Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: "rodit cemo"

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno "rodit cemo"

SLOBODNA DALMACIJA 29.06, PRILOG STELLA, STR. 6
    RODIT CEMO
    Pise Eda Vujevic

Evo, citam u novinama kako ce uskoro i ocevi splitske djecice moci svojom nazocnoscu uvelicati dolazak na svijet svojih malisana. Evala, bilo je i vrijeme! Zasto bi nasi muskarci, mimo cijelog svijeta, bili posteđeni tog stresa. Nema razloga da i Splicanin skupa sa svojom dragom koja jauce i previja se od bolova ne uđe u tajanstvo rodilista. Dosad su nas muski uredno iskipavali ispred prijamne ambulante, prethodno obarajuci svjetske rekorde u voznji autom od tocke A do tocke B, nervozno bi nas u letu ljubnuli u celo i ostajali cekati porod na zivopisnom hodniku splitske bolnice. Sad ce, majci, i oni unutra, pa da vidimo hoce li Split biti i dalje jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu Europe gdje natalitet raste i gdje je takozvani prirodni prirast pozitivan.
    Imam jednog svog na zapadu koji je pretproslog ljeta dobio sina i tano je on – da ne ispadne bijela vrana medu civliziranim ocevima Germanima – sa svojom zakonitom prosa to nesto sto neki zovu velicanstvo radjanja. Mislim, jest, ona je rađala, a on ju je malo drzao za rucicu, malo se ispricavao doktorima jer je ona psovala kao kocijas na svim jezicima svijeta i njega i njegovo spolovilo i doktore i svoju sudbinu hudu da, eto, u tri godine vec drugi put ide na onaj stol... Pa je malo snimao kamerom taj velicanstveni događaj, krupno kadrirajuci krvave momente koji su trajali i trajali, a ona je vec bila dosla u psovacini i do njegova roda i poroda...
    Ukratko, rodija se sin, jos jedan, sto je dobra vijest. Zdrav, citav i pogolem (cirka cetiri kila!) sto je također dobra vijest. Isti caca, sto se isto moze razumijeti kao nelose. No caca, bog mu dao zdravlje, ufurao se u onu pricu koja glasi «rodili smo» te njegovu ponosu nema kraja. Em sto je otisao to gledati, dobro, ima nas svakojakih, em je to ovjekovjecio na filmu, sto mu također, uz malo nelagode, oprastam. Svasta ljudi snimaju, je li, pa poslije svasta osvane na internetu... No, nije to ono sto hocu reci.
    Hocu reci, naime, da je on to donio lani sa sobom u Hrvatsku, taj filmski uradak, i ni po jada da je samo donio, nego je to isao i prikazivati. U mojoj kuci! Mi mislili da je rijec o obicnim stereotipnim prikazima bebe nakon sto su je okupali i napudrali, da cemo vidjeti nevistu kako se sasavo smijulji u kameru dok joj se spavacica moci mlijekom i to... I tako mi ko zadnji glamci sjeli na trosjed, a ono kad je krenulo... U gro planu. Krvi ko u najstrasnijem hororu, a nevisti nismo ni vidjeli osmjeh. Sto osmijeh, nismo joj uopce vidjeli facu! Vidjeli smo joj nesto drugo na ekranu od 72 centimetra sto je kod mog zakonitog , tradicionalnog covjeka, izazvalo gusenje komadicem cipsa dok je panicno trazio daljinski da utrne taj uzas. A bleso sav sretan, kao malo dijete.
    Hocu reci, nek muski idu u rađaonicu, nek kazu «rodili smo», nek snimaju, nek rade sto god hoce. Samo nek se s time ne brce, moglo bi biti vraga...

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas sam se iznervirala citajuci ovo, da sam morala podijelit s vama!
    "posteđeni tog stresa"
    "to sto neki zovu velicanstvo rađanja"

da je nesto ovako izaslo iz pera nekog "balkanskog muskarcine", jos bi i pokusala razumit....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jad i frustracija jednostavno prste iz ovog teksta. Steta sto neki ljudi misle da imaju duznost istresati ih drugima pod nos. I jos budu placeni za to
    Razumijem da netko ima ovaj ili onaj stav. Ali netko kao novinar, tko se uhvati pisati o ovakvim temama, pitam se zna li uopce kakvu stetu radi siroj javnosti koja ovo sve cita i koja nije dovoljno informirana. Pa upija ko spuzva ovakve gluposti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

necu se uopce opterecivat sa svakom budalom a isto tako necu od srama prevest ovo muzu i pokazat na kojoj razini inteligencije i na koji nacin razmisljaju pojedinci doli kod nas.
    prisustvo rodenju svoga diteta je najlipsi, najveci i najblagosloveniji trenutak u zivotu jedne majke i oca pa zato ovog sta je napisao ovaj tekst mogu samo zalit jer nije ni svjestan sta propusta.
    nadam se da ce se uvest da ocevi mogu prisustvovat porodu sta prije pa da mi prijateljica na kraj sedmog miseca moze zajedno sa muzem roditi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad ne kuzim????????? jel to neki novinar pisao il je to bila reakcija nekog citatelja?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fortuna to je napisala (pazi ga sad) novinarKA, dakle zena. E pa kad jedna zena moze ovakav tekst napisat....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu virovat :shock:
    ma uvik sam ja i govorila da je zena zeni najveci neprijatelj sta se jos jednom dokazalo
    ovo je vise nego tuzno, poravazavajuce, omalovazavajuce kako za majku tako i za oca, sprdnja sa cinom radanja, sprdacina sa cilim svitom i svima koji zele svoje dite zajedno docekati........ ma rekla sam da se necu nervirat a evo priznojila sam se cila, pogotovo kad sam vidila da je tekst potjekao od zenske osobe

Početno

Ma to, i onaj drugi tekst na koji su Rode reagirale su satirične kolumne u Slobodnoj...

Ja sam se iskreno odvalila smijat kad sam ovo pročitala, a i onaj drugi...

Mislim, to su komentari dvoje ljudi koji su plaćeni da pišu na taj način i da ismijavaju glavne teme tjedna, mjeseca, šta već...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja kad pisem tek posli vidim mali miljun gresaka al ajde......... nema veze, to je od zivaca

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bogme ja tu ne vidim satiru..?
    možda me sjećanje vara, ali čini mi se da u rađaoni doktori i sestre ne gaze u gumenim čizmama kroz krv do koljena...
    ostalo bolje da ne komentiram - ajde nek bi i trebalo biti smiješno, ali kao što kaže Zorana...
    Ali netko kao novinar, tko se uhvati pisati o ovakvim temama, pitam se zna li uopce kakvu stetu radi siroj javnosti koja ovo sve cita i koja nije dovoljno informirana. Pa upija ko spuzva ovakve gluposti

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni ovo nije smiješno ni pod razno
    Ja sam uvijek prva kad treba nekog ukočenog tuposlava razoružati kakvom pošalicom i mislim da imam razvijen smisao za humor, pogotovo na vlastiti račun :wink:

Ali ovo nije humor, ovo nije smiješno, ovo je jadno i žalosno da jedna žena tako vrijeđa ljude koji u porodu svog djeteta vide nešto prekrasno, a ne krv, znoj i suze kako je uobičajeno kod ovako primitivnih, grubih ljudi kakva je ta novinarka :?

lidac2004

Početno

Takve tekstove u novinama ne treba ni komentirati!Svako ima pravo na svoje misljenje ali tako omalovazavati nekoga je stvarno sramota!Na zalost,u zadnje vrijeme,novinari su si uzeli malo previse slobode

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni to ukazuje samo na činjenicu da je 90 posto našeg naroda ostalo na tvrdom balkanskom mentalitetu i čudim se kaj se još s toljagama na naganjaju

da, moj muž je bio na porodu i dičimo se time da smo rodili
    i plakao je od sreće ko malo dijete
    i meni je jako pomogao

a ovo ako je napisala žena.. ma, ne čudim se više ničemu

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ovo je isto neki dan izaslo, a ima toga jos ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Otkud taj novinar zna kako se osjeća otac koji prisustvuje porodu!!!!?? Ili žena koja rađa?
    Ja ZNAM da bi mi bilo teže da muž nije bio sa mnom, i ja ZNAM da je u trenutku kad je ušao u box sve postalo lakše iako su me trudovi prašili sve jače. Ja ZNAM da je moj muž tada bio moja epiduralna. I ZNAM da mi je bilo teže u predrađaoni gdje sam bila sama, iako su objektivno trudovi bili slabiji.
    I ZNAM kao što zna i moj muž da nam je trenutak u kojem smo ugledali našu bubu bio jedinstven i najdraži na svijetu.Ta je radost, srećom, tolika da je nikakav novinar ne može pomutiti. Ne mogu se čak ni ljutiti, samo duboko, duboko žalim osobu koja je napisala gornji tekst jer očito svijetom hoda skučena uma i još skučenijeg srca!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

cure, slažem se sa svime rečenim do sada! iako izgleda da je pred nama ''mission impossible'' ipak se nadam da će se nešto promijeniti...
    iz osobnog iskustva, moj muž nije prvom porodu prisustvovao, pa je večer, mislim i noć nakon rođenja proveo ''od kafića do kafića''. idući dan je jedva došao u bolnicu u posjete! drugom porodu je prisustvao i nakon svega viđenog nije mu malo na pamet da banči sa društvom! nije okolo pričao o ''lokvama krvi'' (nije baš riječit), ali je opći komentar bio da treba i otac biti prisutan.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato moj muz svim zivim parovima koji cekaju bebu prica odusevljeno kako je bilo super sto je bio sa mnom.
    jedino ako se puno prica o lijepim dozivljajima, moze se utjecati da se polako pocne mijenjati "balkanski" mentalitet.
    zato pricajte
    ovdje, prijateljima, gdje god stignete, ako vec nemate priliku u novine i na tv :D

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a evo jos jedan biser iz slobodne...

""Kad smo žena i ja rađali..."
    Ako se borimo za slobodu izbora hoćemo li sretnu vijest čekati nervozno pušeći pred rodilištem ili u društvu rodilje, valjda bi i liječnike trebalo upitati žele li svoj posao obavljati pred publikom ili ne

Otkako su mi objasnili da rode ne donose djecu, zahvaljujem Bogu što nisam žena. Kada pomislim – ruku na srce, sasvim rijetko – koliko se one moraju ispatiti da bi donijele na svijet novi život, oblije me ledeni znoj. Evo, i sada mogu osjetiti mrzle kaplje kako mi klize kičmom.

Ne znam tko je utemeljio prvo rodilište, dakle javnu ustanovu u službi privatnih interesa, ali bih se bez kolebanja zauzeo, potpisao peticiju i još u slobodnome vremenu agitirao po susjedstvu, da dotični dobije brončani spomenik na kakvome lijepome trgu. Jer, humanim preseljenjem trudnice iz obiteljskoga doma u specijalističku kliniku nije se samo smanjio rizik od eventualnih komplikacija prilikom rađanja, nego su i sačuvani živci očeva. Potpisnikova malenkost, naime, drži kako je vrlo neugodno svjedočiti muci voljene osobe, a istovremeno ne biti kadar ni na koji način olakšati joj patnju.

Kada bi me – govorim, naravno, sasvim hipotetički – priveli u rađaonicu, samo bi dva raspleta bila moguća. U prvoj varijanti, čim bi prekoračio prag, problijedio bih kao avet, zateturao i tresnuo na pod. Ionako ucviljena rodilja dobaila bi dodatni, razmjerno ozbiljan razlog za zabrinutost, umjesto bebom, medicinsko osoblje bi se sljedećih nekoliko minuta ili čak dulje moralo zabavljati dvadesetak puta težom mrcinom, a čistačice bi potom dugo skupljale krhotine rekvizita koji su stradali prilikom kobnoga pada.

U drugaoj pak verziji scenarija, koja mi se ipak čini nešto vjerojatnijom, svijest bih uspio sačuvati, ali bih, sasvim sigurno, odmjerenim udarcem desnice u svijet snova, prije ili kasnije, otpravio ginekologa odnosno babicu za koje bih ocijenio da su odveć grubi prema majci, da ono neizbježno "tiskajte, tiskajte!" brutalno intoniraju, a bebu pridžavaju ležerno kao da je posrijedi štruca kruha, a ne nasljednik/ca obiteljskog imperija.

Naravno, svijet ne napućuje samo tankoćutna čeljad. Ima ih – muškaraca, je li – koji su toliko muževni da ih nikakav belaj ne može izbaciti iz takta, koji će i na dnu užeta za bungee jumping i u rađaonici sačuvati pribranost. Dotični ovih dana prikupljaju potpise e da bi se vrhuška splitske bolnice umilostivila i konačno im dopustila dopustiti činu rađanja. Premda ne dijelim njihovu znatiželju, želim im da uspiju. Jedino me malčice brine slutnja da će tipovi koji su me do sada masirali prepričavanjem dogodovština iz vojničkih dana, ubuduće daviti objema rukama: nakon što me 723. put podsjete na ono fatalno jutro 1983. u Surdulici, kada je, nećeš vjerovati, Gorazd iz Šentjura prišao Sredoju iz Prokuplja, pa mu... bla, bla, truć, truć, prijeći će na 869. evokaciju proljetnoga poslijepodneva dvije tisuće i neke kada smo "žena i ja rađali".

Nema veze, ako tu cijenu valja platiti da bi neki muškarci dobili ausweiss za rađaonicu, pristajem na žrtvu. Volio bih, međutim, prije toga da se obziran netko raspita koji su ginekolozi voljni pozdraviti tu inicijativu. Jer, ako se borimo za pravo izbora hoćemo li sretnu vijest čekati nervozno pušeći pred rodilištem ili u društvu rodilje, valjda bi i liječnike trebalo upitati žele li svoj posao obavljati pred publikom ili ne. Dok je trajao štrajk medicinara, izvolio sam primrčiti koji redak o tome kako su zahtjevi dotične gospode bezobrazno visoki, pa mi je nekoliko prijatelja koji nose obuću debelih potplata s potpisom dr. Scholla SMS-om zaželjelo dobro zdravlje. Ovom prilikom spreman sam pak bez zadrške braniti njihovo pravo da rade u uvjetima kakve sami izaberu.

Mene, primjerice, strašno nervira kada mi se naviruju u monitor računala dok pišem, i mogu zamisliti kako bih se osjećap da mi nervozni pape dahće iza leđa dok radim ono što već ginekolozi trebaju raditi, a o čemu ja ne želim ništa znati.

Činilo bi mi se da sam nekim čudnim udesom zaglavio u jednu od epizoda Smojina "Malog mista", da igram šah pod odrinom, a partiju mi kibicira lajavi dušebrižnik koji, od prigode do prigode, zna dobaciti: "Šjor doture, jemate ovod jedan puno lipi potez topon.
    Ivica Ivanisevic"

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj ivanisevicev je bio prvi od sva tri koliko se ja mogu sjetit. njega sam jos i prozvakala - samo sam demonstrativno bacila novine MM-u i rekla mu da procita kakvi idioti pisu u novinama. isto sam napravila i s ovim pavicevim, opravdavajuci ih - jadni muski balkanski nemaju pojma o cemu govore.
    ovaj edin me je dokrajcio - najprije zato jer ga je napisala zena, koja je uz to i majka, a drugo, zaista mi se cini da u zadnje vrijeme oni malo precesto pljucaju po tatama na porodu i samoj divoti poroda.
    toliko sam ljuta da sam odlucila da necu vise kupovat slobodnu, ne dam im mojih 6 kuna da neki onakvi novinar od toga dobije placu!

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Tek sad sam pročitala ovu temu i sad vidim da nisam trebala jer me počela bolit glava.
    Pa ja ne vjerujem u kojem mi društvu živimo.
    Mislim, jasno mi je da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali da u jednim novinama toliko pažnje daju samo jednoj strani, samo jednom mišljenju, to mi nije jasno.
    No, moram priznati da sam od puno starijih već čula komentar -ma kakve gluposti, kaj će ti on još tamo...- i sl.
    A evo neki dan sam bila na tulumu i bila je cura koja ima još 2 tjedna do poroda i na pitanje da li muž ide s njom na porod ona s zgražanjem i gađenjem veli -ma kaj je tebi. Ne pada mi na pamet!-
    Ja sam ostala paf. Pa kaj joj je to smrtni neprijatelj ili netko s kim želi dijeliti svaki trenutak ovog naj događaja, a i svih ostalih događaja koji dolaze?
    Ne znam, ali ja to stvarno ne kužim.
    MM ide uvijek sa mnom na ultrazvuk i od početka sve prolazimo zajedno. Od odlaska u apoteku po test. I tako ćemo do kraja

Kristina1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj renata prvotno napisa
    zato moj muz svim zivim parovima koji cekaju bebu prica odusevljeno kako je bilo super sto je bio sa mnom.
    jedino ako se puno prica o lijepim dozivljajima, moze se utjecati da se polako pocne mijenjati "balkanski" mentalitet.
    zato pricajte
    ovdje, prijateljima, gdje god stignete, ako vec nemate priliku u novine i na tv :D
    Točno to.
    MM je tek kad je bio sa mnom shvatio što bi propustio. I sad ne može razumjeti neke buduće tate kojima je tema trudnoće i poroda čudna a ne čudesna. I kaže da će svim svojim prijateljima kada im žene budu trudne trubiti o tome koliko je važno za NJIH (ne samo da su podrška majci) da budu tamo. Malo po malo...

lidac2004

Početno

MM je sa mnom na svakom pregledu,svaki UZV snima,on je kupio test,stvarno sve radimo zajedno i nismo se uopce morali dogovarati hoce li on ici na porod ili ne-to je bilo pod normalno,pa nije beba samo moja vec i njegova!Stvarno ne kuzim ljude koji na UZV stoje pred vratima i ne zele uci pogledat svoju bebu!
    Kako je Alamama rekla (mislim da je to bila ona)-"ne znam gdje bi drugdje MM bio nego sa mnom u radaoni"!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Dvoumila sam se hocu li se ukljuciti u ovu raspravu ili ne. Al evo, nisam mogla odoljeti.
    Naime, ja sam ko novinarka radila kojih 5-6 godina u dopisnistvu Slobodne u Zg. Zato i tocno mogu zamisliti tip muskaraca, ali i zena, koji imaju takve stavove o svim aspektima u zivotu koji su povezani s osjecajima, jer je 90 posto mojih kolega bilo takvo.
    Pokazivanje osjecaja jednostavno nije dovoljno "macho" takvim osobama, a takva razmisljanja, bez ustezanja mogu reci, idu cak do te mjere da su rodilje pre-pekmezaste kada se raznjeze nakon rodjenja njihova djeteta, a posebice kada kazu da jednostavno sva bol nestane kada vide svoju malu bebu. E, pa, ako je to previse za zenu koja prolazi kroz cijelu tu emocionalnu fazu, onda otac jednostavno tu nema nikakvu ulogu. To je pre-zenskasto ponasanje. Njegovo je da glumi muskarcinu i sa prijateljima se opija u kaficu, a da pritom svi slave njegovu muskost i to kako je ON napravio dijete i ON dobio dijete.
    Joj, mozda sam malo preostra, pa cu se tu zaustaviti. No, samo ne mogu vjerovati zasto ljudi ne zele pokazati svoje emocije, pa ni u takvim najdirljivijim trenucima. A povrh svega, jos i pljuju po onima koji to rade. E, to je vec sebicnost.
    A to rade javno, pa zato ne mogu ni osudjivati samo te novinare, vec i urednike. Jesam za slobodu medija, no Slobodna je dnevna novina, pa ako i ima takvih clanaka, nek onda ima i onih koji opisuju drukciju sliku - onu kakvom je mi vidimo.
    Eto, ne zelim da ispadne da sam jedva cekala popljuvati po kolegama iz svoje stare firme, jer mi to uopce nije bila namjera, ali ko sto sam u pocetku rekla, nisam se jednostavno vise mogla suzdrzati od komentara.
    Jedino mi je zao sto mislim da sam u pravu kada bih rekla da su nasi muzevi/partneri izuzetak u takvome svijetu, sto bi Renata rekla, balkanskih glava.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Jesam za slobodu medija, no Slobodna je dnevna novina, pa ako i ima takvih clanaka, nek onda ima i onih koji opisuju drukciju sliku - onu kakvom je mi vidimo.
    O "slobodi medija" govori sama za sebe činjenica da su Rode poslale reakciju s kritikom na ove članke, ali je, na našu žalost i žalost zemlje u kojoj živimo, u SD nisu željeli objaviti

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma fuj, fuj, fuj, fuj....nemam više ni snage nekak drukče to komentirat :?

I da...Renata slažem se 120% kako bi rekli naši vrli nogometaši treba samo širiti dobra iskustva i pozitivne vibre, to je pravi način :wink:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •