Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: streptococcus pneumoniae

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno streptococcus pneumoniae

Ovo je malo duga priča, ali probat ću skratiti koliko mogu.
    Već mjesec dana, otkako sam počela raditi, Grga je stalno bolestan. Očito mu je zbog te promjene pao imunitet. Prije dva tjedna popio je turu klavaxa zbog kašlja, temperature, začepljenog nosa i lagano upaljena oba uha. Nakon toga je imao upalu desnog uha, također uz začepljan nos i kašalj. Nije dobio nikakav antibiotik jer je otorinolaringolog rekao da upala nije jaka a i da je već popio Klavax.
    Nakon toga, u ponedjeljak opet je dobio temperaturu, kašalj, pun nos. Bili smo na hitnoj u Vinogradskoj gdje je pedijatar rekao da je to virusno, da mu on ne bi davao antibiotik i da ima bronhitis koji je vjerojatno alergijski i nasljedan (imamo asmatičare u obitelji) te mu je prepisao Ventolin 3 puta na dan.
    Naš pedijatar je drugi dan rekao da on sumnja na bakteriju i da bi mu davao antibiotike i da nema govora o nikakvom bronhitisu i da ne trabamo uzimati Ventolin.
    Iziritirana njihovim neslaganjem, odlazim kod homeopata koji kaže da je to virusno i da je bronhitis, vjerojatno alergijski, ali jako lagan pa on ne bi išao sa tako agresivnim sredstvom kao što je Ventolin. Homeopat mi prepiše 3 nekakva lijeka koja još nisu gotova, a bit će vjerojatno u ponedjeljak i kaže da ne moram brinuti do ponedjeljka samo da kapamo nos i vlažimo prostoriju (to je bilo danas).
    U međuvremenu, popodne, pokupimo nalaz brisa nosa. I imam što za vidjet: bakterija STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE. Moj pedijatar odmah prepiše Summamed i ipak se predomisli što se tiče bronhitisa i prepiše i Ventolin.
    Uz to navečer nazovem homeopata, a ovaj veli da se ta bakterija može nalaziti i inače u nosu i da ona u nekim slučajevima može izazvati bolest, ali da u ovom slučaju to nije tako i da je bolest virusna.
    E sad mene zanima je li to uopće istina? I tko je ovdje lud? Stvarno bih željela izbjeći nepotrebno korištenje antibiotika i Ventolina, ali više stvarno ne znam kome da vjerujem.
    Inaače, Grga (14 mjeseci) se od ponedjeljka ponaša dobro. Uopće nema temperaturu, dobro je raspoložen, apetit mu se vraća. Jedino ga muči taj kašalj. Zvuči kao da pokušava iskašljati a ne može. I pri disanju se čuje škripanje. Nos mu je stalno pun.
    Niti jedan od tri doktora nije spominjao upalu pluća.
    Pardon na dugom postu...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve bude Ok i vama i nama jer mi sutra idemo po nalaz brisa
    ne znam šta bih ti preporučila niti savjetovala-jer od svih silnih savjeta koje si dobila mi je zlo, kad se oni ne mogu složiti ...., katastrofa

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To je najvjerojatnije od Hib cjepiva. Hib i S. pneumoniae normalno obitavaju u sluznici nosa i međusobno su u konkurentnom odnosu - međusobno se potiru. Nakon cijepljenja protiv Hib je sasvim normalno da S. pneumoniae podivlja. Incidencija makarsvakakvih zaraza uzrokovanih S. pneumoniae nakon cijepljenja s Hib cjepivom postaje deseterostruka u odnosu na onu prije cijepljenja. Šteta izazvana ovakvim cijepljenjem premašuje eventualnu korist od smanjenja broja problematičnih slučajeva Hib-a.

Upravo zbog ovakvih stvari u Engleskoj sada navrat-nanos uvode polisaharidno cjepivo protiv S. pneumoniae. Naravno, mali Englezi će biti pokusni kunići na "dobrobit" svima koji će se cijepiti nakon njih.

Pojava je tipično civilizacijska: kad nešto napraviš krivo - onda treba toga napraviti još puno više da bi postalo dobro.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Zečice, za poluditi; stvarno mi idu na živce doktori kad je jedan pametniji od drugog, a ti si misli
    Davor baš nije dao savjet, ali bojim se da je dao odgovor; naime naši problemi su počeli od cijepljenja sa šest mjeseci (odnosno, točno kako i neke studije govore od cijepljenja koje je prethodilo tom docijepljivanju, s tim da je prvi put kašljucao (doslovno) dan dva pomalo, a nakon docj. je fakat počeo kašljati ). Koma je što ne možemo naučiti puhati nos, a kad je krenuo u jaslice, svako malo je nešto pokupio (hvala Bogu, manje-više uspijevamo s homeopatijom).

Ne znam što bih ti rekla, nama je dr. jednom kad je trajalo to kašljanje rekla da nema šanse da je upala pluća, jer da bi od nje klonuo.

M. ima 18 mjeseci i kad ima taj produktivan kašalj, a ne može iskašljati, nas je već u dva navrata spasio homeopatski Antimonium tartaricum; on ti je baš idealan za starije osobe i djecu, kad imaju dosta šlajma, a ne mogu iskašljati. Držim fige i javi ako mogu kako pomoći!

p.s. Ventolin su ti dali kapi za inhalator, ili?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ventolin su mi dali sprej uz pomoć babyhalera ili sirup. Kupila sam sirup, ali mu nismo ništa davali.
    Odlučili smo poslušat homeopata jer Grga nema temperaturu, vesel je, vratio mu se apetit. Pa ako bude naglih pogoršanja mogu mu dati sumamed. On i tako odmah počne djelovati.
    Ma grozno mi je sad to čekanje do ponedjeljka jer sa svih strana stižu pritisci okoline da mu dam antibiotik.
    Nama je homeopat prepisao (nisam sigurna da li vidom dobro pročitati, ali probat ću): perasites comp. prašak, broncih plantago comp. prašak, ney thymun kapi i za imunitet esbentox n.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Davore... ovo je koma.
    Pretpostavljam da je moj Daniel od hib cijepiva s 2.5 godine na taj način zaradio povećanu treću mandulu, posljedičnu operaciju iste, a možda je i sadašnja astma (srećom blaga) posljedica svega toga.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

baš sam htjela postaviti pitanje (za Kinder) ili nekoga drugog:
    slično kao i Zečica: naša curica od ngdje kad je napunila godinu dana je počela stalno biti bolesna. Kašalj, curenje zeleno na nos, temperatura, i na kraju noćni napdaj kašlja koji je znao trajati satima i jedino se zaustaviti inekcijom (ne znam čega, nekakva za bronhitične napadaje iako nema bronhitis).
    Doktorica ju je svaki puta poslala na bris nosa i grla i vađenja krvi, i svali puta je bila ta bakterija i još jedna nekakva bronha..nekaj. Svaki puta je bris pokazao da reagira na Klavocin, ona je dobila Augmentin jer je od Klavocina povraćala. Kad je popila antibiotik, 5 dana je bilo dobro i onda opet ista priča. Mi smo dobili objašnjenje da je to od vrtića. Međtuim nakon valjda 10 briseva i 10 Augmentina, jednom je slučajno išla vaditi bris nakon terapije. I ono kaj smo mi naslućivali - bakterije su ostale, odnosno jedna jeste druga nije. Mi smo već bili ludi od brige zbog toliko antibiotika i traume koju je imala svaka 3 tjedna zbog vađenja krvi i tih briseva, i promijenili smo pedijatricu.
    Tada je ona već imala 2 godine, bilo je ljeto, nije prvi puta dobila temperaturu - i nova pedijatrica kaže nećemo to tretirati, sad je veća, pokušaćemo da se izbori sama.
    Sad je ona već 3,5 godine, i dalje joj curi na nos zeleno svako malo, pedijatrica kaže ne treba ništa dok nema temperaturu. Ja se bojim da ne dođe do oštećenja sinusa zbog toga, a s druge strane ne bih htjela da pije opet neki bezvezni antibiotik. Braco je isto s 11. mjeseci krenuo sa kašljucanjem, curenje na nos, i sad ima 14 mjeseci to još traje. U međuvremenu je dobio i upalu nosa, grla i uha, te Amoxil, koji je ispljuvao svaki puta kad smo mu pokušali dati (nema flašicu pa mu ne možemo dati u čaj). Na kraju je upala uha bila joč jača, i dobio je Sumamed. Inače od od rođenja stalno povlači iz sinusa kao neku sluz, pa kad je bolestan to valjda curi u uho (tako kaže pedijatrica) i onda dobije upalu uha. On nema temperaturu.

Ja više na znam kaj da radimo. Bojim se za curicu da joj se na zakomliciraju ti sinusi, meni to nije normalno; braco nema temperaturu pa najradije ne bih da dobije nikakve antibiotike kad mu curi nos, ali onda mi dobije upalu uha.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

i mi smo se prošli tjedan suočili sa bakterijom streptokok pneumonija i tada nam je dr dala amoksil...to je bio naš prvi antibiotik

Tiica nije imala povišenu temperaturu niti je teže disala nego je imala začepljeni nosić i pojačao joj se kašalj koji ima već oko 2 mjeseca :? pa smo zatražili bris i eto bakterije...iako mislim da je bakteriju zaradila u vrtiću a kašlje... ne znamo zašto kašlje...danas na kontroli je dr rekla da će vjerojatno i dalje kašljati :? ali da to nije ništa strašno (mm je bio s njom pa ne znam detalje)

začepljeni nosić smo riješili tako da sam nasjeckala crvenog luka i stavila ga u najlonku i objesila ga na uzglavlje kinderbeta i tako bi prespavala noć plus mazala sam joj leđa Dr Theissovim balzamom i u 1/2 l vruće vode stavila sam 2 žličice balzama da inhalira dok spava...pomoglo nam je

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    To je najvjerojatnije od Hib cjepiva. Hib i S. pneumoniae normalno obitavaju u sluznici nosa i međusobno su u konkurentnom odnosu - međusobno se potiru. Nakon cijepljenja protiv Hib je sasvim normalno da S. pneumoniae podivlja. Incidencija makarsvakakvih zaraza uzrokovanih S. pneumoniae nakon cijepljenja s Hib cjepivom postaje deseterostruka u odnosu na onu prije cijepljenja. Šteta izazvana ovakvim cijepljenjem premašuje eventualnu korist od smanjenja broja problematičnih slučajeva Hib-a.
    Upravo zbog ovakvih stvari u Engleskoj sada navrat-nanos uvode polisaharidno cjepivo protiv S. pneumoniae. Naravno, mali Englezi će biti pokusni kunići na "dobrobit" svima koji će se cijepiti nakon njih.

Pojava je tipično civilizacijska: kad nešto napraviš krivo - onda treba toga napraviti još puno više da bi postalo dobro.
    Davore, od kuda ti ovo?
    A zašto se cijepi proti toga HIb, ako se normalno nalazi u sluznici nosa ?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dovoljno imaš ovdje:
    http://www.mojdoktor.hr/news.aspx?newsID=207&pageID=554
    Hib kad pobjegne s lanca izaziva prilično gadna stanja od kojih je u nas godišnje znalo umrijeti jedno do dvoje djece, a tko se izvuče zna imati problema sa sluhom. Problem je stvaran, cjepivo stvarno smanjuje incidenciju obolijevanja, ali uz paklenu cijenu divljanja svih ostalih respiratornih problema i kontroverzom oko navodnih 26% povećanja udjela inzulinski ovisnog dijabetesa kod cijepljenih.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Zečice, kako je Grga? Znam za pritiske okoline, tako da mi je jasno kako se osjećaš, a još vikend... (uvijek su takve situacije za vikend!) Ne znam što da ti kažem; pokušaj biti racionalna- promatraj ga kako se ponaša, "slušaj" kako diše i tako reagiraj (što više čisti nos- nama je to uvijek problem, jer to stvarno mrzi, inače ništa ne radimo na silu, ali ovo definitivno MORAMO protiv njegove volje ). Držim fige da što prije ozdravi

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

kao prvo , ovo što je Davor napisao je vrlo logično
    Oko 40 % ljudi ima u nosu Streptokok pn. u brisu nosa kao slučajan nalaz - kliconoše .To je vrlo nezgodna bakterija i jasno mi je što svaki pedijatar na nju reagira antibiotikom ( komplikacije su upale uha, sinusa,pluća meningitis, sepsa), što je i opravdano ako dijete pokazuje simptome bolesti - žutozelena saekrecija iz nosa , kašalj, otalgija. Ako je slučajan nalaz u brisu ili je opetovano izolirana u brisu kao u slučaju TineZ, trebalo bi je shvatiti kao kliconoštvo a osobito nakon terapije antibiotikom i ne reagirati antibiotikom svaki put .
    Ukoliko djeca idu u vrtić i stalno im vodenasto curi nos , onda treba posumnjati na virusnu infekciju .
    Ukoliko djete hrče noću, spava otvorenih usta , ima učestale otitise ,stalno ima zelenkastu sekreciju iz nosa dolazi u obzir adenoiditis - upala trećeg krajnika i nažalost operacija.
    Vrlo je teško odgovarati bez pregleda , sorry ako sam nešto krivo shvatila.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kinder, možeš li mi još odgovoriti: njoj curi iz nosa već 1,5 godinu (sa kratkim prekidima od npr. 5-10 dana), pedijatrica kaže da joj antibiotici nisu djelovali (Augmentin i jedan puta Zinat), pa da je sad najbolje ostaviti da se sama s tim izbori ako nema temperaturu.
    Ja se bojim da to sad traje predugo, i da je već velika mogućnost komplikacije, ti spominješ upalu trećeg krajnika. Misliš li ti da to traje predugo, i da bi trebao dodatni pregled. Kod koga? Da li pedijatrica može vidjeti tu upalu trećeg krajnika? Kaj je to otitis? Inače, ona spava povremeno otvorenih usta (kada joj intenzivno curi na nos zeleno), tada i hrče obično, onda se sve to smiri na neko vrijeme, i obično kada dođemo kod pedijatrice curenje nije tako intenzivno i ne izgleda strašno. Ona inače izgleda kao da je starija od svoje generacije i fizički i u konverzaciji, uvijek je živahna i vesela - i izgleda kao dijete koje se može samo izboriti sa normalnim dječjim boleštinama.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni pedijatrica rece da djeca nemaju razvijene sinuse do seste - sedme godine tj. polaska u skolu. Inace trenutno kod nas vlada poput epidemije curenje iz nosa, kasalj, pa poslije toga ceste su upale uha kod djece. Stariji imaju iste simpote s tim da oboljevaju cesce u kasnijoj fazi od upale grla. Lijecnici kazu da je to viroza, koja se kod nekih iskomplicira u upalu, i bez obzira na antibiotike ponove se simptomi.
    Kod nas je to izgledalo ovako kod djeteta curenje iz nosa, dva do tri dana, pa nista, pa ponovo curenje iz nosa dva dana pa upala grla, i kasalj, iako joj je curio nos narednih 7 dana nije imala temperaturu, pa onda ponovo pogorsanje - kasalj, curenje iz nosa,upala uha - antibiotik i sad jos uvijek curi nos.
    Dva dana nakon djetoteve upale grla, meni pocinje curiti nos, temperatura i upala grla, nakon antibiotika sve se smirilo , da bi me ponovo uhvatilo nakon cetiri dana,i tada sam koristila andol c, i sve proslo samo od sebe.E sad ti znaj

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Grga je danas i jučer stvarno dobro, niti nos mu više ne curi. :D
    Ostao je jedino kašalj, a to namjeravam rješiti homeopatskim pripravcima, a nikako ne Ventolinom koji mi se stvarno čini preagresivan.
    Budući da je taman prošlo tjedan dana od prvih simptoma sad znam da je homeopat bio u pravu i da je to obična viroza.
    A za taj bronhitis ćemo vidjeti što ćemo. Možda je i alergijski. Prošle godine nas je mučio atopijski dermatitis koji se povukao kad je došlo proljeće i moguće je da se sad pretvorio u bronhitis. Vidjet ćemo hoće li ti homeopatski pripravci djelovati.
    Drago mi je da smo se oduprijeli pritiscima okoline i ne dali antibiotik. Stvarno nemam pojma o medicini i možda je moje razmišljanje površno, ali dijagnoza mog pedijatra mi nije baš logična jer ta bakterija izaziva meningitis, upalu uha, upalu pluća. Uglavnom, bolesti čije simptome Grga uopće nije imao. Također sam čitala na Plivinom portalu da akutni bronhitis izazivaju virusi, a nikako ne bakterije i da je najčešća zloupotreba antibiotika upravo kod bronhitisa. A pedijatar mi je rekao da je bakterija uzrokovala bronhitis. I kad još tome dodam Davorov post dolazim do zaključka da je njegova dijagnoza brzopleta i pogrešna. A što je najgore vjerujem da bi većina pedijatara tako reagirala. Kako je onda homeopat koji je također doktor medicine odmah skužio o čemu se radi.
    Teta čuvalica, njen muž i sin su isto svi oboljeli od istih simptoma, valjda ih je Grga zarazio. Dakle, svi se osjećaju isto, a doktor je svakome prepisao drugi antibiotik. Ima li to smisla :?
    Moj zaključak je da zapadna medicina jednostavno nema lijekova za mnoge bolesti pa prepisuju ono što im je na raspolaganju bez obzira na posljedice. Dakle, ne znaju što će s Grginim bronhitisom pa mu šibnu Ventolin. A ako se pokaže da je bronhitis zaista kronični Grga bi do puberteta već toliko bio zatrovan tim jakim lijekovima da više ništa ne bi djelovalo na njega.
    Sve me to ljuti i rastužuje!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za uho grlo i nos - obavezno otići specijalistu. kad sam počela odlaziti (šverc na hitnu ) - stvari su se jako popravile.

mene čudi da pedijatar nije slao malog otorincu nakon tolikih upala uha :? ...

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, i ja sam bas to htjela napisati
    nakon opetovanih upala uha, grla, antibiotika svih vrsta, hrkanja i spavanja s otvorenim ustima... itd. trebalo bi otici na pregled dobrom otorincu

TinaZ - otitis=upala uha
    otitis media=upala srednjeg uha

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

nama je dr na ORL na šalati rekla , ako se ponove upale uha-recimo 3 ili više u kraćem razdoblju, trebali bi ići na pregled kamerom da se pogleda treća mandula

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zečica prvotno napisa
    Kako je onda homeopat koji je također doktor medicine odmah skužio o čemu se radi.
    Stvar je jednostavna: klasična medicina je u potpunosti ovisna o lijekovima farmaceutske industrije. Kad dođeš liječniku, njegova je zadaća plasirati lijek i ono što se događa da asocijativno spajaju lijekove sa simptomima, a ne pacijenta sa zdravljem.
    Homeopati nemaju tih problema.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

naravno da kod učestalih upala uha treba posjetiti otorinca , upale uha su uglavnom virusne , ne treba svaki put ordinirati antibiotik,ali nažalost ,mislim da pedijatri dosta slabo poznaju problematiku upala uha . Ako dijete ima učestalu sekreciju iz nosa, hrče noću , spava otvorenih usta , govori nazalno ( kao da začepiš nos pa kažeš mama, nana ), slabije čuje , ima uplale uha , opravdano je sumnjati na treći krajnik, hipertrofiju ili upalu , te posjetiti otorinca.

Davore , ovaj put se s tobom ne slažem. Vjeruj mi kada odradiš ambulantu samo jedan dan, vrlo brzo shvatiš da ljudi dolaze liječniku da bi dobili neki ljek , kada im kažeš da se kod kuće inhaliraju , gledaju te kao majmuna koji nema pojma. Ne želim pričati o dolasku liječniku u 4 ujutro sa pričom da dijete od prije pola sata boli uho pa su oni odmah doletjeli. Kada pitaš jesu li dali nešto protiv bolova uglavnom te gledaju blijedo , jer im je najvažnije bilo bolesno, pospano dijete strpati u auto i dovesti u bolnicu a da sami prije toga nisu ništa učinili. Naravno da onda oni očekuju da im daš lijek - čitaj antibiotik , da im snizi temperaturu i smanji bol Kad im kažeš da nakapaju nos , gledaju te u čudu, jer dijete boli uho , ja vjerovatno nisam normalna i uopće ih nisam slušala što su oni pričali......isti ti onda pljuju po nama , jer eto , nisam im dala antibiotik, niti ih saslušala , traže vezu
    Neki dolaze da bi ih naručili na operaciju krajnika, jer ima ponekad upalu grla, pa da oni to riješe ( valjda im je tako jednostavnije )
    Ima i jako dragih roditelja koji plačući dolaze s bolesnim djetetom koje je stalno pod antibioticima i neznaju šta da rade, očajnički traže pomoć .
    Znam da će ovo opet izazvati burne reakcije , ali nažalost , uglavnom ne reagiram, ali ponekad moram.
    Davore, ovo nije namnjenjeno osobno tebi , mislim da ti o svem ovome znaš puuuno više od većine ljudi , samo sam se malo nezgodno nadovezala na tvoje riječi.
    Ja sam i dalje na raspolaganju , prijateljski raspoložena za suradnju

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja se ovaj put zaista slažem s Davorom jer mislim da većina ljudi sluša što im doktori govore. Npr. koliko sam puta čula: Da, i ja mislim da imam virusnu infekciju, ali doktor mi je dao antibiotik pa sam ga popila. Valjda doktor zna.
    Ja definitivno nisam tip koji samo želi što prije riješiti problem s bilo kakvim lijekovima. Ja želim da mi se objasni. A još nisam srela doktora koji bi mi sve lijepo objasnio kad sam bolesna. Obično moram postaviti tisuću potpitanja i onda imam osjećaj kao da jedva čekaju da me se riješe jer ih vani čeka još 100 pacijenata. A naravno da budući da nisam te struke niti ne znam što trebam pitati. I ja sam čudno gledala doktora kad mi je prvi put rekao da Grgi kapam nos, a ima bolesno uho. Jer nisam znala kakve to ima veze. Onda sam pitala zašto i dobila odgovor pa mi je sad jasno.
    Dakle, problem je u komunikaciji i nažalost u ogromnom broju pacijenata tako da se doktori ne stignu posvetii pojedinom slučaju čak ni kada to žele.
    A također mislim da su doktori jako zatvoreni prema biljnim pripravcima i narodnoj medicini. Zašto meni doktor ne bi rekao da prvo probam skinuti temperaturu npr. oblozima od krumpira ili zelja, a ne odmah davati čepić. Ili da probam narezani luk ostaviti preko noći u sobi da djetetu olakšam disanje. Ili da mu stavim oblog od zagrijanog ulja na prsa.
    Zato što misli da ga neću ozbiljno shvatiti? Ili da će mu pasti reputacija? Ili jednostavno zato što ne zna? Ili zato što medicina takve stvari nije istražila i dokazala?
    E pa mislim da će morati početi jer ćemo za par desetaka godina svi biti toliko zatrovani lijekovima da više ništa neće djelovati. A onda nam nema druge nego se početi vraćati prirodi.
    I ne kužim rečenicu da pedijatri dosta slabo poznaju problematiku upale uha. Ogroman postotak djece boluje od upale uha. Ja vjerujem da moj pedijatar svaki dan ima jednu upalu uha ili jednu u dva dana. I on ne poznaje dobro problematiku? A kako tek onda poznaje problematiku neke rjeđe bolesti?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Zečica prvotno napisa
    A također mislim da su doktori jako zatvoreni prema biljnim pripravcima i narodnoj medicini. Zašto meni doktor ne bi rekao da prvo probam skinuti temperaturu npr. oblozima od krumpira ili zelja, a ne odmah davati čepić. Ili da probam narezani luk ostaviti preko noći u sobi da djetetu olakšam disanje. Ili da mu stavim oblog od zagrijanog ulja na prsa.
    Zato što misli da ga neću ozbiljno shvatiti? Ili da će mu pasti reputacija? Ili jednostavno zato što ne zna? Ili zato što medicina takve stvari nije istražila i dokazala?
    Zašto?
    To bi bilo neozbiljno.
    Kao da odeš frizerki da ti posvijetli kosu, a ona počme sa kamilicom i limunom.

Inače, najbitnije u cijeloj ovoj priče jest da li netko kod auskultacije pluća Grgi čuo spazam (opstrukciju) ili ne. Ako da tada mu je Ventolin možda ipak potreban (i to preko babyhalera) i tada bi se eventualno moglo govoriti o nasljednoj sklonosti za astmu. I mislim da je dobro što mu nisi ponovo dala antibiotik........

Za Davora- ne cijepimo se protiv Haemophillusa koji obitava u nosu. Tako da ga često u brisu nalazimio i danas. Kao i pneumokok, moraxellu,... I nijednu od tih slučajnih bakterija najčešće nije potrebno liječiti. Oko 30% vrtičke djece ih ima.
    Ja svom djetetu koji je bolestan svakih mjesec dana sa curenjem nosa (i do 2-3 tjedna), kašljem.... nikad nisam radila bris niti davala antibiotik.
    Ponekad je potrebno malo strpljenja.
    Vjerujem da je roditeljima vrtičke djece teže jer od njih zahtijevaju potvrdu o zdravlju, a to ne mogu dobiti dok djete ima i blage simptome viroze.
    :/

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Stvarno je nevjerojatno koliko dječice je u posljednje vrijeme imalo problema baš sa ovom bakterijom.Mojim klincima je ta bakterija izolitrana iz nosa.Naša pedijatrica tretirala nas je kao virozu-iako sam ja odpočetka bila skeptična i žuto-zelena sekrecija iz nosa išla je u prilog bakteriji.Uglavnom kod moje su djece simptomi bili burni,sa visokom temperaturom do 40 stupnjeva u roku "keks"koja nikako i s ničim nije padala-pa smo još i pretrpjeli strah od ponavljanja febrilnih konvulzija.
    Da ne duljim,bakterija je iz nosa ušla u krv i došlo je do bakterijemije
    -oboje su završili u zaraznoj i bili na antibioticima koje su primali u infuziji.Mali je imao i obostrano upalu srednjeg uha,slikali smo i pluća,ali tu je hvala bogu,sve ok
    Sada još par dana penicilina i.m i poslije toga amoxil sirup.
    Ljuta sam na našu pedijatricu...užasno

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Uglavnom kod moje su djece simptomi bili burni,sa visokom temperaturom do 40 stupnjeva u roku "keks"koja nikako i s ničim nije padala-
    To već upućuje na nešto ozbiljnije.

