Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Koje papire i dozvole trebamo za promjenu krovišta?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Koje papire i dozvole trebamo za promjenu krovišta?

Sljedeće godine planiramo urediti potkrovlje za stanovanje. Zbog toga ćemo morati promijeniti krovište pa čak i srušiti cigle do deke jer je to katastrofalno loše. Znači skidamo u potpunosti krov, rušimo ciglu do deke, ponovo zidamo i slažemo novi krov, ali s nešto većim kutem. Pri tome će kuća ostati jednako visoka. Mi smo to mislili napraviti sami (ne kanimo angažirati građevinsku firmu). I sad me zanima kakve sve papire i dozvole moramo za to dobiti. Jel nam treba i projekt, građevinska ili što?

Fora je da se sadašnja građevinska dozvola uopće ne slaže sa veličinom i izgledom kuće. Građevinska dozvola je za kućerinu od 160 kvadrata, a naša kućica ima jedva 60-tak. Ako bude trebalo priložiti staru građevinsku dozvolu i novi projekt to se uopće neće slagati. Jel trebamo raditi projekt?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

za rekonstrukciju krovišta vam ne treba dozvola, to što će te malo promjeniti nagibi malo podignuti nije tako bitno, to su sitne izmjene.

ono što vam je tu malo veći problem je to što vam stara građevinska u biti ne vrijedi. naime, građevinska dozvola vrijedi za kuću koja je izgrađena po njenim nacrtima. kuća koja je izgrađena nije ona iz nacrta.

dakle, ako nemate zeznute susjede koji bi vam mogli poslati građevinsku inspekciju, nemate brige,
    ali ako imate takve, trebati će te vaditi lokacijsku i građevinsku za cijelu kuću, iako je već izgrađena.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Re: Koje papire i dozvole trebamo za promjenu krovišta?

mislim, da je za svaki zahvat koji se izvodi na kući je potrebna građevinska dozvola.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    dakle, ako nemate zeznute susjede koji bi vam mogli poslati građevinsku inspekciju, nemate brige,
    ali ako imate takve, trebati će te vaditi lokacijsku i građevinsku za cijelu kuću, iako je već izgrađena.
    Susjeda se ne bojimo jer svi oni nešto mrlje i nadograđuju po svojim kućama. Ipak bi htjeli napraviti papire po zakonu, ali kako možemo ići vaditi građevinsku i lokacijsku dozvolu za kuću koja je tam već 30 -tak godina. Još će nam Marina bager poslati. :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

niste osamljeni slučaj,
    prije su ljudi tako često radili,
    dobili bi dozvolu i kataloški projekt, a kad bi došli zidari nikla bi druga kuća
    u praksi sam nailazila i na kuće koje odgovaraju dozvoli ali su napravljene zrcalno, ma svašta

ne treba za svaki zahvat dozvola, potražiti ću ti kasnije link na tu temu - Narodne novine

a ako nekim slučajem nabasa na vas inspektor, najvjerojatnije će te dobiti rješenje da uskladite kuću s dozvolom, tj. izgradite još 100 m2.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    a ako nekim slučajem nabasa na vas inspektor, najvjerojatnije će te dobiti rješenje da uskladite kuću s dozvolom, tj. izgradite još 100 m2.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Dok se ne mjenjaju gabariti objekta u širinu i ako ne dižete neboder ne treba ti dodatna dozvola.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moj savjet- nazovi općinu u kojo jesi i pitaj jer s tim se nikad ne zna!!

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj DanijelaHorvat prvotno napisa
    Moj savjet- nazovi općinu u kojo jesi i pitaj jer s tim se nikad ne zna!!
    a moj, ne čini to nikad, već djeluj po uzoru na susjede

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja kolegica upravo diže krovište (tj. povišava kuću). do sada je platila za projekte, dozvole, i sve ostale papire - oko 70000 kuna. (nisam se zabunila u nulama ).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    moja kolegica upravo diže krovište (tj. povišava kuću). do sada je platila za projekte, dozvole, i sve ostale papire - oko 70000 kuna. (nisam se zabunila u nulama ).
    pa kolika je to kuća?

znatno je povećavala je kuću, za to tribaju obe dozvole

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da, zato jer narušava statiku. Ako dižeš par redova ne treba ništa.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Niste u pravu. Pogotovo ne Maša
    Ukoliko se samo i isključivo mjenja krovište radi održavanja ili rekonstrukcije (dakle ne diže se još koji red i visina sljemena ostaje ista) - jedino i isključivo tada ne trebaš ništa. Osim da prijaviš radilište nadležnom tijelu graditeljstva i obavjestiš susjede da ne bi digli paniku.
    Ukoliko na bilo koji način mjenjaš gabarite (vanjske dimenzije po kojima je dobivena građevinska dozvola) potrebno je napraviti novi projekt i zatražiti novu građevinsku dozvolu za dogradnju. Nadam se da postojeći objekat ima građevinsku dozvolu i ne samo to. Nadam se da je objekat izveden u skladu s istom. Jer ako nije...onda i to što nije treba uključiti u ovo sadašnju dogradnju.
    Ne se igrati s papirima! To postaje opasno!! 8)

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Niste u pravu. Pogotovo ne Maša
    Ukoliko se samo i isključivo mjenja krovište radi održavanja ili rekonstrukcije (dakle ne diže se još koji red i visina sljemena ostaje ista) - jedino i isključivo tada ne trebaš ništa. Osim da prijaviš radilište nadležnom tijelu graditeljstva i obavjestiš susjede da ne bi digli paniku.
    Ukoliko na bilo koji način mjenjaš gabarite (vanjske dimenzije po kojima je dobivena građevinska dozvola) potrebno je napraviti novi projekt i zatražiti novu građevinsku dozvolu za dogradnju. Nadam se da postojeći objekat ima građevinsku dozvolu i ne samo to. Nadam se da je objekat izveden u skladu s istom. Jer ako nije...onda i to što nije treba uključiti u ovo sadašnju dogradnju.
    Ne se igrati s papirima! To postaje opasno!! 8)
    Točno, ukoliko se ne mijenja namjena, oblik i veličina objekta ne treba dozvola jer se tada primjenjuje Pravilnik o rekonstrukciji.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

točno

ali se to može i malo raaasteegnuti
    kao majstor nije baš dobro napravio, malo mu je nagib "pobjegao"....

totalna strogoća se provodi samo u slučaju kulturne baštine

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u principu oni bi morali zatražiti dozvolu za izgrađenu kuću, promjena krovišta je tu najmanje bitna

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne razumijem to malo rastegnuti i o bježanju nagiba.
    Ja sam od onih koja sve forsira po zakonu. Radim u takvoj struci ito mi je jako bitno.
    Znate li da ukoliko na građevnoj dozvoli imate tavan kao tavan a onda taj isti tavan preuredite u stambeni prostor bez izmjene gabarita, da vas građevna inspekcija može prijaviti i platit ćete kaznu, trebat ćete novi projekt ili novi elaborat o etažiranju i platiti razliku poreza? To je živa istina, desilo se jednom mom poznaniku. Potrebno je samo da vas netko prijavi. A dans ima svega i svačega i ja se baš ne bih igrala ni s vremenom ni s novcem. Jer da se nešto radi mimo zakona, a onda prolazi sva ova procedura jer je netko prijavio....
    Kao prvo je skuplje u konačnici, a drugo traje. A treće - živci stradaju!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa postoje zakonite tolerancije u odnosu planiranog i izvedenog

a za prenamjenu potrebna je najmanje lokacijska dozvola

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A koje su to tolerancije?

Planirati se može svašta, projektirati prema realnim i zaganim gabaritima odnosno lokacijskim uvjetima, a izvesti prema projektu.
    I gdje je tu tolerancija?

Neke su kuće bile na 71 m od mora umjesto 70 pa tolerancija nije prošla.

A prenamjena prostora je drugi par cipela. Da, potrebna je lokacijska, ali to nije sve!
    Jer za lokacijsku, treba projekt, etažiranje i sve što sam spomenula u prijašnjem postu. I mjenja se neto površina stambenog prostora, dakle mjenja se sustav oporezivanja.

Govorim o zakonu.

Ostalo - na vašu odgovornost.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da sad ne kopam po NN
    naime, nemoguće je izvesti kuću točno u cm, 10% u dužinu objekta je moguća greška, niti pravi kutevi ne ispadnu uvjek pravi, niti nagib krova može faliti za 0,5°najmanje....
    u izvođenu uvijek dođe do odstupanja od Glavnog projekta, govorim o malim odstupanjima ne o čitavim etažama
    zašto, jer je nemoguće biti toliko precizan osim možda u Japanu
    nadledala sam gradilište pa znam o čemu pričam

a da ne spominjem da za obiteljske kuće se uglavnom ne radi Izvedbeni projekt.

čim naletim na zakon o toleranciji javiti ću ti

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ajme žene što ste to sve zakomplicirale za mene laika. Dakle kuća je puno manja od građevinske dozvole, nakon rekonstrukcije se visina kuće neće povećati. Kaj ja sad trebam da sredim papire? Novu građevinsku?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

MGrubi, i ja radim kao izvođač i kao nadzor.
    Tolerancija kao takva NE POSTOJI!!!
    Samo što je kazna mala, pa ljudi rade svašta.
    Vanjske točke objekata moraju se poklapati sa onima iz glavnog projekta, odnosno izvedbenog ukoliko je njega potrebno raditi. Slažem se da o malim odstupanjima nitko neće raditi problema (pravi kut ili nagib od 0,5° , ali dva-tri reda cigle više nije odstupanje.
    I ima izvođača kod nas koji rade jako precizno i svi kutevi su pravi!

ZAKON O TOLERANCIJI???
    Prvi put čujem o takvom zakonu!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Postoji tolerancija vezana za izgrađenost zemljišta, ali nikako za odstupanje od građevinske dozvole.
    Mislim da je tolerancija za bip - 5%.

Andreja, šalji na pp ime firme.
    Ako stvarno radite zidove bez "ausvinkla", bit će posla.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Ajme žene što ste to sve zakomplicirale za mene laika. Dakle kuća je puno manja od građevinske dozvole, nakon rekonstrukcije se visina kuće neće povećati. Kaj ja sad trebam da sredim papire? Novu građevinsku?
    pa treba ti nova građevinska, ta kuća je bespravna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •