Cure ja pokušavam prestat pušit ali mi nikako ne uspjeva. Zanima me koliko vas je puši? Koliko to stvarno može biti loše za bebu? :?
Cure ja pokušavam prestat pušit ali mi nikako ne uspjeva. Zanima me koliko vas je puši? Koliko to stvarno može biti loše za bebu? :?
Ja ne pusim, pa ti ne mogu s te strane pomoci, no htjela bih se osvrnuti na tvoje pitanje "koliko to stvarno može biti loše za bebu?"
Mislim da ovako formuliranim pitanjem samo sebi zelis rasteretiti savjest, a vrlo dobro znas da tu nema stvarno ili nestvarno lose, nego samo LOSE. Zaviri dublje u sebe, zasto zaista ne mozes prestati? Da li ce ikada u zivotu biti vaznijeg razloga od tvoje nerodjene bebe? Ja se osjecam krivom ako dodjem u iskusenje pojesti neki komad hrane koji nije sav od neprocesiranih ili kontrolirano uzgojenih sastojaka, jer ne znam koliko u tome ima korisnog i hranjivog, mada svakako ima nesto. A sta dobro za bebu ima u pusenju?
Ja pusenje zaista ne podnosim, nevezano za trudnocu. Ne mogu biti u prostoru koji se osjeti na dim, nekako plitko disem kad sam u blizini pusaca jer se bojim udahnuti dublje zrak oko njih. I ne mogu zamisliti da jedna mirisna, mekana bebica bude u zagrljaju nekome koga bi trebala naucitii raspoznavati po mirisu tijela, a u tom ce mirisu dominirati dim.
Ja zapravo vjerujem da ti jako zelis prestati pusiti, inace teme ne bi bilo ovdje, nastvila bi s pusenjem ne obaziruci se na to, tjesila bi se mislju "pa tolike su zene pusile i opet rodile zdrave bebe". Da, ima ih i koje se drogiraju, pa bebica opet bude zdrava. Ne znam koliko se lako tebi desila trudnoca, ali vjeruj mi da znas kako to nekad tesko ide a silno se zeli, i kako se zna strepiti na nalazima kada stignu iz bolnice, onda mislim da bi svako odgovorno bice radilo ama bas sve da poveca sanse za sto ljepsu i zdraviju trudnocu, a pusenje bi bilo prvo sto se izbacuje.
Probaj naci nacina, pokusavaj stalno ispocetka ako posrnes, nemoj se osjecati lose zbog toga, nego ustraj. Sad imas vazniji razlog no ikada.
Ima već dosta napisano o tome pa možeš pročitati stare postove. Kada ovako nazoveš topik obično to preraste u sveopću borbu...
Meni isto tvoj post djeluje kao da želiš oprati savjest i naći opravdanje da NE prestaneš pušiti.
Malo preciziraj šta, ustvari, želiš?
Bespredmetno je upuštati se u raspravu tipa:"Ja sam pušila cijelu trudnoći tri-pet-20 kom i evo, imam živog i zdravog bebača i sve 5...."
Taj isti bebač može za pet godina imati dijagnosticiranu astmu ili sa osam godina imati problema sa pamćenjem i koncentracijom i tako bi se dalo nabrajati.
A ako stvarno želiš riješiti se te štetne navike, barem dok ne rodiš, možda da uzmeš neku od knjiga za odvikavanje kojih sad na tržištu ima poprilično...
Usvakom slučaju, želim ti sretnu i zdravu trudnoću.![]()
emanuela100, dobro dosla, cestitam na trudnoci i nadam se da ces uskoro prestati pusiti. ako ne zbog sebe, onda zbog bebe.![]()
puno se pisalo o ovoj temi - samo ukucas "pusenje" u forumski pretraznik i vidi sto dobijes:
mame pusacice - raport!
da li ste prestale da pusite?
pusenje, iskreno
trudnice pusacice
Onaj dan kad je test pokazao + ja sam zapalila zadnju cigaretu. Do tada sam pušila kutiju dnevno i mislila sam da će mi biti grozno kad ostanem trudna ( nisam se nadala da ću prestati pušiti). Sama pomisao da time štetim bebi koju sam toliko željela i čekala odbijala me od cigarete. Za sada MM još uvijek puši u stanu ( dvije - tri cigarete dnevno) ali kad dođe bebač u mom stanu neće biti pušenja i gotovo.![]()
MM pusi na balkonu od kada je test bio pozitivan jer i pasivno pusenje je gotovo isto kao i pusenje. I dok sam bila trudnica, maksimalno sam izbjegavala prostorije u kojima se pusi. Pusenje u trudnoci NIKAKO ne moze biti NESTETNO, pitanje je samo kolika ce steta biti nanesena. Dijete ce se roditi normalno, zdravo, sa svim udovima i prstima. . . ali kad malo odraste pa krenu problemi sa astmom, plucima, laringitisima . . . hoce li se trudnica/pusacica zapitati je li bilo pametno pusiti?? A imam oko sebe par takvih primjera . . . i tko moze dokazati da je to zaista od pusenja u trudnoci??
Pusenje u trudnoci smatram iskljucivo sebicnoscu buduce mame i nicim dugim. Pusila sam nekad, davno, i znam kaj je to. . . .![]()
Meni je isto tesko prestati pušiti. Prije sam pušila po kutiju dnevno. Sad pušim najviše 4 cigarete i to one najlaganije ultra-ronhil. Al to pušenje je da se od cigarete možda povuće 2-3 dima a ostalo samo da se dimi i da mi je u ruci. Primjetila sam da kad MM puši u blizini onda mi se riga od smrada. Pomalo ću prestat jer to i želim.
ja sam imala sreću da su mi se zgadile cigarete i kava kad sam ostala trudna. pušenje u trudnoći šteti, to znaš i sama. između ostalog dijete može imati nižu porođajnu težinu, pušenje u trudnoći se povezuje i s kasnijim obolijevanjem od astme kod djeteta, itd. ne mora biti ništa od toga, ali zašto riskirati...
ja sam prestala, al ne naravno iste sekunde (zbog nekih komplikacija), tek nakon nekih 2 mjeseca totalno...do onda je bilo par kom na dan
svaki put kad mi je doslo da zapalim sjetila sam se moje bebe koja to ne zasluzuje
ja jesam pusac dugi niz godina i ne vjerujem nikome tko kaze NEMOGU PRESTATI...ja sam uspjela vise puta (doduse vratila se, al to je druga tema) al treba imati dobar razlog...mislim da ga ti sad imas
Nemoj više zapiliti i gotova prića. Budi jaka radi bebe jer zamisli samo kako to što uvlaćiš u sebe krvlju dolazi i do bebe, pa ona nije ništa kriva i mislim da je zaslužila hraniti se zdravo.
A ove priče o ultra laganim i laganim cigaretama su mi grozne, pa da bi omekšali nikotin ko zna kakve kemije stavljaju unutra, tako da je po meni još gora solucija.
Nema više dvoumljenja, od sada prestaješ s pušenjem i over.![]()
Meni je jednom jedna ženska rekla da je svom ginekologu priznala da puši, te da ju je on natjerao da, prikopčana na uzv, tamo u njegovoj ordinaciji zapali...Kaže da je zapalila i da se beba počela nekako tresti, vibrirati, što li ?!
MOžda ti pomogne ta slika pred očima...
petrapan... ako ovo nije dosta mamama pusacicama da se zamisle, ne znam sto jeste... jeza me spopala![]()
ja sam pusila prije trudnoce i prestala onaj isti dan kada sam saznala da sam trudna,od tada nisam zapalila niti jednu,odlucno sam rekla NE i tako je ostalo svo ovo vrijeme
drzim fige da uspijes,budi odlucna i misli na bebu![]()
:D Pohvale svim mamama koje su prestale pušiti ali ...jedna informacija...onog trenutka kada prestanete pušiti a pušil ste godinama prije toga dolazi do oscilacije nikotina u tijelu i svih ostalih otrova s kojim je tijelo naučilo živjeti..znači prolazite kroz fazu fizičkog odvikavanja koja traje 7 dana kod okorijelih pušača..a dok vi to prolazite..prolazi i vaša beba. Zato se savijetuje trudnicama da prestanu pušiti ali..postepeno. Zbog šoka na organizam! Tako je barem meni doc objasnila! Eto!
