na to nisu placeni doprinosi i porezi i to poslodavac ne moze staviti na obrazac koji se nosi u HZZO. To "na ruke" je "na crno".

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

paws, naravno da država (u ovom slučaju preko HZZO-a) neće uvažiti rad na crno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam sad prijavljena na 3350 tj najniža osnovica za VSS i to je ono što mi se isplati na tekući. Da li bi toliko trebala dobiti sad na komplikacijama i 6mj porodiljnog, a kasnije 2500? Ili je to nekako drugačije :?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mene zanima kako će se isplaćivati naknade iza 1.1.07. s obzirom na promjene zakona. :? Da li se to odnosti i na mame koje su već neko vrijeme na porodiljnom? Koliko će dobivati mame koje ostaju s trećom bebom iza 1. godine starosti (po starom 1600kn)? Zanima me sve to radi frendice koja je ove godine u 6. mjesecu rodila treću bebu. Što ona može očekivati?
    Hvala!

Početno Jedno pitanje za frendicu

Naime ona treba roditi 12/12/06 a zaposlila se sa 1/9/06.
    Sada joj HZZO-u kažu da će imati naknadu 1600,00 kn, odnosno računa ju joj samo 10 mjesec, a ne i 9???
    To mi baš nije jasno, ali tako su joj rekli. Zadnjih mjesec dana joj otpada na 28 redovnih dana porodiljnog dopusta, pa zato nema prosjek zadnja 3 mjeseca, što bi joj navodno u suprotnom bilo dovoljno da prima naknadu od 4250 HRK.
    Da li ima netko neko drugačije iskustvo?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: Jedno pitanje za frendicu

Citiraj PetarP prvotno napisa
    Naime ona treba roditi 12/12/06 a zaposlila se sa 1/9/06.
    Sada joj HZZO-u kažu da će imati naknadu 1600,00 kn, odnosno računa ju joj samo 10 mjesec, a ne i 9???
    To mi baš nije jasno, ali tako su joj rekli. Zadnjih mjesec dana joj otpada na 28 redovnih dana porodiljnog dopusta, pa zato nema prosjek zadnja 3 mjeseca, što bi joj navodno u suprotnom bilo dovoljno da prima naknadu od 4250 HRK.
    Da li ima netko neko drugačije iskustvo?
    Na ER-1 obrazcu potrebno je imati 2 place! Ali ona placa iz onog mjeseca u kojem se ide u porodiljni se ne racuna! Stoga, ako ide na porodiljni 1.11. (ili 12.11. svejedno), onda se placa iz 10.og mjeseca isplacena u 11.om NE RACUNA! Znaci, racuna se samo placa isplacena u 10.om mjesecu (to je placa za rujan), stoga na ER-1 obrazcu biti ce napisana samo jedna placa, a to nije dovoljno za racunanje prosjeka, vec ce dobiti minimalac.

Ja drzim fige da ipak bude drugacije, jer ustvari zakonom NIJE propisan ovaj uvjet, samo sto to sluzbenice sabotiraju i salju pravnu sluzbu na provjeru da li je to zaposlenje fiktivno ili stvarno ili automatski racunaju minimalac.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Astralis prvotno napisa
    Ja sam sad prijavljena na 3350 tj najniža osnovica za VSS i to je ono što mi se isplati na tekući. Da li bi toliko trebala dobiti sad na komplikacijama i 6mj porodiljnog, a kasnije 2500? Ili je to nekako drugačije :?
    Tako je, toliko ces dobijati dok ti dijete ne napuni 6mj, a kasnije. . . ne znam kako racunaju. . . vjerujem da 2500 drugih 6mj, dakle do djetetovog 1 rodjendana.

Početno

Hvala Vam, i mi smo na kraju došli do iste informacije ali sada smo probali nešto iskemijati sa ginekologom.
    On će joj pomaknuti termin na 29/12/ pa će na bolovanje 1/12 i tako će imati zadnje tri plaće.
    Ne znam kolko je to bilo pametno i da li će u svemu uspjeti,ali eto tako je ona htijela.
    :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •