Drage cure, mogla bih napisati čitav esej o svom lošem iskustvu s jednom privatnom školom. Odmah se ograđujem od generalne osude svih privatnih škola, jer sigurno ima i pozitivnih iskustava, ali ono što sam ja proživjela zaista teško itko može povjerovati.
Radila sam kao profesor u toj školi (u njoj je oš, gimnzija i vrtić- 3 U 1)- nema nikakvih priručnih sredstava osim ploče- sve sam sama nosila od doma, čak ni fotokopirke, o računalu da ne govorim, bez TV-a, bez kazića (a zaista mi je trebao kao prof. jezika), usred zime radijatori gotovo hladni, tako da smo pod odmorom navlačili rukavice, djeca su znala za užinu dobiti pola banane ili četvrtinu jabuke. :shock:
Ne dao ti Bog proturiječiti ravnatelju ili kojem roditelju- ocjene se zaključuju olovkom, pa poslije korigira tko kako želi (roditelji u suradnji s ravnateljem bez znanja profesora).
Ravnatelj je strah i trepet, uveo kamere u učionice da malo nadgleda situaciju, upada na sat kad želi i poziva profesore na red (pred djecom), djeca ne poštuju profesore nimalo, opći kaos jednom riječju.
Profesori su prijavljeni na minimalac- zapravo svega ih je par prijavljeno, ostali su honorarci. Mijenjaju se svakih par tjedana, otkazi pršte sve u šesnaest...
Najsretnija sam bila kad sam sama dala otkaz i zadnji put prošla kroz ta vrata. To mi je definitivno jedno od najtraumatičnijih iskustava u životu i žalim sve roditelje koji misle da će plaćanjem priuštiti djetetu bolje školovanje. To u našem sistemu teško može biti sretno rješenje, jer većina tih ravnatelja vidi u tome samo biznis i zaradu, a o kvaliteti rada s djecom nitko uopće ne brine. Kaj da vam velim, nitko me nije niti pitao, niti vidio moju diplomu, mogao mu je doći bilo tko s ceste i uzeli bi ga jer u tom trenu nisu imali izbora. Ma, strašno i prestrašno.
Ne moram vam ni napominjati da su đaci sve od reda djeca političara, pjevača, veleposlanika, odvjetnika... a u školi jad i bijeda. Izvana huj- iznutra fuj!
Molim vas da, ako se odlučite bilo na privatnu školu, bilo na vrtić, dobro provjerite iskustva drugih roditelja ili profesora, da dobro odvažete situaciju, jer je sve puno pohlepnih i beskrupuloznih ljudi koji gomilaju bogatstvo na štetu naivnih roditelja i, nažalost, njihovih najmanjih i najmilijih.