stari topic: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=582
1. porod-sa, 2. bez dripa
1. put-pukao vodenjak, čekala trudove 4 sata, umalo me poslaše na carski, na kraju srećom sve dobro prošlo

2. put- dobro došli u svijet predvidljivijih, logičnijih i puno tolerantnijih prirodnih trudova; iskustvo poroda- puno aktivniji s puno većom mogućnošću moje kontrole

Ne znam koliko vam je poznato da Još uvijek ne postoji pravi način oponašanja prirodnih trudova.
Naime, prirodni hormon oksitocin koji je, između ostalog, glavni i odgovorni za trudove, ispušta se u tijelu u ritmičkim impulsima koje do danas medicina ne uspijeva dobro oponašati kad daje umjetnu inačicu sintocinon.
Zato postoji mogućnost da rodilja dobije prejaku dozu (jer ne postoji univerzalna doza, svaki organizam drugačije reagira) koja može izazvati prejake kontrakcije, jače nego prirodne koje potom mogu ugroziti i rodilju i izazvati distres djeteta.
Zato je obavezan CTG nadzor kad je porod pod dripom, a to ako rađaš u HR automatski podrazumijeva da ležiš ko kukac na leđima jer nemamo prijenosne CTGe.

Još manje poznata stvar je da se davanjem umjetnog hormona može poremetiti prirodni hormonalni balans i može doći do toga da umjetni hormon ometa prirodnog, tako da se trudovi uopće ne pojavljuju. To je objašnjenje za moj 1. porod, ali srećom sam izbjegla carski jer su se smilovali i pričekali još malo.

Dakle, drip nije uopće bezazlen i kao i svaka druga intervencija ima svoje rizike i trebao bi se davati samo iznimno, kad porod zaista zastane i kad su se iscrple sve druge, prirodnije varijante poticanja poroda, a jedna od najjednostavnijih je pustit rodilju da hoda.

Koliko je (ne)logike, ignoriranja činjenica i komocije u našoj situaciji gdje hodanje ne dolazi u obzir, a dripom te zaskoče bez puno razmišljanja, prosudite sami.