Inače ja nisam pušač ali legica je...pa sam pitala jer se legica pretvara da pušenje u trudnoći ne šteti djetetu...hmh...blentravo al šta'š..ima i takvih!
ja sam prestala postepeno, kad sam saznala da sam trudna smanjila sam na par dnevno i u jedno 4-5 mjesecu trudnoće samo jedan dan odlučila da ću prestati skroz i nisam zapalila od onda. nadam se da ni neću nikad više. nije tako strašno, može se, pogotovo ako znaš da to ne radiš samo zbog sebe...
potpisujem!!!! iako meni nije bilo potrebno nikakvo odvikavanje - jednostavno sam prestala i uopće mi ne fali. vjerujem da je stvar u glavimojemalo prvotno napisa
Prestala sam pusiti prije no sto sam zatrudnila iz razloga da ocistim tijelo od to zlocestog otrova,faze fizickog odvikavanja od 7 dana se uopce ne sjecam.. Mislim da je sve u glavi i potpori okoline. Pusenje u trudnoci mi se cini neodgovorno. Emanuela,toplo se nadam da ces uspjet prestat.mojemalo prvotno napisa
![]()
Naravno da bi trebalo prestati pušiti itd.
Ali samo bi htjela napisati nešto što mi je rekao jedan naš vrlo poznati ginekolog.
"Do 10 cigareta u trudnoći nema veze." :shock:
jojcurke ja se borim s time
u prvoj trudnoci su mi se zgadile cigarete s prvim danom a sada bi se najradije prikopcala na njih :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
tjesim se cinjenicom da mm pusi ko turcin da mi je to isto kao da i ja pusim :/ :/ :/ :/
ali ima nade za nas obecali smo si da cemo prestati :D :D :D :D :D
takojedino ima neke koristi
drzite nam fige da ustrajemo u nasoj odluci![]()
![]()
14 godina pušačkog staža - kutija dnevno (u vremenima kad bih dočekivala jutro vani, znalo je biti i do 2-3 kutije).
Doznala sam za trudnoću i više mi uopće nij epalo na pamet zapaliti cigaru.
Nemam nimalo razumjevanja za sve one koji traže razloge samo da zapale. Sve je u glavi! Fizička kriza potraje koji tjedan, ali zar dijete nije dovoljan motiv? :?
I uopće ne razumijem koliko trebaš biti neupućen (u današnje doba kada su nam informacije nadohvat ruke) kad se govori kako se dimilo za vrijeme trudnoće, a s djetetom je sve ispalo ok (a dišni problemi, slabiji imunitet kasnije tijekom djetinjstva?). Meni su ovo maloumna razmišljanja.
14 godina pušačkog staža - kutija dnevno (u vremenima kad bih dočekivala jutro vani, znalo je biti i do 2-3 kutije).
Doznala sam za trudnoću i više mi uopće nije palo na pamet zapaliti cigaru.
Nemam nimalo razumjevanja za sve one koji traže razloge samo da zapale. Sve je u glavi! Fizička kriza potraje koji tjedan, ali zar dijete nije dovoljan motiv? :?
I uopće ne razumijem koliko trebaš biti neupućen (u današnje doba kada su nam informacije nadohvat ruke) kad se govori kako se dimilo za vrijeme trudnoće, a s djetetom je sve ispalo ok (a dišni problemi, slabiji imunitet kasnije tijekom djetinjstva?). Meni su ovo maloumna razmišljanja.
Ja sam neupućena u opciju delite, pa bih molila moderatora/icu da "ubije" jedan od ova dva identična odgovora (a usput me može i prosvijetliti kako da to napravim sama...za ubuduće)![]()
ja sam pušila više od deset godina i prestala sam prije devet mjeseci.
namjerno sam prestala prije nego smo počeli raditi na bebi jer sam se htjela riješiti fizičke i psihičke ovisnosti.
i mislim da će svako pametan učiniti isto, jer jako je sebično reći da želiš dijete a u isto ga vrijeme trovati nikotinom.
Ta jadna bebica nema izbora, vi birate za nju,
jer da ona bira, vas sigurno ne bi izabrala za majku!
Samo da kažem da već 7 dana nisam zapalila cigaretu i ne fali mi!! :D :D :D :D
bravo ira :D svaka cast!
nije lako prestati pusiti i ja razumijem sve vas ali stvarno to je JAKO STETNO!
ja sam prestala pusiti 9 mjeseci prije trudnoce jer smo planirali kada cemo poceti "raditi" na bebici pa sam zeljela ocistiti organizam. psihicki sam se pripremala i odredila datum (3mj. unaprijed). pusila sam kutiju dnevno a kad smo bili cijelu noc vani i dvije.
danas su zivotni uvjeti drukciji nego prije 10 - 20 - 30 godina. trudnoca bez ikakvih komplikacija je ravna cudu a zivotni ritam, zrak koji udisemo i hrana se ne mogu mjeriti sada i prije. i povrh svega jos i pusenje![]()
moja sogorica je trudna s drugim djetetom (svaki cas treba roditi) i pusi ("smanjila" na 1 kutiju dnevno :shock: ) i nije joj dosta pouka s prvim djetetom koji ima stalno neke probleme s disnim putevima (bronhitis, slabi imunitet, curenje nosa i konstantne prehlade). zao mi je maloga jako. ni duzan ni kriv a zivi u zadimljenim prostorijama......sjecam se da kako je dojila malog (dojila je samo 3 tjedna i mlijeko je presusilo) s cigaretom u jednoj a s njim u drugoj ruci..... patronazna na vratima a ona trci po kuci i lufta i bjezi s malim u drugu sobu. ma mislim, ako nije stetno onda kojeg vraga nisi uvaljena u fotelju sa cigaretom i malim na prsima kad ti patronazna pozvoni
.
srecu imaju one kojima cigareta zasmrdu kad zatrudne ali ostale bi trebale ustrajati jer petarpan je super rekao a ja cu se nadovezati. zamislite si bebicu kako je okruzena sa tim dimom koji uvlacite....nemocna i potpuno ovisna o vama da ju zastitite a vi pusete u nju i trujete je.
toplo se nadam da cete odbaciti cigarete barem u trudnoci i dojenju jer bebice stvarno nisu krive za nase lose navike.
svim friskim i buducim nepusaciama
irai hura za tebe
i tvoja je bebica sigurno ponosna na odluku svoje hrabre mame!!! :D
svaka čast svima koje ste prestale pušiti....ja već odavno to pokušavam, htjela sam prije trudnoće i već sam dva puta uspjela na po mjesec dana al eto opet ništa. Prvi put je bilo sa Nicorettama sve dok mi nisu počele krvriti desni od žvakanja, a drugi put je bilo "hipnozom" u Poreču - dok nisam odlučila da mi se, u stvari, puši.
Sad sam valjda trudna (još nisam skroz sigurna) i cijeli dan već muku mučim kako da prestanem pušiti. Mislim da ću se ponovo naručit na hipnozu, sad ću makar imat razlog da se ostavim te grozote.
Pitam se zasto se emanuela ne javlja?! Nadam se da je na odvikavanju.
evo javljam se ja ko bivsi pusac,pusila sam do preioda dok mi se cigarete nisu zgadile,u doba onih groznih mucnina ,pomisao na cigaretu fuj fuj boravit u zadimljenoj prostoriji katastofa,pred kraj trudnoce sam znala zapalit koju ali zapravo mi uopce nisu pasale,
evo rodila i ne nemam neku preveliku zelju za pusenjem nekak mi je fuj da smrdim po cigareti i da sam blizu bebe a k tome jos i dojim,
drzim fige da prestanes![]()
Bila pusac od 6-7 osnovne i prestala potpuno mozda godinu d. prije trdunoce,aaprije toga sam smanjivala kolicine i trebalo mi jeneke 3g.Sad tek vidim koji je to smrad.Jedna cura sto se bavi kineskom medicinom pogledala mi je oci i rekla je li ti pusis (to je bilo prije neka 3mj) Rekoh ma sta ti je, prestala sam ima sigurno 1.5 god.A ona mi kaze kako se vidi da imam zaostalog nikotina na bubrezima/jetri...Toliko o tome...
A kad se sjetim svoje stare dok sam bila djete...Pusila je i u trudnoci. Imala sam bronhitis onda od malena, vukla ga do svoje negdje 10.god, a za to vrijeme je ona pusila po 2kut. cigareta dnevno i mene gusila i samo pogorsavla mi simptome...Koliko moze neko biti ravnodusan? Kad se sjetim koliko sam doktora obisla, koliko sirupa, antibiotika, injekcija primila....Cak imam i sliku di sjedim onako bolesna kraj nje naslonjena na rame, a ona teatralno ispuhuje dim iz usta...To je nesto strasno!
![]()
Zato iako sam bila pusac, kad vidim majku da u jednoj ruci drzi djete a u drugoj cigaretu najradije bi joj ugurala istu u nos i opizdila je sakom. Ako se neko nasao uvrjedjen ja se izvinjavam, ali cinjenicno stanje je takvo. Utjecete negativno na zdravlje svog djeteta!
Odlucite sto vam je bitnije cigareta ili vase dijete? Mislim da dileme ne bi trebalo biti...
![]()
http://www.plivazdravlje.hr/?section...d=14916&show=1
Jos razloga za zamisliti se. . . one koje jos misle "pa nis nece biti ako zapalim koju. . . "
nisam bila na odvikavanju i rodila sam zdravu bebu koja nikada nije bila bolesna do kada nije krenula u jaslice gdje je dobila konjuktivitis. ****te da li su na ovom forumu sve savršene majke bez mana
gledaj emanuela, ja sam prvu trudnoću i dojenje pušila. i zara je bila i ostala super zdrava.
onda sam prije druge trudnoće ipak odlučila i uspjela prestati pušiti. i onoliko koliko sam sretna i ponosna što nisam trovala i ne trujem margitu, toliko se mrzim što sam to isto radila zari. i užasno sam sretna što je UPRKOS tome zdrava. jer da je bolesna, ne bih mogla živjeti sa sobom.
drago mi je da ti je dijete super.
Lutonjice, svaka čast na iskrenosti.
Ja sam bila pušač prije trudnoće, a prestala sam i prije nego sam saznala da sam trudna jer mi je naglo počeo smetati miris cigarete. Da to nije bilo tako, vjerujem da bi se potrudila prestati. A dal bi uspjela ili ne, neznam.
emanuela, cure su ti rekle ono što i sama znaš - da pušenje jest štetno, uvijek i za svakoga, a kud ne za nerođenu bebu. Čemu odmah takav stav? Ti si očito ovdje htjela samo umiriti savjest, da ti netko kaže da toliko i toliko cigareta ne šteti, da ti se jave cure koje isto puše ili su pušile i njihova beba se rodila zdrava.
Super što je tvoje dijete rođeno zdravo.Ima pušača koji nikad ne obole od nikakve bolesti dišnog sustava, a ima i nepušača koji umru od karcinoma pluća. To ne znači da pušenje ne šteti.
Pušenje u trudnoći jako puno povećava rizik od razl. bolesti, ali to ne znači da će se baš svako dijete roditi bolesno.
Nitko ovdje nije savršen!
Nisam ni rekla da su svi savršeni ali svi odgovaraju kao da su svi šavršeni.
Sada kada sam rekla da sam pušila tek sada mi je odgovoreno da je još neko pušio u prvoj trudnoći a kada sam postavila pitanje prije o tome svi su bili savršeni kao da sam ja jedino čudovište
emanuela nemoj očekivati da će ti ovdje netko reći da je pušenje u trudnoći bezopasno i OK
razumijem tvoju frustraciju (mozda kriva rijec), emanuela, i mislim da je vazno da si to sad tako iskreno napisala. sigurna sam da ce pomoci ostalim pusacicama (nadam se buducim nepusacicama) koje se mozda zbog takvih odgovora ni ne usude pitati.
anyway, drzim ti fige da nekad, ako zelis, uspijes prestati, jer je jednostavno jako lijepo, osjecas se cisto i zdravije - govorim iz iskustva. odluka je samo tvoja.
ja sam pušila prije trudnoće, propušila cilu trudnoći, a ništa se nije promjenilo ni kad sam rodila.
pušač bila, pušač ostala.
trenutno mi nije ni na ktaj pameti ostavit se duvana.
doslovno uživam u pušenju.
i mm puši.
i mi tako okorjeli i stari pušači ne pušimo u kući.
"duvanjara" je isprid kuće.
pušenje izaziva fizičku ovisnost. to je droga, na žalost legalna. nisam nikad u životu pušila, al imam suosjećanje sa ljudima koji se ne mogu skinuti sa cigarete. možda se za te osobe i može reći da su slabog karaktera, al ja fakat smatram da je u pitanju fizička ovisnost, bolest... i da tu /nekima/ treba puno više snage (koje često nemaju), a prije svega stručne pomoći.ornela_m prvotno napisa
nema tu koliko-malo/puno. to JE štetno za bebu i idealno bi bilo ne pušiti uopće, posebice ne za vrijeme trudnoće i dok dojiš (negdje do šeste godineKoliko to stvarno može biti loše za bebu?). al, nismo svi idealni. no, ako si već postavila ovaj topik, znači da te muči, znaš i sama da nije okej i to što ostatak pučanstva dimi nije nikakvo opravdanje. ako ne uspiješ sama od sebe, potraži stručnu pomoć (samo nemoj od herbalifea i sličnih sektaških organizacija, nego pitaj svog lječnika).
emanuela 100,potpuno te razumijem.Ja sam trudna 5 mjeseci,i bacila sam cigarete,odnosno od silnih mučnina su mi se zgadile.Znam da nisi došla tražiti utjehu u tome što si trudna i ujedno ovisna o cigaretama,i sigurno te grize savjest.Ne smatram da manje voliš svoje djete u trbuhu od nas koje ne puše,i znam koliko te to muči!Ja si još razmišljam hoću li zapaliti kad rodim i prestanem dojiti.Razmišljaj o tome da prestaneš dok si trudna,imat ćeš manju grižnju savjesti,i mirnije ćeš spavati!!
čim sam saznala za trudnoću bacila sam cigarete,sve je u glavi,a trudnoća je stvarno po meni jako jak poticaj!! da sam znala da je ovako lako(barem u mom slučaju) već bi odavno prestala! puno sreće svima koji pokušavaju,ja se sadA SUPER OSJEĆAM I NE MOGU VJEROVAT DA SAM IKAD PUŠILA)))
Pozdrav svim trudnicama i mamama koje su bile ili još jesu na bilo koji način u dodiru sa nikotinom.
Da bih uspjela u onome što namjeravam, želim pred sobom i svjetom priznati da sam ovisnik o cigaretama, pušim oko 1 kutiju bijelog ronhila na dan. Isto tako bih naglasila da za 4 dana, duuuuga dana puna straha i nade, idem na vađenje bete 1x da se vidi da li je moj 2 stim. IVF uspio. Sigurna sam u sebe toliko da mogu reći, ako smo uspjeli odbacujem cigarete od sebe, a iskreno mislim da ću si dati tjedan dana da smanjim na minumum (uz kavicu), kako bi ih poslije odbacila u potpunosti.
Za sebe smatram da nisam glupa, znam što nikotin radi našem tijelu i mogućoj bebici, da nam šteti i nikakve koristi od njega, ali znam i da je to vrsta droge na koju sam se svojevoljno navukla i isto tako, zbog većeg cilja u životu, moram i mogu odabrati.
Vjerojatno od nervoze i straha, pogotovo dok sam sama doma (da me nitko ne vidi) zapalim i više nego potrebno, jako glupo ali istinito, svjesna sam toga. Zato molim milog Boga da ta bebica raste u meni, kako bi joj jednog dana pružila zdrav život i djetinjstvo, sretnu i nezadimljenu mamu, oca nepušača već ima.
Ako se dogodi negativna beta, o tom neću ni pričati, ipak imamo oboje već 38, bliže 39 i bojim se da li ću ikada ...![]()
Sretno svima i sada i ubuduće.![]()
nadam se da ćeš imati razloga za prestanak pušenja i da će rezultat tvog nalaza biti pozitivan.Nikita prvotno napisa
![]()
Pusenje nije ok inace, a pogotovo u trudnoci. Mislim da je jako sebicno od majke da udovolji svom prohtjevu i zapali ne misleci na bebu.
Licno poznajem zenu koja nije htjela prestati pusiti, ne sto nije mogla vec kaze " ako prestanem udebljacu se, pa ko ce skidati tolike kg" a gdje je tu dijete???
Svaka pohvala onima koje su prestale pusiti u trudnoci![]()
Da vam se malo pridružim. Davno prije sam pisala na forumu. Bila sam izgubila bebicu. Sad nakon 2g pišem vam ponovo sa malim čudom u trbuhu od 10tj. Imam i sina od 3g
![]()
Bila sam pušačica prije prve trudnoće, ali kako sam se borila s neplodnošću, prestala sam pušiti. Rodila zdravog sina i nisam pušila sve vrijeme dok sam ga dojila. Nakon prestanka dojenja ponovo sam propušila. Nekoliko cigareta dnevno, vani. Prije druge trudnoće opet sam prestala. Imala sam spontani u 12tj. i iskreno, nikada sebi nebi oprostila da sam pušila. Nikada nebi mogla živjeti sama sa sobom.
Nakon tog gubitka ponovo sam počela... I prestala mjesec prije no što sam ostala trudna. Bila je to druga stimulacija i odluka je bila da beba ako dolazi, dolazi u čistu okolinu. I aj sam mjesec osala trudna!!! Ne pada mi napamet da zapalim, štoviše, toliko sam zabrijala na štetnost pušenja da mi je cigareta odvratna. A bila sam stravstveni pušać.
Evo zašto sam ja odlučila prestati: čitala sam jednu knjigu, u kojoj je stajao slijedeći opis bebe u maternici mame pušačice. Prvo, beba ima manje zraka, bori se za zrak, srce počinje jače lupati 8od tud ono treperenje bebe iz prijašnjeg posta), guši se i kašlje.
Meni je ovo bilo dovoljno - dovoljan je samo jedan dim.
Svima vama koje ste trudne i koje pušite želim da se što prije i što lakše osavite napasti koja samo šteti vašim bebicama![]()
I još jedna stvar: nedavno sam bila u LJubljani. Ko što znae, tamo je zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama. Još sam bila pušaćica tada, ali nije me smetalo. Ušla sam u restoran i ostala zapanjena :? - poslužila me konobarica u poodmakloj trudnoći. Nije mi bilo čudno kaj trudnica radi, ali iskreno, već dugo nisam vidjela trudnicu konobaricu. I onda sam pomislila: zamislite tu ženu da je morala raditi u našim uvjetima - 8h rada u prostoriji prepunoj dima :shock: . Niti ona niti beba nisu to same izabrale - ja bi kod nas trudncu konobaricu odmah stavila na mirovanje, baš iz tog razloga - cijeli su radni vijek ko dimljene šunke.
Meni je bilo prekrasno ručati u ambijentu bez dima, a sigurna sam da je ona ostala na tom poslu do kraja, znajući da ne truje svoje dijete sveki dan. Pozdravljam dan kad će kod nas doći ovakav zakon. Meni nije smetalo što sam morala pušiti vani ispod grijača![]()
o da novy... i ja jedva čekam da taj zakon dođe kod nas. I ja sam bivša pušačica. Nisam se puno mučila sa prestankom - kad sam saznala da sam trudna ( prvi dan zime ) jer mi se tri dana kasnije jednostavno počelo povraćati na smrad cigarete. I to je super! ali od tada ne mogu u niti jedan kafić. Druženje strogo doma. Eventualno dolaze u obzir shoping centri ali tamo su uglavnom stolovi zbijeni i redovno se dogodi da dim od nečije cigarete ide ravno prema meni. Tješim se samo s time da će uskoro biti ugodno na terasama.
Da, isto i kod mene. S tim da je meni dvostruki problem - malo dijete prema kojem uvijek ide dim i mrva u buši - odmah mi pozli na miris dima
Bok curke,
zanimaju me Vaša mišljenja oko pušenja u trudnoći. Znam da treba prestat što prije i da nije dobro. Inače sam pušila kutiju na dan, sad sam smanjila na pola kutije, trudna sam mjesec dana. Iz dana u dan smanjivam tako da potpuno prestanem pušiti. Pa eto ako netko ima sličnih iskustava volila bi da ih podjeli samnom.
Hvala![]()