Super što su kikici bolje.

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Uglavnom kod moje su djece simptomi bili burni,sa visokom temperaturom do 40 stupnjeva u roku "keks"koja nikako i s ničim nije padala-
    To već upućuje na nešto ozbiljnije.

Super što su kikici bolje.
    Da,ali su danima prije toga bili ok,odnosno samo žuto-zelena sekrecija iz nosa,te lagana trodnevna temperatura.Doktorica je stigla reagirati.A to što je izvadila samo leukocite
    (i to samo curici-jer on navodno nema ništa drugo nego i ona)nek bude njoj na dušu

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

upravo je u tome riječ , i moje djete šmrca , čistimo nos , kapamo...ne dajem mu antibiotik niti mu vadim krv osim ako opće stanje djeteta to zahtjeva ( visoka temperatura, klonulost...)
    groooozim se od vađenja krvi !
    Teško se klinička slika može razviti u tijeku sat vremena, ili nekoliko sati , naravno da neki simptomi imponiraju kao viroza i kao bakterijska infekcija, čak se ni laboratorijski nalazi ne mogu interpretirati za tako kratko razdoblje.
    mislim da samo onaj kome kroz ruke svaki dan , a osobito tijekom dežurstva "prođe" kroz ruke 50-60 pacijenata razumije o čemu govorim.[/quote]

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Za Davora- ne cijepimo se protiv Haemophillusa koji obitava u nosu. Tako da ga često u brisu nalazimio i danas. Kao i pneumokok, moraxellu,... I nijednu od tih slučajnih bakterija najčešće nije potrebno liječiti. Oko 30% vrtičke djece ih ima.
    I to je sasvim normalno stanje stvari dokle god ne promatraš ljudsko biće kao Petrijevu zdjelicu. Naime, Hib i S. pneumoniae se međusobno ne podnose, a u Petrijevoj zdjelici uvijek pobjeđuje S. pneumoniae, koja Hib napada hidrogenom. U necijepljenom organizmu pobjeđuje Hib, koja protiv S. pneumoniae angažira obrambeni sustav ljudskog organizma. Cijepljenjem smo odabrali strane - navijamo za S. pneumoniae.
    GO! GO! S. pneumoniae, GO! GO!

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja svom djetetu koji je bolestan svakih mjesec dana sa curenjem nosa (i do 2-3 tjedna), kašljem.... nikad nisam radila bris niti davala antibiotik.
    Mozda bedasto pitanje: kolika je vjerojatnost da djecji organizam sam, bez antibiotika, pobijedi neku bakterijsku upalu? A zuto-zeleni sekret iz nosa - da li pouzdano ukazuje na bakteriju?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Paaa... vjerojatnost je jako blizu 100% 8)
    Za uzrast od 1-9 godina smrtnost od svih uzroka je manja od 1 u 3000, a od svih mogućih uzroka smrti na sve infektivne bolesti otpada manje od 5%.
    Rađe se brini je li ti dijete vezano u sjedalici u autu, a kasnije se pobrini da dobro shvati čemu služi pješački prijelaz.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Paaa... vjerojatnost je jako blizu 100% 8)
    Za uzrast od 1-9 godina smrtnost od svih uzroka je manja od 1 u 3000, a od svih mogućih uzroka smrti na sve infektivne bolesti otpada manje od 5%.
    pa, otprilike tako i ja razmisljam, ali ipak volim da mi jos netko potvrdi i uvjeri me.
    Osim toga, ne brine me samo smrtnost, vec i eventualne komplikacije vezane uz nelijecene infekcije.
    Rađe se brini je li ti dijete vezano u sjedalici u autu, a kasnije se pobrini da dobro shvati čemu služi pješački prijelaz.
    been there, done that

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo se isto jednom borili sa streptokokom pneumoniom i ne bi to opet ponavlajla. mali je imao nepune dvije godine.

žuto zeleni nos tjednima i mi uporno špricamo sterimar u nos.

zgražavamo se na antibiotike.

nakon nekog vremena usljedila je gnojna angina i temperatura 40.

popili smo sumamed, stavljali čepiće lupoceta i jedva skidali temperaturu.

nakon pet dana dijete je završilo u bolnici sa sedimentacijom 106 i općim stanjem nula (klonulo, blijedo, neprestano spavajuće). potom je dobio 14 inekcija i makla sam ga iz jaslica jer sam se prepala za njegovo daljnje zdravlje.

sljedeći put kad bi kod njega vidjela taj iscjedak iz nosa - trčala sam po antibiotik.

ne kažem da je to pravilo, ali sa savjetima oko "pusti djete da se samo izlječi" treba bit jako oprezan. mali je imao povećani treći krajnik i njemu se tu stvaralo žerište koje on očito nije imao snage pobjedit. isto tako dosta djeci to ide na uši. neće možda umrijet od angine ili upale uha, ali može zaista imat trajne posljedice.

možda u nekom prirodnom ambijentu bi to i funkcioniralo, ali imam osjećaj da su jaslice i vrtići kao bogom dan inkubator za bakterije koje tamo orgijaju i mutiraju do nesavladivih oblika.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ovakve me priče uvijek uznemire jer sam imala sličnih problema sa sinom, koji su nažalost završili astomom, ali još uvijek ne znam što je uzrokovalo tolike probleme.
    U 11-om mjesecu prošle godine (cca prije godinu dana), 2 mjeseca nakon što je krenuo u vrtić, počeo mu je konstantno slijevanje šlajma "otraga" u grlo, uglavnom bez curenja nosa, nakon nekog vremena to bi uzrokovalo neku upalu, posljedično laringitis, bronhitis, upalu grla, ili uha. i tako mjesecima. U siječnju mu je u brisu nosa izolirana Moraxella nakon čega je dobio Sumamed, ali baš ništa se nije promijenilo. Radili smo i alergotestiranje, ali nije pokazao alergiju na ništa.
    U lipnju smo ga poslali s bakom na more i tamo je bio 2 mjeseca.
    Za to vrijeme je bio dobro, ali čim smo se vratili s mora završio je u bolnici s upalom pluća. Nisu izolirali bakteriju (mogu pretpostaviti da je bilo streptokok, ali ne mogu biti sigurna). U međuvremenu je popio 5 antibiotika.
    15 dana iza toga je počeo suho kašljati, otišli smo na Srebrnjak gdje su mu ustanovili astmu. Moram napomenuti da nemamo obiteljsku sklonost astmi niti itko od nas ima sklonost alergiji. Ova je očito "stečena" nakon dugotrajnog ignoriranja učestalih problema nepoznatog uzroka, koji su ostali nepoznati dok nisu uzrokovali kroničnu bolest.
    Nije ponovljeno alergotestiranje, i ne znamo da li je alergičan i na što.
    Dobio je Flixotide preko babyhalera. Uglavnom, što god bilo smirilo se preko noći, i kašalj i slijevanje šlajma, a do danas nismo bili ni šmrkavi. Nisam sigurna da je Flixotide tako čaroban da uklanja gomilu različitih simptoma preko noći, ali očito ću morati početi vjerovati u nevjerojatno.

Kao savjesni roditelj odmah sam sina otpremila u vrtić jer to je Bogom dana dobrobit za našu djecu, i sad umirem od straha jer ne znam što bi nas ponovno moglo snaći.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

podizem topic - saga o s.pneumoniae... Teta nas je u vrticu obavijestila o prisustvu recene bakterije - da znamo - ako se sta bude desavalo ... i ono zbilja - prije 10 dana - mali dobio temperaturu, curi nos i kaslje... Temperaturu namjerno nisam skidala - neka dijete odradi borbu na miru... 5 dana je proslo i temperaturu dobije i malecka - mi kod doktora, gdje sam spomenula bris nosa zbog pojave s.p. u vrticu.. On odmahne glavom - "ma ne - viroza"... Dva dana nakon toga stanje jos gore: mali vec 7.dan a mala tek 3., mi opet doktoru - i ni pet ni sest - Augmentin jer, kao imaju puno slajma. Bris opet 0 bodova. E na to tako olako nisam htjela pristati pa mi privatno na bris nosa i grla - i krvnu sliku.
    Pa privatnom pedijatru. Dg: mali- atipicna upala pluca - Sumamed, mala - jos uvijek ok. U noci malecka jako kaslje i place pa mi na Srebrnjak - tamo pluca b.o. ali inhalirali fixotidom i micronephrinom (?!) Eto srece - izgleda sto smo trazili to smo i dobili ?

Jucer, na Badnjak dosli se poslusati kod privat. pedijatra jer mala opet u temperaturi. Pedica kaze upala uha i augmentin.
    Nazalost brisevi jos nisu sasvim gotovi- tek za dva dana ali su nesto izolirali u brisevima nosa - moraxellu a mozda ce biti do srijede i p.s.
    Uglavnom pravo Bozicno ozracje!!!

:/

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Neznam kaj da kažem na sve ovo. Razmišljam, slažem, zbrajam i oduzimam sve ovo gore navedeno i ne vidim nikakav rezultat. Pomalo mi se čini kako je stvarno postalo "nemoguća misija" u borbi za zdravlje djece. Slažem se sa Davorom u vezi cjepljenja i sve sam više sigurna da baš zbog te stvarno prevelike kolićine lijekova i cjepiva kojima filamo svoju djecu u tijelu im je nastala totalna pomutnja i izgubio se "prirodni" imunitet kojeg smo dobili rođenjem i koji bi nam i trebao služiti.
    Ali, slažem se i sa teorijom kako baš nebi smjeli totalno izbjegavati davanje antibiotika, jer sam nažalost sa svojim sinom doživjela "stanje pred sepsu" zbog upale uha koja se nije ni vidjela, niti je boljela, već je samo podmuklo kurila tamo negdje u unutrašnjem uhu.
    Razumijem vašu zabrinutost, jer i ja sam i više nego zabrinuta, sa svakim novim šmrckanjem i kašljucanjem u mojoj glavi se slažu filmovi strave i užasa, jer baš kad mislim da je onako samo virusno, uvijek završi najgore.
    Budite oprezni! Promatrajte stanje djeteta. Osluškujte kako diše. Nemojte spuštati prerano temperaturu, nikako dok ne prođe 38,5, jer temperatura i je "prirodni imunitet", nemojte se bojati kašlja jer i on je "prirodni imunitet" kojeg mi tako vješto "ublažavamo" raznim sintetskim ljekovima, (čast prirodi-sljezu,trpucu,kamilici- koji razrjeđuju sluz) i jedna od najvažnijih stvari je da ne jurite kod doktora "prerano". Pričekajte da tijelo ukljući svoje senzore i da pokrene proces obrane, jer ako ga stalno preduhitrimo nekim lijekom, ne pomažemo mu , već mu dajemo lažno stanje za buduću bolest.
    I nemojte sumnjati u svoje doktore i na svoju ruku ignorirati terapiju koju ste dobili, na kraju, oni ipak naprave kompletnu sliku iz razgovora s vama, roditeljima, koji najbolje poznajete svoje dijete.
    Želim vam sretnu, a nadasve zdravu novu godinu!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Draga Rinama,
    sa svim sto si rekla se slazem... osim da vjerujemo svom lijecniku. Ne znam vise kome vjerovati, jer sam u roku od 24 sata imala tri razlicita lijecnicka misljenja i dijagnoze. I dvije razlicite terapije - da li je isto sumamed ili augmentin kod B. ili u drugom slucaju kod E. augmentin i nista?
    I da, potpuno se s tobom slazem da smo unijeli totalnu pomutnju u tu nasu malu djecu sa silnim cijepivima i lijekovima. Davor dobro zbori. Ima jos i na stranicama jednog lijecnika i homeopata koji navodi silne slucajeve posljedica cijepljenja protiv HiBa, DPT, polia: www.tinussmits.com (ima i na engl.).
    Buduci da maleckoj (jos uvijek) nisam dala antibiotik - nema vise temperaturu, zivahna je a izgleda da je ni uho ne boli - pitam se moram li ga uopce dati pa cak ako i brisevi pokazu da je pneumokok?!
    Zasad ordiniram Pulsatillu jer dobro pokriva upalu uha i zuti iscjedak iz nosa...
    Pridruzujem se tvojim zeljama za Novu 2007.!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Neznam. Ako si odlučila pričekati sa antibiotikom ok. Vidjela si na djetetu da se stanje smirilo, ali...muće me ove gnojne šmrkice i nalaz brisa, zato dobro pazi ako se krene pogoršavati stanje, nemoj čekati predugo sa odlukom da ipak daš antibiotik. Ja sam jedna od onih što sam predugo čekala sa tim žutim šmrkama i vrlo visokom temperaturom i djete od dvije godine je naguralo leukocite na 42 i opću krvnu sliku do pred sepsu.
    Tada sam na najgori način naučila kako kod djece brzo napreduje bolest i da treba dobro pratiti stanje djeteta.
    Nadam se da će sve biti ok.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi smo već dva puta u roku od tri mjeseca imali streptokok.pn. u nosu i jednu upalu uha kod koje je isto rađen bris nosa, ali nije bilo bakterija (što će sveukupno reći popili 3 antibiotika).
    To se naravno počelo događati kad je P. krenuo u jaslice sa 16 mj., a Hibbom smo se zadnji put cijepili kad je imao 6 mjeseci (ne znam baš da je ta reakcija bila povezana).
    Nos mu je svaki put curio žuto, pa zelenije, pa svakakvo, naravno čistili smo fiziološkom, operilom, aspiratorom, prvi put nije imao temperaturu, druga dva puta imao je dosta visoku temperaturu - preko 39,7 u guzi, svaki put je kašljao.
    Od zadnjeg antibiotika sad je prošlo nešto više od 6 tjedana i nosić mu je prije dva tri tjedna ponovno procuri (opet žuto), ali nije imao temperaturu. Pedica je sada zaključila da antibiotik ovaj put nije potreban jer nema temperature, niti neke druge štete (pogledala je i uha), što je i evidentno (toliko i sama znam), ali niti jedanput nas nije poslala ORL-u što mi sada pogotovo ne da mira jer posljednjih dana više se nema što izvući iz nosa, a P. i dalje govori nazalno, diše na usta, hrče i budi se stalno jer mu je zaštopan nos, imao dvije upale uha u razmaku od mjesec i pol dana (uglavnom ima sve simptome koje je navela kinder) - sumnjamo na treću mandulu, ali bez ORL pregleda možemo samo sumnjati. što dalje činiti?

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo podižem temu...

D. je dosta dugo bio zaštopan nosić ali ja sam to prepisala virozi koju sam i ja imala i nakon koje sam ispuhivala sekret ravnih mjesec dana. No, na kontroli kod pedijatra sa dva mjeseca, pedijatrica ga nije htjela cjepiti radi začepljenog nosića i dala nam je uputnicu za bris nosa. U brisu je nađen S. pneumoniae i ordiniran mu je Almacin (amoksicilin) u trajanju od 7 dana. No, D. koji je star samo 2,5 mjeseca imao je od njega obojanu, sluzavu i prečestu stolicu. Kako je bio vikend, dežurni doktor savjetuje prekid terapije. Tako smo prekinuli terapiju nakon 5 umjesto 7 dana.
    E sada... pročitala sam na više mjesta da S. pneumoniae ne treba liječiti ukoliko se nalazi u nosu i nema simptoma vrućice i sl. pa sam malo :? jer mi nije bilo svejedno bebi od 2.5 mj. davati antibiotik.
    Planiramo ponoviti bris ali me zanima što u slučaju ako streptokok nije otišao ( a kako čitam jako ga je teško iskorijeniti)??
    Je li netko pokušao sa homeopatijom ili sl.?
    Napominjem da je D. hvala Bogu zdrava, vesela, jako napredna i isključivo dojena beba.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •