Citiraj glasrazuma prvotno napisa
Trimama, Luna, Amalthea, Marta, Aana,
zar vi doista vjerujete da je cijepljenje toliko opasno da je bolje dijete izložiti riziku obolijevanja sa svim pratećim komplikacijama bolesti, nego cijepiti dijete i prihvatiti rizik nastanka nuspojava (koji je neusporedivo manji od rizika komplikacija prirodne bolesti)?
Izgleda da informacije crpite sa raznih web stranica koje jednostrano i nepotpuno informiraju čitatelje - drugim riječima, lažu.
No, nije to niti tako strašno. Strašno je to što vi svojim pisanjem pojačavate strah neodlučnih i uplašenih roditelja.
Jeste li vi spremne prihvatiti odgovornost za smrt ili doživotnu invalidnost djeteta, uzrokovanu bolešću koja se mogla spriječiti cijepljenjem, a koje roditelji nisu cijepili "poučeni" vašim primjerima?
Vidim da sam prozvana.
Glavninu relevantnih informacija pokupila sam iz izvještaja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i izvještaja renomiranih infektologa. Jednostrano sigurno je (jer je totalno procjepljivački), no meni je bilo od neprocjenjive važnosti zbog nesumnjivo točnih informacija nad kojima sam se zamislila - npr. da oralni polio DOKAZANO može imati za posljedicu oboljevanje od poliomijelitisa dok se polio kao takav nije pojavio u Hrvatskoj već punih 17 godina; da je difterija također istrebljena (tablice kažu najmanje 5 godina, nisam našla starije podatke); da u priznate posljedice cjepiva ulaze mnoge grozne, teške i neizlječive bolesti, pa i smrt; da se u Hrvatskoj u nekim cjepivima još koristi thimerosal, koji je vani zabranjen zbog dokazanih posljedica u obliku opasnih autoimunih bolesti i karcinoma; da mi nitko ne može garantirati da će s mojim djetetom sve biti ok nakon cjepljenja.

Dakle, s jedne strane vage imam sve ovo navedeno (i još puno više, ovo je bilo iz rukava), a s druge strane cjepiva protiv istrebljenih (difterija, polio) ili nesmrtnosnih bolesti (hripavac, rubeola, mumps, ospice)... O čemu uopće pričamo? Da postoje cjepiva poput doista opasnih i smrtnosnih bolesti (AIDS, leukemija, Non Hodgin, sarkom, Hepatitis C), koja imaju iste ovakve nuspojave onda bih možda i razmislila što je veća korist za moje dijete. Ovako - ni u ludilu.

Sve to našla sam u tako mainstream izvorima da ne možeš vjerovati. Meni je to dovoljno. A što se tiče drugih roditelja, svatko je odgovoran za svoje dijete i stvarno se nadam da nitko nije toliko glup da tako važnu odluku donese na temelju mojih forumskih piskarija. Ali da se treba educirati, cijepili ili ne, a ne kao guske u magli ni ne znati protiv čega se cijepi, o tome uopće nema spora.