Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Cjepivo za tetanus povučeno zbog opasnih posljedica

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Cjepivo za tetanus povučeno zbog opasnih posljedica

http://www.poslovni.hr/23967.aspx

10.10.2006 Marija Crnjak

Cjepivo za tetanus povučeno zbog opasnih posljedica

ZAGREB - Cjepivo Hrvatskog imunološkog zavoda protiv difterije i tetanusa za odrasle koje se daje sedmogodišnjacima povlači se ovih dana s tržišta jer može dovesti do ozbiljnih posljedica na zdravlje, objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Radi se o dvije serije cjepiva tržišnog naziva “Ana-Di-Te pro adults” (serije 29/3 i 29/4) koje se prema službenom kalendaru cijepljenja daje djeci u prvom razredu osnovne škole, te potom u završnim razredima osnovne i srednje škole, a prema stručnoj terminologiji radi se o opozivu Klase I koji se provodi jer može ozbiljno ugroziti zdravlje.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode prošlog četvrtka od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zaprimila je obavijest o privremenoj obustavi korištenja cjepiva, zbog nehomogenosti cjepiva, to jest vidljivih sitnih granula koje protresanjem bočice ne nestaju, te se navlačenjem u injekciju stvara talog. HZJZ je potom telefonski i pisanim putem obavijestio voditelje Službe za epidemiologiju županijskih Zavoda za javno zdravstvo i Grada Zagreba da se privremeno obustavlja korištenje navedenih serija cjepiva. Zavod za javno zdravstvo nije zaprimio nijednu prijavu posljedice eventualnog korištenja povučenog cjepiva, a neslužbeno doznajemo da su neispravno cjepivo otkrili školski liječnici prilikom cijepljenja prvašića, zamijetivši granulaciju u injekcijama. Kako doznajemo u Imunološkom zavodu, proizvođač je počeo s povlačenjem cjepiva s tržišta, no nismo uspjeli doznati o kojoj se količini doza radi. “Povlačenje cjepiva iz navedenih serija u tijeku je i dok se ne završi ne možemo znati o koliko je doza riječ.” Naime, cjepivo Ana-Di-Te na tržište dolazi preko županijskih centara koji ga distribuiraju u svojim lokalnim zajednicama. Obrnutim putem cjepivo se sada povlači tako da u Zavod tek treba stići. Međutim, obavijest o tome da je cjepivo van upotrebe stigla je u sve centre tako da nema opasnosti da će se koristiti, pojasnila je za Poslovni dnevnik Anđa Treščec, zamjenica ravnateljice Imunološkog zavoda.

Zavod je posljednjih dana zanimljiv na tržištu kapitala naglim rastom cijene dionica i trgovanja nakon vijesti da će ponovno proizvoditi cjepivo protiv gripe. Konačno su se sastali predstavnici svih onih koji mogu promijeniti situaciju u Zavodu - Vlade, Sabora, HFP-a, HZZO-a, HZJZ-a, HGK-a i Privredne banke. Donijet je i poslovni plan koji predviđa izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, a ulaganje će ići isključivo iz domaćih resursa.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

uf!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Upravo moja omiljena kombinacija: apsolutno beskorisni toksoidi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja ga primila ove zime s jos nekim drugim cjepivima zbog putovanja u Centralnu Aziju :shock: . Evo me, ziva sam, valjda mi nece nista biti ako nije do sada..... .

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da se zna, cijepljenje prvasica upravo krece i upravo tim cjepivom!

Sto znaci da cu ja lijepo sutrak ujutro put skole.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad povlače, a koliko dječice i mladih je već cjepljeno... Ma, horror.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jadna naša dječica...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

No krasno... mi se cijepili početkom ljeta (kad su bili pregledi za školu) jer smo za mo-pa-ru trebali odraditi neke pretrage.
    Meni je s tim tetanusom glupo što:
    1. cijepe bebe u dobi u kojoj nemaju šanse doći do nečeg zagađenog (u prosječnoj obitelji, tko ima rizik trebao bi se cijepiti)
    2. bez obzira na cijepljenje, u principu ćeš uvijek dobiti još jedno ako se stvarno opasno upikneš.
    A ta komponenta cjepiva je baš izrazito bolna.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zika, jel mozes napisati u cemu je fora s tom dodatnom injekcijom za tetanus?

Inace bebe se cijepe zbog nekakvog eventualno moguceg pre? ili mozda postnatalnog tetanusa.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko sam skužila, ako nisi cijepljen baš nedavno (godinu-dvije) prije sumnjive ozljede, daju ti još jedno cjepivo.
    Postnatalni tetanus je na pupkovini, tako da s 3 mjeseca to više ne igra.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ljubim te u celo draga.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Samo da se zna, cijepljenje prvasica upravo krece i upravo tim cjepivom!

Sto znaci da cu ja lijepo sutrak ujutro put skole.
    da, bas ovih dana su na skolskom dvoristu pricali o tome kako je po drugim skolama krenulo cijepljenje i pitala sam se obavijeste li roditelje ili samo dodju u razred i cijepe? znate li vi?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

U našoj školi se zna, jer par dana prije klince obavještavamo da moraju doći taj-i-taj dan u školu sa zdravstvenom iskaznicom.

Domagojeva škola isto obavještava.

Da li je svugdje tako, nažalost, ne znam.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

fuj.
    a vidi ovo - oni se stastali kako da se dogovore da zarade valjda još malo više, super, dionice narasle ...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nas su zvali direktno u Zavod za javno zdravstvo.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta, jesi bila u školi?
    ako jesi, šta su ti rekli?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga, znas da ja imam vezu u skoli. Saznala sam da nasa skola, ne znam da li je tako u svim skolama, ima raspored cijepljenja i odredjene datume kad ce doci sa skolske medicine lokalnog zzjz cijepiti. Usput sam saznala i ono sto me uopce nije zanimalo, a to je da NIKAD NITKO nije odbio cijepiti dijete, i truc, bla i ser, ser...
    Ja sam porucila uciteljici da se A ne cijepi. A kad moja veza konacno pogleda u raspored, , onda cu znati kad A nece ici u skolu.
    Jednostavno ga necu poslati.

Inace zvali su me sa zzjz da me pitaju zasto nije dobio moparu i kad mi to mislimo obaviti. Jer mora biti razlika od barem mjesec dana izmedju Moparu i Ditepera, valjda...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

keep me informed 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta, i sta si im rekla zasto nije dobio mo pa ru?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rekla sam da nema sanse da djecu cjepim cjepivima hrv. imunol. zavoda. onda je ona rekla ima priorix, a ja sam rekla da nema za kupiti i da ako se odlucimo na to da cemo se javiti svom pedijatru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene su zvali vec tri puta

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je kao razlog navela to sto mora biti 1 mjesec vremenske razlike izmedju Di-Te i MoPaRu, a ne to sto NISMO cijepili. ali, kad je Andrija bio na pregledu, doktorica koja cijepi je najnormalnije rekla, naravno da ne morate cijepiti, to je vase pravo. a telefoniraju sestre. kuzite.
    recimo kod moje pedice, sestra je ta koja svaki bozji put pita ocemo danas cijepiti?

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fak!
    ja sam popustila za MoPaRu s karlom, i sad me zovu za tetanus.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivarice, sto kazu ta tri puta i sto ti odgovaras?

Marta- meni je ovo vec drugi put da cujem da pedijatar kaze "ne morate, to je vasa odgovornost". Navodno je to nedavno izjavila i moja pedijatrica jednoj mami koja odgadja cjepljenje kao i ja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta hvala.
    nevjerojatno mi zvuci da to neka ped. moze reci (svaka joj cast) jer je nama nasa svasta rekla kad je konacno shvatila da ne zelimo cijepiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svaki put isto, zasto ivar nije cijepljen i kad cemo ga doci cijepiti.
    ja kazem da nije cijepljen jer nema alternativnog cjepiva na trzistu, da je nas pedijatar rekao da nece biti priorixa do kraja godine i da se tada negdje javimo. onda oni kazu, ok, to je onda na vasem pedu, ne na nama.
    zadnji put sam se izivcirala jer znam da nisu zvali nijednom od ivarovog prijatelja mamu ili tatu, a ni oni nisu cijepili malog.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu sljedeci put kad nazovu poslat muza da to rijesi direkt na skolskoj medicini.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zene moje, dogovorite sve to sa skolskom doktoricom! Ja sam prije upisa u prvi razred potpisala da odbijam cjepiti dijete i ona mi je rekla da me od sada pa nadalje nece vise pitati niti traziti da cijepim dijete. ( Nema je evidentirane tamo, niti nas zovu, niti nista. Tako smo i sa pedijatricom do tada. Nismo dobili niti jedan poziv za cijepljenje kao drugi roditelji.)
    Tih dana kad je cjepljenje, Omi jednostavno ne dodje u skolu. Nemam namjeru govoriti uciteljici da je ne cjepimo. To nije njena stvar. Dan kad se cjepimo, Omi je doma, a poziva nema jer je sve dogovoreno sa skolskom doktoricom.

I da.. ta skolska doktorica nije bas med i mlijeko, kruta je, čvrsta i gruba, ali nije rekla niti rijec u vezi ne-cijepljenja, samo mi je dala papir da potpisem da odbijam cjepiti dijete (na vlastitu odgovornost) i to je to.

Predlazem da i vi tako ucinite, jer ovo navlacenje je preveliki stres.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kaj piše na tom papiru, ima li gdje kakav obrazac za skinuti

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno potpis

I kod nas je slučaj da potpisujemo 'papiric' školskoj procjepljivačici da odbijamo cijepiti dijete od kad je krenula u školu (u vrtićkoj dobi pedijatrica nije tražila ništa)... ako možete na taj način...jer tako oni skidaju svoju odgovornost...a roditelj preuzima svoju...
    Ja sam očekivala i sudske tužbe - ali do sada niko ništa (možda zato jer naša L. i inače ima zdrastvenih poteškoća pa onda nitko ne radi probleme!!!)...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je normalno da se mora nešto potpisati da pedijatar skine sa sebe odgovornost, odnosno najnormalnije mi je da je roditelj taj koji je jedini odgovoran donositi takve odluke i nositi odgovornost za odluke u vezi svojega djeteta.
    I zato bih bila sretna kada bi svima nudili tu Izjavu, a ne da nas pokušavaju pod moraš uvjeriti, jer su oni odgovorni (za postotak i papirologiju) a za stavaran razlog cijepljenaj i zdravlje djece ustvari im je sporedan razlog.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u potpunosti se slažem da roditelji koji odluče ne cijepiti svoje dijete sami preuzmu odgovornost (mada mislim da bi i za sve ostalo to tako trebalo biti, ali da ne odem u širinu...),.
    ali jako me ljuti to što je najnormalnije da od cijele zajednice koja prisiljava na obavezno cijepljenje nitko nikad ne odgovara ako dijete zbog njega pretrpi manje, teže ili fatalne posljedice.
    zapravo ono čemu se pribjegava je negiranje.
    jača mi je to odgovornost.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Odgovornost je onaj dio tereta koji čovjek preuzme s nečim puno vrjednijim: slobodom.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, tako bi to trebalo biti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na skolskoj medicini su nam rekla da je cijepljenje prvasica Di-Te-om odgodjeno. Cik pogodite zasto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

roditelji ionako sami preuzimaju odgovornost bilo da cijepe ili da ne cijepe. iako to rjetko tko zeli priznati. zapravo , mislim da je zavaravanje prebacivanje odgovornosti na doktora. jer ako cijepe i ako se nesto dogodi, tko je odgovoran, nitko , nego etu usli ste u statistiku i postali ste jedan broj vise u tablici. a dalje je stvar roditelja i djeteta kako ce se nositi s time dalje u zivotu. dakle, odgovornost je na roditelju.
    zapravo bila bi presretna kad bi svi pedijatri jednostavno nudili izjavu da se potpise da se ne zeli cjepiti na svoju odgovrnost. a ne da se sluze prijetnjama,
    pa ionako radimo sve na svoju odgovornost.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa
    zapravo bila bi presretna kad bi svi pedijatri jednostavno nudili izjavu da se potpise da se ne zeli cjepiti na svoju odgovrnost. a ne da se sluze prijetnjama,
    pa ionako radimo sve na svoju odgovornost.
    potpisujem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •