Citiraj renata prvotno napisa
stray, kakvi su to biroi za konzultacije, tko radi u njima? pedijatri?
ima i normalnih pedijatrijskih ambulanti? kamo pretezno ljudi idu s bolesnom bebom i sa zdravom nakontrolne preglede i cijepljenje?
pa ima normalno pedijatrija pri bolnici, di ides ako je nesto za ozbac

biro za konzultacije je mjesto di ides po savijet tipa "da li da bebi dam kasicu skuhanu ovak" ili "kako da bebi odrezem nokte". tamo su pedijatri i sestre koje su bas prosle trening za bebe i klince kao i ekstra trening za podrsku ako recimo imas problema sa disciplinom, ili klinac nece jesti

biro za konzultacije obavlja one periodicke preglede, mjeri i vaga i pregledava da li beba dobro napreduje, oni cjepe bebe.

iz biroa za konzultacije ti dodju doma nakon sto stignete doma sa bebom da vide kako ste se snasli, da li trebate pomoc (ja sam trebala oko dojenja) i zapravo ako recimo obitelj zlostavlja djecu oni su prvi koji to primjete pa reagiraju ako djeca zive u neodgovarajucim uvijetima

meni su takodjer pomogli kako da nadjem nutricionistu jer zelim sebastiana odgajati kao vegeterijanca

i da, tamo mozes ici jednom tjedno, imaju nesto kao otvoreni sat i tad mozes recimo vagati bebu, popricati ako te nesto zanima oko bebe. takodjer imaju i non stop telefon za savijete oko bolesti, razvoja, prehrane, sve sto ide uz djecu

odvojeno od ovog je moja doktor opce prakse (hiusarts), to je recimo prvi korak di sebastian ide ako je bolestan

i jos da objasnim, nakon poroda mozes (nije obavezno) imati doma sestru koja je posebno skolovana za porodilje sa bebama (kraamverzorging). nju mozes imati maksimalno 80 sati u 10 dana (znaci najvise 8 sati dnevno). to vecinu pokriva socijalno a ti platis nesto simbolicno. naravno, ako nesto nije ok i potrebno je imati takvu pomoc na duze placa ti socijalno i duze

da ne zaboravim, ovdje je standard roditi doma i za to postoje posebno obucene primalje, ali kako sam ja radjala u bolnici ne znam bas kak to izgleda. znam samo da one ne mogu davati epiduralnu, ne mogu raditi carski i ako se recimo porod oduzi ili zakomplicira ides u bolnicu. postoji jos opcija za porod ako hoces roditi u bolnici sa svojom babicom onda ona ide sa vama u bolnicu i poradja te ona a ne bolnicka ekipa

nakon poroda uz kraamverzorging doma ce ti dolaziti i verloskundige, nesto ko patronazna koja kontrolira kak napreduje beba i kak je porodilja. ona ce i kontrolirati kako kraamverzorging radi.

kraamverzorging ti jos pomaze doma, ono mislim, sprema ti po doma, cisti, pere ces, pegla, slaze krevet i eventualno ako imas starije klince brinu i o njima.

sluzba za laktaciju kod nas je u bolnici pri odjelu za porode

i jos postoji thuisverzoging, ugrubo bi to mogi prevesti kao dopunsko osiguranje ali sistem je poseban, kao mozes placati nesto kao godisnju pretplatu pa onda u njihovim ducanima jeftinije kupujes i jeftinije iznajmljujes ako recimo trebas poseban krevet zbog bolesti, ili recimo izdajalicu ko ja. nisam sigurna ali mislim da oni u slucaju duze bolesti i ako trebas doma posebnu njegu osiguravaju ljude za to

izdajalicu takodjer mozes iznajmiti ili kupiti i od sluzbe za laktaciju