molim vas ako netko zna nešto o kreditima iz minusa u plus da me savjetuje. Da li se upuštati u to ili ne? Kakva su vaša iskustva?
molim vas ako netko zna nešto o kreditima iz minusa u plus da me savjetuje. Da li se upuštati u to ili ne? Kakva su vaša iskustva?
svaki kredit je - kredit. izračunaj si troškove "boravka" u minusu, i troškove tog kredita. a onda izračunaj eventualni nenamjenski kredit u tom iznosu - pa vidi što ti je povoljnije. teško je reći, obzirom da ne znamo koliki ti je minus, i koliko ti rok treba za njegovo pokrivanje.
imaj na umu da "cijena" kredita nisu kamate od xx%, već svi troškovi koji idu uz taj kredit. to znači da trebaš:
vidjeti koliki je kredit
pomnožiti iznose anuiteta s brojem mjeseci povrata
dodati sve troškove
npr. imaš 10000 kn na 12 mjeseci
anuiteti su ti 950kn
950x12 = 11.400
trošak yy (npr. bilježnik, jamci...) = 200 kn
ukupno - 11.600 kn
kredit te košta 16%
tak sam si ja računala kod svakog kredita. ispalo je da neki "povoljni" - uopće to nisu bili.
ako se upuštaš u tako nešto obavezno si nakon što si rješiš minuse - sve ih ukini, sve kartice i čekove obavezno spali, jer bi ti se lako moglo desit da nakon par mjeseci budeš plaćala rate kredita i još bila u istim minusima za koje si kredit digla. neću reć kome se to npr desilo.
mislim da ti je bolja varijanta da to riješiš kontrolom troškova, uštedjet ćeš lovu za kamatu, koja na kraju i nije baš zanemariva.
I je li se netko na to odlučio - ja sam svugdje u minusima - mislite da ovo nije rjesenje?
samo tolikosorciere prvotno napisa
![]()
Pa i minus je kredit i to skupi kredit.s_a_n_d_r_a prvotno napisa
![]()
tebi ćemo ukinut linkove za kupnju!TeddyBearz prvotno napisa
![]()
![]()
jedna moja frendica je napravila nešto slično. natovarila si je duži i veći kredit na vrat.Deaedi prvotno napisa
pažljivim raspolaganjem novca - može se smanjivati minus.
uzmite bilježnicu, i pišite sve troškove. od šibica i čačkalica - do kućanskih aparata.
čuvajte sve račune.
na kraju mjeseca - analizirajte sve što ste kupili, i koliko novaca je otišlo na određene stavke. npr. - da li ste kupili kilu čokolade ili 10 jogurta!?
usporedite cijene po dućanima u kojima ste kupovali. na mjesečnoj razini - može se sigurno uštedjeti (bez prevelikog filozofiranja) barem 200 kn. a uz proučavanje cijena - sigurno i više.
itd...
za svaku stvar koju kupujete, upitajte se:
da li mi to zaista TREBA?
da li mi to treba SADA?
mogu li BEZ toga?
itd...
Eh, kao da se bez linkova ne može kupovati.sorciere prvotno napisa
![]()
Odgovor Daedi - mislim da može biti rješenje (pogotovo ako ti banka visi na vratu zbog minusa), ali ako se ne dovedeš ponovno u istu situaciju.
Navodno oko trećina ljudi - ovi podaci vrijede za Ameriku - nakon 4 godine od dizanja takvog kredita budu ponovno na istom.
TeddyBearz,kako god... i jedno i drugo opali po dzepu i to dobro :/
[quote="TeddyBearz"]Da o tom sam mislila - da li je netko to uzeo, pa opet za par mjeseci bio na istom...Jer ako su ti prihodi isti, a ne smanjis potrosnju, nista ti ocito nece pomoci...sorciere prvotno napisa
Pa naravno, ali nije to bilo pitanje.s_a_n_d_r_a prvotno napisa
![]()
naravno da je jedini izlaz NE KUPOVATI ono što ti nije neophodno , postoji još jedan način a to je ne ulaziti u trgovinu već poslati muža sa spiskom neophodnih stvari , umjeso 5 čokolada 1 , umjesto 30 dag sira 20 , pola kruha umjesto cijeli koji onda ne pojedeš pa kupiš svježi . Na taj način se skupi dosta toga a nisi se ničega odrekao
kod mene vise pali kad idem ja bez mm u kupovinudokazano potrosim manje novaca
Joj, kad MM ode na tržnicu, taj može potrošiti... ajme...kinder prvotno napisa
![]()
i nikad, ali nikad ne ići u kupovinu na prazan želudac
ja kad se najedem, nemam volju za ničim i definitivno manje stvari donesem, tj. ono po što sam stvarno pošla
inače se tu uvijek nađe nešto što mi ne treba, ali moglo bi poslije
ovo je članak koji sam davno kopirala (mislim iz večernjaka). dobro je ponekad se podsjetiti:
KUĆNI PRORAČUN
Planiramo i pratimo troškove
Probajte sami iskrojiti kućni proračun, onako kako vam najviše odgovara. Bitno je da je matematički logičan, tj. da se ne preklapaju pojedine stavke ili zaborave bitni, krupni izdaci. Taj proračunski kostur možemo koristiti za planiranje i praćenje kućnih prihoda i rashoda.
Bilo bi dobro najprije napraviti mjesečni, pa zatim godišnji plan prihoda i rashoda. Potom bismo mogli napraviti grube izračune koliko ćemo, u skladu s prethodnim planom, uštedjeti na mjesečnoj i godišnjoj razini. Kasnije u praksi treba pratiti kako se taj plan provodi, i po potrebi ga mijenjati, ali ne olako.
Odluke o donošenju rebalansa kućnog proračuna trebala bi pratiti ozbiljna rasprava, kao što parlamentarci raspravljaju o rebalansu državnog proračuna. U pravilu bi planirani proračun trebalo mijenjati kad se pokaže da tekuća likvidnost (trenutačni višak rashoda nad prihodima, koji svaki dan imate na raspolaganju) nije onakva kakvu ste planirali, ili ako ste čak ušli u "crveno". To znači da planovi nisu bili dobri ili da možda niste bili dovoljno diciplinirani ili vam se, pak, dogodilo nešto nepredviđeno.
Zasad vam dajemo prijedlog rashodovne strane kućnog proračuna. Nije savršen, ali i države imaju problema s proračunskom konsolidacijom. Hrvatska je živi primjer.
Troškovi kuće/stana
- struja
- telefon
- ostale komunalije; voda, odvoz smeća, pričuva,...
- troškovi grijanja (plin, loživo ulje, drvo ili toplana)
- popravci, održavanje
- nabava svega potrebnog za stan
- nužna ili planirana ulaganja
- podstanarina, najamnina (moguće)
- ostalo
Automobil
- gorivo
- održavanje i popravci
- ostalo
Osiguranje
- životno
- autoosiguranja
- osiguranje kuće ili stana
- posebno zdrastveno osiguranje, osiguranja za slučaj invalidnosti
- ostalo
Prehrana
- sve prehrambene namirnice
- obroci izvan doma
- ostalo
Naknade za usluge
- liječnik
- zubar
- frizer, kozmetičar, pediker...
- odvjetnik
- veterinar
- tečajevi
- doškolovanje
- ostalo
Zabava i putovanje
- posudba filmova na videovrpcama i DVD-ima
- sportski događaji, koncerti, kinopredstave, kulturna događanja,...
- ljetovanje
- zimovanje
- putovanja
- ostalo
Odjeća
- kupnja
- čišćenje i popravci
- ostalo
Zakonske i ostale redovite obveze
- potrebe djece
- moguća alimentacija
- plaćanje po sudskim presudama i rješenjima
- porezi
- Crkva i humanitarne donacije
- darovi
- ostalo
Krediti i kartice (samo naknade i troškovi)
- zajam 1
- zajam 2
- zajam 3
- kartica 1
- kartica 2
- ostalo
Ulaganja i uštede
- po izboru
20 SAVJETA PLUS JEDAN POSEBNI
1. Sve planirajte unaprijed. Odredite ključne kratkoročne (do godinu dana) i dugoročne materijalne ciljeve
2. Skupljajte sve račune i vodite evidenciju. Vrhunski inozemni savjetnici ljude najčešće upozoravaju kako zapravo ne znaju gdje sve i kako troše novac. Registrirajte gdje novac najviše curi. Događa li vam se, primjerice, da ne vraćate pravodobno kasete u videoteke ili ne plaćate parkiralište pa plaćate visoke kazne? Čudite li se svojim računima za struju ili mobitel i mislite li da je za to uvijek kriva velika kompanija? Nije uvijek
3. Razgraničite želje i potrebe: Što zaista želim? i Što zaista trebam? ipak nisu potpuno različita pitanja
4. Sve troškove podijelite na dvije kategorije - nužno i sve ostalo. Na svemu ostalom možda možete uštedjeti
5. Kreirajte jednostavan, ali čvrst kućni proračun. Ne upuštajte se u financijske akrobacije s kućnim proračunom u kojima vam je matematika nejasna ili nategnuta
6. Svi krediti ili kartice omogućit će vam kvalitetniji život, ali ih treba koristiti pažljivo. U suprotnom lako vam se može pokvariti kvaliteta života
7. Koliko god to izgledalo nemoguće, pokušajte planirati uštede na mjesečnoj razini i ulaganja ušteđenog. Za to se često potrebno dodatno obrazovati, a ne samo informirati
8. Buditi sigurni da ste dobro shvatili pojam kućne likvidnosti. Ako se i odlučite ući u crveno (možda jer vas je na to natjerala neka nepredviđena okolnost), morate isplanirati kako ćete iz toga izaći. A to najčešće podrazumijeva bolno rezanje troškova
9. Razmislite je li manje ipak ponekad bolje - mali automobil je nužan, a sportski brzo može prestati biti užitak i postati financijska nevolja. Jesu li vam potrebna dva automobila? Koristite li usluge najpovoljnijeg i najkvalitetnijeg servisa?
10. Kad kupujete bilo kakvu robu ili uslugu, dobro razmislite može li vam to donijeti i neke nove redovite ili izvanredne troškove i možete li podnijeti takve troškove. Možda i možete kupiti jet-ski, ali vjerojatno je, uza sve popratne troškove, možda ipak jeftinije platiti "skupo" iznajmljivanje
11. Iskoristite rasprodaje. Potraga za sniženjima većinom nije gubitak vremena
12. Prije kupnje razmislite i ne kupujte stvari koje ćete upotrijebiti jedanput na godinu ili (možda) nikad
13. Kupujte kvalitetu - kupnja troje cipela od 200 kuna ponekad je skuplja od kupnje jednih za 600 kuna
14. Obilazite prodavaonice u potrazi za nižim cijenama
15. Odjeću kupujte sezonu unaprijed
16. Klonite se modnih trendova, mnogi su zaista kratkotrajni
17. Trgovinski su brandovi i generički proizvodi jeftiniji. Takva ponuda sve je šira i u Hrvatskoj
18. Ako stanujete u većem gradu, vodite računa da se cijene u prodavaonicama koje su u susjedstvu razlikuju i desetak posto
19. Kad kupujete odjeću, koordinirajte se. Mnoge odjevne predmete moguće je razmjenjivati, a ipak biti in
20. Napravite "drvo" svih svojih zajmova. Redovito kontrolirajte stanje kreditnih zaduženja i razinu mjesečnih kreditnih obveza!
Svaki banakarski i kreditni proizvod ima točno određenu cijenu. Ustanovite kolika je
+ 1
Nemojte odustati! Najbolji je lijek za zamor materijala planiranje i praćenje ušteda. Ako se odreknete pušnje kutije cigareta na dan, unaprijed ćete znati da ćete u godinu dana uštedjeti više od 4000 kuna. Nakon godine dana pušenja osjećat ćete se toliko bolje da ćete postati svjesni da ste možda uštedjeli na desetke puta veći iznos na mogućim zdravstvenim troškovima. Uz to, zdraviji su sposobniji. Lakše ćete zarađivati. Ako troškovima cigareta pridodate izbacivanje iz kućnog proračuna jednog piva i kave na dan (previše), onda ćete lako doći do ukupne godišnje uštede od oko 10.000 kuna. A taj ušteđeni novac možda bi bilo dobro uložiti u životno osigurnaje, neke od novih fondova, stambenu štednju, ili možda dionice... Poanta nije živjeti škrto. Poanta je sutra živjeti bolje. I sigurnije. Dodajmo, sigurno je da je uz jedno pivo i kavu na dan manje, teza o boljem zdravlju i većim budućim uštedama još je jača
pa moram "neke" podsjetitiTeddyBearz prvotno napisa
!
![]()
Ako se radi o minusu do kojeg je doslo radi kupovine neceg veceg, onda je mozda ok dignuti neki kredit da pokrije taj minus i dalje zivis normalno. (Ja nikako ne podnosim feeling minusa, ma niti 1000kn 5 dana npr. zadnjih prije place sto se nekad znalo dogoditi, a dozvoljeni nam je 27 000 kn... ne znam cemu nam to daju, da se uvalimo?! Glupost. Imas koliko imas.)
Ako se radi o minusu koji je dosao radi svakodnevnog zivota za koji mozda mjesecna placa nije dovoljna i samo se nagomilava sve veci minus, onda treba vidjeti da li smanjiti apetite ili nekako povecati prihode.
hvala,malo ste me utješili, puno pomogli,
evo još se držim i nisam digla kredit iz minusa u plus
ali je stanje kritično :shock:
digli smo kredit za stan, i sve sam manje više proračunala, ali , kako to obično biva, pojavili su se nepredviđeni troškovi u proračunu
a honorar stalno kasni, a plača je potrošena prije nego dođe
ali rješice se to "brzo", treba samo preživit do 4 mj iduće god, kad nam ističe kredit za auto, a i do tad će proći rate za kućanske aparate...
danas sam optimistična
zrinka, tu si -gdje si... znači moraš izdržati. ali, mene zanima nešto drugo: da li je bilo potrebno istovremeno dići kredite za auto i stan, i uz to uzeti kućanske aparate na otplatu?
mogu razumjeti da sve treba, čak i da sve želiš odjednom... ali želje i mogućnosti ne mogu se uvijek uskladiti...
Sorci, nemoj da te mloteknem.sorciere prvotno napisa
Pa što je tu je, nemoj sad mučiti Zrinku takvim pitanjima.
TeddyBearz prvotno napisa
agresivka jedna!
![]()
ako je zrinka to napravila - možda će njen primjer (a mogu si misliti kako joj je!) - navesti nekog drugog da drukčije planira troškove.
Ma ne bi ja gospođu u godinamasorciere prvotno napisa
, to su samo prazne prijetnje.
![]()
tko se tuče taj se voli![]()
ma nije da je baš tako kritično, nego nikad nismo bili u tolikim minusima pa nije baš najbolji osjećaj
a sve bi mi te kredite podnijeli da stvarno nije bilo zbilja neočekivanih izdataka, a honorarac stalno kasni
preživit ćemo, a od 4 mj iduće god imat ćemo 2000 kn "viška" u proračunu :D
teddy je vsp (very special personzrinka19 prvotno napisa
), i zato ju ja nosim u
.
zrinka, da planiram kavu iza 4. mjeseca 2007?![]()
Pa ak vam je stvarno višak, nama bi dobro došao!zrinka19 prvotno napisa
![]()
Ne bih se ni ja bunila!Amalthea prvotno napisa
![]()
moći će i dvije kave
a ostali višak ćemo utrošit na kauče, regale, ostavu, ormare, krevete.... jer za sada imamo kuhinju, stol i 5 stolica i u našoj sobi krevet i ormar, malo ali slatko![]()