Results 1 to 10 of 10

Thread: Mazda Premacy - isofix i srednje sjedište

Default Mazda Premacy - isofix i srednje sjedište

Dakle, nakon euforije što smo kupili svoju predivnu Mazdicu, detaljnije proučavanje uputa dalo nam je misliti.

Naime, auto ima tri sjedala koji se po potrebi mogu micati van. Sva tri su ista, no u uputama piše:
    "POZOR! Ugradnja dječje sjedalice na srednje stražnje sjedalo može biti opasna jer to sjedalo nije predviđeno za ugradnju i sjedalica se ne može pravilno osigurati. Pri sudaru dijete može izletjeti i pri tome se teško ili čak smrtno ozlijediti. Zato se dječja sjedalica ne smije nikada ugraditi na srednje stražnje sjedalo"

Malo je reći da sam užasno razočarana - koliko znam, to srednje sjedište je najsigurnija točka u autu, najbolje je zaštićen od svih udara (frontalnih, bočnih, stražnjih) i jako sam se veselila što ću sjedalicu staviti tamo... Ančice, zar je doista tako ili je to samo disclaimer kojim se ograđuju "za svaki slučaj"? Znači li to da ne mogu voziti troje djece u tom autu?

Zatim, što se s isofixom, kako to točno izgleda? Lijevo i desno sjedalo (ne i srednje) imaju neku kukicu iza na sebi - je li to isofix? No, u uputama, u kojima ima detaljan dio o dječjim sjedalicama, ne spominje se ni "i" od isofixa...Piše nešto o "automatskoj blokadi za pričvršćivanje dječje sjedalice" - je li to isofix? No, u tekstu o toj blokadi ne spominje se ta kukica, samo nekakva blokada remena. Pomagajteeeeee....

Hvala unaprijed.

Kao što nas je Ančica učila - gotovo sva literatura ukazuje na to da je središnje mjesto na zadnjem sjedalu najsigurnije - ali samo:

- ako dječja sjedalica odgovara toj poziciji i
    - ako je to proizvođač vozila predvidio
    .

Ovo prvo je u slučaju da možeš sjedalicu jako učvrstiti na tom mjestu (znači sjedalica odgovara), ali ovo drugo izgleda nije zadovoljeno.

U tvom slučaju izgleda da je bolje sjedalicu onda ne koristiti na sredini zadnjeg sjedala - naročito ako je to naglašeno u uputstvima.

Nadam se da to nije uputa "samo za svaki slučaj", onda se "za svaki slučaj" ne bismo uopće vozili autima... hm... Ančice?

Inesica's Avatar

nisam Ančica pa dok ona ne odgovori ja ću malo filozofirat

ja bi rekla ovako. upute auta treba slijediti ali je pitanje koliko su one detaljne.
    kakav je pojas na srednjem sicu? ako je u tri točke sjedalica bi se trebala moći učvrstiti. ipak, možda je taj srednji sic malo drugačiji pa sjedalice dobro ne leže na njemu.
    recimo u mojem autu srednji sic je namjenjen za AS 9-18kg koja se učvršćuje pojasom i booster. na bočna sjedala može 0-13 i isofix.

što su još možda htjeli reći? ovo što si napisala
    "automatskoj blokadi za pričvršćivanje dječje sjedalice"
    može biti isofix - mislim ovisno ko je radio prijevod uputa. ne bi se čudila da riječ isofix nisu niti spomenuli iako bi to bilo blesavo.
    no mogu biti i pojasi koji su baš super za AS (zapravo su i napravljeni zbog njih i 'japanci' ih vole stavljat u aute) i oni se jednom, kaf sr zategnu, ne otpuštaju dok se ne otkopčaju.
    oni su super za AS 0-13 koje na naše tržište, uglavnom, ne dolaze sa kopčom za fiksiranje (onom crvenom).
    e sad možda srednje sjedalo nema takvu vrstu pojasa pa se ugradnja AS ne preporuča zbog toga.

inače isofix ćeš prepoznati tako da napipašš metalnu šipku u obliku slova U u sicevima i na naslonu sica obično imaš male trakice na kojima piše 'isofix'

Inesica's Avatar

:shock:
    ajme koji sam zbrčkani post napisala. pojašnjavam kasnije ak bu trebalo

Inesica's Avatar

po jednoj listi vozila sa isofixom, mazda premacy, ako je proizvedena od 9/2001 pa na dalje, bi trebala imati isofix

Quote Originally Posted by Inesica
    po jednoj listi vozila sa isofixom, mazda premacy, ako je proizvedena od 9/2001 pa na dalje, bi trebala imati isofix
    Proizvedena je 2003., još je model blue s nekim dodatnim đinđama, dakle morala bi imati Isofix. Potražit ću ga, brzinski sam za sad uočila samo te kukice na sjedalima.

Inače, srednje sjedalo ima normalan pojas kao i ostala dva.

Znate što mi je palo na pamet, vjerojatno je skroz glupo, ali...Da zamjenim sjedala, odnosno da lijevo ili desno stavim u sredinu.

MD je predložio ok rješenje, da maknemo to srednje sjedalo i onda ova dva približimo jedno drugom tako da su oba jednako udaljena od vrata...Ta opcija je navedena u uputama kao ok (doduše iz drugih razloga, za dobivanje dodatnog prostora). Što mislite?

I prozvala sam Ančicu, ali naravno da su mi dobrodošli i savjeti ostalih autosjedičarki.

Inesica's Avatar

ajaj, ne može biti jednostavno.

ovak, ja mogu i dalje filozofirati...
    ali bi bila sigurnija kada bi vidla auto, upute, pojaseve, sjedalicu. ovako mogu iskombinirati sto varijanti (dobro ne baš sto ).

pogotovo sad, kad si napisala da se sjedala mogu kombinirati, mi nije jasno to njihovo pisanje o srednjem sicu

Quote Originally Posted by Inesica
    ajaj, ne može biti jednostavno.

ovak, ja mogu i dalje filozofirati...
    ali bi bila sigurnija kada bi vidla auto, upute, pojaseve, sjedalicu. ovako mogu iskombinirati sto varijanti (dobro ne baš sto ).

pogotovo sad, kad si napisala da se sjedala mogu kombinirati, mi nije jasno to njihovo pisanje o srednjem sicu
    Doći ćemo na sljedeći pregled.

Nika's Avatar

isofix su upravo te kukice na bocnim stranama, jel su dvije u pregibu sjedala sa svake strane?
    i u gepeku potrazite opet neke kukice.
    za neke as ni ne treba ta gornja spona jer imaju "nogu".

Mislim da ti zamjena sjedala ne može pomoći jer očito ako je proizvođač to izričito napisao da je nešto drugačije ili u postolju srednjeg sjedala ili u samoj čvrstoći - nisam stručnjak, ali mislim da pomične klupe tj. sjedala ne mogu biti toliko sigurne. Kod mene se u Opelu (Omegi) smrdao sustav za učvršćivanje naslona pomičnog dijela klupe tako da jednu stranu mogu slobodno rukom spustiti, ne moram pritiskati tipkalo kao što to moram na drugoj strani klupe.