Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Duda varalica

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Duda varalica

Znam, ne bi ju se trebalo koristiti, ali...

Postoje li indikacije za korištenje, tj. kad su minusi zanemarivi u odnosu na pluseve?

Situacija je kod nas takva da Jana već 2 tjedna ne spava normalno, tj. zalomi se koji dan da preko dana odspava sat-dva, ali u principu ne spava ništa. Glavni krivac su grčevi zbog zraka u crijevima. Ako i zaspi, vrlo brzo ju bude grčevi. Dam joj ciku, začori nakon nekog vremena i kad bi trebala podrignuti, ona spava. Ako ju budim, čak i podrigne, ali više nema šanse da zaspi bez cicanja. Ako ju ne probudim, probude ju grčevi.

Ono u čemu ja vidim veliki plus kod dude je to što bi ona zadovoljila potrebu za sisanjem, a ne bi se pritom nagutala zraka.

A bebe kad spavaju, rastu, jel tako? Bapska priča, ali ja si ju tumačim ovako pa je i više nego logična - za budno stanje beba troši kalorije, puno više nego dok spava. Pa kako onda da ona napreduje ako ne spava?

Dakle, da se razumijemo, dudu bih koristila isključivo u svrhu uspavljivanja, nikako da bi bila kuš, a ja "imala mira".

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a čuj. moj ju je dobio isto s mjesec i pol, dva jer je bio na cici što meni nije smetalo, ali znao ga je nervirati priliv mlijeka

on je, naime, htio samo sisati, a ne piti i jesti. isto tako kad bi u kindaču se naglo probudio aok bi mu dala dudu zaspao je, a kad bi ga digla sve ga je smetalo i baš je bio nervozan ( koliko dvomjesečna beba može biti) ali nije mu uvijek odgovaralo da ga nosam i razbuđujem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imala sam sličnu dilemu, samo je K. bio dosta stariji od J. (imao je 5 mjeseci).

Ovdje je cijela dilema i pokušaj davanja dude (zadnji post na stranici):
    http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic....r=asc&start=50

A ovdje je happy end - http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=28155

Sretno.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

A. dobio dudu s mjesec dana. Nije baš ljubitelj, ali kod uspavljivanja mu dobro dođe (ono kad je na granici da zaspi, ali ne uspijeva, pa se stalno trza i razbuđuje). I kad smo u šetnji, a on cendrav.

Uvečer zaspi na cici, ili ga malo pronosam nakon podoja pa zaspi, tada mi ne treba. Ali po danu neće ciku za uspavljivanje (valjda ovo što kaže ninochka, hoće sisati ali ga živcira mlijeko jer nije gladan).

Jako sam se bojala lošeg utjecaja na dojenje, ali ništa se nije poremetilo (kad je gladan, nema šanse da primi dudu).

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod beba koje sporije ili slabije dobivaju na tezini, nikako se ne preporucuje uvodjenje dude varalice, barem ne do nekih 2-3 mjeseca
    znam da su i Ian i Kaleb predstavnici "divovskih beba", a Jana to sigurno nije Mozda bolje da svo sisanje koje joj je potrebno, i nutritivno i ono za utjehu, "obavlja" na ciki.

Jelka, ako je polozaj ok, a ona ne place puno prije podoja, ne bi trebalo biti problema s viskom zraka :/

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jasno da je bolje bez dude, ko može. ali i mi je isto koristimo čak od majinog 15-og dana, uglavnom zbog razloga koje su cure gore navele. e, sad, maja odlično kuži razliku cica - duda, možda zato šta je duda silikonska i tvrda ko vrag. kad je neće, nema šanse da joj je uvalim

malo OT; jelka, vidim da s grčevima stojite i dalje loše. jesi ti možda probala popit rooibos čaj... ukucaj ga na pretražniku, možda kod tebe upali
    kod mene neće

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neki odlicno kuze razliku, nekima je dosta jednom pa da im stvori problem

kod beba koje imaju problema s dobivanjem na kilazi, bolje ne riskirati

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jelka, slobodno kupi i probaj dudu, ali pazi kad je dijete gladno da dobije jesti! Dobro je rekla emily, treba oprezno kod beba koje su slabije, manje težine.
    Ja sam je počela koristiti za svojih dvoje malih, oni se prilično gade kad im je stavim u usta, silikonska je, ali isto imaju problema sa zrakom, i ona im pomogne, naravno kratkoročno.
    Događa mi se slična stvar kao i tebi, dečko se naguta zraka jer halapljivo doji, ne može podrignuti odmah nego nakon pola sata, onda podrigne ali počne štucati, pa mu dam ciku da prestane štucanje ali on naravno posisa više, pa opet ne podrigne...i onda sve ispočetka ...začarani krug, u međuvremenu se uključi curica, dalje si zamisli scenario...
    Duda mu pomaže jer ga tada legnem na stomak, on to ne želi ali duda ga smiri, i onda se isprdi , pokaka u svakom slučaju olakša.

Samo pazi ako ti je dijete manje težine kao moja curica, primjetila sam prije dok je bila slabija da bi s dudom preskočila obrok :shock: tj malo se promeškoljila i nastavila spavati... Tako da joj dudu zaista dajem samo na kratko.
    Probaj s dudom nije to baš vrag, nego zna i pomoći.
    Pozdrav tebi i bebici

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali emily, zar se time ne stvara začarani krug gdje Jana ne može dobivati dovoljno na težini jer ne spava dovoljno?

Nemoj me shvatiti krivo, ne tražim razloge za dudu, nego baš protiv.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ovako, ja sam mu dala dudu varalicu iz čistog razloga da ne plače pri presvlačenju jer ima pupčani bruh pa da ne izazivamo vraga do kraja.
    Rezultat je takav da mi je na cici prestao vuči kao prije i počeo ju je bljuckati baš kao i dudu bez obzira koliko gladan bio.
    Par dana unazad prestala sam davati varalicu i malički je počeo normalnije vuči, a presvlačimo se na kraju podoja (što je malo nezgodno jer je mu se onda spava, pa ga time razbudim i onda opet sve jovo nanovo, cicu u usta dok ne zaspi).

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kad vidis da se muci zaspati daj joj dudu, malo ce se smiriti . . .pokusaj pa ces vidjeti. Kad zaspi cvrsto pljunut ce ju. . .
    Mi tako radimo, Ema ima 8,5 mj. Jos ju dojim i duda sluzi bas za uspavljivanje.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Kad vidis da se muci zaspati daj joj dudu, malo ce se smiriti . . .pokusaj pa ces vidjeti. Kad zaspi cvrsto pljunut ce ju. . .
    Mi tako radimo, Ema ima 8,5 mj. Jos ju dojim i duda sluzi bas za uspavljivanje.
    Moj malič je znao zaspati sa dudom i nikad je ne bi ispljunuo, vukao bi dok god ga san ne bi svladao, a i tada bi mu ostala u ustima. Tada bi mu je lagano izvukla da se ne probudi. Ali velim s tom cijelom praksom sam prestala kada je počeo na cici slabo vuči.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zaboravila sam dodati jednu stvar, ja Emi nisam dala dudu dok nije prosla 3,5mj. . . nije bilo potrebe. Svako je dijete drugacije. . .
    To je i meni Ema radila, vukla ko' sivonja, u tom slucaju bi joj uzela dudu i dala ciku jer sam pretpostavila da bi mogla jos papati. . . .
    Tesko je ovako nagadjati, treba probati, nekima upali nekima ne. . .

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    Jelka, ako je polozaj ok, a ona ne place puno prije podoja, ne bi trebalo biti problema s viskom zraka :/
    To sam i ja u početku mislila (pročitala u knjizi P. Leach), pa prvih tjedana ju uopće nismo podizali da podrigne. I grčeva koliko hoćeš.

Evo maloprije je jela, mrvicu prije toga kmečala, dakle nije se nagutala zraka, jela polako, smireno, i nakon svega je podrignula. I još bi da nije zaspala.

neki odlicno kuze razliku, nekima je dosta jednom pa da im stvori problem
    Jana je u onih kritičnih mjesec dana 5 puta pila iz bočice (2x mm), i nije kasnije bilo problema. I dudu sam joj u to vrijeme bila dala par puta (strgana od nespavanja). Jel to pokazatelj da ni sada ne bi trebalo biti problema?

Mayaa, probala jednom roiboos, mogla bih opet, jer baš volim taj čaj, a i postaje sve hladnije pa paše. Pila sam i od komorača s malo kima.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mayaa, probala jednom roiboos, mogla bih opet, jer baš volim taj čaj, a i postaje sve hladnije pa paše. Pila sam i od komorača s malo kima.
    pa jel ti pomaže išta :?
    barem taj od komorača s kimom, pretpostavljam da je bljuuuuuuu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali emily, zar se time ne stvara začarani krug gdje Jana ne može dobivati dovoljno na težini jer ne spava dovoljno?
    bebe, usprkos babskim pricama, ipak rastu od maminog mlijeka, a ne od spavanja
    tako da ja mislim da je vaznije da ona dobro popapa, pa cak i kad joj mozda nije do jela, vec samo do mazenja i uspavljivanja blizu mamine tople koze i njezinog mirisa, nego da spava neznamoliko sati

grcevi - ako mislis na kolike, one su uzrokovane nezreloscu metabolizma i neuroloskog sustava bebe, zrak ih moze samo pospjesiti, ne i uzrokovati.
    zasto mislis da bi za vrijeme sisanja dude gutala manje zraka nego kod sisanja dojke?

ne zaboravi na ovo:
    Samo pazi ako ti je dijete manje težine kao moja curica, primjetila sam prije dok je bila slabija da bi s dudom preskočila obrok tj malo se promeškoljila i nastavila spavati...
    da li ce ipak biti problema ako uz 5x bocice i x puta dude do sada nije bilo - ne znam
    sretno s dudom ili bez nje

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

zasto mislis da bi za vrijeme sisanja dude gutala manje zraka nego kod sisanja dojke?
    Pa ne znam, tak sam si ja mislila, nije da sam negdje pročitala/čula. Ako veliš da isto guta zraka, onda fakat nema smisla pokušati s dudom, to je riješena stvar.

Jana nema klasične kolike već aerokolike, uzrokovane zrakom u crijevima. Prije bi vrištala po sat vremena dok se ne bi pokakala, ali otkad joj dajem Sab simplex kapi, puno lakše ide, uz puno prdenja. Ali kako se i dalje muči, razmišljam koliko ima smisla dalje joj davati kapi. PIsalo se o nekim homeopatskim kuglicama pa ću malo pretražiti forum.

I jedno OT pitanje. Veli se da kolike prestaju okvirno s 3. mjesecom. Da li to isto vrijedi za aerokolike? Znam da je teško generalizirati, ali možda iz iskustva nešto znate?

Mayaa, nije bljak taj čaj od komorača, to je (kršitelj koda)ov koji bi kao trebale piti bebe, ali pijem ga ja.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U čemu je razlika između kolika i aerokolika? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    I jedno OT pitanje. Veli se da kolike prestaju okvirno s 3. mjesecom. Da li to isto vrijedi za aerokolike? Znam da je teško generalizirati, ali možda iz iskustva nešto znate?.
    Kaleb je grčeve imao točno do napunjena 3 mjeseca. Nisam mu davala nikakve kapi, prestalo je samo od sebe. To ti je kao ona fora s gripom - ako je liječiš, traje 7 dana, a ako je ne liječiš, traje tjedan dana. Prevedeno u jezik grčeva - ako daješ kapi traje 3 mjeseca, ako ne daješ, 12-14 tjedana.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Eh Luna, da znaš da sam se upravo toga sjetila danas. :/ Strah me, ali si nekak mislim da bih mogla zbilja stati s kapima. Iako se raspitujem za hom. kuglice.

klia, kod aerokolika najveći problem je zrak koji bebi ostane u crijevima pa zapravo kad se grči, to se muči da pokaka zrak. U tom slučaju kakica je pjenasta (kak je bila kod nas). A klasične kolike su prilagođavanje bebinog metabolizma novom režimu. E jesam ga smotala...

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Evo i mene Jelka. Ja sam pokušala ukinuti kapi Tinu kad je imao 3 mjeseca, ali nije išlo, iako se kužilo da su grčevi slabiji i da mu više ne smetaju toliko. Onda sam se ponovo vratila na korištenje, ali sam smanjila na 10 kapi prije svakog podoja i negdje s 4 mjeseca došla postepeno na 6-7 kapi i to samo predvečer da može spavati, a zatim sam ih vrlo brzo prestala uopće koristiti. Probaj piti pravi čaj od kima, mala žličica kima u prahu se prokuha 2 minute i to piješ koliko možeš.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jelka, a kad je staviš na trbuh, je li ti onda pojačano prducka? To bi ti možda pomoglo, vidim da se A. pošteno isprdi kad je na trbuhu (on naime ne podriguje, pa stalno ima viška zraka u crijevima, ali mu ne smeta)

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jelka, L. je dobio dudicu jer sam pokušavala isto što i ti, a i da bi ja malo predahula (čitaj npr. oprala zube).
    Nisam skužila da mu je išta lakše ili da ima manje grčeve, dapače kada su mu grčevi bili najintenzivniji i jako bolni, cika je najbolja i jedina utjeha.
    Inače, da se ja mogu opustiti i normalno dojiti u javnosti dudicu ne bi uopće imali, ovako ga s njom uspijem smiriti i zavarati dok ne dođemo doma i koristimo ju samo u takvim kriznim situacijama.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

martina, jučer je Jana po prvi put nakon mjesec i pol odspavala pola sata na boku. Inače isključivo na trbuhu. Nije da lakše prdi dok je na trbuhu, ali ju grčevi ne bude, a kad ju okrenem na leđa, krene rafalna paljba. Onda uletim s cikom i sve 5.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se tiče kapi, jedna pedijatrica je ovako rekla:
    nema nijednog znanstvenog dokaza da kapi stvarno pomažu kod grčeva. one su tu više zbog roditelja, da njima bude lakše jer imaju osjećaj da su bar pokušali pomoći svojoj bebi. grčevi dolaze i odlaze sami od sebe, a mi si možemo zamisliti da je to zbog kapi, pa se osjećamo bolje.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Duda varalica

Citiraj Jelka prvotno napisa
    Znam, ne bi ju se trebalo koristiti, ali...

Dakle, da se razumijemo, dudu bih koristila isključivo u svrhu uspavljivanja, nikako da bi bila kuš, a ja "imala mira".
    Ja osobno ne vidim razloga zašto je ne koristiti ako beba normalno sisa i normlano napreduje.Mi smo je krostili isključivo radi smirivanja i uspavljivanja.Prvih mjesec dana ju nije htjela, onda jedno vrijeme nije mogla bez nje i eto sada jeopet "na privikavanju".No ja mislim da je razlog zato što sam ja bacila tu staru dudu i zamijenila je novom, potpuno istom, no valjda je skužila da to nije "ona stara" i nikako nije htjela tu novu.Sada ju je već pomalo oblikovala posvome, pa je opet u điru,ali ne tako kao stara.
    Grčevi - kapi Sab Simplex su nam puno pomogle, ful je prdila od njih i bilo joj je puno lakše.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, Damjan se gadno muči sa zrakom (prije koji tjedan puno više nego sad), ali stolica mu nije pjenasta.
    Možeš li mi reći gdje si o tome čitala ili tko ti je ukazao na tu razliku?

Njemu Sab Simplex doista olakša, dajem mu samo prije spavanja 12 kapi i nakon grčevitog plača, u roku od najdulje pola sata zaspi.
    No, nakon SS dobro mu je dizati nogice skoro do glave, to mu olakša prduckanje. Ponekad spava pokraj mene, ja na boku, a njegove nogice podignute na mom bedru.
    Nego, prošli tjedan smo imali pauzu glede grčeva, dobro je spavao, kapi uopće nismo koristitli i ja se ponadala....
    Kad noćas - stenjanje, napinjanje (jučer nije kakao ni jednom, ali prošli smo 6 tjedana pa to ne upućuje na nedostatak mlijeka, papa ko velik), cica mu dođe kao utjeha. Pospana sam za poluditi, a ne mogu spavati u prijepodnevnim satima kad za to imam uvjete.
    Danas se pokakao dok sam mu mjerila fibru u guzi pa je malo mirniji.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    Hm, Damjan se gadno muči sa zrakom (prije koji tjedan puno više nego sad), ali stolica mu nije pjenasta.
    Možeš li mi reći gdje si o tome čitala ili tko ti je ukazao na tu razliku?
    Mislim da mi je to rekla Irchi (topic o grčevima na 0-1, potraži). A pjenaste stolice je Jana imala skoro 2 tjedna, SS kapi su pomogle da to sve isprdi.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pjenusava i vodenasta stolica moze biti znak premalog unosa zadnjeg mlijeka tj neravnoteza unosa prvog i zadnjeg mlijeka....takva djeca se mogu ponasati kao da imaju kolike, mogu slabije dobijati na tezini i vrlo zestoko prazniti crijeva...moguci uzroci mogu biti prevelika kolicina mlijeka ili prejaki let down.....poboljasnje tehnike dojenja (kontrola nad istjecanjem m,ijeka kod prejakog refleksa te unos zadnjeg mlijeka mogu pomoci) - znaci ne ogranicavati vremenski podoje, ne uvoditi dudu varalicu, povecati broj podoja,....

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kod nas to sigurno nije bio razlog, ja LD osjećam tek zadnjih tjedan dana.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitala sam neki dan kjigu Fussy Baby dr. Searsa gdje je posebno poglavlje posvećeno kolikama. On ne razlikuje aero i obične kolike, već sve to smatra prilagodbom nervnog sustava, što zrak u crijevima otežava.
    Jer, da nekoga ne bi zavaralo, druge vrste grčeva trebaju liječnički pregled.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    pjenusava i vodenasta stolica moze biti znak premalog unosa zadnjeg mlijeka tj neravnoteza unosa prvog i zadnjeg mlijeka....takva djeca se mogu ponasati kao da imaju kolike, mogu slabije dobijati na tezini i vrlo zestoko prazniti crijeva...moguci uzroci mogu biti prevelika kolicina mlijeka ili prejaki let down.....poboljasnje tehnike dojenja (kontrola nad istjecanjem m,ijeka kod prejakog refleksa te unos zadnjeg mlijeka mogu pomoci) - znaci ne ogranicavati vremenski podoje, ne uvoditi dudu varalicu, povecati broj podoja,....
    Ja sam sada ostala :shock:
    Naime, skoro tri mjeseca Leona muče grčevi. Pročitala sam sve živo što se dalo pročitati o tome, zvala SOS nebrojeno puta, pričala sa hrpom pedijatara i apsolutno nitko mi nije ovo spomenuo.
    Jel moguće da ja i moj dečko cijelo vrijeme imamo samo lošu tehniku dojenja????
    On ima pjenušave i vodenaste stolice stalno. I apsolutno svi su mi rekli da su takve stolice normalne za bebe s grčevima.
    Stolice su mu više-manje nakon svakog podoja.
    U 90% slučajeva crijeva prazni jakim praskom. Prije toga prducka
    Kod mene LD nije jak, podoje mu apsolutno nikada nisam ograničavala, doji koliko god on traži i kada on traži, ali jede jako halapljivo, posebno na početku. Ako ga maknem sa prsa, napravim samo gore jer počme plakati i histerizirati pa navali još gore.
    Dudu varalicu imamo, ali ju koristimo stvarno jako, jako rijetko i samo kada smo vani pa da se smiri dok ga ne prikopčam na cicu.
    Zadnja cca 3 tjedna jako, ali stvarno jako bljucka. I to me jako brine, a opet me svi uvjeravaju da je normalno.
    Sab simplex koristimo stalno. u početku 2-3 puta dnevno, sada samo prije večernjeg dojenja i to po 10 kapi.
    i šta se u stvari sada događa kod nas?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo sve gore sto sam napisala to je da moze biti, ne da mora biti....

kakav je vas prirast u tezini? i opce stanje?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadodajem
    sto se tice kolika, ima par poznatih situacija koje ih mogu uzrokovati ili pogorsati:
    to je prebrzo mijenjanje strana dojke, ako dijete nije do kraja pojelo jednu, zatim prejaki let down te strani proteini u majcinom mlijeku (ako majka uzima previse kravljeg mlijeka i mlijecnih proizvoda.....

a anchie ima super tekst o kolikama negdje je tu na forumu, potrazit cu

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    nadodajem
    sto se tice kolika, ima par poznatih situacija koje ih mogu uzrokovati ili pogorsati:
    to je prebrzo mijenjanje strana dojke, ako dijete nije do kraja pojelo jednu, zatim prejaki let down te strani proteini u majcinom mlijeku (ako majka uzima previse kravljeg mlijeka i mlijecnih proizvoda.....

a anchie ima super tekst o kolikama negdje je tu na forumu, potrazit cu
    ovo je ono šta sve da ću pitat pa nikako; kako mogu znat da je dijete do kraja ispraznilo dojku ?
    često mi se događa da osjetim kako je dojka prazna, onako, visi ko suha smokva
    maja vrišti i hoće drugu. jer poteže, ali ne osjetim da guta. pokušam istisnit malo mlijeka i pojavljuje se kapljica. e, sad; je li djetetu teže potezat mlijeko kad je dojka pri kraju pa je ona samo lijena ili šta ?

ja obično u ovakvim slučajevima dam drugu. možda griješim, ispravi me

ne sviđa mi se izdojit ono prvo vodenasto mlijeko pa ga bacit - imam osjećaj kao da narušavam prirodnu ravnotežu. koliko ml bi bilo to vodenasto mlijeko otprilike; 5, 10, 20 ?
    ja nemam osjećaj za to a niti odokativno ga baš ne znam prepoznat; još sam dojilica - amaterka

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel je ona tako nemirna na dojci ujutro, navecer, svaki put, pri kraju podoja ili?
    preferira li jednu stranu ili se tako ponasa na obje?

jel to tako u zadnje vrijeme ili cesto?

zasto su bebe nemirne na dojci:
    neke se bebe ljute kad im prestane let down i moraju jos vuci (pomazu kompresije dojke, ili promjena strana ali se vratiti na prvu dojku kad krene let down, jer moze biti vise let downova u toku jednog podoja), nekima smeta prejak let down (kontrolirati polozajem najbolje nogometne lopte djetetovo sisanje te pustiti mlijeko koje prejako strca u pelenu pa vratiti dijete, ili se izdojiti malo prije podoja dok ne potekne onaj prvi jaki mlaz pa kad stane vratiti dijete), neke su nemirne jer im je potrebno prekinuti podoj i dignuti ih da podrignu, ako su nervozne samo navecer to moze biti normalno stanje umora, nakon dana punog podrazaja te traze mir, bez jakih podrazaja, guzve i sl, neke su nemirne jer im raste zubic, ili su prehladjene i imaju zacepljen nosic sto onemogucava sisanje, neke imaju skok u razvoju itd...

jako je bitno, da jednu dojku isprazne do kraja, ako ti je ona jos na dojci, mayaa, probaj napraviti kompersije dojke

ovako izgleda ucinkovito sisanje, treba paziti i na ovo
    Podoj započinje brzim neujednačenim pokretima vilice. Nakon nekoliko sekundi ili nakon minute, pokrene se refleks otpuštanja mlijeka, pa beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mlijeko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to, mama u tišini može čuti zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pauza...". Beba bi trebala bar nekoliko minuta po podoju gutati točno na ovaj način.
    Uz prepoznavanje znakova gutanja kod podoja, praćenje učestalosti i količine stolica je jedan od najboljih dokaza prima li beba dovoljno mlijeka....
    i svakako paziti broj mokrih i popiskenih pelena i opce stanje djeteta

znaci, barem 3-4 prvih 6 tjedana pokakanih pelena (kakica promjera 2.5 cm, kremaste do vodene konzistencije, boje senfa i bez mirisa) ...
    nakon 6. tjedna od rođenja naglo promijene broj pokakanih pelena: neke kakaju i više puta dnevno, neke jednom dnevno, a neke svaka tri dana ili čak i rjeđe. Kod nekih beba će proći i po dva tjedna dana bez stolice. Ovo stanje je normalno tako dugo dok beba dobro napreduje u težini, općenito izgleda dobro....

te barem 6 popiskenih pelenea unutar 24 h, ''mokra pelena" je težine kao da ste u suhu jednokratnu pelenu dodali 1-2 žlice vode, urin svjetao.....

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uh koliko pitanja

jel je ona tako nemirna na dojci ujutro, navecer, svaki put, pri kraju podoja ili?
    preferira li jednu stranu ili se tako ponasa na obje?

jel to tako u zadnje vrijeme ili cesto?
    to se događa samo s vremena na vrijeme, na obje dojke. uglavnom ne dam da mi se igra sa sisom jer su još uvijek izranjavane. ako vidim da se baš krenila zezat zabavim je malo pa nastavim sa dojenjem nakon par minuta.

ona zapravo obožava let down, tek je to za nju pravo sisanje makar se stalno zagrcava

ovako izgleda ucinkovito sisanje, treba paziti i na ovo
    Citat:
    Podoj započinje brzim neujednačenim pokretima vilice. Nakon nekoliko sekundi ili nakon minute, pokrene se refleks otpuštanja mlijeka, pa beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mlijeko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to, mama u tišini može čuti zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pauza...". Beba bi trebala bar nekoliko minuta po podoju gutati točno na ovaj način.
    izgleda točno ovako, nema straha. uostalom, vidila si

a i kakica je u redu. znači, grčevi su od grčeva, ne od pogrešnog sisanja
    morat ću proučit te kompresije pa ćemo vidit dalje.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zrinka, ja to i jesam shvatila kao da bi moglo biti.
    Samo bi voljela da mi je to netko rekao prije.
    Prirast je odličan. Prošli mjesec je dobio 1400 grama.
    Sada ne znam. Ne patim od toga da ga stalno važem, ali vidi se na njemu da je i veći i teži.
    I općenito, kada ga ne muče grčevi je odlično

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sinoć smo opet imali epizodu grčeva. Odjednom se naljutio na siku u ustima iz koje je šibnulo mlijeko, a on je valjda samo htio sisati, ne klopati. Oprala sam ruke i ponudila mu mali prst. Sisao ga je jedno 10-ak minuta i zaspao snom pravednika

Prihonja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    A. dobio dudu s mjesec dana. Nije baš ljubitelj, ali kod uspavljivanja mu dobro dođe (ono kad je na granici da zaspi, ali ne uspijeva, pa se stalno trza i razbuđuje). I kad smo u šetnji, a on cendrav.
    .....
    Jako sam se bojala lošeg utjecaja na dojenje, ali ništa se nije poremetilo (kad je gladan, nema šanse da primi dudu).
    isto je i s nama samo sto je Toni dobio dudicu s oko 3 tjedna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •