Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Hemoglobin i hematokrit kod beba

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Hemoglobin i hematokrit kod beba

Pošto vas ima puno koje ne znate da li je potrebno malim dojenim bebama davati željezo evo dvije tablice, iz dva različita izvora, čije se vrijednosti jako malo razlikuju.
    vrijednosti se odnose na hemoglobin i hematokrit, a te podatke dobijete vađem krvi iz prsta, znači nemora se vaditi krv iz vene što je uglavnom problem kod dojenih beba.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:D

Ovo je samo potvrda mojo odluci da sirup koji smo podigli u ljekarni još uvijek stoji netaknut....

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

u 6. tom mjesecu smo imali 110 i nisam mu davala željezo, ali sad s 13 mjeseci nalaz kaze 103, tako da sad moramo početi :/

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je vrlo malo ispod donje granice.
    a da probate s onom nekom spirulinom i malo pojačanom prehranom za početak? ne znam gdje se kupuje. ima negdje na forumu.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: Hemoglobin i hematokrit kod beba

Citiraj Mamita prvotno napisa
    Pošto vas ima puno koje ne znate da li je potrebno malim dojenim bebama davati željezo evo dvije tablice, iz dva različita izvora, čije se vrijednosti jako malo razlikuju.
    vrijednosti se odnose na hemoglobin i hematokrit, a te podatke dobijete vađem krvi iz prsta, znači nemora se vaditi krv iz vene što je uglavnom problem kod dojenih beba.
    i kako to objasniti u labosu? preko telefona me uvjeravala da ne moze iz prsta vec da mora iz vene, sto je jedini razlog zasto odgadjam vadjnje.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za željezo MORA iz vene.
    a ti lijepo reci da bi samo hemoglobin/hematokrit vrijednosti.

kad je nama pedijatrica rekla da vadimo krv z vene samiju kad je bio 6-mjesečna beba išli smo u klaićevu.
    sestra se čudom čudila zašto nas je poslala na vađenje krvi iz vene zato što je: isključivo dojen i kod tako malih beba se teško nađe vena.
    a tada nam je i rekla ovo za hemoglobin da je dovoljno iz prstića.
    mi izvadili iz prstića i sve je bilo u normali.
    ako hemoglobin nije u normali onda se ide na vađenje iz vene, znači ne mora nužno opet biti juriš na sirup.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nama je pedica napisala bas zeljezo (i to mislim da je napsala zato sto smo vadili krv iz prsta i kad sam je pitala kako to da nije odmah dala i kontrolu zeljeza/hemoglobina, ona je rekla da to ide iz vene..mislim da se zenula i da se ovim pokriva)
    u svakom slucaju hvala puno na informaciji. nadam se da cu se izboriti. jer ako ncu, necu ni vaditi!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da li će se za hemoglobin/hematokrit (a obično se radi cijela krvna slika) vaditi iz vene ili prsta, ovisi o aparatu koji laboratorij ima. Nas je pedijatrica zato slala u Klaićevu, jer Željezničar vadi sve iz vene.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je najbolje sto jedna forumasica ima istog pedijatra ko ja, beba je isto stara i vadi u istom labu- njoj je i pedica rekla da se vadi iz prsta i u labosu su tako i vadili. nama je rekla iz vene a tao su i u labosi..ko je ovdje lud?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo, vvadil smo krv, iz prsta, morala sam po novu uputnicu na kojoj nece pisati Fe...
    uglavnom, hemoglobin je 125 i trebamo uzimati 6 kapi legofera 2x dnevno i livit c od 50mg
    a u tablici fino pise 6 mjeseci - 2 godine 120±15
    da se ubijes!!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj da ispadne da te ja savjetujem
    svako radi kako najbolje zna

al ja ne bi još ništa davala

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za željezo treba vaditi iz vene, za CRP kako gdje (ovisi o labu).
    Ako treba krv iz vene, obično će i za krvnu sliku izvaditi iz vene da ne pikaju još i prst. Iznimka od toga je Klaićeva, jer su to 2 labosa (posebno hematologija, posebno biokemija). Pa čekaš i pikaju klinca dva puta.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mamita, mislim da i necu. pogotovo sto jos nismo poceli s dohanom. tako da cemo prvo krenuti s klopom pa onda sa lijekovima.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

podižem
    vidim potrebno je

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ej hvala! Ne znam kak nisam našla i ovaj topic.

Po tome je znači 116 ok vrijednost za 4-mjesečnu bebu, jel tako?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

E jelka ja sam ti na onom topicu dala jedan od ovih linkova (imam snimljen ovaj .doc).

od 3-6 meseci normalno je 95-140!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da.

a koliko je hematokrit?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    E jelka ja sam ti na onom topicu dala jedan od ovih linkova (imam snimljen ovaj .doc).

od 3-6 meseci normalno je 95-140!
    Je, je, gledala sam oba linka, prvog sam i sama sinoć našla, a drugog nisam kužila. Ovak kak je Mamita izvadila tablicu za nas tutleke je puno jednostavnije. Ali hvala, nisam ti stigla odgovoriti na drugom topicu.

Mamita, e šišaj ga, nisam znala da moram i za to pitati. I za hemoglobin sam se slučajno sjetila (kad je ginekolog čitao moj nalaz u trudnoći i komentirao da svi gledaju željezo, ali da je bitan hemoglobin), inače bih pitala koliko je željezo.

Jel taj nalaz ostaje kod pedice ili ću ga dobiti idući put?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma samo uzmeš i kažeš: uzeću ga da ga iskopiram.
    ne pitaj jel možeš.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

M ima 19 mjeseci i nedavno ja išla kod obiteljske lječnice po uputnicu, a ona kaže da je M blijed. I vadili mi hemoglobin.
    122
    I kaže, super, nikakva kemija nije potrebna.
    Jedemo šipak i kivi, a ni ostalo voće nam nije strano.

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi smo danas vadlili krv IZ PRSTICA:
    Uglavnom, hemoglobin 126, hematokrit 0.350 (L/L). To je veljda u redu.
    ALI, zna li tko za sto su oznake MCHC( malo povisen) i RDW(malo snizen).

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni je hemoglobin bio super, a Fe koma

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa
    meni je hemoglobin bio super, a Fe koma
    A kod mene obrnuto - Fe dobro, hemoglobin nizak.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sad opet gledam tablicu (hvala onome tko je osvježio topic) i moram Jani početi davati željezo. Hb joj je prije 2 mjeseca bio 109. :/

Koje namirnice imaju najviše željeza?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    sestra se čudom čudila zašto nas je poslala na vađenje krvi iz vene zato što je: isključivo dojen i kod tako malih beba se teško nađe vena.
    .
    kod malih beba se krvi iz vene ne vadi iz ruke, vec iz glave. Ruzno zvuci i izgleda, ali njima je to puno manja trauma zato jer im se samo drzi glavica da je ne micu, a ne mora im se onako natezati ruka.. mi smo nazalost vadili krv vec preko 20 puta

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    Koje namirnice imaju najviše željeza?
    Glavni su prirodni izvori željeza u hrani: meso, riba, jetra, jaja, zeleno lisnato povrće (naročito bogat je list peršina), mahunarke, svježe voće. Željezo iz mesa i ribe je hem željezo koje se u organizmu 4-5 puta bolje iskorištava od željeza iz drugih namirnica.
    Dnevni obroci trebaju sadržavati dovoljne količine svježeg voća i povrća jer te namirnice sadrže vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Za željezo treba vaditi iz vene, za CRP kako gdje (ovisi o labu).
    Ako treba krv iz vene, obično će i za krvnu sliku izvaditi iz vene da ne pikaju još i prst. Iznimka od toga je Klaićeva, jer su to 2 labosa (posebno hematologija, posebno biokemija). Pa čekaš i pikaju klinca dva puta.
    M svaki put kad vadimo krv zbog zeljeza vadimo iz prsta,stoga ne znam zasto neki traze vadjenje iz vene,bezveze :?

grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čitajući vaše postove sam u čudu, nama je hemoglobin nakon viroze i bezbrojnih vađenja krvi 88 i pedica nam je rekla da pokušamo ga najprije nadoknaditi hranom jer sirup jako opterećuje. Hoću reći znatno je niži od vaših vrijednosti a opet nije napravila frku od toga. Zanima što kažete na to?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj grace prvotno napisa
    Čitajući vaše postove sam u čudu, nama je hemoglobin nakon viroze i bezbrojnih vađenja krvi 88 i pedica nam je rekla da pokušamo ga najprije nadoknaditi hranom jer sirup jako opterećuje. Hoću reći znatno je niži od vaših vrijednosti a opet nije napravila frku od toga. Zanima što kažete na to?
    puno stvari se uzima u obzir; dob djeteta, dali je prije imalo sa tim problema itd. M je sa 80 i nesto hemoglobinom morao primiti transfuziju eritrocita. Mi se tresemo svaki puta kada HGB pokaze tendenciju pada

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo se i mi spremamo na bockanje prstića. gdje ste vi to obavljali, može peporuka? tnx

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u klaićevoj

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nama je VMS došla doma i odnijela uzorak (iz prstića smo vadili za KKS) u privatni labos. Košta, ali je komotno i brzo gotovo (nalaz smo dobili mailom).

Nama je Hbg 109, a Hematokrit 314.

Naravno da je pedica prepisala Legofer, a ja ga ne dam.

Bit ću vam jako zahvalna ako mi pobrojite sve ideje kako da podignemo Hbg isključivo prehranom (bez nekakvih (kršitelj koda)ova punih C-vit i sintetskih dodataka, bez tona crvene mesine, ako je moguće). Moderatorice, oprosti, ali nisam našla na jednom mjestu... Da zazovem Davora?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

hematikrit 0.314 (prema ref. tablici donja je granica 0,320)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Caj od koprive.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ajoj, sad tek vidim pravopisne greške u oba posta

Do danas sam razradila plan i složila jelovnike za Jana, ali ipak:

Davoreeeeeeeeeee.... help !

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Neznam smijem li sugerirati ali Karlo je imao tendenciju pada hemoglobina (oko 100) koji se nije podizao nakon uvođenja crvenog mesa i ostalih namirnica bogtaih željezom. Jedna mama nam je preporučila kapi modrozelenih algi koje su bogate željezom, vitaminima i mineralima i nisu sintetske već 100 % prirodan proizvod, koristi se kao dodatak prehrani a nabavlja se u biljnoj ljekarni. Nakon svega 5 dana nestalo je bljedilo i podočnjaci na njegovom licu. Hgb 122.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala na sugestiji! Potražit ću.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tuuuuu saaaaam.
    Ali ne znam kako instant išta napraviti. Moram provjeriti ako od dostupne Ayurvede ima išta za tako male klince. Vegetarijanci su obično svjesni važnosti željeza u alopatskoj medicini ( ) pa ga nastoje održati razumno visokim. Ipak, bez klopanja mesa nema teorije postići "srednje" vrijednosti. Na duži rok, mjesec-dva, može se davati sok od cikle i općenito tamne sokove.
    Ima ih koji tvrde da su ljudi sa nižim željezom zdraviji, ali mislim da u takvim slučajevima treba ipak krenuti od uzroka, a ne posljedice. Uzrok je zdravija prehrana, a u njoj je malo ili nimalo mesa. Posljedica je "manjak" željeza u odnosu na prosječnu populaciju.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Uf.
    Drapamo po cikli i brokuli. Držat ću se još koji tjedan, a onda vjerojatno provjeriti pa juriti homeopatici

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nisam ni za spirulinu.
    Mislim da je i za to premali.
    :/

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Molim vas nekakav odgovor!
    Danas sam deckima vadila krv i hemoglobin im je 64 i 69
    Imaju 14 mj. I dojeni su! Do 6 mj iskljucivo a id tad brljave, zapravo skoro pa uopce ne jedu, samo cicaju
    Doktorica nas hitno salje na rebro da se naprave dodatne pretrage! Ne moram ni spominjat da sam van sebe i luda od brige! Kad su vadili krv sa par mj. Hemoglobin im je bio normalan a sad gotovo u pola nizi! Jel imao itko tako nizak hgb? I da je bila u pitanju "samo" anemija koja se rijesila?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj disciplina prvotno napisa Vidi poruku
    Molim vas nekakav odgovor!
    Danas sam deckima vadila krv i hemoglobin im je 64 i 69
    Imaju 14 mj. I dojeni su! Do 6 mj iskljucivo a id tad brljave, zapravo skoro pa uopce ne jedu, samo cicaju
    Doktorica nas hitno salje na rebro da se naprave dodatne pretrage! Ne moram ni spominjat da sam van sebe i luda od brige! Kad su vadili krv sa par mj. Hemoglobin im je bio normalan a sad gotovo u pola nizi! Jel imao itko tako nizak hgb? I da je bila u pitanju "samo" anemija koja se rijesila?
    da li su nedavno imali infekt? da li konzumiraju kravlje mlijeko? ovako samo sa hemoglobinom teško je reći bilo što, treba utvrditi kakva je zapravo anemija u pitanju , te dalje postupati prema nalazima.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni to izgleda malkicu prenisko. Vidi svakako s doktorima da nije kakva infekcija u điru. Uz dojenje i bez pseudohrane mislim da je dosta teško "postići" ovako niske vrijednosti. Vidi prvo s doktorima što je uzrok.

(sad vidim da sam pisao preko sirius, ali to ti je to)
    Posljednje uređivanje od Davor : 21.11.2011. at 21:05

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nedavno su imali crijevnu virozu, kravlje mlijeko im dajem u mislama za dorucak! To je jedino kaj uopce zele pojest! Zasto?
    Sutra smo na rebru pa cemo vidjet sto ce oni reci

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nedavno su imali crijevnu virozu, kravlje mlijeko im dajem u mislama za dorucak! To je jedino kaj uopce zele pojest! Zasto?
    Sutra smo na rebru pa cemo vidjet sto ce oni reci
    Moguće da su izgubili hemoglobin kroz proljev u virozi, plus što uopće ne unose dovoljno željeza. Tako da ovaj nalaz izgleda malo gore nego što je realno stanje. Treba vidjeti, sve krvne pretrage, željezo (ukupno, slobodno) , feritin, vjerojatno stolica na okultno krvarenje.
    Osobno bih pokušala poboljšati prehranu, pokušala bih davati: mesnu juhu , meso , i ribu u kombinaciji sa povrćem.
    Posljednje uređivanje od sirius : 21.11.2011. at 21:37

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bit će dosta neugodna situacija ako su mizlići "fortificirani" vitaminima i željezom koje onda kvalitetno smrda crijevnu floru. Drastično bolje rješenje je željezo priskrbiti iz hrane i kloniti se kemijskog željeza.

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

samo da se javim, O. je ostao u bolnici, mora primit transfuziju krvi
    a A. su pustili doma jer je njemu hgb malo bolji pa je dobio udarnu dozu fe + vit c uz kontroliranje svaki dan na rebru
    eto.. koliko su mi rekli, a malo su bili škrti na riječima, teška anemija
    i došli smo u zadnji čas

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

samo da se javim, O. je ostao u bolnici, mora primit transfuziju krvi
    a A. su pustili doma jer je njemu hgb malo bolji pa je dobio udarnu dozu fe + vit c uz kontroliranje svaki dan na rebru
    eto.. koliko su mi rekli, a malo su bili škrti na riječima, teška anemija
    i došli smo u zadnji čas
    što kažu? na kakvu vrstu anemije sumnjaju?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

disciplina kako su djeca danas?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •