Results 1 to 20 of 20

Thread: MED

  1. #1

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default MED

    Jedu li vam djeca rado med? Kad ste ga počeli davati? Damir ga je otkrio prije koji dan i svaki se dan sjeti tražiti ga :shock:
    Nadam se da nije prerano počeo. Obzirom da ga voli, mogla bi mu ga mazati i na kruh sa maslacom. Neki dan sam ga stavila u jogurt, slistio ga je, a jogurt običnjak nije htio primirisati zadnjih 2-3 mjeseca. Tako da sam hepi-2 zdrave stvari odjednom. Jedino još ne želi domaću (moju) marmeladu

  2. #2
    josie's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    ZG
    Posts
    1,435

    Default

    bilo bi zgodno da ppročitaš ovaj tekst sa portala:

    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=169&Show=677

  3. #3

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Malo me jeza prošla kad sam ga pročitala. Ipak, hvala, treba sve znati. Nego, moj bebač ipak ima 21 mjesec, pa jel sve ovo potpuno nevažeće ili...???
    Kad (s navršenih koliko mjeseci-godina) je uopće uputno davati redovito med (recimo 1-2 x tjedno u 1 obroku)?

  4. #4
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    zara je ovih dana prvi put probala med. nisam joj ga htjela dati prije 3. godine

  5. #5
    ninochka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,183

    Default

    Ne znam, ali ne riskira mi se. Moj će za mjesec i pol 3 godine i još ga nije probao (osim u tragovima nedavno u nekom bio kolačiću kupovnom)

    imam dva domaća doma koja samo čekaju

  6. #6
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Mislim da se te grozne bakterije namnoze ak se med cuva u sta ja znam kakvim posudama... Bas sam dobro objasnila Ma bilo je tu negdje na forumu vec price o tome.

    Moja osobna procjena i misljenje je bilo da su puno vece beneficije meda u odnosu na mogucnost zaraze (mog djeteta! - posto med uzimam od istih ljudi vec 20 god).

    Mi smo poceli negdje poslije godinu dana. Sad jel bio 13, 14 ili 15 mj, pojma nemam. Ne sjecam se. I od tada ga redovno koristimo. Nikad mu nisam nista secerom zasladila, iskljucivo med u sve.

    Mi kao obitelj smo veliki ljubitelji meda. I pojedemo cca. 1 kg tjedno

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Ja se opet moram protiviti stajalištu s portala. Naime, članak koji je preveden odnosi se na američko tržište gdje je praksa pakiranja meda u limenke, a ne kao kod nas u staklenke. Slična rasprava se vodila i prije godinu dana na:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=#288352

    Ne mogu sakriti svoju ljubav prema medu

  8. #8
    litala's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,852

    Default

    meni je med fin, ali ga ne mogu jesti. i ne jedem ga vec sigurno dvadesetak godina - jako mi lose i tesko pada na zeludac

    ida i noa ga jedu, svaki dan, pola male zlicice u pahuljice s medom. od noine trece godine. je li ga ida prije jela - stvarno se ne sjecam, prije svoje trece godine nije sigurno... leo jos nista... objasnila sam i njima da mu ne daju ostatke svojih pahuljica iako se on stalno od svih grebe bar da proba sto drugi jedu...

  9. #9
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    A ja cu kao veliki stovatelj meda iskopirati Sabaletin post na temu botulizma sa ovog linka sto je dala

    Quote Originally Posted by sabaleta
    Malo sam istraživala temu "botulizam i med" i došla do saznanja da je krivo skladištenje i pakiranje meda, ali da bi to i potvrdila kontaktirala sam čovjeka koji je autoritet u tom području i pitala ga za mišljenje. Gospodin Nikola Kezić je profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, redoviti profesor na katedri za pčelarstvo, dakle znanstvenik je i ne propagira med u marketinške svrhe. Pastam vam njegova 2 odgovora na moj mail:

    Cijenjena gđo
    Dječji botulizam je rijetka ali ozbiljna bolest uzrokovana bakterijom
    Clostridium botulinum. Nakon probave, u neke se djece mlađe od godinu dana
    mogu razviti spore C. botilimun i proizvesti toksin. Razlog tomu je što
    djeca u toj dobi često imaju nedovoljno kiseo medij u probavnom traktu, kao
    i nedovoljno razvijenu konkurentsku mikrofloru. Spore ove bakterije prilično
    su raširene u prirodi. Mogu se naći u tlu, prašini, zraku i sirovim
    poljoprivrednim proizvodima. U statistici se pojavio i med kao potencijalni
    izvor spora C. botiliunum. Djeca su osjetljiva na dječji botulizam prvih
    šest mjeseci ali radi sigurnosti se navodi godinu dana, dok ime se ne
    razvije probavna mikroflora. Djeca starija od godine dana i odrasli sa
    normalno razvijenom probavnom mikroflorom sposobni su probaviti spore C.
    botulinum bez negativnih posljedica.
    Evo još jednog pojašnjenja koji sam našao. Smatram da su je nekoliko puta
    veća opasnost od sirovih poljoprivrednih proizvoda nego od meda.
    Puno pozdrava
    Nikola

    Sigurno je da je med medij koji ima najmanje bakterija, pogotovo patogenih. Med ima svoje prirodne antibiotike, visoku koncentraciju monosaharida koji osiguravaju da je med praktično sterilan. Med se dugo upotrebljavao u medicini za zacjeljivanje rana i ubijanje patogenih bakterija u ranama. Pojavio se bio prljavi med iz Kine koji je sadržavao toksine botulinusa. Taj toksin je bio ostatak od bakterija koje su se bile razvile u prljavim posudama u kojima su bile ranije organske tvari a nisu bile dovoljno oprane. Kod našeg meda taj toksin nije nikada dokazan. Radi toga je u Italiji bilo preporučeno ne davati djeci do 3 godine med radi skrivenog botulizma. Nakon te pojave nikada poslije se to nije bilo javilo. U medu se Clostridium botulinum ne može razvijati jer u medu ima visoka količina peroksida koje ne dozvoljava razvoj anaerobima.
    Pozdrav
    Nikola

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Anchi

  11. #11
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    još čekamo Davora

  12. #12

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Ajde Davore, gdje si više. Kad mi ti post amenuješ život će nam bit med i mlijeko

  13. #13
    donna's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    osijek
    Posts
    2,020

    Default

    naša cura je probala malo meda s 15mjeseci i svidjelo joj se... ja bi joj malo i davala meda recimo 2 puta tjedno malo ali baku je strah od svih onih priča o botulizmu!!! :shock:

  14. #14
    odra's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    961

    Default

    Mi smo počeli pomalo nakon godinu dana. Super je prihvatio,.

  15. #15

    Join Date
    May 2006
    Posts
    108

    Default

    evo jedno glupo pitanje : dali to vazi i za medolino?

  16. #16
    Deaedi's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    9,727

    Default

    Quote Originally Posted by mala anica
    evo jedno glupo pitanje : dali to vazi i za medolino?
    Ukoliko mislis na botulizam, vjerojatno je sa toga aspekta sigurniji medolino, jer je to jos dodatno preradjena namirnica.

    Ali, s druge strane, upitna je kvaliteta medolina, odnosno koliko to treba djetetu.

  17. #17
    Riana's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    međimurje
    Posts
    1,726

    Default

    Mi ga papamo od 13 mjeseca rijetko, a od 14 u čaju gotovo svakodnevno.
    Kuham kamilicu u rinfuzi i na deci čaja stavim pola žličice.

  18. #18
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Mislim da sa medom ne treba počinjati prije prve godine starosti, ponajprije zbog toga jer med i nama odraslima teško pada na želudac. Isto tako, med je jak potencijalni alergen. Što se tiče botulizma, moje iskreno mišljenje jr da je to sve malo pretjerano. Bakterija Chlostridium botulinum je prije svega bakterija koja posjeduje specifičnost da se umnaža U KONZERVAMA, uslijed nepravilnog konzerviranja, ulaska zraka u konzervu i sl. Od tu i masovna trovanja hranom za vrijeme i nakon ratova kada su ljudi masovno konzumirali hranu iz konzervi kojima je vrlo često istekao i rok trajanja. Amerikanci med upravo pakiraju u konzerve, pa pretpostavljam da je od tu i došla povezanost meda i botulizma. Stoga mislim ako je med pravilno skladišten u staklenci, vjerovatnost kontaminacije Chlostridium botulinum bakterijom je miniminiminimalna.
    Možda moje mišljenje nije ispravno ali ja ga svojoj curki ponajprije neću davati zbog alergije i zbog toga što i meni med teško padne na želudac a kamo li ne našim malenima.

  19. #19
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76

    Mi kao obitelj smo veliki ljubitelji meda. I pojedemo cca. 1 kg tjedno
    :shock:

  20. #20

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    ma mi imamo pravi domaci (moj dede je pcelar ), provjereno - proslo kontorlu kvalitete..
    ali ovisi kako kad, nekad vise jedemo-nekad manje ili ga uopce ne jedemo!
    Evo vec mi stoji tegla ... pa sigurno 2tjedna .. nismo ni takli med!

    Sad ste me sjetile da bi mogli malo... !

    Ali meni je ok i u vodi, ja razmutim 1 zlicu u 2dcl vode i par kapi limuna stavim ponekad... super!
    Najbolje je u mlakoj vodi, tako ga organizam najbolje iskoristi !!

    A, Ela ga je prvi put probala sa tek navrsenih godinu dana - sa zobenim pahuljicama i ok!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •