Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: ulcerozni kolitis

shila0001

Početno ulcerozni kolitis

pozdrav svima,
    Imam 22 godine i prije 2 godine dijagnosticirali su mi ulcerozni kolitis,otada svakodnevno uzimam tablete ali i unatoc njima javljaju mi se problemi 1-2 godisnje,i to mi stvara teskoce u zivotu i ogranicava me u mnogim stvarima i obavljanju poslova,zato molim sve koji imaju iste ili slicne probleme da mi se jave,isto tako i one koji znaju za neke pouzdane alternativne metode,biljne terapije ili bilo sta sto bi pomoglo da se ta bolest neutralizira ili bar smanji na najmanju mogucu mjeru.unaprijed hvala

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Grozno zvuči, ali ja sam čula da nikotin pomaže. Čak sam i upoznala jednu ženu koja je oboljela kad je prestala pušiti - počela je opet i ušla u remisiju.
    Posavjetuj se s doktorima, možda možeš pokušati s flasterima.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: ulcerozni kolitis

Citiraj shila0001 prvotno napisa
    pozdrav svima,
    Imam 22 godine i prije 2 godine dijagnosticirali su mi ulcerozni kolitis,otada svakodnevno uzimam tablete ali i unatoc njima javljaju mi se problemi 1-2 godisnje,i to mi stvara teskoce u zivotu i ogranicava me u mnogim stvarima i obavljanju poslova,zato molim sve koji imaju iste ili slicne probleme da mi se jave,isto tako i one koji znaju za neke pouzdane alternativne metode,biljne terapije ili bilo sta sto bi pomoglo da se ta bolest neutralizira ili bar smanji na najmanju mogucu mjeru.unaprijed hvala
    Moja prijateljica ima Kronovu bolest ili ti ulcerozni kolitis i makrobiotičar je. Zapravo nema više Kronovu bolest jer je postala makrobiotičar.

Pa eto; www.makronova.com :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Stvarno je makrobiotikom to riješila? Ja sam nedavno sebi i djetetu počela kuhati večere makrobiotičke, doručak i ručak je još "tradicionalan", al ako mi kažeš koliko dugo već nema bolest mogla bih se odlučiti za nagli zaokret .

Ja inače imam ulcerozni proctitis, i ne osobito težak(kuc-kuc), dosada dvaput s razmakom 4 godine al ipak je to stalni strah kada će se vratit i onda zabava ...

Nikotin pomaže ali ga naravno ne koriste u terapiji jer ima neke druge jelte posljedice.
    Neki kažu da je dobro piti aloe veru i naravno probiotike. Moj doc tvrdi da hrana nema utjecaja, nego uglavnom stres, ali ja nisam baš tako sigurna. Ma mislim i ja da je stres najbitniji ali vjerujem i hrana.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Naravno da nijedna bolest nema veze samo s hranom. To je na emocionalnoj razini. Preporučam knjigu, Anatomija duha za dublju analizu mentalnog i emocionalnog stanja, od Caroline Myss. Izvrsna je.

Ali ono što je moja frendica rješila je to da je njen doc rekao da je ona jedina pacjentica koja ima Kronovu bolest a izgleda normalno zbog načina ishrane koji prakticira već 10 godina, da ljudi koji jedu meso i to im je osnova prehrane izgledaju užasno iscrpljeno i izmučeno.

Ona mi kaže kad je nedavno imala napad nakon jako dugo vremena, to je bilo jer joj je brar imao rak, pa je bila u užasnom emotivnom stanju, i onda je mjesec dana bila na strogoj makrobiotičkoj prehrani i sve se smirilo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Hvala !

shila0001

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Naravno da nijedna bolest nema veze samo s hranom. To je na emocionalnoj razini. Preporučam knjigu, Anatomija duha za dublju analizu mentalnog i emocionalnog stanja, od Caroline Myss. Izvrsna je.

Ali ono što je moja frendica rješila je to da je njen doc rekao da je ona jedina pacjentica koja ima Kronovu bolest a izgleda normalno zbog načina ishrane koji prakticira već 10 godina, da ljudi koji jedu meso i to im je osnova prehrane izgledaju užasno iscrpljeno i izmučeno.

Ona mi kaže kad je nedavno imala napad nakon jako dugo vremena, to je bilo jer joj je brar imao rak, pa je bila u užasnom emotivnom stanju, i onda je mjesec dana bila na strogoj makrobiotičkoj prehrani i sve se smirilo.
    a sta ukljucuje ta makrobioticka prehrana?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Uključuje sve namirnice koje su organskog porijekla; žitarice na prvom mjestu, mahunarke, povrće, alge, ulja, voće i ribu.
    Crveno i bijelo meso ne. Ni mlijeko ni jaja. A ni mliječni proizvodi.

Preporučam ti da odeš na www.makronova.com i u bio&bio dućan i tamo će ti prporučiti literaturu koja bi ti doro došla, a i konzultacije u makronovoj sa Jadrankom Boban Pejić i Zlatkom Pejić, te tečaj makrobiotičke kuhinje.

Rezultat neće izostati.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Različit način rezanja i malo drugačija priprema namirnica. No ništa što se neda savladati.

shila0001

Početno

hvala

shila0001

Početno

ne nadem taj bio&bio ducan

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj shila0001 prvotno napisa
    ne nadem taj bio&bio ducan
    Ne znam kako je u Osijeku ali to su ti dućani zdrave hrane.
    Mada se dosta namirnica može naći i u velikim centrima, no Slavoniji cjelovite žitarice neće biti problem...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ulcerozni kolitis i chronova bolest su različite bolesti. UK je na debelom crijevu, a CB na tankom, i puno je gadnija.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Ulcerozni kolitis i chronova bolest su različite bolesti. UK je na debelom crijevu, a CB na tankom, i puno je gadnija.
    Definicija

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva, ali koja može zahvatiti bilo koji dio probavnog trakta od usta do čmara.

Ja nemam ni jedno ni drugo al su mi tako objasnili, a sad vidim zašto:

...Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Usprkos velikom napretku medicinske znanosti, još uvijek je u nekim slučajevima teško povući granicu...

Poanta je da makrobiotikom rješavamo problem. Znam dvoje ljudi sa obje bolesti koji su ih sredili prehranom.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Jooj super super super!

Naravno da je Chron najgori, ali ako je ona njega sredila sa pravilnom prehranom onda ću i ja proctitis. Proctitis je išto šta i colitis ali ograničen samo na zadnjih par cm crijeva (izlaznih) tako da ja nikad ni ne pijem tablete već se sa čepekima bar malo manje trujem.

Užasno mi je uvijek išao na živce taj moj doktor što mi nikad nije rekao za prehranu a ja sam ga SVAKI PUT gnjavila s tim. On je uvijek odmahivao rukom pa sam i ja izgubila volju, a kako nikog ne poznam s tim problemima, eto...

Moguće da nema u Osijeku bio&bio al sigurno ima nešto, raspitaj se malo. I u Zagrebu ima Gea i nekidan sam slučajno jednog ugledala na Maksimirskoj, nemam pojma kak se zove...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Angelina, doc je vjerojatno odmahivao glavom jer promjene prehrane u standardnim okvirima vjerojatno nemaju nekog utjecaja. Makrobiotika je velika promjena, meni se čini čak i veća od prelaza sa standardne na vegetarijansku (a da se ne promijeni način pripreme namirnica, pa se i dalje prži, poha, šećeri i soli u neumjerenim količinama). Makrobiotička prehrana nema nikakvih ekstrema, većinom se koristi kuhana hrana, a koliko god prehrana sirovim namirnicama zdravoj osobi može biti super, za nadraženo crijevo je koma.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a koliko god prehrana sirovim namirnicama zdravoj osobi može biti super, za nadraženo crijevo je koma.
    Ne kužim ovo. Jesi mislila na nekuhanu hranu u makrobiotici?

Pitam jer kad se provodi makrobiotička hrana prema preporuci stručnjaka koji ti složi obroke, jedeš rižu, rižu, rižu, jesam li rekla rižu i malo soliš, povrće možeš pripremati i na druge načine, kuhaš ga cijelo u malo vode dok ne omekša.
    I uglavnom ono što svi zaboravljaju, trebalo bi hranu žvakati. Minimalno 30 puta za zdrave, a oni koji imaju ozbiljnih tegoba sve dok ne postane kašasta (čak i do 100 puta). Tako probava počinje u ustima i hrana u crijeva dolazi dobro probavljena...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja ću okrenut (od sutra, danas idem u svadbu ), al ne mislim baš skroz. Recimo, ne pada mi na pamet za doručak jesti rižu, ali žitarice s mlijekom ću nastavit. Probat ću se prisilit na zobeno il rižino al ako ne ide, ne ide.
    Isto tako ne namjeravam izbaciti ribu a ni bijelo meso (meso ću smanjiti). I kada dođem u goste pojest ću šta spreme za ručak/večeru. Ja ipak nemam Chrona a ni česte napade kao Shila (dva u životu s razmakom 4 godine kao što sam već napisala).

Iako, ako je točno ono što ti misliš da je doc mislio, mamazika, onda to i neće bit baš uspješno. Al ja ću ipak probati prvo ovako, pa ako ne ide onda ću dalje razmišljati da li sve okrenut.

Ne bi meni to bilo teško, ali teško je to uskladiti sa okolinom, mužem i njegovim vidom prehrane.

Meni je bitno da prehrana ipak mora utjecat. Ja sam bila sigurna da mora, al ja sam tip da mi doktor mora reći, pa ja onda nakon toga sigurno više neću vidit McDonalds naprimjer.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moj frend ima Chronovu bolest, već nekoliko godina.
    Bio je na 3-4 operacije, zadnji put je proveo 6 mjeseci u bolnici, spao na 42 kg.
    Sad se oporavio, ponekad kad mu je puna kapa svega pojede i ćevape i pizzu i sve ono što mu je strogo zabranjeno.
    Ali izbor hrane koji može jesti nije velik.
    Mlijeko i mliječne proizvode, voće, većinu mesa, povrća, alkohol, kofein, proizvode od bijelog brašna,cigarete to sve ne.
    Sad pije neke kortikosteroide i veli da mu je dobro.Troši i neke prirodne preparate za jačanje imuniteta.
    Bori se s tim, jer nikad ne zna kad će ga napasti.
    Ja mu se divim kako se bori s tim, obolio je kad je imao oko 32-33 godine.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

MM ima Chrona, sad je u remisiji. Imao je dvije operacije i nakon ove druge, 1999 godine, nikakvih problema nije imao niti je uzimao ikakve lijekove. Njemu je doc savjetovao da jede sto vise mesa, ali da ne pretjeruje. I on jede normalno stvari koje mu ne smetaju, recimo ne podnosi jaja, mlijeko (laktozu nije podnosio ni prije Crohna), przeno i pohovano jede ponekad, znaci nije ni na kakvoj dijeti i sasvim normalno funkcionira. Ne gubi na tezini, cak se zimi i udeblja, iako je za oboljele od Chrona karakteristicno da gube na tezini. Vjerovatno je to sve individualno, ali ja kad citam kako se ljudi sa Chronom muce, prosto ne mogu da vjerujem da MM to ima, obzirom na njegov nacin zivota.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    a koliko god prehrana sirovim namirnicama zdravoj osobi može biti super, za nadraženo crijevo je koma.
    Ne kužim ovo. Jesi mislila na nekuhanu hranu u makrobiotici?
    Ne, mislila sam na one detokiskacijske dijete zasnovane na sirovim namirnicama (naravno, jedu se one koje mogu sirove, voće, povrće, klice i sl.).
    Možda ulcerozni i chron nastanu kad tijelo reagira na oštećenje crijeva nastalo od konzumiranja hrane koju ne podnosiš. A to nije kod svakog isto, nekom je mlijeko melem, nekom otrov, isto tako i s mesom i vlaknastom hranom. Pa je zapravo dovoljno izbjeći samo ono što ti ne paše.
    Ja sam ove zime imala urtikariju i bila tjedan dana na smeđoj riži (bez poboljšanja nažalost) - inače se stalno osjećam napuhnuto, imam žgaravicu i sl. ali na riži - savršeno (osim što mi se zgadila, a urtikarija prošla kad sam se prehladila )

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hm.... moj tata je bas jucer bio na operaciji polipa deb. crijeva... znam da to nije isto.. ali bas se bojao tog ulceroznog kolitisa (neki simptomi im se dotiču).

Sto se prehrane tice... ne postoji osoba na ovom svijetu kojoj makrobiotika ne bi značajno popravila zdravstveno stanje! Upravo zato sto ona ukljucuje zasebne elemente za svaku osobu, ali i zato sto je to stvarno nevjerojatno cjelovita i kvalitetna prehrana.

Mi smo bili 3 godine cisti, pravi apsolutni makrobioticari (prije toga 3 godine vegetarijanci)... Dosta je posla oko svega, dosta je skupo, ali je genijalno! To zdravlje iz tog vremena je nesto nevjerojatno sto nikad necu zaboraviti! I doista se pokusavam organizirati da uspijemo ostvariti takvu prehranu ponovno jer je to stvarno savrsenstvo! Tek tada vidis sto znaci biti stvarno zdrav.... (vegetarijanstvo je stvarno mali korak), ne imati nikakvu blesavu virozicu nikad, biti pun energije i volje za životom, voljeti sebe i život više jer to su se sve opisi zdravog tijela!

A i sada kad sam najsretnija i poželim živjeti 100 godina, uvijek se sjetim makrobiotike jer je to je način života kojim svojem tijelu poručuješ da ga voliš i želiš "dugo zadržati".

Knjige koje je potrebno pročitati su ona debela od Avelin Kushi, Makrobiotika za zdrav život od Zlatka Pejića i tu se praktički dobiju sva potrebna znanja i kako se što kuha i kombinira itd itd.... A naravno, može se uvijek nekoga i pitati. Jesti samo rižu npr. nije makrobitika, već oblik posta.

Gibam....

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Anita-AZ, ja i jesam postila na riži - jer ono što alergolozi preporučju za post (dvopek i crni čaj) je čisti horor - dvopek obično ima aditiva, a crni čaj zatvara i usporava eliminaciju eventualnog alergena iz hrane koji još čuči u crijevu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •