Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Kuhanje u mikrovalnoj

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Kuhanje u mikrovalnoj

Dakle, danas ću si dofurati ribicu na posao pa ću mu spremiti Davorovu palentu za užinu, ali me zanima pošto fakat nema pojma o mogućnostima kuhanja u mikrovalnoj , jel' se može skuhati tjestenina u mikrovalnoj (mislim, kakav je okus i to)... Nemojte me kamenovati, stvarno sam seljak po tom pitanju, doma nemam mikrovalnu, a na poslu samo nju, a ja danas bez unaprijed pripremljenog ručka... Dakle, upomoooć!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Od svih vrsti hrane koje se dadu skuhati u mikrovalnoj, nuklearna palenta je sigurno najjednostavnija jer se kuha otklopljena.
    Mi tijesto redovito kuhamo u m.p. ali poznamo ju i to je OK. Frka je samo zbog pjene, jer kad tijesto zakipi - pjena šiklja u vidu gejzira. Mora se poklopiti jer se inače ne skuha kako treba. Princip kuhanja je da čim zakuha treba smanjiti na minimum i tek tada se vrijeme namjesti prema onome što piše na kutiji od tijesta. Tko ne voli al dente - neka produži još koju minutu.
    Znači, treba eksperimentirati za prvi put pa i nije neki izbor ako ti se žuri.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Davore, hvala ti! Eksperimentirala sam kako si i rekao i- najela se :D

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

8)

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel može još koji recept za kuhanje u mikrovalnoj?
    Nešto super jednostavno.

Moram priznati da ju koristim samo za odmrzavanje i podgrijavanje.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, evo copy/paste s nekih drugih topica

Kićari

To je riža s dalom (puknutim ljuštenim grahoricama) iz mirkovalne

1 šalca riže,
    1/2 šalice dala,
    4-5 šalica vode
    (opcionalno) nekakvo povrće narezano na centimetarske kockice

zakuha se, smanji se na najmanju snagu i tako se kuha 15-20 minuta, ovisno o vrsti dala, na kraju se ubaci masnoća po izboru, začini (opet prilagođeni vrsti dala, ako je crveni, masur dal - sasvim svejedno) i sol.
    Ako je nekakav teži dal u igri, dobro je među začine uvrstiti asfetidu i kumin. Ako se kuha s povrćem postane kompletan obrok, a služi se s jogurtom. (idealno za na poslu)

Nuklearna palenta "Krško"

(Amerikanci mirkovalku često zovu nuklearka):

- u bilo kakvu veću nemetalnu posudu stavi se 3 dijela vode, soli i začina po ukusu, žlica maslinovog ulja
    - potrpa se u mirkovalnu dok dobro zakuha
    - odjednom se strpa jedan volumni dio instant palente i žestoko se miješa da ne nastanu grudice
    - vrati se u mirkovalnu na jako na ~2 minute, a ako je sve OK, palenta se, kako kipi, miješa sama, a gotov proizvod je rahli i mljac.
    U niti jednom trenutku se posuda ne mora poklopiti, a mora biti barem 2x veća od ukupnog volumena palente kako cijela pripovijest ne bi kipila.
    Vrijeme pripreme ~10 minuta.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A kako skuhati tjesteninu u mikrovalnoj?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Postoje dvije metode, vruća i hladna, a hladna obično nije OK za tjesteninu koja nije durum jer se hoće raspasti.
    Hladna metoda je trpanje tjestenine u plastičnu ili staklenu posudu, u mikrovalnu na jako, kad zakuha poklopi se (tako da para može pomalo ići van) i na snazi smanjenoj toliko da svaki put kada se magnetron uključi voda malo zakuha se kuha koliko piše na vrećici i rezultat je al dente skuhana tjestenina. Jednostavno.
    Vruća metoda je prvo zakuhati vodu, ubaciti tijesteninu, ponovno zakuhati, smanjiti i kuhati koliko piše na vrećici.
    Ako kuhaš tjesteninu s imenom i prezimenom, bolja je hladna metoda jer je manje manipulacije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naravno da sam nešto zaboravio. Ako s radi o špagetima i sličnim rezancima koji se hoće zalijepiti, treba ih tu-i-tamo promiješati. Najjednostavnije je skuhati federe - samo baciš u hladnu vodu, smanjiš kad zakuhaju, strpiš se koliko piše na vrećici i gotovo.
    Tortelini idu u vruću vodu, a dobro ih je pustiti nakon kuhanja još minutu poklopljene pa tek onda cijediti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •