-
Rolade od kelja sa prosom
100 g zobenih pahuljica(meni je bolji proso)
400 ml vode
15 g gljiva
1 paprika(crvena ili zuta)
1 jaje
200 g dukatele
1 kasika senfa(najbolje onog sa grubim zrncima)
Sol, biber
1 kg kelja
250 ml bistre supe od povrca
250 ml vode
1 casa pavlake(punomasne)
Sol, biber
zobene pahuljice ili proso(ili sta vec hocete) preliti vrelom vodom i ostaviti poklopljeno 15-20 minuta da nabubri.
Izrezati gljive.
Odvojiti 8 velikih listova kelja i kratko ih blansirati(3 min)pa ih ocjediti.
Ostatak kelja izrezati na tanke rezance.
Papriku isjeci na kockice,dodati proso,gljive,jaja ,dukatelu,senf,sol i biber pa sve dobro izmjesati.
Uvijek staviti 2 lista kelja jedan na drugi i onda napuniti filom(kao sarmu), a po potrebi se moze i koncem malo fiksirati.
Kratko preprziti na nekom neutralnom ulju(najbolje je sezamovo),zaliti supom i 15 minuta kuhati na laganoj vatri.
U medjuvremenu,rezance kelja kratko preprziti,zaliti vodom i dinstati dok tecnost ne ispari.Dodati pavlaku(ja filadelfiju),sol i biber.
Dodati rolade.
Odlican prilog su kuhani krompiri.
Ovo je obrok za 4 osobe.
-
ovo je recept MM-a i on kaze da je odlicno i sa jecmenom kasom :/
on nekad doda i sjemenke lana u filu
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma