Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Prepisivanje, varanje i ostale smucke u skolama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Prepisivanje, varanje i ostale smucke u skolama

Daklem, juce sam ostala sokirana nekim pricama koje je moja Annabel ispricala.

Zar je moguce da djeca u 2 razredu osnovne s 7 godina vec znaju prepisivati i varati na testovima pa jos povrh svega nekom prjetiti ako mu nedas da prepise. :shock:

Neka curica iz njenog razreda stalno prepisuje od nje i to mi je i prije rekla.
    Ja sam joj naravno objasnila da se to nesmije i da curica nesmije prepisivati ali ni da ona nesmije davati da se prepisuje kad imaju testove.To je bilo prije nekih 10 dana da bi ona ispricala sljedecu pricu sinoc.

Radili su neki test iz matematike i mala sjedi preko puta Annabel. Annabel je svoje zavrsila i ono, sjedila i cekala. Dakle mala ju je uhvatila za ruku i rekal joj da joj kaze odgovore. Posto se Annabel dvoumila ova joj je do kosti stisla rukui rekla da joj kaze ili ce je jos vise stisnuti(po rjecima Annabel vec je stiskala do suza od boli).
    Annabel joj je rekla.
    Uciteljici nije rekla jer se boji male. :shock:

Sljedeca stvar je da su ovaj tjedan imali test iz francuskog i Annabel je svoj zavrsila i isla uzeti maramicu za nos i kad je prolazila pored doticne male vidjela je da ova na nekoj kartici ima napisane rjeci iz francuskog koje su imali oko 10 dana da nauce i da ih prepisuje tj kopira.

7 godina. Pa kako to neko uopce zna sa 7 godina.

Mala je naravno sve imala ispravno i Annabel kaze da se onda jos rugala dvjema curicama koje nisu.

Eto ja sam sokirana. MM kaze da mora da ima starije baracu ili sestre jer je fakat nepojmljivo da tako mali znaju varati.

I sta sad?

Poslala sam mail njenoj uciteljici da me nazove i rekla je da ce me nazvati danas prije podne pa sad cekam.

Mislim da joj definitivno to moram reci jer ako se to sad desava sto ce biti dalje. Ne zelim da moje djete nauci varati.

Sto vi mislite?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

previše se brineš

ja jedino nisam prepisivala na faxu, nije imalo smisla kad sam upisala što sam htjela

gimnaziju sam prolazila s odličnim, nešto prepisala, večinu naučila

triba se znati snaći, a niti školski program a niti profesori nisu idealni

jedino što bi te treablo brinuti je da ta mala ne bude skužila da je razrednica saznala preko tvoje kćeri za njezino varanja, jer onda bi mogli nastati problemi

neka shvati da to nije uredu ali nije strašno osim ako te uhvate jer onda platiš
    ili da samo lijeni ljudi prepisuju

iman 12 g mlađu sestru i ja i brat smo joj pričali o "vještinama" prepisivanja, koristila je samo u krajnjoj nuždi

u mom raazredu je cura koja je prolazila s 5.0 bila ujedno najvještija i najhrabrija po tom pitanju

na "zadnjoj" večeri kao maturanti smo razrednici ispričali kako smo joj sve prepisivali, sebi nije mogla doći , nije nam zamjerila, dobro se nasmijala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    previše se brineš

ja jedino nisam prepisivala na faxu, nije imalo smisla kad sam upisala što sam htjela

gimnaziju sam prolazila s odličnim, nešto prepisala, večinu naučila

triba se znati snaći, a niti školski program a niti profesori nisu idealni

jedino što bi te treablo brinuti je da ta mala ne bude skužila da je razrednica saznala preko tvoje kćeri za njezino varanja, jer onda bi mogli nastati problemi

neka shvati da to nije uredu ali nije strašno osim ako te uhvate jer onda platiš
    ili da samo lijeni ljudi prepisuju

iman 12 g mlađu sestru i ja i brat smo joj pričali o "vještinama" prepisivanja, koristila je samo u krajnjoj nuždi

u mom raazredu je cura koja je prolazila s 5.0 bila ujedno najvještija i najhrabrija po tom pitanju

na "zadnjoj" večeri kao maturanti smo razrednici ispričali kako smo joj sve prepisivali, sebi nije mogla doći , nije nam zamjerila, dobro se nasmijala
    Vidis, skroz smo drugacijeg misljenja.

Znam ja da vjerovatno kad tad svako se proba izvuci na testu na laksi nacin.

Medjutim, da djete koje je drugi razred nesto tako zna i da je moje djete tome izlozeno, to mi je totalno neprihvatljivo.

Pogotovo na nacin DAJ ILI....... tipa bulinga to mi je uzas i svakako se treba reagirati. Skola gdje moja djeca idu ima rigorozne posljedice kod varanja i prepisivanja i definitivno mislim da djecu treba nauciti da se netrebaju izvlaciti i varati nego sjesti i nauciti.

Zamisli da ih sad odmah pocnemo uciti o varanju i prepisivanju? Pa gdje bi bio kraj tome? Pricamo o djeci od 7 godina.

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Reci učiteljici, razgovaraj s kčerkom i njoj reci koliko je to loše (iako mi se čini da je njoj to jasno) ali ipak treba im to sto put ponavljati jer će takvim stvarima biti izložena svaki dan sve više.
    Moja E. ima 7,5 godina, isto je drugi razred i isto ima u razredu malu koja se služi na sve moguće načine da što manje uči a što bolje prođe. Prije nije zazirala ni od upotrebe sile, agresivnošću je prijetila ostalima koji joj nisu htijeli pomoći oko zadaće, a sad se malo smirila fizički, ali je počela s ucjenama.
    Neki je dan moja E. zaboravila informativku, učiteljica je tražila da svi u zrak podignu svoje pa se E. snašla i digla jednu sličnu teku, mala je to vidjela i nakon sata zaprijetila E. da će sve reči učiteljici ako joj E. od sada neće davati da prepisuje testove i zadaće!
    E. mi je to ispričala, a ja nisam reagirala i kad je bio prvi test mala je pitala E. da joj šapne odgovor i kad je E. to iz straha učinila učiteljica ju je vidjela i opomenula da će je kazniti jer priča. Mojoj E. je to bilo strašno jer do sada nije dobila ni jednu packu od učiteljice, uvijek je sve ok, dapače super!
    A kad mi je ispričala taj drugi događaj nisam više šutila nego sam sve rekla učiteljici. Od tada se nije više ništa slično desilo jer učiteljica budno pazi na malu! A i moja kći je zadovoljna i mirna, zna da učiteljica sve zna i da se nema čega bojati.
    Eto to je naše iskustvo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natasa da ti odgovorim, ja se prvog varanja sjecam iz 2 osnovne. U trecem razredu(8-9 godina) bi osim svog napisala jos 2-3 testa iz matematike.
    Sebi bi rijesila sve tocno, a ostalima koliko im je trebalo.
    To bih ja naravno procijenila koliko im treba. Ili koliko su zasluzili.

U 7. i 8. razredu pol ljudi si je upisivalo ocjene u imenik kad bi imali priliku. Ja nisam jer mi nije trebalo.

Nisam se skanjivala ni zaviriti u ormare da vidim mogu li kakav test pregledat kad bi me nastavnica poslala po nesto u njezin kabinet.

Nije ni cudo da ne cijenim skolu...

Početno

Meni je jedino problematično u priči element bullyinga. Prisila. Prisila je apsolutno kriva i to treba srezati dok se ne razmaše.

Prepisivanje je krivo.. Prepisivanje je varanje....(ja bih postavila retoričko pitanje..varanje koga?) ...na kraju...sve što želimo..naučit ćemo..ono što ne želimo, prisilit će nas, pa ćemo zaboraviti, ali možda negdje ostane neki reziduum..pa kad se opametimo to i vratimo.

Nigdje nema korelacije da ljudi koji su prepisivali postaju kriminalci, varlice, lopovi, utajivači poreza, lašci, preljubnici i slično..dakle kategorije sklone obmani. To postaju svakojaki ljudi. Nazovimo prepisivanje u školi principom minimalne potencijalne energije kojem teži svako tijelo u prirodi Ali ono što bih istaknula : vješti prepisivači koje znam iz srednje ili fakulteta su postali uglavnom uspješni ljudi u svojim poduzećima..oni koje nazivamo: snalažljivima. I nije da ne znaju...samo znaju ono što im treba

Ja sam bila prepisivač, u smislu..kad bi trebalo naučiti 5678 natuknica, ja bih od onih koje ne mogu zapamtiti zapisala prvu riječ, da ju ne preskočim... Riješila sam stotine zadataka mojima u okolini, napisala sam stotine sastavaka za školske zadaće. I da opet idem u školu, to ne bih nikad mijenjala, jer takav čvrsti prijateljski odnos sa ljudima koji su od mene prepisivali i kojima sam inače pomagala, mislim, da ne bih nikad ostvarila.

Zamišljam da sam, umjesto da ih pustim prepisivati, odlučila potkazati nastavnici. Pa tko bi bio prijatelj s kim? Mi smo bili homogeni i ogrezli u kriminalu ...prijatelj koji nije mogao naučiti matematiku, danas je izvrstan vozač kamiona, a drugi koji nije znao hrvatski -mesar.. i drago mi je sto puta što je prepisivao od mene, dobio vrlodobar..neka je. marta je napisala da ne cijeni školu zbog takvih radnji. Pa ja ju poštujem. Zbog divnih nastavnika, zbog divnih prijateljstava, a ono što prepišeš je ipak mnogo manje nego ono što moraš naučiti.

Preko bare prepisivanje nosi drugi obrazac..sramote. Mislim da je to neusporedivo s ovom "našom" percepcijom poštenja i kolegijalnosti, ali pretpostavljam da će trendovi "sramote" brzo doći i ovdje kod nas. U visokom školstvu, po bolonji, ide se na to da se sve rješava pismenim putem, bezusmenog ispita i pogleda oko u oko s profesorom. Naravno da onda moraš proglasiti prepisivanje sramotom da ne bi dobio cirkus od predmeta. Izgleda da će prijateljstva opstajati samo u dobru, ali ne i u nevolji neznanja....

Opet ponavljam, mene ne bi pretjerano brigalo što netko prepisuje od mog djeteta, jer moje dijete neće biti ni bolje ni lošije u životu zbog toga jer je neki klinjo nekad od nje prepisivao, ali bi me jako uzrujavalo da to čini koristeći prisilu. Nasilje je uvijek bug u svemu. Onda sve postaje loše i traumatično.

Srećom nisam završila filozofski..inače bi čovjek mogao oplesti šal dok dođe do kraja posta

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ali bi me jako uzrujavalo da to čini koristeći prisilu. Nasilje je uvijek bug u svemu. Onda sve postaje loše i traumatično.
    Potpisujem.
    Srećom nisam završila filozofski..inače bi čovjek mogao oplesti šal dok dođe do kraja posta
    I ovo

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A gdje je učiteljica za vrijeme pisanja testa ?

Radili su neki test iz matematike i mala sjedi preko puta Annabel. Annabel je svoje zavrsila i ono, sjedila i cekala. Dakle mala ju je uhvatila za ruku i rekal joj da joj kaze odgovore.
    Kako učiteljica nije vidjela da je:
    1. Anabel gotova
    2. ova drži za ruku i da nešto pričaju

Ja 45 minuta gledam u svoje učenike, šećem između njih, nema šanse da ne vidim nešto slično kao ovo gore. Ni ne trude se prepisivati jer je to nemoguća misija.
    Ima nekih učitelja koji oduzimaju testove, odmah dijele jedinice, no to je protiv pravila. Dovoljno je upozorenje i pogled.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam isto u kampu s Natasom da se takve stvari trebaju odmah istjerivati.

Isto sam znala koji put prepisat i dat drugima da prepisu tijekom mog osnovnog i veceg dijela srednjoskolskog obrazovanja u Hr jer je takav sistem bio - nije se sankcioniralo previse, a, sto je jos vaznije, prepisivanje se podrazumijevalo medu ucenicima barem, a vjerojatno i dijelom medu nastavnicima, kao nesto sto je eto tako, i sasvim normalno, i naravno da ces prepisat ako imas priliku ili nekom drugom "pomoc".

Onda sam jednu godinu srednje provela vani, u Americi, i iako me zacudilo u pocetku da je tamo prepisivanje nesto sto niti moralno nije prihvatljivo, moram priznati da je bio apsolutan gust radit u takvom okruzenju, jer, priznajmo, prepisivanje donosi sa sobom odreden stres, strah od toga jel ces biti uhvacen. Ovako se uzdas sam u svoje kljuse, ne moras se bojati da ces nagrabusit jer te netko drugi zicao a ti pokleknuo (ili ne).

Al sto ti opcedrustveni moral radi - cim sam se vratila u Hr, sad na faksu, opet je prepisivanje postalo normalno i skup s njim svi stresovi koji ga prate. Nakon par godina opet sam otisla van, ovaj put u Kanadu da bi tamo zavrsila faks opet u okruzenju gdje je prepisivanje drustveno moralno neprihvatljivo i tu sam rasturila, za razliku od Hr gdje sam se jedva provlacila jer uvijek kao racunas da ces valjda, ako ti zapne, uspjet usicarit nesto (a i zato sto si mogao tada do besvjesti polagati jedan te isti ispit ).

Natasa, super is postupila sto si kontaktirala uciteljicu. Javi kak je proslo.

Renci, bravo

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    marta je napisala da ne cijeni školu zbog takvih radnji.
    Cura kojoj sam stalno pisala testove iz matematike isla je samnom u 2. i 3. osnovne. Poslije se odselila preko granice. I danas, vise od 20 godina kasnije ona je moja jako dobra prijateljica. Ali nase prijateljstvo nije nastalo iz toga sto sam joj ja pisala testove iz matke.

Takodjer, ne cijenim skolu bas nesto jer te koncept skole prisili na varanje i prepisivanje. Ako ti nesto nije zanimljivo ne bi se time prebao baviti, ne bi trebao trositi svoje vrijeme na smisljanje kako da zaobidjes 5467 nepotrebnih natuknica ili pisanje salabahtera... Trebao bi se baviti onim sto te uistinu zanima.

S druge strane, potpuno se slazem s tobom da ono sto zapravo nije prihvatljivo je taj element bullyinga.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najmladje me dijete prekinulo, pa da nastavim. Kao sto rekoh, bullying.
    Za prepisivanje vise manje nemam sto pametno reci. Kod nas je to nesto uobicajeno i normalno, za neke cak i pozeljno, kakti dio timskog rada. Sta ne bi taj tim mogao npr. zajedno uciti pa tako razvijati timski duh?

Mene bi tu najvise zabrinuo dio o prisiljavanju da se nekome pomogne. I ja bih to odmah prijavila. I pokusala bih nauciti dijete kako da savlada svoj strah i NE prihvati ucjenu.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Natasa30, potpuno si u pravu sa svojim nacinom razmisljanja. I trebala si kontaktirati uciteljicu. Da je ta djevojcica samo kriomice prepisivala od tvoje kceri, nikom nista. Ali ovakva prisila je visestruko opasna. Na kraju bi i tvoja kcer mogla biti kaznjena ako je uciteljica ulovi kako pomaze drugima u pisanju testa. Nadalje, ta curica koja ju je prisilila da joj pomogne kod testa kada vidi da je uspjela prisiliti ce ju na bilo sto drugo. I nikad kraja tom bulingu nad tvojom kcerkom. Jedno nedozvoljeno a nekaznjeno ponasanje povlaci drugo.

Sve ove lijepe rijeci kako prepisivanje jest pozeljno, stvara timski duh i sl... samo su rijeci da se opravdaju sitne ili krupne greske i prijestupi. Svi mi grijesimo i grijesili smo. Ali moramo sebi priznati da to nije bilo u redu i ne opravdavati namjerno varanje.

I nikako ne mozemo eventualno lose stanje u skoli ili loseg profesora lijeciti varanjem na testovima i to smatrati opravdanim. Ni zivot ni poso nece nam biti idelani. Hocemo li tada pobjeci u kradu i varanje da popravimo stanje? I smije li roditelj vec tako malo dijete uciti tako losim stvarima?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slažem se s racelom.

znam da se može dogoditi ponekad. i ja sam ponekad prepisala, i dala drugima da prepišu. pogotovo kad sam znala da nemaju predznanje da dobro razumiju gradivo. ali bila sam dovoljno zločesta da ih natjeram da samnom prođu taj dio (makar i kasnije), i da im objasnim ono što ne razumiju. jer od samog prepisivanja nikakve koristi.

ja to gledam na način da dijete koje uči (ulaže u sebe, koristi svoje vrijeme, itd...) ne treba servisirati nekog tko gleda televiziju ili se igra.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Marta imaj srca..ima nas tu i onih koji vise ne cuju visoke frekfencije ,a boga mi i ne vide onak sitno pisana slova....!!!! :shock:

STO TI TAMO PISE ? LIJEPO MOLIM?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kliknes quote na postu gdje su mala slova, pa procitas

onda stisnes back i vratis se na topic

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Racela prvotno napisa
    Natasa30, potpuno si u pravu sa svojim nacinom razmisljanja. I trebala si kontaktirati uciteljicu. Da je ta djevojcica samo kriomice prepisivala od tvoje kceri, nikom nista. Ali ovakva prisila je visestruko opasna. Na kraju bi i tvoja kcer mogla biti kaznjena ako je uciteljica ulovi kako pomaze drugima u pisanju testa. Nadalje, ta curica koja ju je prisilila da joj pomogne kod testa kada vidi da je uspjela prisiliti ce ju na bilo sto drugo. I nikad kraja tom bulingu nad tvojom kcerkom. Jedno nedozvoljeno a nekaznjeno ponasanje povlaci drugo.

Sve ove lijepe rijeci kako prepisivanje jest pozeljno, stvara timski duh i sl... samo su rijeci da se opravdaju sitne ili krupne greske i prijestupi. Svi mi grijesimo i grijesili smo. Ali moramo sebi priznati da to nije bilo u redu i ne opravdavati namjerno varanje.

I nikako ne mozemo eventualno lose stanje u skoli ili loseg profesora lijeciti varanjem na testovima i to smatrati opravdanim. Ni zivot ni poso nece nam biti idelani. Hocemo li tada pobjeci u kradu i varanje da popravimo stanje? I smije li roditelj vec tako malo dijete uciti tako losim stvarima?
    Potpisujem sto puta!

(i ja sam u srednjoj ponekad prepisivala glupave podatke napr. iz Ekonomike OUR-a..., ili sl. kad bi nastavnici inzistirali na pamćenju nebuloza, ali tad sam već znala ocijeniti čime ću se baviti u životu i koja su mi područja interesa)

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    . jer od samog prepisivanja nikakve koristi.
    pitaj bilo kojeg prepisivača da li je to tako ..ja prva tako ne mislim, ali valjda ja sam oportunistički tip.

apropo stresova...tko tjera ljude prepisivati? bilo je među mojim prijateljima i onih koji nisu dali prepisati..i koliko vidim..ovdje su skoro svi prepisivali..a nismo baš svi ispali lašci, lopovi i pronevjeritelji...već svjesni koje smo zlo pravili

daklem, nije ni meni netko prijatelj zbog prepisivanja..takvih falševa sam također doživjela..nego mi je prijatelj jer sam mu pomogla kad mu je bilo teško..i da..i ja sam davala instrukcije i dajem ih...ali prepisivačina je nekad stvarno bila neizbježna

a da se neke takve pustilo da uče što hoće..ne bi tu bilo ni zbrajanja ni oduzimanja već nogomet i možda eventualno..likovni

ja to gledam na način da dijete koje uči (ulaže u sebe, koristi svoje vrijeme, itd...) ne treba servisirati nekog tko gleda televiziju ili se igra.
    ja u principu nemam takav stav jer dijete koje ulaže u sebe, proći će uvijek..a ono drugo jedino kad imaju permisivnog učitelja...i dijete koje ulaže u sebe moći će u tom slučaju samo procijeniti vrijedi li surađivati u kriminalu ili ne..ja bih to prepustila njima, a ne našim odraslim izgrađenim moralnim vrednotama..

Ja, kad odem čuvati ispit..odmah mogu izdvojiti ljude koji će prepisati..ti me netremice prate pogledom..pa se pravim naivna i malo ih pustim i naravno onda oduzmem materijale i ostavim na "čistom znanju"...ali tko ne želi da mu se prepisuje za satom..neće to dopustiti. A ako ipak promakne..to su toliko male količine gradiva, da su nebitne za prolaz.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

1. Anabel gotova
    Mislim da učiteljica nije htjela vidjeti ili je baš briga .

..odmah mogu izdvojiti ljude koji će prepisati..ti me netremice prate pogledom..pa se pravim naivna i malo ih pustim i naravno onda oduzmem materijale i ostavim na "čistom znanju"...ali tko ne želi da mu se prepisuje za satom..neće to dopustiti. A ako ipak promakne..to su toliko male količine gradiva, da su nebitne za prolaz.
    U potpunosti potpisujem.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Re: Prepisivanje, varanje i ostale smucke u skolama

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Radili su neki test iz matematike i mala sjedi preko puta Annabel. Annabel je svoje zavrsila i ono, sjedila i cekala. Dakle mala ju je uhvatila za ruku i rekal joj da joj kaze odgovore. Posto se Annabel dvoumila ova joj je do kosti stisla rukui rekla da joj kaze ili ce je jos vise stisnuti(po rjecima Annabel vec je stiskala do suza od boli).
    Koliko sam ja razumjela ovdje nije riječ običnom prepisivanju. Ovo je bila prisila. I na to treba oštro reagirati.

Osim toga, ovo što mi tu raspravljamo kao odrasli - sigurno ne bih na taj način pristupila djetetu u prvom, drugom osnovne. Pa oni su još mali i tek izgrađuju sustav moralnih vrijednosti. Prepisivanje ne spada u ideale ponašanja kakvom bih učila dijete da sada ide u prvi razred osnovne škole.

Malo dijete neće razlikovati nijanse varanja - je li prepisivanje malo ili veliko varanje? Je li manje pošteno slagati majci za prepisivanje ili za krađu? Varanje je varanje u njihovim očima. Pa isto tako smatram da dijete treba dovoljno sazreti da bi moglo razlikovati te nijanse. Razgovarati o prepisivanju u prvom osnovne ili u srednjoj školi nije ista stvar.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i mene.

Gledam ja vec dva dana sta vi pisete i razmisljam.

Prvo:

Uciteljica me nazvala i ja sam joj sve to lijepo opisala i objasnila onako kako je meni Annabel prenjela. Ona je to shvatila sasvim ozbiljno. Rekla je da to nije vidjela(malu kad je stipala Annabel) ali da vjeruje da se to dogodilo jer je i sama primjetila da je mala malo nasilna i da je primjetila da voli drugu djecu izgurati iz reda kad cekaju za rucak ili predati nesto njoj, da mala jednostavno zna ulovit neko djete za ruku i odvuci ga i stati u red na tudje mjesto. Oko toga je vec razgovarala s njom i da misli da razgovor ocigledno je bio neuspjesan.

Dakle oko bulinga bude obratila jos vecu paznju i ako neuspije sama srediti situaciju onda razgovara s roditeljima. Rekla je da ce ovaj tjedan jako paziti jer hoce sama da ulovi malu u necemu neprimjernom a ne da istice neku situaciju koja se vec desila i time stavlja drugo djete u nezgodnu situaciju.

Sto se tice varanja iz francuskog, uciteljica kaze da je vidjela tu karticu naknadno (jer joj se vec neko od djece koje je mala kasnije izazivala da su pogrjesili u testu) pozalio. Kada je pitala malu zasto je prepisivala mala je rekla da je tu karticu mama joj ujutro napravila da vjezbaju u autu.

Mos mislit. Rijeci dodju na listu papira i vjezbas ih direktno s toga i to ostaje doma ili u autu eventualno.

Sve u svemu uciteljica je primjetila odredjene probleme i zahvalila se meni kao roditelju i istakla da je jako vazno da postoji ta komunikacija izmedju roditelja i ucitelja jer ipak nemogu oni bas sve vidjeti.

1. Anabel gotova
    100% mislim da jedan ucitelj koji uci tako malu djecu i koji je voljan doci i pomoci nekom djetetu koje zatrazi objasnjenje nemoze sve vidjeti.
    Pa ovo su djeca od 6-7 godina i nije to policija pa da ona samo gleda oce neko varati. Vjerujem da se barem kod nas u Canadi to niti ne ocekuje.
    Ako djete nesto nerazumije ima pravo je zovnuti i pitati objasnjenje.

.odmah mogu izdvojiti ljude koji će prepisati..ti me netremice prate pogledom..pa se pravim naivna i malo ih pustim i naravno onda oduzmem materijale i ostavim na "čistom znanju"...ali tko ne želi da mu se prepisuje za satom..neće to dopustiti. A ako ipak promakne..to su toliko male količine gradiva, da su nebitne za prolaz.
    Ovako i kod nas u starijim razredima ali posljedice su katastrofalne ako vas ulove kako varate. Leti se iz skole van ko od sale i sve ide na vas dosije koji se kasnije prebaci u novu skolu u koju se upises pa se ti razmisli hoces li varati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da nastavim.

Kako je Ancica rekla, kod nas je varanje i prepisivanje jednostavno drustveno neprihvatljivo. Prepisavaca ce uvjek biti ali to neznaci da je to uredu.
    Nemozemo reci i mi smo prepisivali i pustimo ili naucimo i svoju djecu da je to ok.

Ja apsolutno nezelim da moje djete sad sa 6 skoro 7 godina bude izlozeno necemu takvom.

Ako ja imam sat i pol vremena svaki dan da izdvojim da ucim s njom i pomognem joj da razumije i poticem je da uci francuski koji sama neznam ni beknuti vjerujem da i ostali roditelji to mogu napraviti.

Sta ce se desi ako varaju sad kad uce citati, pisati i racunati?

Pa to je 0 od stvaranja neke radne navike od stvaranja ljubavi prema skoli i ucenju. Kod nas dsefinitivno nisu zatrpani bespotrebnim predmetima, sami kasnije biraju i to su samo 4 kredita kroz jedan semestar. Imaju tri semestra u skolskoj godini.

Ja nisam volila skolu nesto posebno i danas se kajem, isla sam u skolu da bi moja mama bila zadovoljna i sretna. Isla sam zavrsavati nesto sto me apsolutno nije zanima i iz tog razloga sam se samo provlacila.
    Htjela sam sasvim nesto drugo zavrsiti i to mozda dans raditi ali nisam i sad se sa 33 godine razmisljam kako bi bilo da to sad probam.

Zelim da moja djeca vole skolu i da vole ucenje i da budu smireni, ovo o cemu Ancica pise.
    Pa covjece koji je to stres kad znas da imas test a nisi ucio i nadas se da ces od nekog prepisati i da te nece uloviti. Uzas.

I zadnje:

Samo zato sto smo mi nesto radili, sto nije bilo prihvatljivo, da li to znaci da jednog dana trebamo reci svojoj djeci da je to ok?

Da li to znaci da ako od Annabel uciteljica pozove roditelje ove djevojcice da ce oni reci, sta fali svi smo varali..................nadam se da ne jer bi to bila katastrofa.

Racela, hvala.

Početno Re: Prepisivanje, varanje i ostale smucke u skolama

Prepisivanje ne spada u ideale ponašanja kakvom bih učila dijete da sada ide u prvi razred osnovne škole.

Malo dijete neće razlikovati nijanse varanja - je li prepisivanje malo ili veliko varanje? Je li manje pošteno slagati majci za prepisivanje ili za krađu?
    Tko govori o tome da djecu treba poučavati prepisivanju? Ja sam rekla da ako se dogodi, da ću to tolerirati, ukoliko mi je dijete sposobno samo razriješavati svoje probleme. Ako mi dijete ne shvaća gradivo, pomoći ću mu. Ako katkad nešto prepiše..neću to shvatiti kao dramu. Nije to put u kriminal..Point je da će moje dijete samo odlučiti hoće li to činiti ili ne jer je upravo to najprikladnija "novomoralna" dvojba moderne djece. I tu će se vidjeti uspješnost mog odgoja. Da li će riskirati u "kriminalu" ili ne. Ali gore navedene sankcije za prepisivanje..crne liste..to mi spada u najgroznije epizode kažnjavanja moderne demokracije. Puno gore nego kulja u imeniku.

U prepisivanju nije nitko, objektivno, oštećen, jedino možda onaj koji prepisuje jer tošto je prepisao nije naučio. I hajde, možda je malo nepravedno, da netko tko nije naučio dobije katkad bolju ocjenu, ali to se neće događati u kontinuitete i stalno. Štoviše..svaka iole kompetentni učitelj vrlo će brzo otkriti "who is who"...
    U varanju je emocionalno, moralno ili financijski oštećena prevarena fizička ili pravna osoba (varanje je loš prijevod za prepisivanje..).
    U krađi je materijalno oštećena fizička ili pravna osoba. Dakle ipak postoji gradacija štete.

Sta ce se desi ako varaju sad kad uce citati, pisati i racunati?
    Uvijek je toga bilo i bit će. Osim ako ne počnu javno vješati djecu prepisivače. To su samo epizode. Uvijek će bit onih koji će naučiti, onih koji će prepisati ili pokušati prepisati i ne vidim neku naročitu prijetnju ičemu.

Prepisivanje i radne navike imaju korelaciju, ali ne bih ju baš naglasila kao najutjecajniji faktor. Jedna od najžešćih prepisivačica iz moje osnovne škole sad je majka troje djece i uopće nije da nema radne navike..Mislim da su radne navike najviše ovisne o širem kontekstu našeg odgoja, u biti kakvima su nas stvorili roditelji...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrigo, jel ti to mislis da je moralno ili emocionalno ostecenje manje vazno od materijalnog? ako da, onda me ne cudi tvoje razmisljanje.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

virgo, ja i dalje stojim iza onog što sam napisala. nije uvijek u pitanju agresija... jedan dio djece koristi emocionalne ucjene, drugi dio se trudi izazvati sažaljenje. ništa od toga nije pozitivno.

svatko tu i tamo prepiše. TU i TAMO. i to se smatra nekom vrstom "razmjene".

ali - ima "profesionalnih" prepisivača, a ja govorim o njima.

zamisli situaciju u kojoj jedno dijete priča drugom kako je bilo u šetnji, u kinu, kako se dobro zabavljalo dan prije testa. a na tom istom testu kaže: neću ti više biti prijateljica, jer mi ne daš da prepišem od tebe... dijete koje je učilo - osjeća se dvostruko uskraćeno. za zabavu i za prijateljstvo. i nastoji zadržati barem jedno.

jedno je gledati djecu tvojim očima, a drugo je proživljavati sa svojim djetetom takve stvari.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Natasa potpuno se slazem sa tvojom reakcijom i znam da bi i sama tako postupila

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pokusajmo ne gledati na ovaj slucaj samo iz svog kuta. Pogledajmo ga ocima djeteta koje je tome bilo podvrgnuto.

Kako se osjeca djevojcica koja je fizicki prisiljena dati drugoj djevojcici svoje odgovore? I to u Kanadi gdje se ipak prepisivanje smatra varanjem i podlijeze sankcijama?

I ja smatram da prepisivanje jest varanje. Varanje sebe, kolege, nastavnika, sustava. Znam studenata koji su se prepisivanjem domogli upisa na fakultet. Na ustrb drugih koji nisu znali ili htjeli prepisivati a mozda imaju puno vece kvalifikacije.

Meni crne liste nisu nista lose. Ako si prepisivao i ako smatras da to nije sramota, onda je crna lista samo objava te cinjenice. Cemu se uzrujavati radi toga? To onda i nije nikakva sankcija. Smatramo li da ono sto radimo jest u redu, zasto ne dozvoliti da se to zna. Ako smatramo da nije u redu i bilo bi nas sram da se to zna onda bolje prekinuti s takvim ponasanjem.

I da, ne ukazemo li malom djetetu da je prepisivanje lose onda ga zapravo poucavamo da je dobro. Mislim da treceg puta nema. Zatvoriti oci i praviti se da nista ne vidis?

Zao mi je da se u nasoj sredini smatra kako je prepisivanje moralno dozvoljeno ponasanje i kako su tome jedino krivi nastavnici jer nisu ulovili prekrsitelja. To je kao da velis kako je i za svaku kradu kriv okradeni jer eto nije ulovio lopova ili se zastitio od krade.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja bih samo ovdje čestitala gđi raceli na nagradi za jedan od 3 najuzornija razreda na maturanom

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ja bih samo ovdje čestitala gđi raceli na nagradi za jedan od 3 najuzornija razreda na maturanom
    Hvala. A kako si to saznala? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zamisli situaciju u kojoj jedno dijete priča drugom kako je bilo u šetnji, u kinu, kako se dobro zabavljalo dan prije testa. a na tom istom testu kaže: neću ti više biti prijateljica, jer mi ne daš da prepišem od tebe... dijete koje je učilo - osjeća se dvostruko uskraćeno. za zabavu i za prijateljstvo. i nastoji zadržati barem jedno.
    Ovo skroz potpisujem.

Dnas je utorak i ja sam ustala u 6 da im spremim sve za skolu pa da im spremim dorucak. Onda ih budila, oblacenje i dorucak i onda trci vozi ih u skolu, pa sam volontirala u skoli par sati u knjiznici i onda jos zaradila probusenu gumu pa se dva sata maltretirala kod mehanicara pa trci u ducan da kupim za veceru da je stavim da se kuha prije nego odem po njih u 15 sati i jos pospremi sve po kuci.

Sad u glavi dok sve to radim kontam utorak je i danas je zadaca iz matematike koja oduzme minimalno sat vremena, citanje pola sata i moramo vjezbati za speling test za petak ali pre-test je u cetvrtak a moram se skontati kako Noah malo zaigrati sat do sat i pol da bi joj mogla pomoci oko svega toga.

A dusa mi je umorna jer je muz na putu.

I sta sad da nevjezbamo za test i da joj kazem ma nema veze prepisi ili ako bude izlozena prepisivacima i sama ce skuziti da moze prepisati?????????????????

Naravno da bi se i ona igrala kad se napokon dopeljamo kuci u 16 sati ali uciti i raditi se mora i ako ih sad nenaucimo nikad ni nece nauciti. I ok mozda se budu provlacili ali to nije poenta.\

Poenta ih je uciti i izvesti na pravilan put a ne im pokazati i okruzivati ih laksim oblicima i izlazima.

Početno

Opet ponavljam, mene ne bi pretjerano brigalo što netko prepisuje od mog djeteta, jer moje dijete neće biti ni bolje ni lošije u životu zbog toga jer je neki klinjo nekad od nje prepisivao, ali bi me jako uzrujavalo da to čini koristeći prisilu. Nasilje je uvijek bug u svemu. Onda sve postaje loše i traumatično.
    ...virgo30 citira samu sebe...

I ja govorim o "tu i tamo" prepisivačima koji prepišu kad mogu..koji prepišu iz nevolje..a ne o malim zlostavljačima... Profesionalni postoje kad su povoljni uvjeti za njih...a to je zbilja vrlo rijetko kod ozbiljnih, pa i neozbiljnih škola...bar nešto moraju naučiti..ne može se svugdje prepisivati.

koje li sam još čudo pročitala..aha:
    vrigo, jel ti to mislis da je moralno ili emocionalno ostecenje manje vazno od materijalnog? ako da, onda me ne cudi tvoje razmisljanje
    mislim...također mislim da ljudi koji imaju dobre aute više vrijede od ljudi koji imaju loše aute...da žene koje imaju bolju šminku vrijede više od onih s lošom šminkom..i tako dalje nebrojeno puta...

ja samo kažem da kod prepisivanja može biti narušen samo osjećaj pravednosti..ako je recimo prepisivač dobio istu ili bolju ocjenu od onog od kojeg je prepisao...ali da to nije pobjeda na duge staze...jednostavno mi je licemjerno sad pljuvati takvom žestinom protiv nečega što sam prakticirala i što nije osobito utjecalo na moje radne navike, znanje i moralni integritet...

gledanje iz vlastite perspektive...pa na sve gledamo iz vlastite perspektive... što li su ovdje navedeni stavovi?..općenarodne dogme?..osobito zato jer imam to iskustvo, hajde nazovimo ga "light" prepisivanja koje je bilo OK, prije nego sam odgledala američke filmove gdje te pribiju na stup srama.

Idemo ovako....zar nije veće zlo postati preljubnik, napustiti ženu i djecu, ne platiti alimentaciju i da te nitko ne zapiše u neku bazu kao nepoželjnog svata, da te izbace s posla...a djeci prepisivačima...koliko vidim..to čine??? Iza prepisivačanitko nije očajan, nitko nije bez egzistencije i nitko nije okraden...

Ovako i kod nas u starijim razredima ali posljedice su katastrofalne ako vas ulove kako varate. Leti se iz skole van ko od sale i sve ide na vas dosije koji se kasnije prebaci u novu skolu u koju se upises pa se ti razmisli hoces li varati.
    Ja bih ovo za preljubnike, kradljivce, pronevjeritelje i sl...nikako za djecu. BTW to su napravili i na FER-u studentima..javno ih linčovali na web-u..meni je TO bilo prestrašno... :shock:

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

virgo, ja cu samo konstatirati da u svemu sto si napisala u zadnjem postu ja i ti stojimo na apsolutno dijametralno suprotnim stranama, toliko da mi je smijesno, al stvarno ha-ha-ha smijesno uopce pomisliti na to da pisem bilo koje kontra argumente na tvoje stavove

Početno

Zar nije to u redu?
    Avangardni ljudi uvijek moraju imati "svojeg" reakcionara da ih uveseljava

Početno

mislim...također mislim da ljudi koji imaju dobre aute više vrijede od ljudi koji imaju loše aute...da žene koje imaju bolju šminku vrijede više od onih s lošom šminkom..i tako dalje nebrojeno puta...
    ovo je btw..bila ironija na jedno moralno-retoričko pitanje novog doba..da me ne razapnu osim za nipodaštavanje rada i za elitizam

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ovo je btw..bila ironija na jedno moralno-retoričko pitanje novog doba..da me ne razapnu osim za nipodaštavanje rada i za elitizam
    I ja sam ovo shvatila apsolutno kao ironiju. Nije valjda da je netko to ozbiljno shvatio?
    Školski sustavi u Hrvatskoj i Kanadi se razlikuju, normalno da Ančica i Nataša gledaju sa tamošnje perspektive. Ali ovo da prepisivanje ulazi u neki "dosje" i da se prenosi u drugu školu pa dijete bude obilježeno zato jer je prepisivalo i meni je užasno i nadam se da nikada neće doći do nas, makar nikad ne postali razvijeni kao Kanada.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Hvala. A kako si to saznala? :?
    ovako 4c iz klc je dobio istu tu nagradu pa su dopis okačili u razredu,a uz vaš razred je nagrađen još jedan

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •