Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Izracun carine i posebnog poreza kod uvoza automobila?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Izracun carine i posebnog poreza kod uvoza automobila?

Ima li medju forumasima/forumasicama carinika ili nekoga tko bi mi znao izracunati koliko bi me dosla carina i posebni porez na uvoz osobnog automobila? :klanj:

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

selim na pravna pitanja, tamo će se prije naći netko tko zna odgovor.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    selim na pravna pitanja, tamo će se prije naći netko tko zna odgovor.
    Hvala ti!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Elly, oni ti uvijek mogu odokativno odrediti cifru. Mom prijatelju su doslovno rekli da ih nije briga sta on ima racun, jer oni ne vjeruju da je auto platio toliko, nego sigurno vise i dernili su mu vecu carinu nego sto pise u propisu/zakonu/stolijevec.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Elly, oni ti uvijek mogu odokativno odrediti cifru. Mom prijatelju su doslovno rekli da ih nije briga sta on ima racun, jer oni ne vjeruju da je auto platio toliko, nego sigurno vise i dernili su mu vecu carinu nego sto pise u propisu/zakonu/stolijevec.
    Točno tako. Ako oni smatraju da nešto vrijedi više nego što piše na računu, onda mogu sami odrediti koliko će te opaliti. I ne možeš im ništa, imaju propis koji im to omogućava.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, ne mogu niti otprilike znati koliko bi mi iznosila carina + taj posebni porez?

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:/ Ja bih rekla ne, jer ja to ne znam ni za puno manje iznose (pitam se znaju li i oni), ali možda se netko više kuži u to... :/

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mi smo uvozili auto prije tri godine iz Njemačke, ali ne vjerujem da se što mijenjalo.
    Ako već znaš koji ćeš auto uzeti, traži od prodavatelja broj šasije. S tim brojem nazovi ovlaštenog zatupnika te marke kod nas da ti izračuna trošarinu.
    Onda nazoveš carinarnice i kažeš da ćeš imati račun na tu i tu vrijednost i da ti izračunaju po njihovim tablicama za taj auto, godište, snaga i ostali podaci ti trebaju, kolika je procijenjena vrijednost kod nas. Tu procijenjenu vrijednost uzmi za okvirnu, jer se na nju plaća carina. (bilo bi dobro da se procjenjena vrijednost iz tablica carine podudara s vašim računom iz inozemstva). Imaj na umu da se računa: vrijednost iz tablice (kao cijena auta, bez obzira koliko vi doista platili) + carina i onda na taj zbrojeni iznos, (cijena + carina) ide PDV 22%.
    I još nešto, kod kupnje auta, ako je europskog podrijetla (iz EU) OBAVEZNO traži EUR 1 obrazac (od ovlaštenog prodavatelja, ili proizvođača, mi smo dobili od proizvođača-iz tvornice u inozemstvu). Time smo mi smanjili carinu (prije tri godine!!!) s 14 na 3 % što na veliku svotu doista nije zanemarivo, a ujedno ti smanjuje iznos na koji se obračunava PDV.
    Prije nego idete po auto trebali biste imati špeditera koji će na granici jamčiti (nekakvim financijskim pologom) da ćete u zakonskom roku obaviti uvoz auta. To trebaš ranije dogovoriti sa svojim špediterom.

Možda izgleda komplicirano, ali sam ja sama sve obavila i sve u tri dana (nakon što smo s autom došli u HR). Radili su telefoni na relaciji: carinarnica (u Zg, na Velesajmu) -špediter-ja.
    E da, pošto auto po ulasku u HR nije registiran (privremene reg. pločice), niti je plaćeno osiguranje Ne pristajte da vam prenoći u krugu carinarnice. Ja nisam to htjela, digla sam frku, jer ako nestane, nikom ništa.
    Za tih dan-dva prije nego je uvoz obavljen bilo bi dobro posuditi garažu, ako je nemate.

Ako treba (imam cijeli fascikl doma) javi se na pp, za dodatne informacije, ali mislim da nisam ništa zaboravila.
    MM i meni je u jako lijepom sjećanju ostao uvoz auta, bili smo tako happy što smo sve obavili sami, bez ičije pomoći i kako smo samo bili ponosni na svoju sposobnost. MM stalno govori da idemo opet (s bebicom) po auto. Samo da kažem da smo svoj autić našli u Achenu, cca. 1800 km od Zagreba I to nas nije spriječilo da odemo po njega :D Isplatilo se i vrijedi svakog centa.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam špediter.
    Otprilike je kako ti je mama još malo rekla, s tim da je ona izostavila spomenuti trošarine, a koje vjeruj mi nisu nimalo za zanemariti i carina ako je evropsko porijeklo nije više 3% nego 0.

Javi mi podatke na pp: marka, tip, model, snaga, godište, pa ti javim cijenu iz kataloga i koliko bi te došlo.

Vrlo je bitno ako se ne radi o novom autu, da provjeriš ako će ti proči homologaciju.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa
    Ja sam špediter.
    Otprilike je kako ti je mama još malo rekla, s tim da je ona izostavila spomenuti trošarine, a koje vjeruj mi nisu nimalo za zanemariti i carina ako je evropsko porijeklo nije više 3% nego 0.

Javi mi podatke na pp: marka, tip, model, snaga, godište, pa ti javim cijenu iz kataloga i koliko bi te došlo.

Vrlo je bitno ako se ne radi o novom autu, da provjeriš ako će ti proči homologaciju.
    Pliska, thnx! Pogledat cu sve te informacije, pa ti ih posaljem na PP.
    S time da sam kao resident EU (Italija oslobodjena PDV-a) i auto ne ide na homologaciju (to kao "povratnik" iz EU).

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E za povratnike je potpuno druga stvar!

Ako si izvadila sva riješenja o oslobađanju plaćanja PDV-a kao povratnik, onda te dože znatno manje :D

Ako imaš valjan dokaz da je auto europsko porijeklo (EUR1 ili posebna izjava) onda plačaš samo trošarine!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •