-
Kada i zašto Utrogestan ili Dabroston
Zanima me u kojem tjednu ste počele uzimati jedno od ovo dvoje i zbog čega vam je prepisano.
Ja sam u trudnoći sa Svenom pila Utrogestan cijelo 1. tromjesečje ali u stvari uopće ne znam zašto (mračna era neznanja prije Rode).
Nedavno kada mi je krenuo spontani su mi na SD dali Dabroston (jedan dan do nalaza bete kada je svima bilo jasno da nema spasa).
Zanima me da li ću u slijedećoj trudnoći automatski zbog ove prošle dobiti nešto od tog dvoje i ako hoću kada (odmah nakon nalaza bete, nakon prvog pregleda...)?
-
zbog jednog bliggted ovum-a i jedne biohemijske trudnoce ginicka me je proletos poslala na kontrolu progesterona (usput vec vise og godinu dana imam predmenstrualni spotting). nalaz je pokazao da ovulacije ima, ali da je prenizak da bi se trudnoca odrzala. receno mi je da cu u pripremi za sledecu trudnocu vec od 16. dana ciklusa piti dabroston.
dosta sam citala o tome i pronasla prilicno reciprocne stavove. americki ginekolozi, na primer, smatraju da , posto se luci pulstailno, nizak nalaz progesterona u jednom momentu ne znaci nuzno i tzv insuficijenciju zutog tela. oni progesteron daju samo u slucaju preteceg pobacaja i asistirane opodnje. sve drugo prepustaju prirodi.
s obzirom na moje godine (37) i bezrezervnu veru u moju ginekologicu, ja cu u momentu kad budem planirala trudnocu poslusati njen savet i uzeti dabroston.
eto, brundice, to je samo moje misljenje i iskustvo. nadam se da sam ti malo pomogla. znam kako ti je danas. ~~~~ da sve bude kako treba.
-
Ja sam prije par mjeseci ostala trudna i prokrvarila u 7-mom tjednu, pa sam dobila Utrogestan 3x2, ali nije pomoglo i nakon tjedan dana sam imala spontani....
Sada sam trudna skoro 8 tjedana i saznala sam da sam trudna dan nakon kašnjenja , a tri dana nakon otišla giniću i dobila sam Utrogestan 3x1 da bi se zaštitila trudnoća, za sada sve protjeće normalno, a tako će i ostat :D
-
Brunda, ja sam prokrvarila u 5. tjednu trudnoće zbog hematoma. Pila sam 3x1 tabletu Dabrostona do 14. tjedna. Nema štete, samo može koristiti. Inače, sam prije trudnoće mjesecima imala predmenstrualni spotting i tvrdila da mi je progesteron nizak, premda je nalaz bio manj više ok, tako da smatram da sam terapiju mogla uzimati i prije.
Vibram za visoku betu ~~~~~~~~~~~
-
Ja sam prokrvarila u 7. tjednu, i dobilla vaginalno Utrogestane 2x2 do 12. tjedna, tj. dok posteljica ne preuzme potpuno svoju funkciju i počne lučiti dovoljne količine progesterona (imala sam 2 hematoma). Razgovarala sam sa 2-3 gin, i svi su se složili da se progesteron (bilo Utrogestan bilo Dabroston) daje češće nego bi trebalo, ali da nema štete od njega a može puno pomoći, pa ga daju kao "prvu pomoć" praktički kod svakog krvarenja u 1. tromjesečju. Ako s trudnoćom ipak nije sve ok, to neće pomoći.
Još su mi rekli da Utrogestan vaginalno daju kad im se ne čini da je situacija ozbiljna, a u tom slučaju daju oralno (tako ima više nuspojava).
-
Mi sa potpomognute oplodnje pri svakom pokusaju stavljamo Utragestane i to vec od same punkcije (znaci vec 2 tjedna prije bete), a u slucaju trudnoce to se nastavlja sve do 12 tjedna.
U ovoj (prirodnoj) trudnoci stavljala sam Utragestan radi prevencije - nemoze skoditi. Tako da pretpostavljam da ces ih i ti koristiti cim utvrdis trudnocu.
I nadam se da ce to biti sto prije
-
ja sam utrogestane (i normabele) dobila zbog jednokratnog krvarenja u prvom tromjesecju. nije mi nista dijagnosticirano, sa bebom je sve ok (evo me u 33. tjednu). naravno, nisam nista od toga popila.
zanimljivo je da sam i u prosloj trudnoci u istom tjednu prokrvarila, pregledali su to temeljito na uzv, zakljucili da je sve super i nikakve terapije nisam dobila. proslu trudnocu sam vodila u inozemstvu.
moj dojam je da kod nas sakom i kapom prepisuju normabele, hormone, prepare i sl. i kome treba i kome ne treba, kao da ih bas boli briga za moguce stetne poslijedice tih ljekova.
-
Ja sam koristila Utrogestan napocetku trudnoce,i to do 16. nedelje, ali samo periodicno, po 10ak dana, kada mi se javljao nekakav braonkast iscedak. Inace, to je prirodni progesteron i ne moze skodii ni da se uzima kontinuirano preventivno, kada nema nikakvih tegoba. Inace, dr mi je rekao da u ranoj trudnoci, ako plod nije OK Utrogestan nece spreciti eventualni spontani
-
koristla sam Dabrostone jer sam prokrvarila u 5 tj.Pila sam ih do 12 tj.
-
Da istina je da ako s plodom ili trudnoćom nije nešto ok, utrogestan nemože spriječiti spontani...
-
u 1. trudnoći - Utrogestan (vaginalno) prva 3 mj. - stimulirana ovulacija, loša hormonalna slika....
sada - ništa
-
Dobila sam nakon 1. uzv-a Utrogestane (dan prije nego sam prokrvarila ali sam počela piti tek taj drugi dan). dao mi je 4x1 od toga 2 oralno a 2 vaginalno.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma