Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: koliko produzeno dojenje iscrpljuje organizam?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno koliko produzeno dojenje iscrpljuje organizam?

Prije mjesec dana sam imala biopsiju nakon kojeg je doslo do komplikacija i prema ljecnikovoj procjeni, izgubila sam oko 1 litru krvi, ako ne i vise. Ne moram spominjati da sam nakon toga bila kao riba na suhom. Sad su se na mene pocele lijepite sve moguce ljetne viroze: uglavnom stalno sam bolesna, umorna, pospana, vrti mi se...
    Nakon jos jedne detaljne obrade kod doktora savjetovano mi je, izmedju ostalog, i da prekinem s dojenjem, jer to navodno dodatno isrpljuje organizam. Moja kcer ima 1,5 godinu, jos uvijek je dojim, nekad 3 puta dnevno, ali uglavnom jednom.
    Ja sam nekako nesigurna oko toga, zapravo, da budem iskrena ne zelim prestati dojiti jer mi je to super. Za tjedan dana idem s malom na more, gdje ce joj cice biti stalno na vidiku i ne znam kako bi uopce u praksi izvela taj prekid dojenja.
    Pa koliko zapravo dojenje iscrpljuje organizam? Ili tocnije, koliko produzeno dojenje isprpljuje organizam? Ako neka od vas nesto zna o tome, ili ima neko slicno iskustvo mojem, hvala unaprijed na pomoci!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne znam ništa stručno o tome, ali i ja imam feeling da iscrpljuje jer nikad nisam imala ovako malo kila kao sad. Svi mi i govore da mi je to i od dojenja. Ali meni radi toga ne pada napamet prekinuti dojenje.

martinovamama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Roza,drži se!Po ovome što si opisala ja bih prije rekla da ti je anemija u igri.Provjeri željezo u krvi i krvnu sliku,jedi kvalitetno i sve će doći na svoje.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne kužim kako dojenje jednom do dva put dnevno može iscrpljivati organizam. Pa kako se onda žene oporave od poroda, kad na početku doje po cijele dane :? (ok, znam da imaju, ili bi trebale imati, zalihe iz trudnoće, ali svejedno)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mit: Žene koje doje su «slabe». Dojenje slabi majčin imunitet i organizam.

Istina:

Dojenje, ako žena nije u nekakvom metaboličkom deficitu, ne smanjuje imunitet.

Iscrpljene su većinom žene koje su anemične iz bilo kojeg razloga. Manjak željeza sam po sebi ima za posljedicu slabiji imunitet i sklonost infekcijama, jer je željezo važan sastojak različitih važnih enzima, a ne samo hemoglobina. Ovo treba prepoznati i eventualno supstituirati preparatima željeza, ako je deficit velik i ne može se nadoknaditi prehranom bogatom željezom. U Hrvatskoj je anemija česta.

Zdrava dojilja, bez ikakvih kroničnih bolesti, koja se normalno hrani ne treba dodatne vitamine u tijeku dojenja. Nije preporučljivo uzimati više vitamina od potrebne količine. Majke veganke bi trebale uzimati nadomjestke za B12 vitamin bez obzira na zalihe koje imaju u jetri.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=115&Show=263

cure, i ja sam iscrpljena i imam manje kila nego ikad - međutim, kad analiziram situaciju, posve mi je jasno da to nije zbog dojenja.

kao prvo, strašno malo i loše jedem, uglavnom zato što sam lijena kuhati, što se radije igram i zabavljam sa zarom nego da sam u kuhinji, i što općenito nisam baš gladna. to možda ima veze s nekim stresom, brigama, vrućinom, ali sigurno nema s dojenjem.

kao drugo, kronično sam neispavana. istina, to jest zbog zare i njenog buđenja, ali ne mora značiti da bi ukidanjem dojenja ona počela bolje spavati - ima ovdje toliko mama koje više ne doje, ili pak mama s djecom na adaptiranom mlijeku, čija se djeca svejedno bude svako malo noću..

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

lutonjice,mislim da ima s ispitima...

a i roza je bila nedavno pod stresom

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zar samo ja dojenjem nisam izgubila kile

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a-a! ni ja!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ni ja

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja već skoro godinu dana čekam kad ću se toliko iscrpiti da kile krenu dolje ali još su sve na broju... Mi doduše u početku nismo uspješno dojili ali smo se uhodali i mislimo dojiti i nakon godinu dana... i ponekad još uvijek cijelu noć provedemo na ciki i bezbroj puta preko dana... A ponekad samo dva puta dnevno...
    Ne vjerujem da dojenje iscrpljuje organizam i da bi ga trebalo prekinuti, a pogotovo produženo dojenje jer dojiš manje nego prije... I mislim da bi ti bilo isto i da ne dojiš...
    Ali najlakše je reći da je to od dojenja i da bi ti bilo bolje da ne dojiš

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lutonjice. imaš pravo. I ja slično. ali možda je djelomično i od dojenja jer Lea ne doji 1-2 dnevno, nego koliko god puta hoće, a to nekad zna biti jako često. I traje već dvije godine. Tko je meni kriv što nekad ne jedem i ne spavam dovoljno (a, tko mi je kriv, zna se ), ali mislim da to može malo doprinositi
    A što se tiče spavanja, Lea tek odnedavno prespava noć. I to ne uvijek, ali češće. Znala je i prije tu i tamo, ali rijetko. možda bi bilo drukčije da ne doji, ali znam slučajeve gdje se djeca više ne doje pa opet ne spavaju.
    Uglavnom, odavno sam se prestala živcirati oko tog spavanja/nespavanja, pustila nek stvari same dođu na svoje i polako dolaze. Jedino, priznajem, meni fali malo sna, ali ne radi Lee,već zato što ako spavam 5-6 sati dnevno taman stignem održavati kakav-takav red u kući i sve stići jer mi je draže raditi ujutro ili navečer dok Lea spava. A i organizam mi se već navikao valjda na to. ali onda ipak, kad sve zbrojiš - ipak si malo iscrpljen

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daklem, i ja sam jedna od onih kojima se kile nisu istopile dojenjem (a dojimo već skoro dvije godine), nego naprotiv, još su se i povećale :smajlić prevrće očima:
    Unatoč kilama, iscrpljena sam, ali to je od nespavanja... bila sam u boljoj formi u njegovoj prvoj godini kad je puno puno više cicao (hmm... on još uvijek puno traži cicu, pogotovo otkako sad zbog ljeta ne ide u jaslice), a sad se jednostavno ne uspijevam naspavati, a on sve bolje spava noću i sve manje traži noću (glavnina naših podoja je danju).

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i ja bih rekla da nije stvar u dojenju nego u neispavanosti i žešćem ritmu. ja sam imala strašno malo kila dok nisam počela raditi, sad imam vremena jesti i ne trčim toliko naokolo pa se samo širim.

kronično sam umorna od noćnih buđenja. ali, kao što cure kažu, prestanak dojenja ne garantira i bolje spavanje.

nakon godine dana malci ipak puno manje doje pa mislim da to nije bitan faktor. roza, možda bi ti bilo pametno provjeriti željezo, otići na bolovanje ako možeš tako da se malo odmoriš, nastojati dobro jesti, voće, vitamini... a cika da ostane dok vas dvije tako želite.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako je i meni bilo, nakon nekih godinu dana dojenja, svaka prehlada, viroza je bila moja, imunitet na nuli, kila manje nego ikad...a onda sam pocela piti spirulinu :D i imunitet se toliko popravio da od onda nisam zakasljala, zdrava ko dren...nemres vjerovat...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni su se kile samo slagale dok sam dojila, pogotovo iza 6 mjeseci, kad je počela dohrana (a i zima, kad više papam).
    Inače, transfuziolozi ne uzimaju krv (dobrovoljnim davateljicama) 6 mjeseci nakon prestanka dojenja. Ja sam prvi put došla dok sam još dojila (dijete od 14 mjeseci), nikad se u životu nisam bolje osjećala, 13 mjeseci nakon poroda nisam imala mengu, krvna slika turbo plus, a oni meni ne može...eee kako su mi oči ispale od čuda. Pa su mi rekli nešto u stilu pa žene obično doje samo par mjeseci nakon poroda pa to zbog toga, zapravo da se oporavi od poroda, bla, bla, bla...
    I kad sam prestala dojiti, tj. par mjeseci poslije, odjednom kako da mi je pao imunitet i postala sam puno sklonija prehladama. Vjerojatno zato što sam prestala piti Prenatale, menge su se vratile u punoj snazi, a ostala sam i bez tih nekoliko polusatnih razdoblja blaženog mira s Lukom na cici.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja isto mislim da sam zdravija od kad sam rodila, čak su mi kosa i nokti fantastični i ja sam to povezala s Prenatalom.
    Kad smo počeli uspješno dojiti (kad je Niki imao 3 mjeseca) dobila sam 3 kg, a od tada sam izgubila 10 (znači u zadnjih 6 mjeseci).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam takodjer izgubila dosta kila, i pao mi je imunitet zadnje vrijeme (mali ima 14 mj), ali pocela sam se napucavati vitaminima i jesti malo vise, pa mi se cini da ide na bolje. Kupila sam i neki l-lysine u apoteci za jacanje imuniteta.I pijem prenatal, naravno.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz rodinog letka Mitovi i istine o dojenju
    http://www.roda.hr/_upload/dokumenti...i_i_istine.pdf

Mit 17: Dojenje je krivo za sve

ISTINA! Obitelj,, liječnici, prijatelji i bakice s placa krivit će dojenje za: Vaš umor, nervozu, mršavost, debljinu, anemiju, probleme u braku jer očito zbog dojenja zapostavljate muža. Dojenje je naravno krivo i za negativan trend na svjetskim burzama i građevinske radove u jeku turističke sezone. Što se prije naučite ne čuti ovakve komentare, život će Vam biti lakši. Budite ponosni što dojite svoje dijete!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja u dojenju uzivam i nema sanse da me to fizicki ili psihicki iscrpljuje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Zar samo ja dojenjem nisam izgubila kile
    Nisi jedina, ja sam čak i dobila 3kg koja ni dandanas nakon šest mjeseci isključivog dojenja nisam uspjela skinuti

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam dobila 3kg otkad sam se vratila na posao (u 1.5mj) a dojim i dojim po noći (filip je shavtio da me po danu nema), popodne i vikendom non-stop-
    ne vidim baš vezu debljanja i dojenja-mislim da su meni ove kile od sjedenja i nenošenja filipa po cijeli dan (sad i kad jesam s njim on hoće hodati a prije mi je bio cijelo vrijeme na rukama ili sam gurala kolica9.

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja imam sineka od 3 i pol mjeseca i užasno sam iscrpljena, umorna, bole me kosti, mišići, stalno sam bolesna, imam često temperaturu...sve me boli što može boliti... i pritom još ne mogu zaspati pa spavam malo i isprekidano..i ne mislim kda je to od dojenja, ali bih voljela dobiti energiju i ozdraviti da se mogu više posvetiti sinu, a ne svakih pola sata odmarati...što da radim? u ponedjeljak idem izvaditi krv, već postajem hipohondar...postat ću još veći ako nije željezo...

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene je period produženog dojenja (trajalo je do 18 mjeseci) stvarno iscrpio. Nije to naravno zbog dojenja, bar ne samo zbog toga. Mene je dotukla kombinacija povratka na posao (dakle ranog buđenja), još uvijek čestih podoja, posebno po noći (dakle faktor nespavanja), koliko sam jela i kako kvalitetno to se sad zbilja ne sjećam ali izgladnjivala se sigurno nisam.
    Došla sam na rub anoreksije (dobro, pretjerujem, ali bila sam baš jako mršava) i imunitet mi je strahotno oslabio, prije toga nisam bila bolesna godinama a u to vrijeme nekoliko viroza s povraćanjem zaredom i gadna gnojna upala grla. :/

Nakon prestanka dojenja polako se popravio imunitet, a i kile.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kod mene je imunitet ok, a i osjećam se dobro, ali kile su se previše otopile! Uvjerena sam da je to od dojenja, jer i na moru kad nisam radila niti bila pod ikakvim stresom, enormno sam jela, a bila mršava. Ima li kakav savjet, dijeta kod produženog dojenja, a za povratak kila?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •