-
-
Od svih vrsti hrane koje se dadu skuhati u mikrovalnoj, nuklearna palenta je sigurno najjednostavnija jer se kuha otklopljena.
Mi tijesto redovito kuhamo u m.p. ali poznamo ju i to je OK. Frka je samo zbog pjene, jer kad tijesto zakipi - pjena šiklja u vidu gejzira. Mora se poklopiti jer se inače ne skuha kako treba. Princip kuhanja je da čim zakuha treba smanjiti na minimum i tek tada se vrijeme namjesti prema onome što piše na kutiji od tijesta. Tko ne voli al dente - neka produži još koju minutu.
Znači, treba eksperimentirati za prvi put pa i nije neki izbor ako ti se žuri.
-
Davore, hvala ti! Eksperimentirala sam kako si i rekao i- najela se :D
-
-
Jel može još koji recept za kuhanje u mikrovalnoj?
Nešto super jednostavno.
Moram priznati da ju koristim samo za odmrzavanje i podgrijavanje.
-
OK, evo copy/paste s nekih drugih topica
Kićari
To je riža s dalom (puknutim ljuštenim grahoricama) iz mirkovalne
1 šalca riže,
1/2 šalice dala,
4-5 šalica vode
(opcionalno) nekakvo povrće narezano na centimetarske kockice
zakuha se, smanji se na najmanju snagu i tako se kuha 15-20 minuta, ovisno o vrsti dala, na kraju se ubaci masnoća po izboru, začini (opet prilagođeni vrsti dala, ako je crveni, masur dal - sasvim svejedno) i sol.
Ako je nekakav teži dal u igri, dobro je među začine uvrstiti asfetidu i kumin. Ako se kuha s povrćem postane kompletan obrok, a služi se s jogurtom. (idealno za na poslu)
Nuklearna palenta "Krško"
(Amerikanci mirkovalku često zovu nuklearka):
- u bilo kakvu veću nemetalnu posudu stavi se 3 dijela vode, soli i začina po ukusu, žlica maslinovog ulja
- potrpa se u mirkovalnu dok dobro zakuha
- odjednom se strpa jedan volumni dio instant palente i žestoko se miješa da ne nastanu grudice
- vrati se u mirkovalnu na jako na ~2 minute, a ako je sve OK, palenta se, kako kipi, miješa sama, a gotov proizvod je rahli i mljac.
U niti jednom trenutku se posuda ne mora poklopiti, a mora biti barem 2x veća od ukupnog volumena palente kako cijela pripovijest ne bi kipila.
Vrijeme pripreme ~10 minuta.
-
-
A kako skuhati tjesteninu u mikrovalnoj?
-
Postoje dvije metode, vruća i hladna, a hladna obično nije OK za tjesteninu koja nije durum jer se hoće raspasti.
Hladna metoda je trpanje tjestenine u plastičnu ili staklenu posudu, u mikrovalnu na jako, kad zakuha poklopi se (tako da para može pomalo ići van) i na snazi smanjenoj toliko da svaki put kada se magnetron uključi voda malo zakuha se kuha koliko piše na vrećici i rezultat je al dente skuhana tjestenina. Jednostavno.
Vruća metoda je prvo zakuhati vodu, ubaciti tijesteninu, ponovno zakuhati, smanjiti i kuhati koliko piše na vrećici.
Ako kuhaš tjesteninu s imenom i prezimenom, bolja je hladna metoda jer je manje manipulacije.
-
Naravno da sam nešto zaboravio. Ako s radi o špagetima i sličnim rezancima koji se hoće zalijepiti, treba ih tu-i-tamo promiješati. Najjednostavnije je skuhati federe - samo baciš u hladnu vodu, smanjiš kad zakuhaju, strpiš se koliko piše na vrećici i gotovo.
Tortelini idu u vruću vodu, a dobro ih je pustiti nakon kuhanja još minutu poklopljene pa tek onda cijediti.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma