-
anchi76..
shvacam tvoje razloge, ali razmisli o slijedecem..
dojenje nije standard. dojenje nije normalno. 16% govori da nije normalno.(bar za tih prvih 6 mjeseci) normalno je samo ono sto radi vecina i to je vjeciti problem svake manjine, a i to da vecina ne shvaca manjinu. no ovo je specificna stvar..99% zena moze dojiti. ok. tko to ne zna? tko misli drugacije? sama kazes da i vrapci na grani znaju da je dojenje najbolje i da se svi s tim slazu. mislim da i vrapci i doktori i sestre i pristavi teenageri vjeruju u to da 99% zena moze dojiti. zene imaju dojke i kad se rodi dijete tad imaju osim estetike i funkciju.
fale mi sad za ovu raspravu jos neki postoci..zanima me kad stvar krene krivo?
konkretno..dijete se rodi i koliko zena pokusa dojit dijete u bolnici, a koliko odustane i uopce ne pokusa? mislim da smo u toj fazi blize 99 nego 16.znaci normalno je dojiti bebu kad se rodi. ajmo dalje..koliko ih doma niti ne pokusa?..jos uvijek mislim da je postotak visok (ispravi me ako grijesim). no kad to prestaje biti normalno i sroza se blizu tih 16%? i zasto?
i jos nesto je tu jako bitno..kad kazes da svi znaju i svi ce ti reci da je dojenje najbolje, ali ce reci i da adaptirano nije lose. gle..to ja citam ovako..oni u stvari ne znaju odnosno samo ce tako reci odnosno nije ih briga. malo radikalniji primjer no i svi pusaci ce ti reci kako znaju da je pusenje stetno, ali u stvari samo rijetki vjeruju da im bas jako steti..npr. neciji djed je pusio od 13. do 93. i nikad nije bio bolestan, pa kao o kakvoj stetnosti se tu prica?!
no iskreno i ja cu reci da adaptirano nije lose, jer mislim da je to preteska rijec..lose mi je rijec koja za posljedicu ima neko pogorsanje, siguran problem. adaptirano nosi neke rizike, a dojenje je siguran i bolji put za koji se vrijedi potruditi.
meni su jako zanimljivi motivi zena i okoline osim prirodnosti i zdravlja. zdravlje ajde, ali prirodnost sve teze postaje motiv, jer smo toliko okruzeni neprirodnim da nam je to postalo prirodno. evo ja kao muskarac meljem tu o dojenju tipkajuci po tastaturi. totalno neprirodno!
dok je zena bila trudna culi smo i neka ohrabrenja..jedna zena je rekla da joj to toliko love stedi da misli dojiti sto duze. druga da je lakse, jer ne moras vuc za sobom bocice, termosice itd. frend mi je rekao kao najbolji savjet nek zena sto dulje doji..kak se on nije niti jednom dignuo tokom noci, a onak bi treba kuhat vodu i boce prat. tocno kuzim da kojim slucajem dojenje zahtjeva pomoc od muza u vidu ustajanja, a da je boca nesto sto samo zena zna zamutiti on bi bio za bocu. no cuo sam i zene koje su dojile bar godinu dana i kako im je bilo koma..bebe se budile svaka 2, 3 sata stalno i da je bila zombi i da je jedva izdrzala. mutni motivi i pripreme na horor nespavanja. rijetki su spominjali zdravlje, prirodnost, lijepotu..u stvari nitko nije pokazivao odusevljenst.
vracam se opet na pusenje no isto tako su neki motivirani da prestanu pusit zbog para i prestanu, al vise im je srece i zadovoljstva sto ne bacaju pare nego zdravstvena korist.
mene je malo iznenadio taj podatak o 16%. u krugu ljudi koje srecem i koji imaju malu djecu postotak zena koje doje je puno veci. mozda je to zato sto su to vecinom ljudi oko 30 godina, kada je valjda svjesnost i odgovornost po nekim pitanjima izrazenija nego s 20.
stvar je dosta u motivaciji, no vidim da sama prirodnost dojenja nije glavni motiv koji rezultira uspjesnim i duzim dojenjem. ona je glavna da zene (kako bar mislim) barem u prvim danima zivota djeteta pokusavaju dojiti, no kad krenu problemi koje si nabrojala (nesto zaskripi, losi savjeti..) ako taj motiv nije dovoljno jak, neki drugi ne postoji, a problem potraje, lakse se odustaje.
i zato rijec potpore voloterima za pomoc i trud u tom smjeru!
no ipak da bi nekom mogli pomoci taj mora traziti pomoc i znati tko je sve spreman pomoci. zato su bitni i mediji i ostala mjesta na kojim informacije mogu biti dostupne. tocno je da ljudi imaju najvise povjerenja u medicinare no to je normalno. zato im i vi iznesite svoje ideje pa neka ljudi procijene.
beskorisan je taj sukob s npr. petrovom koji vjerojatno niti nije pravi sukob. oni samo briju svoje..imaju svoje probleme i dojenje im nije visoko na listi prioriteta kao vama. na svetom duhu u smjeni na 40tak beba bude 2 sestre u smjeni.
na tecaje se moze samo kratko doci i podijeliti neki promo materijal..sto onda ako niste pozvani..zamolite neki par pred bolnicom koji ide na tecaj da to napravi za vas.
ili po ginekoloskim ordinacijama..ginekolozi vas sigurno nece dozivjeti kao konkurenciju u tom smislu koji spominjes, a gdje je bolje mjesto za pronaci buduce dojilje??
(prekidam jer i meni ovo postaje neprirodno, a odgovor na pocetno pitanje nisam ni dobio)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma