Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Protiv vjetrenjača...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Protiv vjetrenjača...

...dođe mi da im Davora pošaljem

Pogledajte

Dakle, na jednom od hrvatskih foruma (ne na indexovom ) žena je otvorila topic pod nazivom "Opasnost forsiranja dojenja: 8. dan nakon poroda beba zavrsila u bolnici"

Pa se većina nadovezala kritizirajući tu "zelotsku indoktrinaciju" po kojoj se od majke očekuje da actually doji svoje dijete

I što sad čovjek da im kaže?

Pazite, radi se o ljudima koji imaju pristup internetu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne se uzrujavati. Live and let live. Imaju internet, znaju gdje mogu pročitati. Ako ne traže, neće ni naći. Načuli jesu, ne zanima ih. Neka, i oni su ljudi .

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da, mendula, dobro zboriš
    ali tako je tužno čitati to
    one su uvjerene da su u pravu
    da je ta prva i sama pročitala što je napisala vidjela bi gdje je fulala

više poštujem one koje kažu da im je draža bočica jer su tako "sigurne" koliko je dijete pojelo nego one kojima je mlijeko bilo "slabo"

kod nas cica rulz!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mene veseli to što su sve one imale patronažne i doktore (pedijatre) koji su forsirali dojenje.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da, ali mislim da im nisu dobro objasnili što i kako
    dobro je reći da je dojenje najbolje, ali i reći da neće sve ići lako pa im dati par tips&tricks
    opet se vraćamo na ono - tko želi, taj će se potruditi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    mene veseli to što su sve one imale patronažne i doktore (pedijatre) koji su forsirali dojenje.
    Da, ali na koji način? Ako je za vjerovati ženi, patronažnoj nije bilo čudno što bebica od par dana spava po 12 sati i ne siše, a onda je za 3 dana okrenula ploču i sugerirala čajek i adaptirano...

No i mene uvijek unezvjere ovakvi topici, jer si pomislim ako kompjuterski pismene žene imaju ovako porazno znanje o dojenju, kako li je tek s onima koje nemaju pristup informacijama...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hoćeš čuti kako? Friška priča, od svekrvine susjede sestre...

Dakle, žena ima dijete staro tri mjeseca, rođeno s tri i pol kile. Ne doji, jer "nije imala dovoljno mlijeka" u rodilištu jer "cice joj nisu bile tvrde", plus "pojavila joj se krv" (valjda ragade)

Pa je počela s nekim od ..milova. Ali, djetetu se (gle čuda) nije baš svidjelo. Pa se njima nije dalo zezati, nego su bebi od mjesec dana dali, pazite sad ovo, razblaženo kravlje mlijeko (pola-pola) sa smrvljenim keksom i par kapi limuna.

Limun me dotukao.... pa ja ne pijem sokove od agruma zbog moga mlijeka opasnosti od alergije, a one mu daju direktno...

Mali sad ima preko 8 (osam) kila, i navodno da je pedijatar zadovoljan napretkom.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a ja taman ovih dana skinula "ljudska glupost" sa svog profila u polju interesa, eh, eh

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Iako (još) nemam pojma o dojenju (osim štreberaja teoretskog, al sam i na njega ponosna ) upućujem jedan trudnički ZBLJUV na račun posta s onog drugog foruma.

Znam da trebamo biti tolerantni, jer su i ono ljudi, al ja se vadim na hormone i toleriram sama sebi netoleranciju gluposti.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da su joj bar dali broj SOS telefona ...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Nina_Zg prvotno napisa
    Hoćeš čuti kako? Friška priča, od svekrvine susjede sestre...

Dakle, žena ima dijete staro tri mjeseca, rođeno s tri i pol kile. Ne doji, jer "nije imala dovoljno mlijeka" u rodilištu jer "cice joj nisu bile tvrde", plus "pojavila joj se krv" (valjda ragade)

Pa je počela s nekim od ..milova. Ali, djetetu se (gle čuda) nije baš svidjelo. Pa se njima nije dalo zezati, nego su bebi od mjesec dana dali, pazite sad ovo, razblaženo kravlje mlijeko (pola-pola) sa smrvljenim keksom i par kapi limuna.

Limun me dotukao.... pa ja ne pijem sokove od agruma zbog moga mlijeka opasnosti od alergije, a one mu daju direktno...

Mali sad ima preko 8 (osam) kila, i navodno da je pedijatar zadovoljan napretkom.
    A cuj, i moja mama je mene od pazi ovo 10 dana!!! tako hranila!!! I sveki, koja je dugo dojila (i mm i njegovu sestru vise od godine dana) je tako dohranjivala. To su stari "recepti", ali nazalost tako su se prije djeca hranila Moja mama kaze da kada sam se ja rodila nije jos bilo adaptiranog, pedijatar i patronazna su napisali ovaj recept da me tako hrani(voda, kravlje mlijeko, keks i limun). Sa 2mj ajmprin juha, sa 3 mj cokolino...

I ja imam susjedu, mladu zenu, sa bebom od sada 20mj, koja je uredno sa 6 mj papala speka i luka...

Ne branim ih, samo kazem da se nekada tako hranilo bebe. Od tuda takvi recepti.

A sta se tice inicijalnog iskustva mame sa onog foruma, sasvim mi je jasna njezina reakcija i ogorcenje. Vjerojatno sebe smatra odgovornom, i trazi podrsku. Naravno da je strasno izgladniti vlastito dijete, normalno da je ljuta i ogorcena na cijeli svijet, i na neuspjelo dojenje.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

... samo što se to pretvorilo u ogorčenje zbog "forsiranja dojenja", umjesto u ogorčenje zbog nedobivanja adekvatne podrške i savjeta.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

good point, ms. ivy.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re:

OK, Ms. Ivy, samo ipak je to "njeno" iskustvo, pa ima pravo biti ogorcena na sta god smatra da je razlog.

A mi imamo pravo smatrati da ona nije u pravu.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ne mislim da je ta žena kriva. OK, nije u redu što se nije educirala, ali božemoj.

Ali mislim da jest krivo nazvati topic "štetno forsiranje dojenja" jer dojenje nema veze s tim što patronažna nije ništa radila.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Vijdela sam taj topic jos pred neki dan i morala sam odmah odreagirati- pa se i tamo registrirah.
    I zbilja sam se osjecala kao u borbi sa vjetrenjacama nakon svih onih prvih utjesnih postova. Sad mi je drago da imam jos istomisljenica tamo .

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    No i mene uvijek unezvjere ovakvi topici, jer si pomislim ako kompjuterski pismene žene imaju ovako porazno znanje o dojenju, kako li je tek s onima koje nemaju pristup informacijama...
    Vjeruj mi, katastrofa! Imam frendicu koja nema komp niti je išta čitala dok je bila trudna ni poslije, živi sa svekrvom i šta da vam dalje pričam. Savjeti stižu sa svih strana od svekrve i ostalih žena koje su odhranile x djece, pa valjd znaju. A ni pedica joj nije puno bolja, ne moram reći šta joj je savjetovala kad je između 4-og i 5-og mjeseca dobio "samo" 500 grama!
    Eto kako im je!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ja ne mislim da je ta žena kriva. OK, nije u redu što se nije educirala, ali božemoj.

Ali mislim da jest krivo nazvati topic "štetno forsiranje dojenja" jer dojenje nema veze s tim što patronažna nije ništa radila.
    Pa zena je napisala da je njen topic bio drugacije imenovan, naslov su promjenili moderatori.

Ne znam, procitala sam svih 7 stranica i zgrozili su me neki komentari - pa zena je napisala svoje iskustvo, svoj stav i osjecaje. Zasto bi to bilo lose, jednostavno ne razumijem.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Žena je jasno napisala u prvom postu da je za sve krivo "forsiranje dojenja". Međutim, kad dijete spava u komadu po 12sati (njene riječi), onda tu ne može biti govora o forsiranju dojenja, prije bi odgovarao izraz forsiranje spavanja.

Što bi se promijenilo da je dijete od početka hranjeno formulom? Prema savjetu te patronažne, dijete ne treba buditi jer bi se samo probudilo da je gladno. Dakle, ono ne bi jelo ni u tom slučaju.

A ono po čemu mi je topic upao u oči je razina neznanja o dojenju, prvo kod patronažne koja je rekla da je ok da dijete spava po 12 sati, zatim kod majke, jer ne zna ništa o produkciji mlijeka niti se potrudila saznati, i na kraju kod nekih diskutantica, koje po vlastitom priznanju niti nisu dojile.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Protiv vjetrenjača...

...Dakle, na jednom od hrvatskih foruma (ne na indexovom ) žena je otvorila topic pod nazivom "Opasnost forsiranja dojenja: 8. dan nakon poroda beba zavrsila u bolnici"
    Evo, ipak nije borba protiv vjetrenjaca, naslov je promijenjen u :

Nestručan patronažni nadzor novorođenčeta - buduće majke educirajte se

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A dobra mi je ona sto veli happy end...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

kad na trudničkom tečaju (u bolnici) počnu s dojenjem po rasporedu (i natuknu da su rode frikuše), s tim nastave u rodilištu, a pedijatar vas isprati s "dojka nije duda, podoj smije trajati maksimalno 30 minuta" i još vam sestra stručno objasni "najbolje ćete znat jel vam dosta pojelo kad mu nakon podoja date čaja, pa ako ga popije, još je gladno". onda dođe patronažna i kaže da to još nije došlo mlijeko i nek muž obavezno putem s posla kupi nekimil, drugi put joj se pri ruci nađe vaga, beba ne dobiva na težini, "obavezno nadohrana!". pa ti nakon toga budi hrabra i vjeruj rodama, kraj toliko onih koji su plaćeni da znaju, a govore nešto sasvim drugo!da je vaga koju je moja patronažna "slučajno" imala sa sobom pokazala pad ili stagnaciju, ne garantiram da nam adaptirano ne bi bilo na meniju. zato hitno treba educirati osoblje od kojeg dojilje dobivaju informacije i obvezati ga da daje ispravne informacije. treba uzeti u obzir da su oni ipak stručnjaci i da je lakše vjerovati njima.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni je upalo u oci to da je beba ujutro ( i vjerojatno preko noci) dobila umjetnu hranu na bocicu.
    na takav nacin, tesko da dojenje moze uspjeti, odnosno krenuti bez poteskoca.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam zbog nekog mjerenja tlaka išla u DZ upoznati našu patronažnu (da znam, jelte, tko će mi doma -htjeti - doći i da provjerim hoću li ja uopće da mi dođe doma).
    I sretnem u hodniku mame s malim bebama, vele - super je sestra, jako podržava dojenje, pomaže na sve moguće načine, angažira se max, ne spominje dohranu, sve 5.
    Moj je dojam bio većinom u plusu al sam i čula komentar (otprilike) ovakav koji mi je bio

: je, ja koja tu trubim o dojenju i podržavam dojilice maksimalno ispadam frikača, a Rode su, kao, velike face i glavne promotorice dojenja kod nas. A mi koji delamo ovaj posao za mizeriju od love, šefica nas gnjavi i kolege nas ne kuže? ZAkaj se te Rode ne spoje s nama, pa da viš onda... blabla.

A ja nju upitah - a zašt se VI ne spojite s Rodama? Nisam dobila odgovor...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

dok Rode svoju borbu i školice rade za ogromne pare

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    dok Rode svoju borbu i školice rade za ogromne pare
    Aha, evo niču viletine pod Sljemenom zarađene na promociji dojenja, a raskoš i prostranost naših prostorija veća je od onih Gospodarske komore

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A ja se još pitam otkud svi oni Mercedes-SUVovi oko Keglića.
    Cccccc Rode.... obogatile se na našim cicama !

Tony avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ... samo što se to pretvorilo u ogorčenje zbog "forsiranja dojenja", umjesto u ogorčenje zbog nedobivanja adekvatne podrške i savjeta.
    A jel Rodama palo na pamet dijeliti letke "Kako dojiti" u rodilistima?
    Mislim da bi to u mnogome pomoglo da zene uvide potrebu dijenja.

Tony avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Leta prvotno napisa
    Zato sto patronažna sestra nije udruga, a rode jesu!
    Gdje si vidila da se je netko Ućlanio u patronažnu sestru'???
    Udruga treba prići korisnicima, a ne obratno!

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mene rastuži "vidiš kako lijepo napreduje na adaptiranom - ništa mu ne fali" pitam se može li se što promijeniti u glavama takvih žena dok ne shvate kako je kravlje mlijeko štetno za dojenče, možda bi tada imale više volje za dojenje i razumjele zašto se dojenje "forsira".

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moje je mišljenje da donekle treba slušati patronažne i pedijatre, čini mi se da mame i tate koji to rade bez "filtera" ako nešto pođe loše lakše lopticu odgovornosti prebace njima...Pa ko je na kraju rodio to dijete, je li ta patronažna jedini izvor info.??? Čini se da je ta mama imala i internet, nije li njoj bilo nešto čudno u takvom spavanju kad već nije patronažnoj :? Nije da baš nije stigla na intertnet od bebe koja spava 12 sati!!!Zašto nije pitala nekog drugog? I moje je prvo dijete imalo žuticu i spavalo bi da smo mu dopustili i baš bismo se lijepo naspavali samo što sam mu ja frikuša(nisam znala za rodu, taman je izašla iz jajeta) dijete budila, navijala sat i trpala žličicom u usta onih nekoliko kapi kolostruma jer on onako nezreo nije znao cicati, a i bradavice su mi bile u strašnom stanju...
    Ovako mi slušamo sestru;
    Mi smo čini se kod prodojećeg ped. takva je čini mi se bila i sestra, prije 4 dana na pregledu je bila druga sestra koja me je ravno 3 puta pitala je li imam dovoljno mlijeka(da bi mi valjda natuknula koje adaptirano da dodam), šta imam reći kad je moje isključivo dojeno dijete imalo 8 kila i 69 cm nekoliko dana prije 6 mjececi, (rođen sa 3680) da je ovoliki od zraka

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Tony prvotno napisa
    A jel Rodama palo na pamet dijeliti letke "Kako dojiti" u rodilistima?
    Mislim da bi to u mnogome pomoglo da zene uvide potrebu dijenja.
    tony, evo što roda radi na području dojenja:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=278

roda ne može samo tako ušetati u rodilišta i na trudničke tečajeve. no, ništa te ne sprečava da rodine letke i broj SOS telefona odneseš svojem pedijatru, neka ih stavi u čekaonicu... ili daš patronažnoj.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Živjela demokracija!
    Ja volim dojiti a što će tko raditi sa svojim cicama njihov je problem,uopće ne razbijam glavu o tim stvarima

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Iako (još) nemam pojma o dojenju (osim štreberaja teoretskog, al sam i na njega ponosna ) upućujem jedan trudnički ZBLJUV na račun posta s onog drugog foruma.

Znam da trebamo biti tolerantni, jer su i ono ljudi, al ja se vadim na hormone i toleriram sama sebi netoleranciju gluposti.
    Kao da sebe slusam/citam

I upce se ne zelim opravdavati sto prema ovakvim slucajevima ne zelim biti tolerantna.

Imam osjecaj da neki ljudi vise vremena provedu birajuci kolica ili koje ce pelene koristiti, nego na informiranje o dojenju.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

udruga i prilazi korisnicima

ali
    jel znas koliko je clanica udruge roda aktivno na projektima vezanim za dojenje a koliko ima patronaznih?

i neke patronazne bi trebale malo obnoviti svoje znanje o dojenju i biti prava podrska i potpora dojenju....i kad bi dosta njih i radilo svoj posao kako treba, stopa dojenja u HR ne bi bila ovako niska i zabrinjavajuca....

ne generaliziram, ima odlicnih patronaznih sestara i svaka im cast
    ali ponekad rade st vari koje su nedopustive, dijele uzorke adaptiranog, savjetuju nadohranu i kad nije neophodna i sl...

jako bi voljela da su malo aktivnije, da u svakom gradu postoje grupe za potporu dojenja, da su kao sto su u medjimurju, aktivne, rade dobro svoj posao i stopa dojenja je u toj zupaniji dosta visoka...

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam rodila u riječkom rodilištu koje je, kao najbliže onoj tituli "bolnica prijatelj djece", ali su me isto razočarali savjeti u vezi dojenja. Zapamtila sam dva "najbolja"; pedijatrica mi je 2. dan rekla da obavezno zovem sestre nakon dojenja da mu daju bočicu "jer je on veliki rođen pa da mu ne padne šećer u krvi", a jedna mlada sestra mi govori da obavezno dojim svaka 3 sata, 15 min na jednu pa 15 minuta na drugu stranu. Kad smo odlazili iz rodilišta, pedijatrica mi baš ništa nije rekla o dojenju nego mi objašnjavala kako da napravim adaptirano, koje da kupim i koliko mL da mu dam. Patronažna mi je bila OK što se tiče dojenja, ali neznam kako bi se ponašala da je došlo do nekih problema - da li bi odmah savjetovala adaptirano. Da se nisam toliko informirala u trudnoći o dojenju (i rano saznala za Rode ) ne vjerujem da bih nakon takvih savjeta uspješno dojila, sad evo 2 mjeseca i 9 dana! Tako da mislim da sve to na kraju ipak ovisi o tome koliko je žena informirana i da li uopće želi dojiti!
    Super mi je kad mi mame nedojilice ponosno ističu kako njihova djeca spavaju cijelu noć a ja ću se eto jadna buditi noću dok god budem dojila!

Uh, al sam odužila! Nemojte zamjeriti!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

zrinka,
    mislim da Tony nije baš skontala rimu u trećem stihu (tj. ono što sam ja napisala).
    Komentirala sam ljubomoru jedne patronažne (koja zagovara dojenje, al samo onoliko koliko joj se da za pare koje dobije) na Rode, jer su one (citiram patronažnu): "sad velike face, jer se, kao, jedine kod nas bore i podržavaju dojenje, a mi jadne kojima je to posao i trudimo se i potplaćene smo...".
    Jel sad jasnije, il kineski pričam?
    I zakaj se ne bi patronažna koja je zainteresirana za sliku svoje struke u javnosti približila tim istim Rodama koje NAS (zainteresirane, priključene na mrežu, svjesne problema itd) educiraju bolje od ikoga? Ak joj je već stalo da joj se prizna da je i ona FACA, jer podržava dojenje. Kaj, Rode bi nju trebale tražiti povećalom i dignuti joj spomenik? (to pitam Tony) To bi onda bilo "prilaženje udruge pojedincima" :?

ornela_m,

Tony avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

zrinka,
    mislim da Tony nije baš skontala rimu u trećem stihu (tj. ono što sam ja napisala).
    Tony je skontaO dobro, ali zelim reci da ne mozemo ocekivati da ce se patronazne samoeducirati ako od svojih sefova nece dobiti barem pohvalu, a kamoli i neku materijalnu korist. Kako za lijecnike postoji norma koliko bodova godisnje trebaju skupuiti na usavrsavanju, predavanjima, studijama... tako bi trebalo i za sestre.
    Samo toliko!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zrinka,
    Tony je skontaO dobro, ali zelim reci da ne mozemo ocekivati da ce se patronazne samoeducirati ako od svojih sefova nece dobiti barem pohvalu, a kamoli i neku materijalnu korist. Kako za lijecnike postoji norma koliko bodova godisnje trebaju skupuiti na usavrsavanju, predavanjima, studijama... tako bi trebalo i za sestre.
    Samo toliko!
    Tako postoji i za sestre. Jedini problem lezi u tome sta njihova predavanja financiraju uglavnom proizvodjaci adaptiranih mlijeka.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Postoji Hrvatska udruga medicinskih sestara i mislim da su mnoge patronažne njihove članice.

A, koliko znam, ekipa iz Rode je u kontaktu s patronažnima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •