-
jučer - danas - sutra i druge apstraktne stvari
Kako objašnjavate djetetu apstraktne pojmove?
Recimo, Fiona za sve prošle događaje uredno kaže "jučer".
Neki dan smo prolazili kraj rodilišta i ona je lijepo rekla "Mama, ovdje se jučer rodila beba." Isto tako, "jučer smo bili na moru", "jučer smo bili na skijanju" i koliko god joj objašnjavam (uza svu literaturu primjerenu njezinoj dobi), zasad još nema nikakav pojam o vremenu.
Kuži što su jutro, podne, večer i noć, zna pozdraviti pravilno, prema dobi dana, ali kad joj objašnjavam da je to sve jedan dan, da sedam dana čini tjedan, pokazujem kalendare, bla bla, pogled joj postane zbunjen i vidim da se izgubila u svemu tome.
Isto je tako i s gradovima. Njoj je, recimo, Beč samo naš stan i njegova neposredna okolica. Kad odemo u drugi dio grada, uredno nas pita "Jesmo sad u Zagebu?" ili neko slično pitanje.
Dakle, kako rješavate objašnjavanje apstraktnih, tj. neopipljivih pojmova?
-
-
mi još uvijek ne objašnjavamo nešto posebno vidu te pojmove za sada; normalno ih koristimo u razgovoru i on neke od njih na neki način kopča i razumije /barem mi se tako čini/...
njemu je recimo sve "sutra", ali razumije da smo sad u zgb-u, da smo bili na moru, da idemo kod bake u vrbovec, uzme knjigu o npr. Rimu, lista pa komentira "ovo nije zagreb".
razumije apstraktne stvari tipa "poslije", "odmah"...
sanja, mislim da je za 7 dana u tjednu i kalendare još prerano.
-
-
mi isto još ne objašnjavamo pretjerano; bojan je, npr, upravo jučer bio na moru, jučer se rodio kod "tete bolnice" i jučer je bio jako mala beba pa je papao samo ciku
-
Znači, da se još ne zabrinjavam?
I Fiona kuži "odmah", "poslije", "prije" i slično, pogotovo kad joj ih pobliže objasnim - znači, ne "poslije ćemo ići na sladoled", nego "prvo idemo u trgovinu, pa kad kupimo sve što trebamo, ići ćemo na sladoled". Čini mi se da joj je na taj način jasniji vremenski niz radnji.
Kuži i "sutra" i, za razliku od "jučer", koji se odnosi na cjelokupno prošlo vrijeme, "sutra" ne pokriva cijelu budućnost. Hm, zanimljivo.
-
lucija ti još uvijek zna šetati po tim pojmovima
-
sanja, i andreju je sva prošlost "jučer" a budućnost bolje razlikuje. valjda to tak ide u njihovoj dobi.
-
Kod nas zasad postoji samo "uta", tj. sutra. Mislim da kuži da je to budućnost (npr. sutra ide kod tete, sutra će opet piti mlijeko, i sl.). Što se tiče dana u tjednu, zasad mu jedino pokušavamo objasniti razliku između petka i vikenda, jer mu je to najzanimljivije. Ostalo... doći će s vremenom.
Interesantno, "jučer" kao da kod njega ne postoji. Možda fakat prvo počinju razmišljati o budućnosti?
-
Osoblje foruma
Sanja, i Lovro kao i tvoja Fiona i Anekov Vid...
-
Kod nas je baš obratno. Prošlo vrijeme kuži, ali sutra nikako. Uvjek pita "jel sutra dan poslije danas?
Hm, jel bi već trebao kužiti sutra? :?
-
Pa to sve dolazi postupno. Ja sam M. uvijek nastojala rastumačiti i teže shvatljive pojmove. Dovijala sam se jednostavnim i učinkovitim objašnjenjima i često objašnjavala primjerima. Danas, sa 6 g. kuži i jučer i sutra i vječnost itd. Ima super apstraktno mišljenje za svoju dob. Ali mislim da to nije samo do mojih objašnjenja nego i do njega samoga.
-
-
Neke stvari dolaze postupno, neke odjednom ... a najveci je stos sto tu nema pravila.
Kako mi relativno cesto idemo van (makar do Slovenije, a povremeno i dalje), onda Vedran jos i danas pita nekad stvari kao "Da li je Karlovac grad ili zemlja?" ili "Da li je Bosna dio Hravtske?", a ne tako davno je bilo i "Ima li MAdzarska svoju Tresnjevku?"
Nedavno je skuzio razliku izmedju kucica za placanje cestarina i carinske kontrole, te dvije stvari je redovno brkao.
Jezici mu ne predstavljaju problem, kuzi tko gdje sto prica, ali geografski pojmovi su jos nesredjeni, ali vidim da ih sad usvaja velikom brzinom. Bas smo za vieknd imali razgovore o gradovima, regijama, drzavama i kontinentima, mislim da je sve skuzio. Jucer smo gledali zgodnu emisiju o Vascu da GAmi na HTV-u i mislim da je skuzio pricu (otkrivanje novih puteva do kontinenata, narodi, seobe, istarzivanja ...).
Dakle, vi koji imate manje klince, vi cete se jos naslusati bisera ...
-
Eci, meni je zapravo logičnije ovo što se događa kod tebe, da bolje kuži prošlost od budućnosti. Prošlost je opipljivija, postoje događaji koji su se dogodili određenim redoslijedom, o kojima se može pričati i kojima se možeš poslužiti za objašnjavanje vremena. Budućnost je skroz apstraktna. (Meni barem.)
Inače, i mi brojimo dane do nekog velikog događaja. To onda ide ovako: "još pet dana do mora - još pet puta ustajemo, još pet puta jedemo doručak, još pet puta idemo u vrtić..." Nju to očigledno veseli, jer tu "priču" moramo ponoviti više puta dnevno, pa onda opet idući dan: "još četiri puta ustajemo, još četiri puta doručkujemo..."
-
LJudi ne zabrinjavajte se, moj mali ide u prvi razred pa jos uvijek nije bas na cistu sa jucer, danas, sutra. Mislim da je to u programu za drugo polugodiste ,a uciteljica govori da im je to jedan od najtezih pojmova, da ponekad to ne sjedne i do drugog razreda. Stoga: opustite se!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma