Nisam prije cula za ovaj ritual, a otkako sam prije par dana procitala ovu temu prvi put moje iscudjavanje nije se smanjilo. Placati sestri koja "oblaci bebu"? Zanemaricu sto joj je to posao, sta se zapravo tu placa? Dijeli se radost jer je beba zdrava? Zahvalni roditelji iskazuju radost sto se netko smilovao pa im napokon dao njihovu bebu, ili...? Prestrasno.

Off-topic, ali s malim dodirnim tockama - moja mama se godinama lijecila na Rebru i znam da je pred svaki odlazak na kontrole poseban dio pakiranja bio "a sto cemo pripremiti sestrama i doktorima". Pa onda one polu-traume jer se neka sestra uvrijedi jer ju se zeli podmititi, ili zabezeknutost jer se druga ponasa kao da je to najnormalnija stvar na svijetu i nju to najnormalnije sljeduje. Razmisljati i onda, neiskvarenom i naivnom djecijom logikom, a i sada kad znam malo bolje kako stvari stimaju nije fundamentalno razlicito. Razumijem zasto ljudi to cine, ali pobogu - dokle? Kad ce i tko prvi reci "dosta"? Znam da je najgore da se to lomi na bebama, ali sto se mene tice ovo je jos jedan od primitvnih obicaja koji nase zdravstvo (a i drustvo koje ovo tolerira jer se "to tako radi") samo drze u mulju i blatu. Mislim da ga treba bojkotirati s jednakom starscu i svijescu s kojim se bojkotira paket "Sretna beba".