Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Eterična ulja za bolji san...

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Eterična ulja za bolji san...

....beba!
    Čitala sam da eterična ulja, primjerice lavandino i od naranđe pomaže da bebe bolje i mirnije zaspu.
    Ima li tko iskustva s tim?
    Probala bih ako ne može škoditi iako sam isto tako negdje čitala da eterična ulja nisu dobra za djecu :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

lavanda i naranča smatraju se najsigurnijim uljima za bebe
    pri tome je lavanda definitivno ulje sa smirujućim djelovanjem na velike i male
    naravno, nemoj nakapati bebu uljem
    kapni jednu kapljicu na tkaninu koja nije u njenoj neposrednoj blizini

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A kadulja?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Metvica prvotno napisa
    naravno, nemoj nakapati bebu uljem

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    A kadulja?
    nikako za bebu
    i za velike može biti problem ako pretjeraš

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pitam jer sam čula da u jednom Zagrebačkom vrtiću koriste na gore spomenut način pa me zanimalo.Nisam sigurna gdje ali znam da su tete pričale kako djeca spaaaaaaaaavaju

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moš misliti da od kadulje spavaju!

kad bi to bilo tako, procvala bi industrija eteričnih ulja više nego industrija adaptirane hrane.
    na svijetu ima puno više nenaspavanih mama nego gladne djece

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

istina je da uspavljuje, probala sam a i deca moje drugarice su zaspala za tren.
    u pitanju je bila "clary sage" koja se bas za to koristi, ali ima napomena da nije za trudnice i decu.

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pa ak je napomena da nije za djecu kak' si ti to probala a i tvoja prijateljica :?
    Da li pričamo o kadulji ili?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    moš misliti da od kadulje spavaju!

kad bi to bilo tako, procvala bi industrija eteričnih ulja više nego industrija adaptirane hrane.
    na svijetu ima puno više nenaspavanih mama nego gladne djece
    ne mogu ti potvrditi iz vlastitog iskustva

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sta ces, ziv covek gresi..
    Ja njoj donela Clary Sage (jeste zalfija/kadulja je u pitanju samo posebna vrsta) i ona ne znajuci koristila..
    Primetila da su svi u kuci drogirani i suvise mirni, ali na kratko je prijalo jer su deca bila andjelcici, odmorila se zena.
    Ipak, bese cudno pa malo pocela da brine i imala je sta da vidi :/

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj sandy prvotno napisa
    Sta ces, ziv covek gresi..
    Ja njoj donela Clary Sage (jeste zalfija/kadulja je u pitanju samo posebna vrsta) i ona ne znajuci koristila..
    Primetila da su svi u kuci drogirani i suvise mirni, ali na kratko je prijalo jer su deca bila andjelcici, odmorila se zena.
    Ipak, bese cudno pa malo pocela da brine i imala je sta da vidi :/
    Valjda je o.k. za decu ali za trudnice nije bilo a ona je bila trudna..
    Uglavnom ima sedativno dejstvo i uterini je tonik

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nije isto da li je u mirisnoj lampi ili nanosimo na/u tijelo
    raspršena u zraku ulja nisu neki problem

kad se govori o ograničenjima upotrebe, prvenstveno se misli na terapijsko djelovanje, dakle, pripravci od eteričnih ulja koja dolaze kontakt s tijelom
    znači ulje kadulje, govorim o običnoj našoj, možeš grgljati razrijeđeno s vodom ako te boli grlo ili otopiti s uljem pa umasirati u vrat - e to nije za malu djecu

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo baš sam ja jutros dobila mali tekst o eteričnim uljima i u njemu se navodi da je kod djece bolje izbjegavati ulja čempresa, ružmarina i kadulje a s mentom i matičnjakom treba biti jako oprezan.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo, možda nekome pomogne...

http://www.oshadhi.hr/bebe.pdf

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probala al nikakve vajde nije bilo dok su bile male, nis nije pomagalo da zaspu
    no da ispricam kaj se nama desilo, zapalila ja mirisnu svjetiljku i ostavila da malo zamirise u djecjoj sobi, no srecom djeca nikako se umirit i nisam ih odnijela u tu sobu gdje je gorila mirisna lampica, jer kada sam nakon 15 min dosla soba je bila u plamenu :shock:
    od isparavanja etericnog ulja i upaljaca pretpostavljam koji je bio pol m dalje, doslo je do manje eksplouzije i pozara...
    soba u dimu , vatra :shock:
    ne smijem ni zamisliti sto se moglo desiti da sam kojim slucajem ostavila lampicu u sobi s bebom ko do tada :shock:
    oprez s mirisnom svjetiljkom...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, lampice mogu biti opasne...
    Ali u ovom tekstu što je preporučila Mama Natasa spominju difuzere,a ne lampice- to je sasvim druga stvar. Mislim da na strani www.oshadhi.hr ima i slika difuzera (ja inače koristim difuzer, a ne lampicu). Kod njega nema lučice tj. svjećice, ustvari uopće se ulja ne zagrijavaju nego se napravi fini sprej et.ulja.
    Btw, probala sam uspavljivanje s mandarinom i par kapi rimske kamilice i funkcionira!
    Mislim da su kvalitetna eterična ulja još neistraženo područje u Hrvatskoj Da li znate da u Francuskoj je aromaterpija sastavni dio klasnične medicine?

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I difuzeri znaju biti opasni jer im je gornji dio napravljen od finog stakla, pa kad to padne na pod razleti se u tisuću komadića. Koristim ga, s time da ga stavljam na mjesto gdje je "siguran". A za bebe i malu djecu su idealne tzv. kamene lampice (ne znam kako se to kod nas zove). Teška lampica (ne znam koji je to točno materijal), koja u sebi ima grijač. Na vrh lampice se nakapa et ulje i zagrijavanjem otpušta miris. Slično kao aroma lampa samo nema vode ni lučica. Samo ne znam da li je ima u Hr.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, istina da ako difuzer padne, staklo se može slomiti- ali to vrijedi i za staklene čaše, vaze itd. Mislim da nema smisla ne koristiti nešto vrlo korisno kao što je difuzer iz tog razloga. Naravno da se difuzer (uz hrpu drugih stvari koje postoje u svakom kućanstvu) treba držati podalje od djece.
    Usput, difuzer koji koristim (proizvođač Oshadhi) je vrlo čvrst, staklo je debelo, tako da mislim čak i da padne da se ne bi razbilo.

A prednost difuzera prema "kamenoj lampici" (ili bilo kojoj lampici koja zagrijava eterična ulja):
    1. eterična ulja se sastoje od cijelog niza kemijskih komponenti, koja su u različitoj mjeri hlapljiva. Znači, kada se zagrijavaju prvo udišemo jače hlapljive komponente, a zatim slabije hlapljive- dakle kod zagrijavanja ulja nikada ne udišemo cjelokupni sastav ulja.
    2. Eterična ulja su kvarljiva roba, tj. povišena temperatura im mijenja kemijski sastav (ulja oksidiraju). To se naročito odnosi na ulja bogata terpenima, kao što su ona koja se dobivaju od igličastih biljaka (bor, smreka i sl.) i od citrusa.

Dakle, ako želite koristiti eterična ulja u terapijske svrhe, a ne samo kao "miris" (što ustvari propagiraju samo proizvođači patvorenih ili nisko kvalitetnih et.ulja), najbolji način je difuzer. Naravno, postoji još cijeli niz načina kako se et.ulja koriste, osim udisanjem. Istovremeno treba jako paziti koja eterična ulja koristiti- za terapijske svrhe samo ona koja su potpuno kemijski definirana i za koja proizvođač može pokazati relevantnu dokumentaciju (GC).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo podizem ovu temu.

naime,s obzirom da moji klinci imaju problema s nosicima, a zatim i kasljanjem cesto koristim eter.ulja kako bih im pomogla. no, imam samo lampice, a ne volim ih koristit jer se jako bojim moje zaboravljivosti tj nenadolijevanja vode, a onda i pregrijavanja lampice...ostalo necu ni spominjat.

preporuceno mi je da nabavim aparatic u koji se ukapa ulje, a on zatim ukljuci u struju-nesto slicno kao oni mirisi za kupaonice.

e, sad mene zanima gdje bih to mogla nabavit?

ima li tko kakvu ideju, informaciju, saznanja?

hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo podizem ovu temu.

naime,s obzirom da moji klinci imaju problema s nosicima, a zatim i kasljanjem cesto koristim eter.ulja kako bih im pomogla. no, imam samo lampice, a ne volim ih koristit jer se jako bojim moje zaboravljivosti tj nenadolijevanja vode, a onda i pregrijavanja lampice...ostalo necu ni spominjat.

preporuceno mi je da nabavim aparatic u koji se ukapa ulje, a on zatim ukljuci u struju-nesto slicno kao oni mirisi za kupaonice.

e, sad mene zanima gdje bih to mogla nabavit?

ima li tko kakvu ideju, informaciju, saznanja?

hvala

*mirela

Početno

Citiraj Belinda prvotno napisa
    Da, lampice mogu biti opasne...
    Ali u ovom tekstu što je preporučila Mama Natasa spominju difuzere,a ne lampice- to je sasvim druga stvar. Mislim da na strani www.oshadhi.hr ima i slika difuzera (ja inače koristim difuzer, a ne lampicu). Kod njega nema lučice tj. svjećice, ustvari uopće se ulja ne zagrijavaju nego se napravi fini sprej et.ulja.
    Btw, probala sam uspavljivanje s mandarinom i par kapi rimske kamilice i funkcionira!
    Mislim da su kvalitetna eterična ulja još neistraženo područje u Hrvatskoj Da li znate da u Francuskoj je aromaterpija sastavni dio klasnične medicine?

Tako je .U Francuskoj su eterična ulja sastavni dio svake ljekarne i farmaceuti su daleko informiraniji, nego igdje.Samo je stvar kvalitete eteričnog ulje.Mislim da ni jednoj mami nije u cilju da dijete inhalira kemijski štetne tvari koje se inaće nalaze u sintetskim eteričnim uljima.Zato , prije svakog korištenja dobro se informirajte.Pranaromova eterična ulja u francuskoj i Belgiji registrirana su kao dodatak prehrani i čak na svakoj njihoboj kutijici piše doza.Smatram da i taj podatak jako puno govori o samoj kvaliteti.

Ninočka

Početno

ja sam još jedna ljubiteljica eteričnih ulja i koristim ih na poslu, a kako radim među hrpama papira i jako sam zaboravljiva u gašenju svijećica i nadolijevanja vode u aroma lampu, ulja koristim na neglaziranoj keramici-u hobby art centru sam kupila malene keramičke teglice, bez glazure, okrenula ih naopako, privezala komadom užeta za jednu policu koja mi visi kod stola i prema potrebi nakapam na vrh tako preokrenute tegle nekoliko kapi ulja... keramika to upije i polako otpušta miris-traje dugo, danima, a svi koji mi uđu u ured pitaju što to tako super miriše...a da ne govorim o mojoj nirvani...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mi koristimo lavandu i mandarinu crvenu.
    dobila sam figuricu koja se namoci u vodu, a onda nakapa etericno ulje i to super funkcionira.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja u posude na radijatoru ukapam par kapi lavande i spavamo ko "bebe" svi!

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Val prvotno napisa
    naime,s obzirom da moji klinci imaju problema s nosicima, a zatim i kasljanjem cesto koristim eter.ulja kako bih im pomogla.
    Koja ulja koristis?
    Nisam ljubitelj mirisa lavande....kad namirisim lavandu imam feeling da sam jedan veliki moljac.

Meni bi trebalo nesto za nos..doduse ne Bube nego MM-a, ali svi smo u istoj sobi pa me zanima..menta..eukaliptus..sta smijem stavit?

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pogledaj moderatorica pobrisala link preporuke eteričnih ulja za dišne tegobe.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj lali prvotno napisa
    Ja u posude na radijatoru ukapam par kapi lavande i spavamo ko "bebe" svi!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Može li se biti alergičan na lavandu tj. et. ulje lavande? Ja imam alergije na polen drveća i malo na prašinu, a kad sam letos na moru nakapala malo lavande na posteljinu da mene i šmizlu ne bi grizli komarci, kašljala sam celu noć. Sutradan promenila posteljinu i sve OK. Da li je moguće da je od lavande???

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kobila_suzy prvotno napisa
    Pogledaj moderatorica pobrisala link preporuke eteričnih ulja za dišne tegobe.
    Smijem li priupitati zasto se ti linkovi stalno brisu? Reklama ili..

Mi smo probali s tom lavandom..nis spesl..osim kaj Buba od tada ima nocne more.. Sad ne znam jel brijem bezveze il cu i ja krivit lavandu

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Podižem temu!
    Više nemam ideje kako lakše, brže, bolje, kvalitetnije ili uopće uspavati moju malu nespavalicu. Danas preko dan je spavala 5 minuta, ali doslovno. Probudila se u 6.45, večeras zaspala i to jedva, ali doslovno jedva u 21.15. Od tada se probudila tri puta za cicanje. S obzirom da sam sve ideje iskoristila već sa sekom nespavalicom i sad ponavljam s njom, razmišljam o lavandi. Kolegica mi je rekla da joj je neka doktorica rekla da djeluje.... Jel netko koristi, ako koristi kako? Ja baš i ne obožavam miris lavande, ali za spavanje više od pola sata u komadu pristala bi na svašta.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Podižem temu!
    Više nemam ideje kako lakše, brže, bolje, kvalitetnije ili uopće uspavati moju malu nespavalicu. Danas preko dan je spavala 5 minuta, ali doslovno. Probudila se u 6.45, večeras zaspala i to jedva, ali doslovno jedva u 21.15. Od tada se probudila tri puta za cicanje. S obzirom da sam sve ideje iskoristila već sa sekom nespavalicom i sad ponavljam s njom, razmišljam o lavandi. Kolegica mi je rekla da joj je neka doktorica rekla da djeluje.... Jel netko koristi, ako koristi kako? Ja baš i ne obožavam miris lavande, ali za spavanje više od pola sata u komadu pristala bi na svašta.
    ja sam probala starijem staviti lavandu nakapanu na jedan jastucic pa blizu njega u kinderbet i nije pomoglo nista

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kazu rimska kamilica, crvena mandarina i lavanda, ali nisam nasla kako ni u kojem omjeru. Moram pokusati jer to mi je zadnja ideja na popisu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Podižem temu!
    Ja sam godinama, ali doslovce godinama (dok nisu prešli na tuširanje) djeci u kadu stavljala par kapi lavande. Djeluje.

Isto, ljeti sam znala kraj kreveta držati vaticu natopljenu lavandom i namazati lavandinim uljem prozorske okvire - djeluje i protiv komaraca i inih buba.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Peterlin, a ja sam pak negdje pročitala da lavanda i muškarci baš ne idu zajedno. Bili su ralozi navedeni, ali sad se ne mogu sjetiti.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Lavandino i ulje čajavca su dva eterična ulja koja doprinose pojavi gynaecomastiae (abnormalnom rastu dojčanog tkiva) kod dječaka u pubertetskoji i predpubertetskoj dobi. Čak i uporaba šampona s ekstraktom lavande i čajavca izaziva ovaj poremećaj. Nije poznato ima li i kakav utjecaj na djevojčice te dobi. No kako ta ulja "glume" ženski hormon oestrogen, ne preporuča se uporaba na djeci.

kopiram s jedne stranice
    Posljednje uređivanje od ki ki : 30.10.2013. at 08:33

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, a ja sam pak negdje pročitala da lavanda i muškarci baš ne idu zajedno. Bili su ralozi navedeni, ali sad se ne mogu sjetiti.
    Muškarci i lavanda ne idu zajedno, ali dječaci i lavanda idu. Znam ti ja - to je isto kao soja - kažu da potiču rast grudi. To ti je zdravoseljački. Imaju neke sastojke koji su slični ženskim hormonima.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Muškarci i lavanda ne idu zajedno, ali dječaci i lavanda idu. Znam ti ja - to je isto kao soja - kažu da potiču rast grudi. To ti je zdravoseljački. Imaju neke sastojke koji su slični ženskim hormonima.
    Dobro onda, glavno da znaš o čemu se radi.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hmmmm....vidjela sam samo prvi post od Peterlin i nisam stigla prije odgovoriti. Uglavnom, stavila sam joj tri kapi u kadicu za kupanje i malo na krpicu pored kreveta. Reakcija....zaspala je brze,ali to nam i inac varira od dana do dana, alu se od pola 9 do sada probudila vec tri puta, sto je uobicajno, iako zna biti i cesce....
    Jel ima netko jos kakvu ideju ili iskustvo za podijeliti sa nespavalicama?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •