uvijek se o trudovima pod dripom priča kao o nečem groznom - moji nisu bili ništa strašno pa me zanima je l' to samo priča-plašilica ili sam imala sreće. :wink:
kako je vama bilo, pogotovo ako ste rađale i s dripom i bez njega?ima li razlike?
uvijek se o trudovima pod dripom priča kao o nečem groznom - moji nisu bili ništa strašno pa me zanima je l' to samo priča-plašilica ili sam imala sreće. :wink:
kako je vama bilo, pogotovo ako ste rađale i s dripom i bez njega?ima li razlike?
Ja sam rađala sa dripom! Bilo je bolno, ali mislim da bi i bez njega bilo tako.
Ja porod ne mogu opisati kao nešto bolno - ili sam ja nenormalna ili je znatiželja prevladala svaku bol.
Rodila pod dripom u obliku gela.
Mislim da je lakše samo u smislu što prirodni trudovi češće traju dulje, a time i sam proces otvaranja koji je bolan. Kod dripa to ide brže i ajmo reći 'na silu'.
možda si imala sreće ili je to individualno
prvi porod s dripom bio mi je užas
drugi je induciran gelom i puno lakši
ja sam bila na svojim trudovima 12 sati, nakon cega su mi dali drip i rodila sam nakon 2 i po sata. moji trudovi su bili manje bolni,ali su me iscrpili svojom dugotrajnoscu. oni s dripom su bili tri puta jaci, ali je sve proslo puno brze
Rodila sam s dripom jer nisam drukčije mogla,no mislim da nije ništa strašno jer samo ubrza porod,otvaranje i trudove.
Bez njega bi sve duže trajalo.
Mislim da boli i s dripom i bez njega :?
I ja sam rodila uz pomoc dripa (infuzija). Meni porod nije prestavljao nista strasno. Po stoti put kazem da su mi menstruacije bile bolnije.
18.3.2004-Edita :D
Moje iskustvo:
Prvi put bez dripaMogla sam savrseno kontrolirat trudove, disanje, nije bilo previse bolno, komentar nakon poroda je bio: Mogla bi odmah opet :D
Drugi put sa dripomi to potpuno nepotrebnim i neopravdanim
jer sam dosla u rodiliste 9 cm otvorena. I tih zadnjih 25 minuta nakon dobivanja dripa su bile grozne i neizdrzive, nisam imala nikakvu kontrolu i uzasno me je bolilo za razliku od prirodnih trudova.
Ja sam drip (u infuziji) primala nekih 2 sata, a kako sam prije trudnoće imala bolne menge i prirodni trudovi su mi bili cca. te jačine rekla sam da bih rađe još 24 sata trudova, nego tih 2 sata dripa. Mislim da ovisi i o tome koliko jako puste da curi drip, ali je to samo laičko mišljenje i možda sam izrekla totalnu glupost![]()
Rodila sam uz pomoć dripa i nije mi uopće bilo strašno. Bolilo je, ali ne tako da bol nisam mogla kontrolirati. Na kraju je ispalo sve brzo i zapravo, bezbolno. Kod mene je isto kao i kod Snorki. Neke menstruacije su me jače boljele nego trudovi.
... moja je situacija bila slična samo što je meni i drip dugo trajao, oko 4 sata...happy mummy
ja sam bila na svojim trudovima 12 sati, nakon cega su mi dali drip i rodila sam nakon 2 i po sata. moji trudovi su bili manje bolni,ali su me iscrpili svojom dugotrajnoscu. oni s dripom su bili tri puta jaci, ali je sve proslo puno brze
Prvo gel oko 12 sati - ništa; onda drip na infuziju od 14 do 22,20 - ne da je bolilo, nego sam negdje oko 19 sati bila toliko iscrpljena da sam u onim fazama nižeg bola (oko desetak sekundi) upadala u san; okretala sam se na sve strane; negdje do 18 sati sam se uspjela kontrolirati - disanje itd., malo sam i ustajala, ali nakon 18 više nisam stvarno mogla; počela sam zapomagati, dali su mi dvije injekcije morfija (ne vjerujem im jer imam dojam da mi nije ništa pomoglo); do 22,15 sam bila otvorena 9cm; bebino srce je počelo slabije kucati (sa 140 je palo na 90); prebacili su me na stol i bilo je - cak! (beba nije plakala nego su odmah počeli isisavati iz nje vodu i sve ono čega se nagutala ...) Rezultat caka je popriličan broj šavova koje i dan danas osjećam...
Zaključak: drugi put, porađat ću se pet dana u prirodnim trudovima, ali drip uzet neću pa taman me naganjali po bolnici!!!!!
(Žao mi je cura koje još nisu rodile i čitaju ovo, ali ponekad dobijem inspiraciju pa napišem tijek svoga poroda ... Bilo mi je teško, no većina poroda traje kraće i nisu toliko bolni. Uostalom, vidite da mislim pozitivno: već mislim o drugom porodu, dakle, nije bilo tako strašno 8) To je bilo stresnije za moga muža koji je to sve gledao, ja sam kraj ionako prespavala 8))
Isto ko Marijanas. Osim sto sam ja i drugi put rekla doci cu ja opet.
Samo onda cu sonijeti napismeno da necu drip i jos cu to kod biljeznika ovjerit.
inače, drip je za poticanje trudova, a gel je za otvaranje :wink:
Ja sam imala trudove cca 8 sati svakih 3 minute kad sam krenula u bolnicu. I stvarno je bolilo kao malo žešća menga. Bila sam otvorena 3 cm. Nakon sat i pol sam još uvijek bila otvorena samo 3 cm, pa su me zarobili na boku i uvalili mi drip. Bilo je 11:30. Trudovi su uskoro ubrzali tako da je razmak bio možda pol minute, a bolili su.... Otvaranje i dalje nije baš išlo, tek oko 18:00, nakon tri vrečice dripa je babica rekla još tri truda i krećemo. U tih 6 i pol sati sam par puta izvrtila sve glagole, imenice i pridjeve najgoreg kočijaša, al sam tako i onako bila sama u boksu. Nisu došli nakon tri truda, nego nakon 48, jer sam rekla nekoj uplašenoj praktikantici da ja više ne mislim zadržavati, već pustiti bebonju da izađe, a ona nek ga lovi :? doktor i babica su se pojavili u zadnji čas, Maja je izletila a da nisam skoro uopće ni tiskala - u jednom trudu.
Dakle, nisam baš uvjerena da drip ubrzava otvaranje, al da pakleno boli to je i više nego istina. Ne bi ponovno drip, pa makar imala prirodne trudove pet dana.
opet ja tupim :D ali drip NIJE za otvaranje, nego za ubrzavanje trudova... a GEL je za otvaranje 8)
A ubrzavanje trudova služi za brže otvaranje.Lutonjica prvotno napisa
ali trebas bit sretnica da ti daju gel a ne drip. cini mi se da drip uvaljuju svima serijski, a s gelom i nisu bas darezljivi, bar je tako bilo kod mene. babica je u ponoc predlozila doktoru da mi daju gel, a on je rekao da mogu ja jos malo sama, a u 9 ujutro su mi uvalili drip jer sam se do tada otvorila samo 4 cm. rezultat dripa a ne gela: radjala 8 prstiju otvorena i uz epi pukla i unutra i vani ko prezrela tikva, tako da imam vilerov goblem dole! :?Lutonjica prvotno napisa
To znamo, samo kod nekih taj gel ne pomaže pa onda dobiju drip, a uz trudove, kako aleksandra kaže, ide i otvaranje...aleksandra70vanja prvotno napisa
Ima nas takvih sretnica ...
Kad smo već precizni drip ubrzava i pojačava trudove. Nagalasak na pojačava. Jači trud - brže otvaranje.
Da li se drip moze odbiti ili ti ga "uvale" bez obzira htjela ti ili ne?
Sta ste sve napisale,odma mi je muka![]()
Mozes sigurno odgoditi. Sve ti ovisi o osoblju prisutnom u tom trenutku.
ma lidac, očito nije svima grozno s dripom - meni nije ni palo na pamet da ga odbijem jer nisam osjećala baš nikakve trudove iako sam se otvarala ko luda. samo me zanima kaj bi bilo da mi ga nisu dali - mislim, valjda se ne može roditi dijete bez trudova..? :shock: možda bi trajalo satima dok ne krenu, a ovako sam rodila nakon 4 i pol sata dripa, s tim da me prva dva sata nije bolilo a kasnije onak podnošljivo. zato sam i postavila ovo pitanje, jer sam prije mislila da s dripom mora biti grozota od bolova. očito to ovisi od slučaja do slučaja!
Moje je iskustvo s dripom posve OK. Ali, to je prije svega zahvaljujući izvrsnom osoblju koje mi ga je dalo u pravi tren, nipošto prerano, premda sam došla u rađaonicu prokinuta vodenjaka ( čula sam da ga neki docovi prakticiraju odmah u tom slučaju dati, ali ovo nije informacija iz prve ruke ). Dali su mi ga nakon otprilike 9 i po sati vlastitih trudova koji su bili jaki, ali nedovoljno da se Matej rodi. Danas mislim da me drip spasio još kojeg sata rađanja, a to mi nakon 10 sati zaista još ne bi trebalo.
Dakle, mislim da u rukama dobrog porodničara drip nije bauk, a u rukama doktora koji želi stići što prije doma ili na utakmicustvarno može izazvati u žene osjećaj prisile u porodu, a to je, mislim, jedna od najgorih posljedica što se rodilji može ostaviti "u trajno sjećanje i pamćenje".
![]()
Oba poroda bez. prošlo super i na brzaka.
Ima zena koje se i pod dripom ne otvaraju (ili sasvim malo, neznatno). Onda ljekari pojacavaju drip. Ako se opet ne pocne zena otvarati, onda ga oni jos vise odvrnu. E toooo boli. Ovakav slucaj je bio moje prijateljice.
Meni su dva puta pojacali drip-infuziju. Poslije tog drugog "odvrtaja " bolilo je , ali srecom pa je Edita za nekih dva sata dosla na svijet. :D
18.3.2004-Edita :D
Ja sam nakon 4,5 sata svojih trudova bila otvorena 9 cm ali se kao beba još nije dovoljno spustila pa su mi dali drip, sljedećih sat i pol je bilo pakleno u usporedbi s onim prije-zaključak: bila sam naivni bedaček. U stvari je doc imao dvije frendice koje si je naručio na indukciju u dežurstvo i htio je mene što prije riješiti.
Ovaj put NE dam drip nakon svega par sati trudova ako je s bebom sve u redu.
stari topic: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=582
1. porod-sa, 2. bez dripa
1. put-pukao vodenjak, čekala trudove 4 sata, umalo me poslaše na carski, na kraju srećom sve dobro prošlo
2. put- dobro došli u svijet predvidljivijih, logičnijih i puno tolerantnijih prirodnih trudova; iskustvo poroda- puno aktivniji s puno većom mogućnošću moje kontrole
Ne znam koliko vam je poznato da Još uvijek ne postoji pravi način oponašanja prirodnih trudova.
Naime, prirodni hormon oksitocin koji je, između ostalog, glavni i odgovorni za trudove, ispušta se u tijelu u ritmičkim impulsima koje do danas medicina ne uspijeva dobro oponašati kad daje umjetnu inačicu sintocinon.
Zato postoji mogućnost da rodilja dobije prejaku dozu (jer ne postoji univerzalna doza, svaki organizam drugačije reagira) koja može izazvati prejake kontrakcije, jače nego prirodne koje potom mogu ugroziti i rodilju i izazvati distres djeteta.
Zato je obavezan CTG nadzor kad je porod pod dripom, a to ako rađaš u HR automatski podrazumijeva da ležiš ko kukac na leđima jer nemamo prijenosne CTGe.
Još manje poznata stvar je da se davanjem umjetnog hormona može poremetiti prirodni hormonalni balans i može doći do toga da umjetni hormon ometa prirodnog, tako da se trudovi uopće ne pojavljuju. To je objašnjenje za moj 1. porod, ali srećom sam izbjegla carski jer su se smilovali i pričekali još malo.
Dakle, drip nije uopće bezazlen i kao i svaka druga intervencija ima svoje rizike i trebao bi se davati samo iznimno, kad porod zaista zastane i kad su se iscrple sve druge, prirodnije varijante poticanja poroda, a jedna od najjednostavnijih je pustit rodilju da hoda.
Koliko je (ne)logike, ignoriranja činjenica i komocije u našoj situaciji gdje hodanje ne dolazi u obzir, a dripom te zaskoče bez puno razmišljanja, prosudite sami.
PotpisujemLutonjica prvotno napisa
![]()
Ja sam s Annabel 16 dana poslije termina bila skroz zatvorena i ne moze se dati drip ako nisi otvoren i onda se stavlja gel a kad se otvoris do jedne odredjene granice i ako ide presporo onda ide drip. Ja ga mrzim i stvarno me pri prvom porodu ubio u pojam. Totalno je jedna ne prirodna stvar koja definitivno moze praviti komplikacije jer da nije ne bi nas stavljali na ctg da prate kako beba podnosi drip.
hm, ja sam samo gel dobilaLutonjica prvotno napisa
![]()
![]()
prirodne trudove nisam baš ni imala, samo lažnjake par dana prije (računaj da sam rodila 4 tjedna ranije)
gel su mi stavili u 8,15 a rodila sam u 11,00
Prirodni trudovi, otvorena prirodnim putem u roku od 2 sata!!!!! :D
ja sutra idem na SD pa ću javiti iz prve ruke (pošto bi trebala imati inducirani)![]()
Da nije ta tvoja prijatelica moja izgubljena sestra blizankasnorki prvotno napisa
![]()
Baš tako je bilo kod mene, nakon 37 sati neuspješnih trudova koji su mje jedva nešto otvorili, šibnuli su me na drip i valjda ga tako nafrljili da sam od bolova padala u nesvjest, pa su mi dali neku vražju drogu da me smire jer sam divljala...ma božesačuvaj :/
A i pod dripom mi je trebalo idućih sedam sati da konačno rodim to moje malo zlato kaj se tako nije dalo van![]()
A da se razumijemo...zaista nisam došla na porod ko zadnja tuka, pa da veli čovjek prepala se i od užasa se zblokirala...
Puno sam se informirala prije, znala dosta o tome kako bi porod trebao ići i nisam paničar po prirodi, ali nisam imala sreće![]()
Bit će bolje drugi put![]()
![]()
ja već zaboravila na ovaj stari topic.![]()
još se pitam kaj bi bilo bez dripa... koliko bi trebalo da krenu trudovi. ili bi možda rodila i bez njih.![]()
Potpisujem Natasu30 i martu - gel je za otvaranje, drip je za pojacavanje trudova.
Ako nisi nimalo otvoren, dobivas gel (ili baloncic). Nakon sto si otvoren barem malo, mozes dobiti drip.
E sad, o iskustvima:
Prvi porod: prvo gel 12 sati bez ikakvog utjecaja, pa baloncic koji je pokrenuo stvari, i tek onda drip. zavrsilo prvo epiduralnom jer su me trudovi izmozdili pa hitnim carskim. bolilo kao sam vrag od pocetka (ukljucujuci i potpuno neefektivni gel).
Drugi porod: sama se otvarala, trudovi prirodni. bolilo jako samo u zadnjoj fazi, tik prije tiskanja.
Razlika osjecaja neusporediva :D
Kod drugog poroda, koji je bio u pripremi da bude indiciran, moj je uslov bio da ne idem na gel odnosno da ne krecemo dok nisam barem malo otvorena. kako sam bila malo otvorena (1cm) na pregledu, drip je odobren (iako s rezervama zbog prethodnog carskog). na kraju nam nije trebao jer smo mm i ja inducirali prirodno
moje je misljenje da ako ce bolit jako prirodno onda ce bolit jako i na dripu. s druge strane, moze biti da ce jako bolit na dripu a ne bi toliko bolilo prirodno. a i osjecaj boli izmedu induciranih trudova i prirodnih trudova je jako razlicit, makar bili i "iste jacine". neznam kak bi to opisala ali ovi prirodni su "moji" i lakse za podnijet, za razliku od onih "stranjskih" koji nisu moji i nisu od moje bebe.
nekad nema izbora, drip je neophodan. al to je u velikoj manjini slucajeva. ove ostale treba pustit da idu svojim, prirodnim tokom.
Prvi porod - bez dripa. Sjećam ga se kao užasno bolnog, sporo sam se otvarala, vikala sam k'o sam vrag - jedva sam se kontrolirala.
Deset godina kasnije - s dripom. Hopsanje po Pilates lopti s ctg-om gotovo do potpune otvorenosti. Puuuuno manje bolan (doduše, jedan sat dulji) porod. Da li je zbog lopte ili činjenice da mi je doktorica rekla da slobodno smijem regulirati jačinu dripa na infuziji (u smislu: smanjite malo dotok ako su vam trudovi prejaki ili trebate odmor), drugi porod mi je protekao neusporedivo lakše od prvog.
Ipak, svatko reagira na svoj način.
e to mene i kopka, na dripu stvarno nisam imala jako bolne trudove, bili su doduše s kratkim razmakom ali ništa posebno. i trajalo je 4 i pol sata, s tim da je trebalo sat vremena da krenu. a budući da ne mogu usporediti prirodne i umjetne trudoveAncica prvotno napisa
, sve si mislim da bi me bez dripa možda još manje boljelo. ali se pitam koliko bi trajalo da dobijem trudove, s obzirom da sam se otvorila 5 cm bez ijednog trudića.
... tak, malo si planiram za idući put.![]()
Ajme, super da možeš malo sam smanjiti drip ili ne . Ja znam da ti ga ovde odvrnu ak se ne otvaraš pa šta bude :shock: .Meni su doktori na tečaju rekli da se drip daje samo da ubrza trudova koje bi ionako prošli, e sad da umjetni znaju biti jači jer ih ne regulira priroda, ali kao to je ok. i znam da u St bolnici dobiješ drip ziher!
u splitskom rodilištu se sve jako promijenilo...o njima mogu sve samo najbolje reči...
ja sam se bez trudova od 1:30 do 6:00 otvorila 5 prstiju (jaka infekcija 35tj.trudnoće) u 8:00 su mi stavili drip do deset je vrlo slabo djelovao...tek toliko da osjetim malo jače menstr.bolove...u 10 su mi pojačali drip i u 11:50 rodio se moja mali miš![]()
dakle prvi put bez dripa illi bilo cega neprirodnogbilo je krajnje bolno jer moji trudovi su uzasno jaki, u smislu da nemam pauze medu njima, bila sam u trudu od ponoci do ujutro u 7. drugi put sa dripom nakon par sati mojih trudova, spasilo me, imala sam pauze za opustit se.moje iskustvo sa dripom divno
![]()
molim objasnjenje onih koji se u to razumiju - sto se u stvari smatra dripom?
je li to uopceni naziv za razlicita sredstva za ubrzavanje trudova ili postoji bas kemijica koja se zove drip?
pitam jer sam cula za gel, shop i jos nesto sto ide infuzijski (sve i probala), pa me zanima...
drip je "kemijica", to je sintetska(umjetna) verzija hormona oksitocina koji se izlucuje u porodu i potice trudove.
zanimljivo je da se oksitocin izlucuje i kod vodjenja ljubavi i kod dojenja.
drip se moze dobiti ili intravenozno (mislim da je tako uglavnom kod nas) ili, cini mi se u obliku spreja , ne znam jel postoji jos koji nacin.
gel se nanosi na usce maternice i sluzi za otvaranje.
nisam sigurna kojeg je tocno sastava, mislim da se radi o prostangladinu (kojeg bdw. ima i u spermi, zato se kaze da se vodjenjem ljubavi moze potaknuti porod).
mamma Ju, onda sam umjesto gela mogla traziti da bi posalju muza, vjerujem da bi bilo puuuuuno male bolno![]()
a i splitsko rodiliste bi mozda doslo na dobar glas s novim metodama ubrzavanja poroda![]()