Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Porezna uprava-prijava/papiri

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Porezna uprava-prijava/papiri

Lea je jučer napunila 6mj. i mi se sjetili,ajme nismo je prijavili na poreznu upravu radi dobivanja olakšice (mislim),to nam je netko davno spomenuo da bi trebali.
    O kakvoj se točno olakšici radi?
    Zna li netko dal smo zakasnili (sutra će mm ić,kasnit ćemo 2dana) i koji papiri su potrebni??

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Kada prijavljujes dijete na sebe (stavljas ga na svoju poreznu karticu), povecava ti se koeficijent za izracun neoporezivog dijela place. Odnosno, smanjuje ti se osnovica za obracun poreza i doprinosa.

Koliko sam upoznata, u Poreznu upravu trebas odnijeti samo svoju poreznu karticu (ili od muza), zavisi na koga prijavljujete dijete i djetetov rodni list. Sama prijeva je gotova u roku od par minuta.

Za to nema roka prijave, jedino ti je poanta u tome da sto prije 'stavis dijete na svoju poreznu karticu', to prije dobijes nesto vise novcica u platnoj busti.

U neim slucajevima nije svejedno na koga je prijavljeno dijete. Savjetujete se samo kome od vas dvoje je bolje imati dijete na svojoj poreznoj kartici, odnosno kome ce vise koristiti povecana porezna olaksica.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Obicno pametno je stavliti tati dok je mama na porodiljnom jer mami ta olaksica to vrijeme nis ne znaci. Kad se mama vrati na posao onda se moze promijeniti na onoga koji ima vecu placu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ah, da i zaboravih. . . na kraju godine ce tata dobiti povrat poreza za ovih 6 placa sto mu je bila manja olaksica. Prijavi se samo prilozi rodni list djeteta.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ok. TNX!
    Tata je otišao na poreznu,sad ćemo vidjet kaj će bit.
    Kod njega je dodatna komplikacija što nije zaposlen u firmi nego ima samostalnu djelatnost. Navodno ja njegova porezna kartica u poreznoj :?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Onda on nema svoju poreznu karticu (to imaju samo zaposleni, odnosno koji zarađuju nesamostalnim radom), nego će bebu kao uzdržavanog člana upisati na godišnjoj poreznoj prijavi.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Onda on nema svoju poreznu karticu (to imaju samo zaposleni, odnosno koji zarađuju nesamostalnim radom), nego će bebu kao uzdržavanog člana upisati na godišnjoj poreznoj prijavi.
    Khm,vratio se tata sa "kartica poreza na dohodak od nesamostalnog rada", na kojoj je iza napisana Lea kao uzdržavani član obitelji od 01.10.2006.
    Navodno je rješeno. Jel to sad to ili?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Sad ste me sjetili.
    Mi A. još nismo prijavili ni na moju ni MM-ovu poreznu karticu.
    Kod njega u firmi, ako imaš nekoga na olakšici, ne dobiješ nešto veću plaću, nego si oni porihtaju bruto plaću tako da on dobije jednako neto kao i do sada.

Pitanja:
    1: Jel' to zakonito?
    2. Jel' on unatoč tome može dobiti nešto više povrata poreza ako malog stavi na svoju poreznu karticu?
    3. Može li A. biti na njegovoj poreznoj kartici dok sam ja na porodiljnom, a da ga onda prebacimo na moju?
    4. Rekla mi je poznanica iz porezne uprave da se to sve skupa ne mora odmah napraviti, nego se može napraviti i kod prijave poreza. Jel' to stvarno tako?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

1. Neke firme to bezobrano rade. . . . Ako je ugovor potpisao na neto placu onda je "kao" ok. . . ako je ugovorena bruto placa onda bas i nije ok.
    2. Nece nista dobiti ako firma "porihta" bruto tako da on dobije van isti neto. .
    3. Moze i mi smo to tako napravili, a kad se ja vratim ja cu emu prijaviti jer ja imam sigurniji posao i bolju placu
    4. Je, tako je, jer imas pravo na olaksicu od kad se dijete rodilo, a ako se prijavi koji mjesec kasnije onda se to na prijavi ispravi i dobija se povrat poreza.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj iki prvotno napisa
    Citiraj Minnie prvotno napisa
    Khm,vratio se tata sa "kartica poreza na dohodak od nesamostalnog rada", na kojoj je iza napisana Lea kao uzdržavani član obitelji od 01.10.2006.
    Navodno je rješeno. Jel to sad to ili?
    Tata ima samostalnu djelatnost, on je obrtnik i vjerojatno ima knjigovođu? Raspitaj se kod knjigovođe, on ne smije imati ovu poreznu karticu, morati će je vratiti u poreznu. Moja firma ima obrtnike kao klijente, kad u toku godine osoba prestane sa radom kod druge osobe i otvori obrt, vrlo često se dogodi da se porezna kartica ne vrati u poreznu. Kad napravimo za njega poreznu prijavu, svaki put nas zovu iz porezne i traže da se vrati porezna kako bi se poništila, jer kao ne mogu unijeti obrtničku poreznu prijavu ako u računalu imaju evidentirano da je aktivna porezna kartica od nesamostalnog rada.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pitanja:
    1: Jel' to zakonito?
    Nije. Po Zakonu o radu, plaća se mora ugovoriti u bruto iznosu.

Iz Zakona o radu, NN 137/04:

Isplata plaće

Članak 90.

(1) Plaća se isplaćuje nakon obavljenoga rada.

(2) Plaća se isplaćuje u novcu.

(3) Plaća se isplaćuje u razdobljima koja ne smiju biti duža od mjesec dana.

(4) Ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, plaća se za prethodni mjesec isplaćuje najkasnije do petnaestog dana u narednom mjesecu.

(5) Plaća u smislu ovoga Zakona je plaća u bruto iznosu.
    zatim:

Obvezni sadržaj pisanog ugovora o radu, odnosno pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu

Članak 17.

(1) Ugovor o radu sklopljen u pisanom obliku, odnosno potvrda o sklopljenom ugovoru o radu iz članka 16. stavka 3. ovoga Zakona, mora sadržavati uglavke o:

1. strankama te njihovom prebivalištu, odnosno sjedištu,

2. mjestu rada, a ako ne postoji stalno ili glavno mjesto rada, onda napomenu da se rad obavlja na različitim mjestima,

3. – nazivu, naravi ili vrsti rada na koji se radnik zapošljava ili

– kratak popis ili opis poslova,

4. danu otpočinjanja rada,

5. očekivanom trajanju ugovora, u slučaju ugovora o radu na određeno vrijeme,

6. trajanju plaćenoga godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo, a u slučaju kad se takav podatak ne može dati u vrijeme skla*panja ugovora, odnosno izdavanja potvrde, načinu odre*đi*va*nja trajanja toga odmora,

7. otkaznim rokovima kojih se mora pridržavati radnik, odnosno poslodavac, a u slučaju kad se takav podatak ne može dati u vrijeme sklapanja ugovora, odnosno izdavanja potvrde, načinu određivanja otkaznih rokova,

8. osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja na koja radnik ima pravo, (plaća = bruto plaća, po članku 90. stavak 5. Zakona o radu)

9. trajanju redovitoga radnog dana ili tjedna.

(2) Umjesto uglavaka iz točke 6., 7., 8. i 9. stavka 1. ovoga članka može se u ugovoru, odnosno potvrdi, uputiti na odgo*va*ra*ju*će zakone, druge propise, kolektivne ugovore ili pravilnike o radu koji uređuju ta pitanja.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Imam jedno pitanjce pa ako mi netko može odgovoriti.

Novi poslodavac me uz sve dokumente za prijavu traži i poreznu karticu.
    A od PK ni traga.Cijeli stan sam pretražila.
    Pošto sam nakon otkaza bila na burzi i primala nadoknadu,dali je moguće da mi je kod njih porezna kartica (ne mogu se nikako sjetiti dali sam svojoj referentici na burzi morala ostaviti PK).
    Sada je već kasno zvati zavod za zapošljavanje jer rade do 16h.
    Molim vas za pomoć ako netko nešto zna!
    Hvala

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Teško da si ju ostavila na burzi. Prije je upitno da li ti ju je stari poslodavac vratio?

Ako se ne nađe, morat ćeš izvaditi duplikat.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Stari poslodavac mi je vratio PK.
    Nadam se samo da nije problem izvaditi novu.

ivana b avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Cure,na koga je bolje prijaviti dijete radi dobivanja veće porezne olakšice, na roditelja koji ima veću ili onog koji ima manju plaću? Da li postoje neki rangovi?

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

to i mene zanima ..

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nama je rečeno da je bolje prijaviti na onoga tko ima veću plaću.
    No provjerite, jer je kod nas specifična situacija (samostalna djelatnost).

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na onoga koji ima veću plaću, naravno.
    A dok je mama na porodiljnom na oca (čak i ako ima manju plaću od mame), jer je porodiljna naknada ionako neoporeziva.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

mislim da nije pravilo da se prijavljuje na onog ko ima veću plaču ..ja imam 4500 neto mm minimalac i razlika mjesečna bi bila 10 tak kuna u moju korist

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nego? Pogotovo kod ekstrema :/

Izračun izgleda otprilike ovako - minimalac 2.298,00 (bruto) je 1796,20 kn neto za isplatu sa odbitkom 1.0, dok je sa 1.5 1.838,40
    Bruto 6.475,00 daje tvoj netto 4.501,50 sa odbitkom 1.0, dok sa 1.5 daje netto 4.687,94

Znači, TM prijavom djeteta na sebe dobije isplatu veću 42,20 kn, dok ti dobiješ netto isplatu veću za 186,44 kn. To je razlika 144,24 kn mjesečno iliti 1.730,80 kn na godišnjem nivou. Nije baš za baciti.

Pretpostavka izračuna je bio Zgb, sa prirezom 18% i jedno dijete. Sa svakim daljnjim odbitkom razlika se povećava.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

mora da sam nešto krivo sračunAla :?

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

iki šta na kraju treba napraviti za prijavu na poreznu.
    MM je isto samostalna djelatnost.
    Nisam skužila jel treba ići na poreznu ili se to napravi na godišnjoj prijavi?
    Hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •