anchie..
(brz reply a?)
ma na puno pitanja sam eto hvala dobio odgovor. ono pocetno pitanje je bilo vezano za te postotke u svijetu (dojenje u svijetu, kuzis?) al ajde..ako kazes da je kod skandinavaca puno bolje, a napredujemo i tamo idemo..jos samo sredimo korupciju evo nas njima uz bok, a tamo osim vise dojenja ima manje reklama za djecu, manje karijesa i tako to..(necu stavljat smajlija)
kuzim to sto kazes za rodilista..oni tamo imaju shemu koja radi i ne pada im na pamet ista mijenjati. bar ne samoinicijativno. no znam da se neke zene bune u rodilistu oko toga sto im bebe ne donose na dojenje..ne dovoljno frekventno kako one ocekuju, plus to sto imaju razdoblje kad bebe ne donose mamama tokom noci. ne znam koliko cesto (zasad valjda rijetko) u bolnicama nailaze na otpor, no kad bi cesce to bio slucaj sigurno bi nesto poceli mijenjati (opet iz vlastite komocije da izbjegnu sukobe). ionako imaju one male krevetice uz svaki mamin (sv. duh), pa za tako nesto ne bi trebalo puno promjena. ono sto je potrebno da tako nesto postane `standard` je dovoljno cest impuls odnosno zahtjev i zelja mama za takvim uvjetima u bolnici. problem je to sto takve prigovore uglavnom cuju sestre, koje sumnjam da se zale svojim nadredjenima kako ih rodilje peglaju.
koliko znam u rijeci imaju sustav da je beba stalno uz mamu.
tu ste spomenuli i kako sama prirodnost (ocekivanje da tako nesto ide glatko) moze biti problem. lako se moze dogoditi da zene nemaju nikakvih problema s dojenjem i sve ide glatko, pa u najbobroj namjeri iznose svoja iskustva buducim mamama, koje se onda mogu zateci u situaciji da njima nekaj shkripi.
no sigurno da medju onih 84% ima dosta zena koje iako mogu i sve ide glatko jednostavno ne zele, odnosno rano prestaju dojiti. zato mislim da velik naglasak na svakoj kampanji mora biti i na prednostima dojenja (u odnosu na adaptirano kao standard).
ono sto mi nikako nije jasno u cijeloj prici su ipak pedijatri (neki). valjda su najsretniji kad im bebe na kontrolama rastu onak po tablicama ili vise (sto je naravno cest slucaj i s dojenom djecom)..no s bocom to valjda ide cesce skolski po tim tablica, a neki i pretjeruju. znam za slucaj kad nakon sto je dijete dobivalo prva 3 mjeseca po kilu i kusur pedijatrica savjetuje kako vise nema potrebe za dojenjem. kao krizno razdoblje je proslo, sad smo mirni..sto ces se gnjavit?!
ne znam zasto (valjda taj glupi optimizam) ali mislim da ce nove generacije pedijatara biti vise za dojenje. sto zbog stvarnog shvacanja i prihvacanja svih koristi, ali mogu uvidjat i svoju direktnu korist tako sto ce bar za neke stvari ocekivati manju guzvu u cekaonicama. u hrvatskoj barem pedijatri dobivaju vecinu prihoda fiksno po broju pacijenata bila djeca bolesna ili ne. dodatna zarada koliko vidim im je pak najveca na zdravoj djeci (npr ekstra cjepiva) i kroz neke usluge tipa mozete me zvati od 0-24h za 100eura godisnje. no ne znam dali postoje neki dogovori tipa favoriziranje odredjenog adaptiranog i nagrada proizvodaca za reklamu sto bi bilo dosta grozno da postane praksa. e protiv toga bi se bas jako trebalo boriti!!
ono sto je sigurno da bez obzira sto pricas o trenutno teskoj suradnji s pedijatrima i ginekolozima dobar odnos s njima (a znamo sto mislimo pod dobar odnos) je nesto na cemu treba posebno raditi i sigurno donosi rezultate.
eto..
..i vidim da si savjetnica na sos telefonu..uz pohvalu za trud, tebe cu zvat ak cu imati problema s dojenjem!