Danas kuhani ričet a za sutra ću napraviti vinski gulaš.
Danas kuhani ričet a za sutra ću napraviti vinski gulaš.
Ja sam juce napravila za danas pilece filee punjene sa trapistom i suhim mesom
Filei se rezu pa sirini,tako da se dobiju dva tanja,izlupaju se cekicem za meso i pune sirom i mesom na rezance sjecenim.Zatim se rolaju i spajaju cackalicama.Prze se na puteru ,dok malo porumene,dodaju se gljive,so ,biber,vegeta,cili papar ,na kraju se doda kajmak i vrhnje za kuhanje.Super je sa svjezim reznacima ili pire krompirom+salata. :shock:
Za Ms. Ivy: Crveno zelje na NL
Crveno zelje se nareze kao za salatu (jako fino)
Zakuha se 2 dl. vode s jednom zlicom obicnim octom (kako bi zelje zadrzalo svoju ljubicastu boju) i malo soli.
Dodati crveno zelje i 20 min lagano kuhati uz povremeno mjesanje.
Nakon 20 min dodati jednu sitno narezanu (ili naribanu) jabuku, klincica i veliku zlicu secera.
Ostaviti da prokuha jos 20 min i gotovo.
Zelje serviram uz divljac, pecenu perad, i gulase ...
Good luck!
kelj.
inače, već nekoliko dana radimo Jannockine kroasane iz pekača za kruh - varijante sa šunkom, sirom, orasima, pekmezom... ubijamo se u njima.![]()
evo i mog recepta:
Jabuku i zelje sitno isjeckati.
U šerpu stvait da prokuha:2 kašike šećera,nešto octa(bijeli balsamico) i klinčića i 3 kašike vode, pa dodati jabuku i zelje i dinstat nekih 40 minut dok ne dobije lijepu,ljubičastu boju.
ja kasnije dodam po potrebi javorov sirup i sok od limuna.
Je li to ustvari pa nasem crveni kupus?white_musk prvotno napisa
Mogu li da dobijem recept za te kroasane,nemam vremena da ih trazim,a probala bi ih.aleta prvotno napisa
![]()
može, evo:
Jannockini kroasani
1 jaje
225 ml mlijeka
60 gr maslaca
1 žličica soli
1 žlica šećera
400 gr brašna
3/4 vrećice suhog kvasca
Uključiti program miješanje i dizanje.
Kada je tijesto gotovo, izvaditi, razvaljati, napravite trokute, puniti po želji, smotati, premazati jajetom, posuti sezamom, lanom, kimom ili što već voliš i peći dok ne porumeni na 190 stupnjeva.
Ako radim slatku varijantu dodam još žlicu šećera, vanilij-šećer i limunovu koricu.
Hvala ALETA.
Pipi ima rodjendan kad i ja.Je li mirno dijete?
je, ovako: :D
dabritta1 prvotno napisa
kod nas danas pileća supica, pileće šnicle i pire krompir
(samo da spomenem,domaće pile![]()
a mi čušpajz od poriluka sa pahuljicama, mljevenim đumbirom...
Riblju juhu, lešo ribu, kuhani krompir (sve zaliveno maslinovim uljem), a popodne ću kolač od višanja.. :D
Kako pravis kolac od visanja?MM je lud za vocnim kolacima,a ja za cokoladnim,mada i on pici po njima.Ja bi voljela nesto s lisntim i vocem,ima li ko kakav lagani receptic.Mada imam jos malo baklave u zamrzivacu,a ispala jefritulica1 prvotno napisa
.
A da ,a ti zganjci ,njoke ,kroketi,zivo me zanimaju ti recepti,pa bi rado iz prve ruke da ih dobijem.
Brita1, evo recept za kolač od višanja, u mojoj knjizi pod imenom "crvenkapica". Ja ga danas 1. put pravim, javim kako je ispao..
biskvit:
4 jaja, 15 dag šećera, 1 vanil. šećer, 1 dl ulja, 1,5 dl mlijeka, 20 dkg brašna, 1/2 praška za pecivo
nadjev: 1 kompot od višanja (ili 35 dkg svježih višanja), 50 dkg svježeg sira, 5 dl slatkog vrhnja, 3-4 žl šećera, 1 vanilin šećer
2 preljeva za torte
Jaja pjenasto istucite sa šećerom, dodajte ulje, mlijeko, vanilin šećer i na kraju lagano umiješajte brašno s praškom za pecivo. Izlijte na kalup i na vrh posložite višnje. Ispecite.
Nadjev istucite slatko vrhnje, pomiješajte sa sirom i svim ostalim sastojcima, premažite po hladnom kolaču, ohladite.
Skuhajte preljev za torte na soku od kompota. Prelijte kolač.
evo ti recept još i za njoke, to je recept moje bake i vjeruj mi - najbolji na svijetu!
1 kg krompira, 1/4 maslaca, 1 žumanjce, 1 cijelo jaje, brašna koliko upije.
Skuhaš krompir "u koži", dok je vruć oguliš 'kožu', odmah ga propasiraš, dodaš maslac, sol i jaja. To izmiješaš dok je vruće- toplo. Dodaješ brašna koliko je potrebno da zamijesiš fino tijesto. (Ne previše da njoki ne budu tvrdi, ali ni premalo da se tijesto ne lijepi)..ostatak znaš..
ovo je fenomenalno sa goveđim, telećim ili kokošjim šugom ili sa pašticadom..U Istri se jede i sa šugom od srnetine..A jesam se raspisala..idem radit kolač!![]()
ja ću sutra varivo od povrća i crvene leće, a za desert pečenu bundevu :D
Samo da javim da je moj kolač odozgo ostao bijel jer preljev za torte nisam imala doma, a želatina mi nije uspjela. Malo sam po toj bjelini posula višanja i super izgleda. A i super je ukusan!![]()
FRITULICE sta mislis da se za njoke upotrijebi pire iz kesice,u prahu?![]()
NEEE!! Imas i gotove,smrznute njoke za kupit , ali bezukusni su!![]()
ima li neko ideju kako da nabrzaka napravim pilece filete. ne prze mi se, jer planiram ici u vecu kupovinu, pa bih nesto na brzaka.
Imate li kakvu ideju sa saftom?
Piletina sa vrhnjem
Vrijeme pripreme: 20 min.
Sastojci:
30 dkg pilećeg filea
2 dcl vrhnja za kuhanje
ulje
sol
Priprema:
Pileći file narezati na tanke kockice (ili ostaviti u šniclama) i lagano peći dok piletina ne dobije žučkastu boju.
Kad je pečeno, zaliti sa vrhnjem i posoliti. Ostaviti još 5 minuta da prokuha (da vrhnje postane gusto).
Poslužiti odmah nakon pripreme uz njoke, pire krumpir ili samostalno.
Ja danas planiram pileci paj ili pitu i mijesanu salatu sa basilikom,vrhnjem i vrhnjem za kuhanje i zacinskim biljem,to je MM narucio,a on dolazi 2 sata nakon mene s posla,tako da imam vremena i napretek.
Grrrrrr, sva sam se naježila, NI GOVORAbritta1 prvotno napisa
. Vidit ćeš kad probaš ovaj moj recept, više ti neće past na pamet kupit gotove, smrznute njoke, a da ne govorim o ovima s pireom u prahu..
A uupće ih nije teško napravit, dok se kuha šug, zabavljaš se s njokima..
btw, ja danas kuham juhu od povrća, pohane šnicle i blitvu (pravu pravcatu svježu, koju sam već sinoć očistila.) :D
Sorry,ok necu praviti sa pireom u prahu,uh isprepadaste me.Ja to mogu praviti samo vikendom ili kad budem na bolovanju
,MM radi prvu i drugu ,sedmicno,tako da kad je prva dodje odmah iza mene s posla,sem petkom,a kad je druga i ne vidimo se,pa mora biti varivo ili przi sam sebi nesto :/
fritulice, koliko ti staviš brašna otprilike?fritulica1 prvotno napisa
![]()
moja mama pravi ovaj kolač, samo se kod nje zove"Snježana"fritulica1 prvotno napisa
![]()
Meni na 1 kg krompira ide otprilike pola vrećice (od 1 kg) brašna. E sad, nekad više, nekad manje, to ti isto ovisi i o krompiru..neki upija više brašna, neki manje..Bitno je da se tijesto (kad je izrađeno) baš ne lijepi za prste ali da je lijepo, mekano..white_musk prvotno napisa
![]()
white_musk, tvoja mama i ja prekrstile Crvenkapicu u Snjeguljicu.white_musk prvotno napisa
Ja silom prilika..
![]()
Mi danas kuhali..juha od teletine, pečena teletina+krompir, prilog salsa, zelena salata. Desert ćemo pravit popodne; jabuke u kremi. :D
Mi juhu od graha i nabujak od špinata. Za desert browniese iz kutije - bolji su od mojih :/
gavelino picek i brokulu&tikvice u besamel umaku!!!![]()
WHITE_MUSK kiseli ili slatki kupus.Ja obozavam slatki,ali kiseli nikad nisam jela,ali sad mi se jede,pa cu morati da probam.
Ja sam spremila juce cileansku jelo sa mesom i kukuruzom,a MM ce peci,uh jedva cekam da dodjem kuci i jedem.
slatki kupus, a kad pravim sa kiselium onda stavljam goveži pršut i pureće meso![]()
nemam pojma sta da kuhama rucak mora biti gotov do 12 h
![]()
ja da sam u austriji, sad bi napravilasnorki prvotno napisa
crveni kupus iz konzerve,semmel/kartoffel knedle iz kese,ispekla pileće batake/krila(one već začinjene) i sve prelila sa Rahmsosse
mislim da bi sve bilo gotovo za nekih pola sata do 45 min.![]()
znas da vise u trgovinama nema onih zacinjenih batakawhite_musk prvotno napisa
ne znam sto?
Čao cure.
Evo vam se i mi gurmani pridružujemo, ako nas primate naravno.
Mi danas pravimo: pržene svinjske kotlete sa pomfritom jer sada idemo u šetnju pa ću to nabrzinu ispržiti malo prije nego MM dođe s posla.
Ima li neka savjet kako da mi kotleti ne budu suhi već onako fino sočni a pećeni.
SLONIC TONIC
ja kad pecem meso,kotlete ili snicle radim na vrelom ulju i kad fino prumeni dodam malo vode ili temeljca i smanjim vatru,koji put okreni meso u tavici i sacekaj da skoro ispari sva vodica(moze ostati malo da prelijes po mesu(naravno sve se radi poklopljeno)
![]()
Danas sam pravila jelo sa mango chutney i curry-em.
Dinstaju se filei sjeceni na kockice,kad su gotovi prebace se u vatrostalnu posudu ,onda se prze paprike isto tako sjeckane na kockice i ponavlja se isti postupak sa gljivama.Kad je sve izdinstano i poslagano u posudi,napravi se preljev od 3 dl vrhnja za kuhanje u koji se doda so,mango,curry,sitno sjeckani bijeli luk(moze se dodati i sambal oelek,ako se ima za nabaviti dolje) i to sipamo preko vec pripremljenog i zapecemo malo u rerni.Jako dobro ide sa tjesteninom.Stvarno je![]()
ja ću sutra minestrone i zapečene njoke sa ricottom i brokulom.
Varivo od bundeve i pureći file u vrhnju zapečen sa sirom.
moram u narednih , nekoliko mkjeseci zaboravit ovaj topic,moram, moram, moram...
zaštoo?white_musk prvotno napisa
minestrone juha:
lagano popržiš na maslinovom sjeckani češnjak i malo ružmarina,
pa onda dodaješ celer, mrkvu, mahune, grašak /tj. svo povrće koje imaš/, i na kraju neku tjesteninu obavezno. sve skupa zalijevaš sa sokom od rajčice. sol, papar, može i malo bosiljka, i to je to.
a zapačeni njoki s ricottom i brokulom idu ovako:
skuhane, ocijeđene njoke pomiješati sa 1 pakiranjem ricotta sira, 1 kiselim vrhnjem, soli, paprom. dodati i prethodno na pola skuhane cvjetove brokule, pa sve zajedno posložiti u vatrostalnu zdjelu.
preliti s još malo kiselog vrhnja pomiješanog s jednim jajetom, posuti s dosta naribanog sira /ja uvijek naribam parmezan/ i zapeći na 200 dok ne porumeni..mljac.
Britta može nešto drugo umjesto cilija jer ga nemam sada kod sebe, i nisam skužila ovo....ti ih pećeš u pećnici ili....ANA file mozes uvaljati u mjesavinu parmezana i cilija,so ,biiber i onda ih peces u tepsiji na foliji,okreces svakih 10 minuta,fantaticno je.![]()
Jučer mama skuhala odlično prisiljeno zelje, ja danas spremam popečke od kelja i rolice od piletine sa topljenim sirom i pancetom![]()