Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 134 od 134

Tema: Da li djecu nagradjujete/kaznjavate slatkisima?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Eh, treba razdojiti "podmićivanje" od "podmićivanja".

Nije isto radimo li to zato što smo mi nervozni, ili nam se ne da, ili smo stvarno u situaciji...

Npr, Orka i ja na aerodromu.
    Zadnji poziv na avion, a ona skakuće po dutyfreeju i to je baš jedan od jaaaako rijetkih slučajeva kad joj se ne da slušati objašnjenje da MORAMO krenuti. Ja je ne smijem niti mogu dići.

Oooo, itekako mi nije krivo što sam joj rekla da će u avionu dobiti čokoladice koje su joj ostale od Halloweena: potrčala je što je noge nose.
    Da nisam... ili propustiti avion ili?

Ali bi mi bilo krivo da joj kažem: obuj cipele, dobit ćeš žvaku...

E, sad... je li to situacija u kojoj ja potrebom opravdavam svoje nedjelo... Vjerojatno je. Ali tada mi nije bilo druge!
    Ma, ne. Ovo je lako shvatljivo i uopće nije problematično. Dala bi i ja čokoladicu kad bi mi recimo dopustila da joj stavim kapi od sljeza u nos.
    Ali eto, to mi čak nije ni palo na pamet. Pa kad bolje razmislim, ne mogu ni tada. Ja ne znam šta bi tada napravila s Orkom. Ovo tvoje je funkcioniralo i ok. Ma, to je izolirani incident , a ja mislim da se ovdje priča o redovnom nagrađivanju, ja ću reći "potkupljivanju" da bi dijete učinilo ono što se od njega traži (odnosno što mi mislimo da je za njega poželjno), gledano u totalnu krajnost, čak i neka vrst dresure...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja recimo u autu uvijek imam nekakve stapice ili slicno...
    Posto cesto i dugo putujemo (po deset sati), zna mi se desit da "podmitim "djecu....

Bas zadnji put kada smo se vracali u Austriju, upali smo u veliku guzvu na autoputu... MM umoran, vidno iznerviran, a Sami se raskmecioooo Boze sacuvaj.
    U takvim situacijama podmicujem bez razmisljanja. Vidim da mm nema gdje stati, da gubi koncentraciju... pa draze mi je djetetu dati 2-3 stapica, nego... :/

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

to nije podmićivanje, to je zabavljanje.

kad iscrpiš sve vidove zabave dostupne u autu... ostaje ti hrana.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nesto takooo...
    pocinje sa igrackama, a kada se one podju bacat po autu, nastavim sa brisanjem sjedista lotos maramicom (nesto to vole radit), a na kraju dodje hrana... a sta da se radi??? :/

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    a ja mislim da se ovdje priča o redovnom nagrađivanju, ja ću reći "potkupljivanju" da bi dijete učinilo ono što se od njega traži (odnosno što mi mislimo da je za njega poželjno), gledano u totalnu krajnost, čak i neka vrst dresure...
    Nagraditi djete za dobro djelo nije isto što i "podmititi" djete da će ako nešto napravi dobiti slatkiše. To su dva različita pojma i nipošto nagrađivanje ne smatram dresurom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    a ja mislim da se ovdje priča o redovnom nagrađivanju, ja ću reći "potkupljivanju" da bi dijete učinilo ono što se od njega traži (odnosno što mi mislimo da je za njega poželjno), gledano u totalnu krajnost, čak i neka vrst dresure...
    Nagraditi djete za dobro djelo nije isto što i "podmititi" djete da će ako nešto napravi dobiti slatkiše. To su dva različita pojma i nipošto nagrađivanje ne smatram dresurom.
    yaya, pa nije valjda pojesti ručak "dobro djelo"?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma jok Barem ne za Sonju koja, osim kratke epizode kada je odbijala bilo što staviti u usta i sve pljuvala u tanjur, stvarno jeeedeee.
    Na ljepo ponašanje mislim na ono kada djete zaista zaslužuje pohvalu. Recimo ako nikada nije samo pospremilo sobu bez da ga se 800 puta nije upozorili i zamolilo da to napravi pa te onda jednoga dana iznenadi i pozove u sobu a ona pospremljena iz čista mira. E tada zaslužuje nagradu pa ako najviše od svega voli slatkiše dobiti će ih za nagradu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Ma jok Barem ne za Sonju koja, osim kratke epizode kada je odbijala bilo što staviti u usta i sve pljuvala u tanjur, stvarno jeeedeee.
    Na ljepo ponašanje mislim na ono kada djete zaista zaslužuje pohvalu. Recimo ako nikada nije samo pospremilo sobu bez da ga se 800 puta nije upozorili i zamolilo da to napravi pa te onda jednoga dana iznenadi i pozove u sobu a ona pospremljena iz čista mira. E tada zaslužuje nagradu pa ako najviše od svega voli slatkiše dobiti će ih za nagradu.
    Sjedi, 5!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

E tada zaslužuje nagradu pa ako najviše od svega voli slatkiše dobiti će ih za nagradu.
    Pa nije valjda da postoji djete koje vise od svega voli slatkise? To dijete je onda mali ovisnik! Salu na stranu, ne salim se. :/

A s druge strane, zamisli povezivati nagradu uz slatkise? :/ Obrazac koji ce je pratiti do kraja zivota. To zelimo svojoj djeci?

Nagrada kod nas NIKADA nije hrana. Doduse, nije ona ni taj tip, pa je mozda u tome stvar (ali zar nismo nepce sami navikli na intenzivne/manje intenzivne okuse? pa onda postajemo takvi "tipovi").

Ima mali milijun nacina kako dijete nagraditi, a da pritom ne stvaramo los obrazac za buducnost. Ja nastojim uvijek paziti uz sto vezem njene intenzivne i lijepe emocije jer to je njena emotivna "hrana" koju ce voljeti "papati" i u odrasloj dobi. Da li su to slatkisi ili kvalitetno provedeno vrijeme zajedno ili neki kreativan rad ili neka vrsta posebne igre koju razlikuje od svakodnevne itd... to je ono sto je nas izbor.

Apricot... takve stvari kao ovo na aerodromu, cak i ja radim. I jednom, dvaput mjesecno tako sto napraviti doista ne spada u kategoriju neceg loseg. Ali svaki dan poslije rucka? Losa navika, ako znamo sve moguce posljedice te navike.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    Posto cesto i dugo putujemo (po deset sati), zna mi se desit da "podmitim "djecu....

Bas zadnji put kada smo se vracali u Austriju, upali smo u veliku guzvu na autoputu... MM umoran, vidno iznerviran, a Sami se raskmecioooo Boze sacuvaj.
    U takvim situacijama podmicujem bez razmisljanja. Vidim da mm nema gdje stati, da gubi koncentraciju... pa draze mi je djetetu dati 2-3 stapica, nego... :/
    Stapici uopce ne idu u kategoriju sa slatkisima!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    E tada zaslužuje nagradu pa ako najviše od svega voli slatkiše dobiti će ih za nagradu.
    Pa nije valjda da postoji djete koje vise od svega voli slatkise? To dijete je onda mali ovisnik! Salu na stranu, ne salim se. :/

A s druge strane, zamisli povezivati nagradu uz slatkise? :/ Obrazac koji ce je pratiti do kraja zivota. To zelimo svojoj djeci?

Nagrada kod nas NIKADA nije hrana. Doduse, nije ona ni taj tip, pa je mozda u tome stvar (ali zar nismo nepce sami navikli na intenzivne/manje intenzivne okuse? pa onda postajemo takvi "tipovi").

Ima mali milijun nacina kako dijete nagraditi, a da pritom ne stvaramo los obrazac za buducnost. Ja nastojim uvijek paziti uz sto vezem njene intenzivne i lijepe emocije jer to je njena emotivna "hrana" koju ce voljeti "papati" i u odrasloj dobi. Da li su to slatkisi ili kvalitetno provedeno vrijeme zajedno ili neki kreativan rad ili neka vrsta posebne igre koju razlikuje od svakodnevne itd... to je ono sto je nas izbor.

Apricot... takve stvari kao ovo na aerodromu, cak i ja radim. I jednom, dvaput mjesecno tako sto napraviti doista ne spada u kategoriju neceg loseg. Ali svaki dan poslije rucka? Losa navika, ako znamo sve moguce posljedice te navike.
    Bez uvrede, Anita, ali cini mi se da malo preozbiljno shvacas opasnosti od slatkisa. "Ovisnik", "Navika do kraja zivota", to su mi prevelike rijeci za obicaj da roditelj da slatkis djetetu 1-2 ili 3 puta tjedno nakon rucka.
    Mislim da nitko od nas ne nudi djeci SVAKI DAN poslije rucka neki slatkis. A ako pojedu slatkis recimo 1-3 puta tjedno mislim da im zaista nece biti nista ...

Mislim da vec svaki od nas roditelja dobro vidi prelazi li nesto nasem djetetu u naviku (ili "ovisnost") pa ce onda intervenirati ako zaista treba ... no iskustva nasa i dosta drugih roditelja je da je najbolje kad se neke stvari ne tabuiziraju niti stvara oko njih fama, pozitivna ili negativna, vec ih se smatra prirodnima i tad djeca sama pronadju neku zlatnu sredinu.

Zanimljiv primjer: prije sam Vedranu u dosta navrata odbio kupiti sladoled (iz raznih razloga, od zdravstvenih do financijskih), a sad to vec dugo nisam napravio, dobije ga uvijek kad zatrazi ... i sad ga trazi toliko rijetko da ih sad jede duplo manje nego prije.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Citiraj snorki prvotno napisa

Stapici uopce ne idu u kategoriju sa slatkisima!
    A cips? Smokici? Kokice? Kikiriki?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne razlikujem slatkiše od grickalica, to mi ide u istu kategoriju.

Zapravo, od mene će lakše dobiti čokoladu, nego štapiće ili smoki - to dvoje, recimo, nikad nije probala (jednom je probala jedan jedini smoki kod jedne moje frendice, ali to je bilo davno).

U vožnji ne dajem hranu, jer se panično bojim da se ne zagrcne i da ću biti apsolutno bespomoćna, vozeći se na autoputu, dok gledam hoće li se ugušiti ili ne. To mi je totalna trauma.

Inače, slatkišima ju povremeno nagradim kao i bilo čime drugim. Čokoladu kao nagradu ne koristim češće od jednom-dvaput mjesečno, no ako me nakon dobro pojedenog ručka sama pita može li dobiti malo čokolade, dat ću joj. Također uvijek dobije čokoladicu ili keks koji meni dođu uz kavu.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Meni isto ... mozda cak i kategoriju gore.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne znam koji je meni đavo, uvijek kad čitam neke debate o slatkišima mi se divljački počnu jesti isti...Jučer sam pospremila stan, ima li neka dobra duša koja bi me nagradila Bajaderama ili Lindtom od naranče u listićima (narančasta kutija, 38 kn)?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ja ne znam koji je meni đavo, uvijek kad čitam neke debate o slatkišima mi se divljački počnu jesti isti...Jučer sam pospremila stan, ima li neka dobra duša koja bi me nagradila Bajaderama ili Lindtom od naranče u listićima (narančasta kutija, 38 kn)?
    Ajd da i ja dodam OT: danasnji saldo su mi 2 palacinke s cokoladom i orasima u firmi (to se iznimno dogadja da su na jelovniku) te jedna redovna coko-tortica. Mozda padne jos jedna tortica navecer, ovisi o raspolozenju (ne na Forumu, vec mome )

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

tatek dragi, pa ja toliko ne pojedem za mjesec

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja kao tatek, ne vidim ništa loše u tome da djeca jedu slatko. Isto kao i mi. To mi spada u kulturu prehrane i ne smatram se ovisnikom. Što mi je ručak bolji (kvalitetniji, finiji) to mi traži bolje piće uz njega odnosno desert iza.

A Anchie je postavila pitanje o nagradama i kaznama.

Možda smo mi generacija koja se panično boji debljanja, ovisnosti, celuliti i što ja znam čega, kao što su se naši starci valjda bojali gladi pa su nas šopali i za djecu je bitno bilo da dobro i puno jedu. I meni nekad fali purica, mlinci i što sve ide uz nedjeljni ručak, a onda kada se sjetim maminog/bakinog nakuhavanja, pa ljutnje ak ne dođem na vrijeme na ručak, da ja mirne savjesti cijelo nedjeljno jutro provedem s klincima i onda odemo na pizzu ili nešto slično, a sve na zgražanje moje mame.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re:

H vec zna gdje kod nas doma stoje slatkisi, ugl. cokolada. Ako dodje do kredenca, upre prsticem i kaze coooo! ja joj dam. 2-3 kockice, zasto ne. Pa ne zelim da mi bude zeljna hrane.

I ne podmicujem je slatkisima, to mi se ne svidja. nastojim se odnositi prema njoj kako bi htjela da se odnose prema meni. A ja ne htjela biti zeljna hrane, a da je ne dobijem.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    molim, ne štapiće stavljati u istu kategoriju s čipsom i smokijem.
    Čips obiluje masnoća,a, smoki mononatrijevim glutaminatom...
    a štapići... jadni... ništa, čisti dvopek.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re:

A koliko je stetna sol? H nakon par stapica odmah trazi piti?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali zajedničko im je da kad počneš, ne možeš stati. Barem ja ne mogu.

I Deaedi dobro pita, što je sa solju?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa sol skinem!
    nikad nisam stavljala pred nju cijelu vrećicu: izdvojim 3-4 i "svučem" sol sa njih.
    sad više ni to ne radim jer mi ionako sve jedemo neslano, pa joj malo soli neće škoditi.
    ma, ona ni štapiće ne jede nego na rođendanima.

ali, opet smo krenuli u nutricionizam, a tema je psihološka povezanost hrane i nečega... anchie to zna tako lijepo formulirati (kad je mene oprala za tog zubara i slatkiše)

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, ja u kategoriji grickalica imam bar tri podkategorije. Ali i pod slatkisima.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[quote="tatek"][quote="Anita-AZ"]
    Uf, Anita, ja se ovdje "borim" protiv slatkiša ,a ti mi stavi u usta baš ono što nikako ne prakticiram, jer ni ja ne mogu prihvatiti da moje dijete to najviše voli odnosno da se s tim pomirim. Ali da nečije drugo dijete to najviše voli, to prihvaćam.
    Pisac htjede reći da to nije citat mene.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj "DijanaE tada zaslužuje nagradu pa ako najviše od svega voli slatkiše dobiti će ih za nagradu.[/quote prvotno napisa

Uf, Anita, ja se ovdje "borim" protiv slatkiša ,a ti mi stavi u usta baš ono što nikako ne prakticiram, jer ni ja ne mogu prihvatiti da moje dijete to najviše voli odnosno da se s tim pomirim. Ali da nečije drugo dijete to najviše voli, to prihvaćam.
    Pisac htjede reći da to nije citat mene.
    Citat je od mene a ono što sam time htjela reći je sljedeće: ako želim nagraditi trud svog djeteta učiniti ću to s onim što mu je u tom trenutku najdraže. Ako su to trenutno slatkiši dobiti će slatkiše, ako su knjige dobiti će knjigu, ako je crtić gledati će ga, Što mi vrijedi nagraditi je s nećim što ne voli??? Osim toga moje djete nije ovisnik o slatkišima....niti se bojim da će to postati.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Postoji postoji, upravo je Sonji to najdraža nagrada, ali nije ovisnik jer neprestano mijenja "trendove".

Zašto ne, ako joj je to nešto što je trenutno veseli??? Zar ću joj za nagradu dati igračku ako ju ne zanimaju??? I ne bojim se da će je taj obrazac pratiti do kraja života jer kao što rekoh njezine želje i trendovi su vrlo promjenjivi.

Nagrada kod nas NIKADA nije hrana. Doduse, nije ona ni taj tip, pa je mozda u tome stvar
    Je upravo je u tome kvaka.

To stoji ima mali milion nagrada za djete, ali dati djetetu čokoladu za nagradu ne mislim da joj stvaram loš obrazac za budućnost već joj darujem nešto što voli. Uostalom kao što rekoh nama je hrana uvijek bila nešto više od pukog zadovoljavanja gladi. Doista u njoj i uživamo a zamisli nitko od nas nema 100 kg.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo da se i ja konacno oglasim na ovu temu 8)

Meni je totalno neprihvatljivo davati bilo kakvu hranu (pa bio to i slatkis) kao nagradu (ili kaznu). Sigurna sam da bi se lima odusevio idejom da dobije cokoladu ili sta vec u situacijama kad bi "trebao biti nagradjen". Ali on se ne moze oduseviti tom idejom kada NIKAD do sada to nije dozivio. Ali je dozivio da dobije autic ili sta god vec, pa ga to beskrajno veseli. Dakle, on niti ne zna da postoji opcija slatkisa kao nagrade. Cokoladu, slatkise, sokove itd jedemo umjereno, kad nam se jede. Oko toga se ne pravi fama, niti ih se uzdize u nebo, niti se pljuje po njima (jerbo je i "zabranjeno voce" najsladje )

Evo ovaj citat dolje je sazetak onog sto ja mislim, a to je da djeca MORAJU nauciti slusati signale svoga tijela. Sto je tezak posao, s obzirom da im mi i druga okolina cesto govore sto bi u stvari oni trebali osjecati. A potreba za slatkim, je signal tijela. Ja recimo nisam luda za slatkim, ali ima dana kad mi se jede ludjacki. I tada jedem. Isto tako ima dana da mi se jede al ono bas slano. I tada jedem slano.

Bas kao sto kaze citat, nagradjivanjem hranom, hrani se daje uloga koja je sasvim drugacija (predmet obozavanja, predmet manipulacije, itd), i uci ih se da jedu u skladu sa situacijom a ne s njihovom stvarnom potrebom koju im njihovo tijelo odasilje.

In addition to candy being bad for your teeth and not being very nutritious, children and adults should learn to eat all foods ─ including candy in response to being hungry, not in response to food given out as a reward. When parents and educators give food to children as a reward they are teaching them to eat in response to a situation, not in response to being physically hungry, which can lead to overeating, eating when they are not hungry, or eating to reward themselves.
    http://aghall085.canr.msu.edu/bsf/do...etype%3Apdf%22

My two cents

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kada govorimo o stapicima, ja sam nedavno kupila stapice koji skoro i da nisu slani. A isto sam kao i Apricot. Moja hrana je veoma malo slana. Ja i mm uvijek dodajemo kada jedemo. :/

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    In addition to candy being bad for your teeth and not being very nutritious, children and adults should learn to eat all foods ─ including candy in response to being hungry, not in response to food given out as a reward. When parents and educators give food to children as a reward they are teaching them to eat in response to a situation, not in response to being physically hungry, which can lead to overeating, eating when they are not hungry, or eating to reward themselves.

My two cents
    Anchie76, kao nagradu za ovaj tekst dobivas slijedece: http://www.kras.hr/aslike/proizvodi/75.jpg

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dakle, on niti ne zna da postoji opcija slatkisa kao nagrade. Cokoladu, slatkise, sokove itd jedemo umjereno, kad nam se jede. Oko toga se ne pravi fama, niti ih se uzdize u nebo, niti se pljuje po njima (jerbo je i "zabranjeno voce" najsladje )

Evo ovaj citat dolje je sazetak onog sto ja mislim, a to je da djeca MORAJU nauciti slusati signale svoga tijela.
    Bas kao sto kaze citat, nagradjivanjem hranom, hrani se daje uloga koja je sasvim drugacija (predmet obozavanja, predmet manipulacije, itd), i uci ih se da jedu u skladu sa situacijom a ne s njihovom stvarnom potrebom koju im njihovo tijelo odasilje.

My two cents
    Ak dobije čokoladu za nagradu ne znači da će je te sekunde smazati, već će je smazati kad god to želi. Dakle i ona sluša signale svoga tijela. Nitko je ne tjera da pojede te sekunde, nitko je ne podmićuje, nitko ne manipulira s njom....jednostavno ak je pitam što želiš za nagradu jer si napravila to i to a ona veli čokoladu, čokoladu će i dobiti, ak veli štapiće, dobiti će štapiće...Hoću reći da ona bira nagradu, pa bilo da su to slatkiši ona će ih dobiti. Nema zbog toga loše prehrambene navike, zubi su joj zdraviji od većine djece koje poznamo, ne pati od ovisnosti o slatkišima niti bilo kakvih drugih psihičkih ili fizičkih poremećaja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Steta sto mrzim napolitanke iz dubine duse, a i mama me nikad nije nagradjivala hranom pa me to ne pali

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Steta sto mrzim napolitanke iz dubine duse, a i mama me nikad nije nagradjivala hranom pa me to ne pali
    Ne znas ti sto valja ...

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •