Molim vas recept za piroske ( punila bi sa sirom ili pekmezom ). Nasla sam na 13. ili 14. str za ruske piroske, ali ako ima netko jos koji. Ne smeta mi sto su onako masne.
Molim vas recept za piroske ( punila bi sa sirom ili pekmezom ). Nasla sam na 13. ili 14. str za ruske piroske, ali ako ima netko jos koji. Ne smeta mi sto su onako masne.
ja imam ovaj, kojeg sam jednom prije duuuugo godina prepsala s vrećice praška za pecivo:
tijesto:
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
10 dag margarina
15 dag skuhanog i pasiranog krumpira
1/2 jaja
1 suhi kvas
malo soli
nadjev:
15 dag šunke
1 tvrdo kuhano jaje
1 mala žlica vegete
papar
premaz:
1/2 jaja
ribani parmezan
Od navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i rezati pravokutnike 11x12 cm. Nadjenuto srolati s duže strane, premazati jajem i posuti parmezanom .
peći na 200-220 C 20min dok ne bude svijetložuto.
600 gr brašna
1 jaje
1 žlica margarina
kvasac
sol
šećer
-zamijesitit tijesto i ostaviti ga da se diže.
-razvaljati,premazati sirom i praviti piroške
-peći u ulju
Veliko hvala!
Ne znam da li govorimo o istom proizvodu, ali znam da se kod nas piroška radi od kvasno lisnatog tijesta , puni nadjevom i peče u rerni.
Na ovaj recept što je dala dolega , ja bih premazala margarinom , preklopila i razvaljala tri puta da se dobije lisnato tijesto, a onda to sjekla u kvadratiće i punila nadjevom, premazala žumanjcetom i nakon dizanja u tepsiji pekla u rerni. Tijesto je isto kao za kroasane, samo se nadjeva i drugačije oblikuje.
Bez mazanja tijesta margarinom je obično dizano tijesto nadjeveno ili buhtle. Možda nisam u pravu ?![]()
moj kalimero...
to s piroškama će na kraju ispasti ko ono s burekom!
meni su piroške ono što smo u osnovnoj školi dobivali za uživu: dizano tijesto, punjeno nadjevom i prženo u dubokom ulju (još se sjećam kako je ulje kapalo niz bradu).
Mislim da ih proizdovi "Klara".
u pekarama su piroške ili isključivo od lisnatog ili od kvasnog lisnatog.
joj, ljudi, kako je to masno bilo! doslovno je curilo ulje s toga. a unutra štapić svježeg sira. nisam to nigdje vidjela već desetljećima, bila sam skroz zaboravila!
a sjećaš se onog slatkastog škripavog okusa u grlu?
dakle, da preformuliram ono otprije: vodi me u Egipat, kupit ću ti pirošku.
Burek neću NI spomenuti!
ja to svaki dam kupujem u dioni; iste su ko prije, genijalne :D !!aleta prvotno napisa
i meniandrea prvotno napisa
![]()
onak fine masne 8)
Ok, ne znam da li sam premlada ili prestara, ali sam izgleda preskočila to vrijeme takvih piroški. :shock:
znači, kad sljedeći put budete tiskali kakve rodine majice, molim da se uzme u obzir i natpis: Generacija Masne Piroške.![]()
aleta:
znači, kad sljedeći put budete tiskali kakve rodine majice, molim da se uzme u obzir i natpis: Generacija Masne Piroške.![]()
![]()
![]()
draga moja, premala bi bila edicija...aleta prvotno napisa
u Rodi sami podmladak!
(ili hoćeš da ti pošačljem pristupnicu na popunjavanje)?